Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu!

Kestävää kesätekemistä – vinkit vastuulliseen lomailuun

Kesäloma edessä eikä vielä mitään suunniteltuna? Pitkän kotioloissa vietetyn vuoden jälkeen moni kaihoaa kesälle aktiviteetteja ja pieniä maisemanvaihdoksia. Toisaalta myös kotoa käsin voi keksiä paljon rentouttavaa ja virkistävää tekemistä, joka on kaikkien saatavilla budjetista riippumatta. 

Virittäydy lomatunnelmaan ja tutustu kokoamaamme vinkkilistaan kestäviin kesänviettotapoihin. Mukana elämyksiä ja nähtävyyksiä niin vastuullisesta valikoimastamme kuin myös tiimiläisten omia vinkkejä.

Kulje kestävästi

Kesäreissuilla kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan raiteita, sillä junamatkustamisella on tutkitusti liikennemuodoista pienin hiilijalanjälki. Esimerkiksi VR:n junaliikenne kulkee 95 prosenttisesti uusiutuvalla, vesivoimalla tuotetulla energialla, joten sen päästöt ilmakehään ovat huomattavasti pienemmät kuin muun liikennesektorin, joka on riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

Jos määränpääsi ei sijaitse raideverkon tai julkisten kulkuneuvojen reittien varrella vaan vaatii autoilua, kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia kimppakyytejä. Nappaa mukaan matkaa taittamaan ystävä tai tuttu, joka on matkalla samaan suuntaan. Voit myös tarjota kyytiä esimerkiksi asuinalueesi Facebook-ryhmässä ja tutustua näin uusiin ihmisiin!

Joskus itse matka voi olla reissun päätarkoitus, kuten esimerkiksi pyöräretkillä. Tutustu esimerkiksi Pyöräliiton reittivinkkeihin Suomen jokaiseen maakuntaan.

Tiimiläisen vinkki:

“Pyörämatkailu on kätevä tapa tutustua lähiseutuihin. Pyöräretken voi suunnitella kestämään yhden tai muutaman päivän, tai vaikka viikon. Pyöräillessä kannattaa aina valita reitit, jotka eivät ole autoilun valtaväyliä. Nämä ovan usein mukavasti maisemassa polveilevia reittejä, joissa mieli lepää.

Reittien varresta löytyy taatusti mukavia kahviloita, lähituottajia, ja majoituspalveluita, joita ei autolla liikkuessa tulisi huomattua. Näitä paikallisia toimijoita kannattaa suosia. Aloittelijan kannattaa suunnitella maltillisia 20-40 km päivämatkoja, kun kokeneemmat voivat helposti polkea jopa 100 km päivämatkoja. Majoittumiseen on monia vaihtoehtoja kuten riippumatto, teltta, maatilamajoitus tai Bed & breakfast.

Junayhteyden hyödyntäminen reittisuunnittelussa avaa uusia mahdollisuuksia, kun matkan ei tarvitse päättyä samaan paikkaan, josta se alkaa. Useimpiin juniin saa pyörän helposti mukaan, mutta kannattaa varmistaa tarvitseeko pyörälle varata paikka. Sitten vain kevyttä vaihdetta silmään ja nauttimaan Suomen kesästä kaikilla aisteilla!”

– Samuli

Kesäisiä elämyksiä

Lämpimän aurinkoisena alkaneessa kesässä veneily on oiva tapa tutustua saaristoihin ja järvien poukamiin. Veneen omistaminen ei ole edellytys, vaan esimerkiksi Skipperin yhteiskäyttöveneillä pääset vesille kuukausimaksulla ja saat myös koulutuksen vastuulliseen veneilyyn.

Merellisiin maisemiin vie myös Viking Grace, joka tarjoaa kestävämmän vaihtoehdon perinteiselle kesäristeilylle sekä lentomatkailua vastuullisemman väylän kohti Eurooppaa maata pitkin matkustaville.

Lue artikkeli: Moderni laivateknologia avaa uusia mahdollisuuksia kestävään matkailuun

Kesän kynnyksellä vastuulliseen valikoimaan mukaan hyväksytty Korkeasaari on kiinnostava kohde niin lapsiperheille kuin muillekin eläimistä kiinnostuneille. Korkeasaari on kestävämpi valinta, sillä eläintarha tukee luonnon monimuotoisuutta monin tavoin. 

Osa eläimistä on suojelun tarpeessa lajin uhanalaisuuden vuoksi, osa on esimerkiksi tullin takavarikoimia villieläimiä tai Villieläinsairaalaan tulleita eläimiä. Korkeasaaressa on myös huonoista oloista pelastettuja tai eläintarhasta paremmat olot saaneita lemmikkeinä pidettyjä villieläimiä. Jokaisen lajin kautta kerrotaan luonnon ja sen monimuotoisuuden merkityksestä, eikä eläimiä tarhata vain ihmistä varten.

Vastuullista majoitusta

Vastuullista majoitusta kaipaavalle vaihtoehtoja tarjoaa muun muassa GreenStar Hotels, kotimainen pieni hotelliketju, jonka hotellit löydät Lahdesta, Jyväskylästä, Joensuusta ja Vaasasta. Kaikki hotellit sijaitsevat kaupunkien keskustassa, rautatie- ja linja-autoasemien läheisyydestä, joten niihin on helppo saapua myös julkisia kulkuneuvoja käyttäen. GreenStarin hotellit on suunniteltu siten, että niissä on mahdollista saavuttaa normaalia hotellia korkeampi käyttöaste, jolloin hotellin ylläpitoon tarvittavat resurssit jakautuvat useammalle kävijälle.

Myös Luomumatkailuyhdistyksellä on lukuisia majoitus- ja elämyskohteita ympäri Suomen. Luomumatkailuverkoston kohteet ovat kestävämpiä valintoja, sillä matkustamalla lähialueille, voidaan vähentää matkailun hiilidioksidipäästöjä ja lisätä ekologista toimeentuloa. Valitse paikka läheltä ja seikkailu voi alkaa!

Tutustu kohteisiin

Hawkhill Cottage Resort puolestaan tarjoaa huviloita vuokralle Tervalammella, Nuuksion kansallispuiston maisemissa, ja on siten kiinnostava luontokohde erityisesti Uudellamaalla asuville. Hawkhillin huviloiden rakennuksessa ja käytössä on huomioitu tarkkaan niiden ympäristö- ja hiilijalanjälki sekä kiinnitetty huomiota energiatehokkuuteen.

Tiimiläisen vinkki:

“Turun saaristo on yksi upeimmista luontokohteista Suomessa. Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Saariston Rengastie on 250 kilometrin mittainen reitti, jota pitkin kulkemalla voi tutustua saaristoon tien päällä ja lauttojen kansilta. Alueella on myös valtavasti kiinnostavia paikallisia palveluita ja putiikkeja, joten kaiken tarpeellisen löytää matkan varrelta. Itse lähden saaristoon Kustavin kautta, ja pakollinen herkku pitkän matkan päätteeksi on Heikinkarin Ranthuoneen burgeri laituriterassilla nautittuna. Iniön vanha, meren rannalla seisova kivikirkko on myös hieno nähtävyys! Saaristomatkailu on vuosi vuodelta suositumpaa ja lauttajonoissa voi syntyä ruuhkia – kannattaa siis olla aina vähän etuajassa rannalla. Lisätietoa saa esimerkiksi Visit Parainen -verkkosivuilta.”

– Karoliina

Leppoisaa tekemistä sateen sattuessa tai kotoilusta nauttiville

Lomalta ennen kaikkea rentoutumista hakevalle ei matkailu, edes lähiseuduilla, ole välttämättä se palauttavin juttu. Kotona lomailu tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia mukavaan yhdessäoloon tai uusien taitojen hankkimiseen.

Jos olet haaveillut uuden instrumentin opettelusta ja haluat lomalla haastaa aivonystyröitä, kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu Rockway mahdollistaa harrastuksen hankkimiseen turvallisesti kotoa käsin. Palvelu tukee tasavertaisuutta tarjoamalla olinpaikasta riippumatta jokaiselle mahdollisuuden saada tasokasta soiton- ja laulunopetusta ammattiopettajilta.

Loma voi olla myös hengähdystauko, jolloin on aikaa pistää esimerkiksi arjen hyvinvointiin ja esimerkiksi ihonhoitoon liittyvät rutiinit uusiksi. Twistben Uusi alku ihollesi -verkkovalmennuksessa käydään yksityiskohtaisesti läpi, kuinka vähemmillä kosmetiikan tuotteilla voidaan saavuttaa parempia tuloksia ihonhoidossa. Valmennus auttaa ymmärtämään ihoa sekä kosmetiikan raaka-aineita ja niiden eettisyyttä ja ekologisuutta.

Vuodenaikojen vaihtelut tarjoavat yleensä hyvän mahdollisuuden tarkastella vaatevarastoa kriittisesti, mutta näissä taitekohdissa ei aina ole aikaa garderobin läpikäyntiin. Jos kesääsi kuuluu napakka vaatekaapin siivous ja päivitys, kannattaa huolehtia että hyväkuntoiset vaatteet löytävät uudet omistajat eivätkä päädy suotta jätteeksi. Menneen elämän aarteille uusi koti löytyy helposti esimerkiksi Reloven, Emmyn, Vähänkäytetty.fi – tai Suomimuoti.fi -verkkopalvelujen avulla. Samalla voit tehdä tarpeellisia löytöjä kesägarderobiisi.

Kalusteiden puolella vastaavia palveluja ovat esimerkiksi Mjuk ja Verde. Esimerkiksi Mjuk noutaa kalusteet asiakkaan kotoa pääkaupunkiseudulta, Turusta ja Tampereelta. Tarvittaessa kalusteet puhdistetaan ja korjataan. Verdestä löydät käytettyjen ja kunnostettujen kalusteiden lisäksi myös sisustustuotteita. Jos olet tuoreeltaan hankkinut kesämökin, kannattaa hyödyntää second hand -myymälöiden tarjoamat laadukkaat vaihtoehdot mökin sisustukseen!

Erilaisten pelien ystävien kannattaa suunnata kesällä katse Kierrätyskeskuksiin tai kirpputoreille, joista voi tehdä mainioita löytöjä niin klassikkopeleistä kuin uusistakin tuttavuuksista. Kesäurheiluvälineet vaihtavat omistajaa helposti esimerkiksi Facebook-kirpputoriryhmissä ja erilaisissa urheiluvälinedivareissa. Lautapelien ystäville vinkkaamme Niekon kotimaiset kierrätysaiheiset pelit, jotka opastavat hauskalla tavalla kierrätyksen saloihin ja pelin osat ovat myös itsessään kierrätettäviä.

Kierrätyskeskuksissa ja monilla kirpputoreilla on myös usein erinomainen valikoima vanhempaa kirjallisuutta ja suosikkiteoksia menneiltä vuosikymmeniltä heille, joiden kesään kuuluu kirjan kanssa loikoilu riippumatossa tai laiturinnokassa. Kirjastot puolestaan tarjoavat laajan valikoiman kirjauutuuksista lehtiin ja usein myös erilaisiin peleihin ja pelivälineisiin – kunhan muistat varata ajoissa. Suosituimpiin teoksiin saattaa olla jonoa, mutta aina voi varautua syksyn pimeneviin iltoihin ja laittaa varauksen vetämään.

Kirjapuolelta vinkkaamme Karri “Paleface” Miettisen ja Kaisa Happosen Ilmastotekokirjan, joka on kierrätysmateriaaleista valmistettu ja antaa selkeää faktapohjaista tietoa ilmastonmuutoksesta sekä kannustaa toimimaan tilanteen muuttamiseksi.

Lue Palefacen blogi: Tarvitsenko tätä todella?

Tiimiläisen vinkki

“Tavallisesti kuuntelen pääasiassa äänikirjoja, sillä ne on helppo nivoa osaksi arjen tekemistä, kuten kauppareissuja tai vaikka siivoamista. Kesälomalta aion kuitenkin raivata tilaa fyysisille kirjoille ja rauhallisille lukuhetkille.

Kierrätyskeskuksissa ja kirpputoreilla on usein erinomainen valikoima vanhoja klassikoita ja takavuosien suosikkeja, jotka voi lunastaa itselleen huokealla ja laittaa luettuaan eteenpäin seuraavien lukijoiden iloksi. Pidämme myös taloyhtiössämme yhteistä kirjahyllyä, johon kuka tahansa voi tuoda kirjoja ja DVD-levyjä ja vastaavasti napata matkaansa uutta luettavaa tai katsottavaa. Erityisesti dekkarit vaihtavat näin omistajaa tiuhaan.”

– Elina

Kesäiset projektit

Jos olet kätevä käsistäsi tai haluat uppoutua erilaisten projektien parissa, voit valjastaa energiasi helposti ympäristön hyvinvoinnin edistämiseen.

Puutarhanhoidosta kiinnostuneille kotinikkareille suosittelemme oman hyönteishotellin rakentamista pihaan tai puutarhaan. Näin voit luoda uusia asuinympäristöjä elintärkeille pölyttäjille sekä hyötyä niiden suotuisasta vaikutuksesta esimerkiksi pihan marjasatoon.

Ohjeita ja inspiraatiota pörriäishotelleihin löydät Maa- ja metsätalousministeriön ylläpitämältä Hyönteishotellit.fi -sivustolta.

Omaa puutarhaa voi myös suunnitella pölyttäjäystävälliseksi ja hankkia sinne erityisesti lajikkeita, joista pörriäiset pitävät.

Toinen ympäristön kannalta varsin hyödyllinen hanke on magneettikalastelu, jossa vahvan magneetin ja köyden avulla ongitaan vesistöistä ja rannoilta metallijätettä ja erilaisia pohjaan hautautuneita aarteita.

Tiimiläisen vinkki

“Tykkään keksiä kaikkea vähän erikoista tekemistä omaan kesääni. Viimeisin idea josta olen itse innostunut on magneettikalastelu kaupungin joessa. Rakennustarvikekaupoista saa usein ostettua vahvoja magneetteja ja köyttä, joilla voi naarata aarteita ja samalla siivota jokea. Magneetti ei myöskään nappaa kaloja, joten joen asukit saavat olla rauhassa. Roskien käsittelyyn kannattaa hankkia hyvät hanskat sormia suojaamaan. Kaikki kerätyt roskat tulee hävittää vastuullisesti esimerkiksi metallinkeräykseen tai sekajätteeseen esineestä riippuen.

Joen pohjiin kertyy kaupungeissa kaikenlaista roskaa, josta kaikki ei tietenkään ole metallia, mutta pienikin siivoaminen tuottaa hyvää mieltä ja ken tietää, ehkä sieltä löytyy jotain mielenkiintoista. Ja vaikka ei löytyisi, niin on saanut viettää aurinkoista päivää jokivarressa samalla tehden palveluksen joen puhtaudelle.“

– Jemina

Toisinaan loman parasta antia on vain olla ja antaa ajan virrata. Kun malttaa pysähtyä, voi oma lähiympäristö aueta aivan uusilla tavoilla. Esimerksi lasten kanssa voi tavallinen kaupunkiluontokin tarjota jos minkälaista ihmeteltävää ja uutta opittavaa.

Tiimiläisen vinkki

“Lomalla aion nautiskella kasvien ja eläinten tunnistamisesta omalla mökkipihalla ja sen ympäristössä. Lähiluontoon tutustuminen on hauskaa ja opettavaista tekemistä, jossa pääsee tutustumaan lajien monimuotoisuuteen ja siihen, millaisessa ympäristössä itse asiassa oikein asuu. Tänä kesänä olen ollut erityisen innoissani viereisestä järvestä löytämistäni simpukoista ja limakotilosta sekä pihapiiristä bongaamastani vaskitsasta.”

– Elska

Mökkituliaiset ja vinkit minimalistiseen kauneudenhoitoon

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *