Suomen vastuullisin tuote 2022 -yleisöäänestys on auki. Äänestä ja osallistu arvontaan!

Kestävä Elämä
-podcast

Pieniä säätöjä, suuria vaikutuksia ​

Kestävä elämäntapa ja ilmastokysymykset kiinnostavat yhä useampaa, mutta vastuulliset valinnat eivät aina ole helppoja, ja tiedonjano uusia, kestäviä vaihtoehtoja kohtaan on suuri. Voiko omilla kulutusvalinnoilla oikeasti vaikuttaa?

Kestävä elämä -podcast tarjoaa kurkistuksia innovatiivisten ratkaisujen maailmaan ja kestävämpään arkeen tulevaisuusvisionääri Perttu Pölösen sekä vaihtuvien asiantuntijavieraiden johdolla. Sarja käsittelee jokaisen meistä arkea koskettavia aiheita vastuullisesta kuluttamisesta aina kestävään arkiruokaan, hävikin vähentämiseen sekä tulevaisuuden energiaan.

Kestävä elämä -podcastin ympärille on lisäksi luotu erityisesti toisen asteen opiskelijoille suunnattu oppimateriaalikokonaisuus, joka käsittää kysymyksiä sekä visailutehtäviä jokaisen jakson aihepiiriin liittyen. Tehtävät soveltuvat hyvin niin etäopiskeluun kuin tuntimateriaaliksi useissa eri oppiaineissa, mutta niitä voi hyödyntää myös taustana omien kulutusvalintojen pohtimiseen ja itsenäisen opiskelun tueksi.

Kestävä elämä -podcastin oppimiskokonaisuus on toteutettu yhteistyössä OpetushallituksenSitranYK – liiton, Perho Liiketalousopiston ja Marttaliiton edustajista koostuvan toimitusneuvoston kanssa.

Jakso 4
Muutos tapahtuu aina nopeammin kuin ajatellaan.

Voiko tulevaisuudessa lenkkareista generoida sähköä kävellessään kännykän lataukseen? Entäpä koottavasta minituulivoimalasta? Kestävää energiaa käsittelevässä jaksossa LUT-yliopiston professori Esa Vakkilainen sekä tuulivoimayhtiö Ilmattaren Tapio Potila keskustelevat siitä, millainen on sähkön tuotannon ja käytön tulevaisuus ja voidaanko uusiutuvalla energialla korvata kaikki fossiilinen energia. Käsittelyyn pääsevät myös esimerkiksi tuulivoimaan liittyvät myytit sekä parhaat niksit energiansäästöön kotioloissa.

Jakson tarjoaa Ilmatar

Jakso 3
Kun vähemmän on enemmän - vaatiiko vastuullisuus luopumista?

Miten pyrkimys ekologisuuteen voi toimia myös innoittajana aivan uusille innovaatioille. Voiko vähentämällä saada enemmän? Jaksossa kuullaan Puustellin Miinus-keittiön projektipäällikkö Tony Lönnqvistiä ja Infinen vastuullisuusmuotoilijaa Elska Kolua, jotka pohtivat kuinka pienillä perspektiivin vaihdoksilla voi ottaa isoja askelia matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta. 

Jakson tarjoaa Puustelli.

Jakso 1.

Nuoret yrittäjät muuttamassa maailmaa

Joukolla aktiivisia nuoria yrittäjiä on tavoitteena olla Euroopan vastuullisin muutto- ja kuljetusfirma. Vieraat Teemu Taurula ja Carolina Mobarac KunnonMuutosta kertovat, mitä rohkea hyppy ekologiseen yrittäjyyteen on heidän kohdallaan tarkoittanut. Toimialana logistiikka ja liikenne on yksi suurimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista, joten vastuullisilla liiketoiminnan ratkaisuilla sen piirissä muutetaan maailmaa ihan konkreettisesti.

Jakson tarjoaa KunnonMuutto.

Jakso 2.
Uusiutuva energia matkailussa – Miten matkustaa luontoon luontoystävällisesti?

Luontomatkailu on monelle tärkeää, mutta miten matkustaa luontoa kunnioittaen? Studiossa kohtaavat kaksi taiteilijaa: tutkija ja taiteilija Antti Majava sekä elokuvistaan Metsän tarina ja Järven tarina tunnettu elokuvaohjaaja Marko Röhr. He kertovat omista kokemuksistaan aktiivisen ympäristötyön parissa ja vertailevat löytämiään keinoja kestävään elämäntapaan.

Jakson tarjoaa VR.