Tee oma kestävän kuluttamisen lupauksesi ja osallistu arvontaan!

Lupaan ostaa vastuullisesti

Haastamme suomalaiset mukaan ostamaan vastuullisesti – tavoitteenamme on kerätä vähintään 192 500 kestävän kuluttamisen lupausta. Lue millaisin tavoin puolestapuhujamme kirittävät tavoitteen täyttymistä!

Mikko Järveläinen lupaa…

…istuttaa 10 000 puuta seuraavan viiden vuoden aikana yritysten ja organisaatioiden hiilijalanjäljen neutralimisoimiseksi, sekä 100 puuta vuosittain oman perheen ja henkilökohtaisen hiilijalanjäljen kompensoimiseksi.

Lue lupaus »

Nella Suurhasko lupaa…

…jatkaa vegaanista elämäntapaa, jonka moottoreina toimivat ekologiset ja eettiset syyt. Nella lupaa pienentää perheen ruokahävikkiä entisestään ja olla hamstraamatta ruokaa varastoon. Vaateostoksilla Nella lupaa kiinnittää enemmän huomiota vaatteiden vastuullisuuteen. Nella lupaa myös kokeilla ostopäiväkirjan pitämistä sekä jatkaa lajittelua ja kierrätystä yhtä ahkerasti kuin ennenkin. Kun 192.500 lupaustavoite tulee täyteen, Nella lupaa osallistua yhteen valitsemaansa luonnonsuojeluprojektiin.

Lue lupaus »

Jouko Kuisma lupaa…

…käyttää Helsingin seudun julkista liikennettä aina kun se on mahdollista – harmi vain, että HSL lopetti yli 70-vuotiailta kello 9-14 kertalippujen 50 %:n alennuksen. Autoa Jouko Kuisma käyttää lähinnä matkoillaan vapaa-ajan asunnolleen ja muihin kotimaan kohteisiin ja tankkaa autoonsa Nesteen MY Diesel -biodieseliä, jonka päästöt ovat 10 % tavallisen dieselin päästöistä. MY Diesel on valitettavasti kallein polttoaine – E98-bensiinin tasolla – kun sen pitäisi ympäristösyistä olla halvin. Biodieselin polttoaineveroa pitäisikin selvästi laskea ja eniten päästävien bensiinien veroa nostaa, jotta autoilun kokonaispäästöjä saataisiin vähennettyä.

Lue lupaus »

Petra Luntiala lupaa…

…muuttaa kulutustottumuksiani kohti laadukkaampaa ja kestävämpää muotia sekä vähentää osaltani ruokahävikkiä ja tehotuotetun ruoan kulutusta. Kun lupaustavoite tulee täyteen, niin pudotan elopainoani pysyvästi -5kg.

Lue lupaus »

Nina Sointu lupaa…

…suosia tuotteita jotka kestävät käytössä pitkään, ostaa kotimaisia elintarvikkeita aina kun sellainen vaihtoehto on tarjolla ja inspiroida muitakin ostamaan vastuullisemmin!

Lue lupaus »

Helene Pääkkönen lupaa…

…siirtyä tämän vuoden aikana yksityisautoilussani täyssähköauton käyttäjäksi. Hän pyrkii ostamaan käytettyä aina kun se on mahdollista ja suosii uutena ostamiensa tuotteiden osalta vastuullista valmistamista ja kestäviä tuotteita. Helene pyrkii entisestään vähentämään matkustelua kauas ja suosimaan lähikohteita. Hän kierrättää kaiken mikä on järjellisin toimenpitein suinkin mahdollista. Kun 192 500 on täynnä hän lupaa lähettää 193 itsetekemäänsä korttia ilahduttamaan niitä, jotka iloa, lohtua tai toivoa tarvitsevat.

Lue lupaus »

Perttu Pölönen lupaa…

…jatkaa matkustamista julkisilla kulkuneuvoilla, valita sähkösopimukseksi jatkossakin 100% uusiutuvan energian ja miettivänsä yhä tarkemmin ostopäätöstä tehdessä, tarvitseeko hän kyseistä tuotetta ylipäätään. Kun tavoite 192 500 lupauksesta tulee täyteen, Perttu aikoo jokaisesta työkeikkaa vastaan istuttaa puun Tansaniaan Miljoona Puuta -hankkeen kautta.

Lue lupaus »

Pentti Arajärvi lupaa…

…ostaa vastuullisesti. Hän ajattelee ostaessaan ja muutenkin asioita sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän kehityksen kannalta. Sosiaalinen kestävä kehitys, yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointi, on hänen päämääränsä – talous itsessään ei voi olla päämäärä. Hyvinvointi on laaja käsite, joka sisältää paitsi toiminta- ja työkyvyn, toimeentulon ja terveyden myös esimerkiksi koulutuksellisen, kulttuurisen ja yhteisöllisen ulottuvuuden. Talous – kestävä kansantalous ja julkinen talous – on keino sosiaaliselle hyvinvoinnille. Ympäristö on samalla lähde ja rajoite niin sosiaaliselle kuin taloudelliselle kestävälle kehitykselle. Luontoa voidaan käyttää, se on jopa välttämättömyys, mutta ei miten vain.

Lue lupaus »

Julia Ojanen lupaa…

…pyrkiä merkittävästi vähentämään lentämistä työasioissa. Lisäksi hän lupaa haastaa ainakin 1000 kollegaa vähentämään lentämistä vähintään kolmanneksella, pysyvästi. Jos 192 500 tavoite saadaan täyteen, hän lupaa lähteä mukaan vegaanihaasteeseen.

Lue lupaus »

Jetta Liukkonen lupaa…

…keskittää perheen ostokset yhä enemmän kotimaisiin vastuullisiin tuotteisiin ja palveluihin, ja miettii jokaisen tavaran kohdalla tarvitseeko todella sitä mitä on ostamassa. Lisäksi hän lupaa pyrkiä aina korjaamaan tuotteet ennen kiertoon laittoa. Hyvä tapa tässä hommassa on tehdä ajatusleikki jokaisen tavaran kohdalla, että mitä jos sitä ei saisi ikinä heittää pois; onko se korjattavissa, paikattavissa, onko sille kierrätysarvoa tai voiko sitä käyttää toisessa tarkoituksessa. Vai onko se sellainen joka maatuu vai jonka haluan ja voin säilyttää ikuisesti ja perikuntakin sen haluaa vielä riesakseen 😉 ? Jos tavoite tulee täyteen, Jetta lupaa tuulettaa asiaa vähintäänkin somessa, kunnolla.

Lue lupaus »

Terhikki Mäkelä lupaa…

…olla aikaisempaa tarkempi ostosten vastuullisuuden selvittämisessä (työntekijöiden työolot ja ympäristönäkökohdat), ostaa vastuullisesti, suosia kierrätystä sekä jatkaa kasvissyöntiä. Kun tavoite on täynnä, Terhikki jatkaa lupauksen toteutusta ja levittää edelleen tietoa tärkeästä asiasta eteenpäin.

Lue lupaus »

Tapio Potila lupaa…

…jatkaa työtä energiamurroksen keskiössä luomalla kanssaihmisille ja yrityksille helpon mahdollisuuden vähentää omaa hiilijalanjälkeään. Lisäksi lupaan edistää perheessäni vastuullista kuluttamista mm. suosimalla ja tekemällä elämässäni valintoja, joilla on positiivinen hiilikädenjälki.

Lue lupaus »

Noora Hautakangas lupaa…

…edelleen jatkaa second hand -kulttuuriin ilosanoman jakamista omassa arjessa ja työelämässä, sillä Nooran mukaan kaiken tarvitsemansa löytää hyvin todennäköisesti käytettynä. Kun 192 500 lupausta tulee täyteen, niin Noora lupaa käyttää liikkumiseen enemmän julkisia kulkuneuvoja ja lupaa muistaa ottaa kauppareissulle aina oman kangaskassin sekä uudelleenkäytettävän hedelmäpussin.

Lue lupaus »

Teemu Kunto lupaa…

…tehdä minimalismista valtavirtaa ja pyrkiä entistäkin vastuullisempiin kulutuspäätöksiin. Kun kulutuslupausten määrätavoite täyttyy, Teemu lupaa lajitella kierrätettävät jätteet tarkemmin ja hankkia vastuullisesti tuotetut farkut.

Lue lupaus »

Henna Makkonen lupaa…

…kiinnittää vielä aiempaa enemmän huomiota päivittäistavaroiden vastuullisuuteen ja hiilijalanjälkeen: suosia kotimaisia tuotteita ja elintarvikkeita, ja pyrkiä kehittämään omia kulutustottumuksiaan jatkuvasti kiinnittämällä enemmän huomiota ostoksiensa vastuullisuuteen. Vaatteet ja asusteet Henna ostaa jatkossakin pääosin käytettynä, mutta uutena ei enää osta jos tuotteen valmistuksessa ei huomioida tarpeeksi vastuullisuutta / tuotteen vastuullisuudesta ei ole tarjolla tarpeeksi tietoa. Henna pyrkii huoltamaan, korjaamaan ja tuunamaan useammin, jotta tuotteiden käyttöikä pitenee. Hän aikoo tuoda aiempaa enemmän vastuullisempia tuotteita / palveluita esille omissa kanavissaan, ja pohtia vastuullisempia toimintamalleja omaan yritystoimintaansa. Kun 192 500 kulutuslupausta saavutetaan, hän sitoutuu osallistumaan yhteen omia taitoja ja arvoja vastaavaan hyväntekeväisyysprojektiin. Hän lupaa myös käydä avantouimassa ensimmäistä kertaa elämänsä aikana, jos tavoite saavutetaan.

Lue lupaus »

Carita Alfthan lupaa…

…nostaa kanavissaan esille vastuullisuusteemaa, jatkaa kotimaisten pienyrittäjien tukemista ja second hand -löytöjen tekemistä. Kun yhteinen tavoitteemme 192 500 on täynnä, hän lupaa viikon verran nostaa kotimaisia ja vastuullisia pienyrittäjiä esille kanavissaan!

Lue lupaus »

Niina Mikolanniemi lupaa…

…ostaa asioita vain tarpeeseen, ja hankkia asioita vuokraamalla tai palveluna silloin kun tarve on satunnaista. Kun tavoite on täynnä, lupaan juhlistaa saavutusta näkyvästi somessa!

Lue lupaus »

Anssi Kela lupaa…

…ostaa vastuullisesti, kompensoida päästönsä ja jatkaa kasvissyöjänä. Lisäksi hän lupaa – jos 192 500 vastuullisen ostamisen lupausta tulee täyteen – tehdä lupaajajuukolle striimin, jossa hän esittää ihan uuden biisin

Lue lupaus »

Karoliina Järvinen lupaa…

…olla entistäkin tarkempi, siinä että valitsee vastuullisesti tuotetun ja eettisesti ja ekologisesti kestävän vaihtoehdon. Kestävämpiä ja korjattavia, sekä uudistettavia tuotteita, kertakäyttö- ja kerskakulutuksen sijaan!

Lue lupaus »

Riitta Korpivaara lupaa…

…miettiä jokaisen hankinnan tarpeellisuutta, kestävyyttä, korjattavuutta ja vuokraus- tai lainausmahdollisuutta ennen ostopäätöksen tekoa. Kun yhteinen tavoitteemme 192 500 on täynnä, hän lupaa opetella joka vuosi uuden käsillä tekemisen taidon ja opettaa taitojaan lastenlapsilleen.

Lue lupaus »

Jaakko Asikainen lupaa…

…lupaa käyttää ladattavan hybridiauton bensamoottoria vain pakon edessä. Muutoin hän lupaa mennä puhtaasti sähköllä. Jos lupaustavoite täyttyy, Jaakko lupaa pitää vähintään yhden kasvisruokapäivän viikossa.

Lue lupaus »

Aki Saariaho lupaa…

…jättää vastuuttomat artikkelit hyllylle ja hankkia lähinnä kierrätettyä ja kierrätettävää kamaa. Aki sanoo: ”Vastuuni tuntien hankin vain tarpeellisen, muu jääköön”. Kun tavoite kamppiksessa täyttyy, hän hankkii myös Espoon koulutoimen vastuullisen ostamisen kampanjaan mukaan!

Lue lupaus »

Karoliina Häivälä lupaa…

…siirtyä yhteisauton aktiiviseksi käyttäjäksi ja vähentää auton käyttöä muutenkin. Hän kannustaa koko perheensä kohti entistä vegaanisempaa ruokavaliota. Ruuissa hän lupaa suosia lähiruokaa ja luomua sekä suosia vastuullista ostamista, ensisijaisesti ostaa käytettyä ja/tai kotimaista, jättää turhat asiat ostamatta sekä suosia kierrätettyä ja kierrättää.

Lue lupaus »

Päivi Korttilalli lupaa…

…ostaa vain todelliseen tarpeeseen ja silloinkin ensisijaisesti käytettyä. Silloin kun riittävän hyvää/käyttökelpoista ei löydy käytettynä, Päivi lupaa ostaa kotimaista aina kun se on mahdollista. Päivi lupaa satsata laatuun ja kestävyyteen ja huoltaa omistamiaan tavaroita hyvin. Päivi lupaa myös kuljettaa omaa termosmukia mukana take away kahvia varten. Lahjaksi hän ostaa vain palveluja ja elämyksiä.

Lue lupaus »

Susanna Katajisto lupaa…

…tukea osaltaan kestävää kulutusta, pyrkiä tekemään eettisen tarkastelun kestäviä valintoja, sekä jatkaa kasvispainotteisella, sesonkeja ja kotimaisuutta kunnioittavalla ruokavaliolla. Susanna lupaa myös tulevaisuudessa ostaa vain tarpeeseen, kiinnittää huomiota tuotteiden laatuun, kierrättää, korjata ja lainata, sekä hyödyntää parhaansa mukaan kotimaisia palveluita.

Lue lupaus »

Tony Lönnqvist lupaa…

…edistää ja tehdä vastuullisia valintoja. Jos tavoite tulee täyteen, hän lupaa haastaa mukaan kaikki omilla somekanavilla tuulettamaan asian puolesta ja lupaa sitten opiskella vielä lisää keinoja olla vastuullinen. Jos siis saavutetaan tavoite, saavutetaan saavutuksella vielä enemmän.

Lue lupaus »

Katja Lahti lupaa…

…ostaa vastuullisesti ja sisäistää, että käytettynä ostaminen ei muuta tuotetta *tarpeelliseksi*. Ja sinä päivänä kun lupausmäärä täyttyy, hän julkaisee blogissaan eroottisen novellin.

Lue lupaus »

Minna Jakosuo lupaa…

…ostaa käytettyä, kierrättää ja kuluttaa mahdollisimman vähän luonnonvaroja jatkossakin. Lempivaatteet löytyvät kirppiksillä, suosikkilomakohteet metsistä ja seikkailut arjen pienistä jutuista.

Lue lupaus »

Heidi Kannisto lupaa…

…edelleen suosia kierrätettyä ja aikoo panostaa lisää mm. poistotekstiilien hyödyntämiseen ompelutöissään. Näiden lisäksi Heidi lupaa jatkaa liikkumista kävellen, pyöräillen tai julkisilla hyvien kasviseväiden kera.

Lue lupaus »

Anu Syrmä lupaa…

…olla entistä tietoisempi tehdessään niin ostopäätöksiä, kuin yleimmin kuluttajakäyttäytymiseensä liittyviä valintoja. Myös työnsä kautta Helsingin markkinoinnissa hän pyrkii vaikuttamaan siihen, että vastuullisuus tulee vahvemmin osaksi niin yrittäjien kuin kuluttajien tekemiä valintoja.

Lue lupaus »

Otso Sillanaukee lupaa…

…jatkaa elämäntyylin ilmasto- ja ympäristövaikutuksista kertomista ja näyttää miltä kiertotalous arjessa näyttää. Otso lupaa julkaista konkreettisia kiertotaloustekoja kuukausittain @nollahukka-tilillään, jos kampanjan kulutuslupausten määrä ylittää 192 500 lupausta.

Lue lupaus »

Saska Salo lupaa…

…tehdä hankintoja pääosin käytettynä, ja uutena hankkiessa suosia pitkäikäisiä, ekologisesti sekä mahdollisuuksien mukaan sosiaalisesti kestävästi tuotettuja tuotteita. Hän lupaa käyttää uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, ja opettelee edelleen tekemään lisää kasvisruokia ja suosii lähiruokaa. Saska tekee pieniä, parempia valintoja arjessa aina kun mahdollista, ja opettelee tiedostamaan kulutustaan sekä tunnetiloja mitä siihen liittyy. Saska sitoutuu lisäämään koulutuksensa myötä saamaansa tietoisuutta kestävän kehityksen periaatteista ja toiminnasta sekä kiertotaloudesta niin työ- kuin opiskeluympäristöissään, kuin myös vapaa-ajalla ihmisten kanssa toimiessaan. Saska haastaa itseään, ja pukkii tarvittaessa pois mukavuusalueilta oppiakseen uutta. Hän opettelee kestävää sijoittamista.

Lue lupaus »

Mert Otsamo lupaa…

… kuluttaa vastuullisemmin ja tarkkailla työmatkustamisensa hiilijalanjälkeä, joka on tällä hetkellä se on noin 6900 kg vuodessa. Kun kulutuslupausten määrä ylittää tavoitteen 192 500, Mert lupaa tiputtaa hiilijalanjälkeään n. 2000 kg seuraavan vuoden aikana. Ja kompensoida välttämättömät työmatkansa.

Lue lupaus »

Klaus Kuhanen lupaa…

…edistää vastuullista kuluttamista välttämällä kertakäyttötaloutta ja suosimaan kestävän kehityksen tuotteita, mm lähiruokaa. Sitoudun kierrättämiseen, niin kotona kuin johtamassani työyhteisössä ja toimien esimerkkinä. Energian osalta sitoudun käyttämään 100% vihreätä energiaa ja huolehtimaan siitä, että edustamani yritys toimii samoin.

Lue lupaus »

Elina Heiskanen lupaa…

…siirtyä työmatkapyöräilijäksi. Lisäksi hän aikoo hivuttaa koko perhettä kohti entistä vegaanisempaa ruokavaliota. Jos tavoite täyttyy, niin Elina aikoo liittyä yhteisöllisen puutarhapalstan toimintaan ja ryhtyä tuottamaan todellista lähiruokaa. Se on tosin niin hyvä idea, että taitaa toteutua muutenkin!

Lue lupaus »

Roosaliina Sunikka lupaa…

.…keskittyy tekemään arjessa parempia valintoja, koska kokee pienilläkin teoilla olevan merkitystä. Hän välttelee autoilua ja valitsee kulkuvälineeksi mielummin polkupyörän. Hän aikoo myös ostaa vastuullisesti, jättää turhat asiat ostamatta, suosia kierrätettyä, kierrättää ja matkustaessa hyvittää siitä syntyvät päästöt. Hän aikoo myös jatkaa vegaaniruokavaliolla. Sosiaalisen median vaikuttajana hän tekee yhteistyötä vain sellaisten yritysten kanssa, joiden arvomaailman hän itsekin jakaa. Hänelle on tärkeää kannustaa hyväntahtoisesti muitakin vastuulliseen kuluttamiseen Instagram kanavallaan.

Lue lupaus »

Antti Kirjavainen lupaa…

…jatkaa vastuullisesti kuluttamista ja lupaa tarjota ilmaista työn organisoinnin ja ketterän liiketoiminnan konsultointia vähintään 10 tuntia vuoden 2021 aikana firmoille ja yhdistyksille, jotka edistävät vastuullista kuluttamista ja ilmastoystävällisempää tulevaisuutta, jos lupaustavoite saadaan täyteen.

Lue lupaus »