Categories , Vastuullisuuden avainsanat: ,

Korkeasaaren eläintarha

Helsingissä sijaitseva koko perheen retkikohde

Vastuullisuus

Korkeasaaren eläintarha on kestävämpi valinta, sillä eläintarha suojelee luonnon monimuotoisuutta monin tavoin. Osa eläimistä on suojelun tarpeessa lajin uhanalaisuuden vuoksi, osa on esimerkiksi tullin takavarikoimia villieläimiä tai Villieläinsairaalaan tulleita eläimiä. Osa eläimistä on huonoista oloista pelastettuja tai muuten eläintarhasta paremmat olot saaneita entisiä lemmikkejä. Jokaisen lajin kautta kerrotaan luonnon ja sen monimuotoisuuden merkityksestä. Eläimet eivät siis ole tarhattuina vain ihmistä varten.

Eläinten ja luonnon suojelutyö

Korkeasaaren eläintarhassa Helsingissä voi tutustua yli 150:een eläinlajiin ja lähes tuhanteen kasvilajiin. Korkeasaaren ydintehtävä on villieläinten ja luonnon monimuotoisuuden suojelu, jota se tekee osana verkostoa, johon kuuluu tarkastettuja eläintarhoja, kansainvälisiä järjestöjä ja viranomaisia. Verkoston jäsenenä Korkeasaari kasvattaa uhanalaisia eläimiä lajien säilymisen turvaamiseksi. Korkeasaari osallistuu hankkeisiin, joissa palautetaan eläimiä tarhoista luontoon ja tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa lajien sekä eläinyksilöiden hyväksi. Lisäksi suojelutyötä tehdään rahoittamalla luonnonalueilla tapahtuvaa suojelutoimintaa.

Yksikään eläin ei ole Korkeasaaressa vain ihmisiä varten. Suurin osa Korkeasaaren eläimistä on tullut toisista eläintarhoista, joissa ne ovat syntyneet ja osa Korkeasaaressa syntyvistä eläimistä siirretään toisiin tarhoihin. Eläimet päätyvät Korkeasaareen myös esimerkiksi Villieläinsairaalan kautta, silloin kun eläintä ei voida enää palauttaa luontoon. Osa eläimistä tulee tullin takavarikoidessa villieläimiä tai pelastettaessa lemmikkeinä pidettyjä villejä eläimiä huonoista oloista. Korkeasaari ei tyypillisesti maksa eläimistä vaan työskentelee laitonta eläinkauppaa vastaan.

Luontokoulu ja opetustoiminta

Korkeasaaren luontokoulu Arkki järjestää koululaisryhmille suunniteltua ohjelmaa. Opetustoiminta tukee valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteita. Koululaisille ja opiskelijoille tarjotaan elämyksellistä oppimista tapahtumissa ja luontokoulupäivissä sekä retkiä ja etäopiskelumateriaaleja. Näissä tutustutaan eläinlajeihin ja niiden elinympäristöihin, uhanalaisuuteen ja sen syihin sekä luonnonsuojeluun ja luonnon monimuotoisuuteen. Vuosittaisessa yläkoulujen ja lukioiden omassa koululaiskonferenssissa asiantuntijat esittelevät ajankohtaisia ympäristökysymyksiä, jonka jälkeen aiheita työstetään työpajoissa. Teemoina on ollut mm. lähiluonto, linnut sekä laiton eläinkauppa. Infokyltit, biologien opastamat kierrokset ja vaihtuvat näyttelyt tarjoavat kaikille Korkeasaaren kävijöille tilaisuuden oppia luonnosta, sen monimuotoisuudesta sekä lajien suojelusta.

Energiankäyttö

Eläintarhan vuosittainen lämmöntarve on noin 4 000 MWh, mikä vastaa seitsemän helsinkiläisen kerrostaloyhtiön lämmöntarvetta. Siirtyminen vuonna 2019 hukkalämmöstä kierrätettyyn, täysin päästöttömään kiertolämpöön pudotti lämmityksestä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt nollaan. Rakennusten energiatehokkuutta on parannettu lämpövuotojen tiivistyksillä ja työkoneissa sekä autoissa on siirrytty osittain fossiilittomiin polttoaineisiin. Korkeasaari käyttää 100% uusiutuvaa sähköä jonka alkuperä on tuuli-, aurinko- sekä vesivoima. Käyttösähkön kulutusta on vähennetty LED-valaisimin sekä hämäräkytkimin.

Kävijöitä kannustetaan saapumaan paikalle julkisia kulkuvälineitä käyttäen. Vierailijoille on vesipisteet omien juomapullojen täyttämistä varten ja Korkeasaari lajittelee jätteet tarkkaan kierrätystä varten. Tarvittaessa käytettävät kemikaalit ovat ympäristömerkittyjä. Torjunta-aineeksi ostetaan luonnonmukaisia ja ympäristömerkittyjä tuotteita, glyfosaattia ei käytetä.

Alhaisimmassa lämpötilassa viihtyvät eläinlajit viettävät aikaansa ympäri vuoden ulkona ilman lämmitettyä sisätilaa – ulkotarhoissa asuvat lajit on valittu niin, että ne pärjäävät Suomen ilmastossa ulkona myös talvella. Eläinten ravintona hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan marketeista ja tukuista saatavaa hävikkiruokaa sekä kolareissa kuolleiden eläinten ruhoja.

Hae tuotetta tai palvelua vastuullisuus­kuratoitavaksi​

Täytäthän lomakkeen niiltä osin, kuin helposti pystyt. Vastuullisuusasiantuntijamme ovat teihin yhteydessä ja kysyvät lisätietoja tarvittaessa. Teemme mukaan tuleville tuotteille vastuullisuusarvion hintaan 180€+alv elintarvikkeille, tekstiileille ja yksinkertaisille kuluttajatuotteille. Muiden tuotteiden osalta lähetämme teille ensin tarjouksen