Liity joukkoomme tekemään kestävämpiä valintoja!

Kierrätyspuuvillamatot

Kierrätyspuuvillasta valmistetut matot

Vastuullisuus

Finarten kierrätyspuuvillamatot ovat kestävämpi valinta, sillä tuotanto-olosuhteiden sosiaaliseen kestävyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Lisäksi materiaali on kiertotalouden periaatteiden mukaista.

Materiaali ja valmistus

Finarten kierrätyspuuvillamattosarjan on suunnitellut suomalainen design-duo Saana ja Olli ja se valmistetaan Intiassa perinteisin menetelmin kierrätyspuuvillasta. Matot on valmistettu kierrätetystä langasta jonka materiaali on tekstiiliteollisuuden leikkuuylijäämää. Suunnittelussa otetaan aina huomioon, että tuotteet kestävät aikaa niin tyyliltään kuin laadultaan ja tuotteet tehdään perinteisin menetelmin käsin kangaspuilla ja/tai silkkipainotekniikalla. Finarte käyttää myös omat tekstiilijätteet uudestaan.

Suurin osa sarjan tuotteista on värjäämätöntä puuvillaaa, mutta painokuvioidut matot on painettu atso-vapailla väreillä värjäämättömälle kierrätyspuuvillalle. Ne tuotteet, joissa on käytetty värjäystä, värjätään REACH-lainsäädännön ylittävillä väriaineilla. Matot valmistetaan Intiassa käyttäen aurinkopaneeleja sekä paikallista sähköverkon sähköä. Tehtaalle ollaan juuri asentamassa lisää aurinkopaneeleita, jolloin kaikki sähkö saadaan auringosta.

Tuotantoketjun valvonta

Finartelle on kehittynyt pitkäaikainen ja hyvä suhde yhteistyökumppanien kanssa. Kaikkien tuottajien tulee allekirjoittaa Finarten ohjesääntö (Code of Conduct), joka ulottuu myös alihankkijoihin. Intiassa paikan päällä käydään vähintään kaksi kertaa vuodessa ja yritys osallistuu samalla projekteihin, jotka tukevat myös paikallista elämää. Kaikki työntekijät ovat työikäisiä, lapsityövoimaa ei käytetä koskaan ja valmistaja on myös mukana organisaatiossa joka rahoittaa kouluja ja työskentelee lapsityövoiman käyttöä vastaan.

Toimittajat noudattavat paikallisia lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia, kuten YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta. Valmistajalla on useita ulkopuolisen tahon myöntämiä sertifiointeja, joita varten toiminta on auditoitu myös sosiaalisen kestävyyden osalta. 

Kuljetus

Tuotteet toimitetaan Suomen varastoon merirahtina ja asiakkaille Posti Green palvelua käyttäen. Matot pakataan kierrätettävään muoviin. Kierrätysmuovia on kokeiltu, mutta se ei aina kestä pitkiä kuljetuksia, jolloin syntyy hävikkiä. Vaihtoehtoja muoville etsitään aktiivisesti.

Finarte tarjoaa korjausvinkkejä rikkoutuneelle matolle tai tarvittaessa asiakas ohjataan lähimmän asiantuntijan pakeille. Elinkaarensa päässä olevan maton voi kierrättää tekstiilijätteeseen