Tee oma kestävän kuluttamisen lupauksesi ja voita vuosikortit Korkeasaareen!

Viking Grace

Lähimatka Turusta Tukholmaan energiatehokkaalla hybridialuksella

Vastuullisuus

Viking Grace on kestävämpi valinta, sillä sen hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin muiden vastaavien matkustaja-alusten. Lisäksi energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Viking Linen Turku-Tukholma -välillä liikennöivä Grace-alus on ensimmäinen hybridialus, joka liikkuu yhdistelmällä tuulityöntövoimaa ja LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua. LNG on täysin rikitön polttoaine ja aluksen typpi- sekä hiukkaspäästöt ovat noin 85 % ja kasvihuonekaasut 15 % pienemmät kuin perinteisiä polttoaineita käyttävillä aluksilla. Roottoripurjetta käyttämällä tuulityöntövoima säästää 300 tonnia LNG:tä ja hiilidioksidipäästöt pienenevät 900 tonnia vuosittain. Moottoreiden synnyttämä hukkalämpö muunnetaan päästöttömäksi sähköksi, jota käytetään esimerkiksi aluksen valaistuksessa. LNG-jäähdytyksen talteenotto käytetään ilmastointiin. Ilmastointi ja valaistus ovat tarvepohjaisia ja valaistuksessa käytetään vähäenergisiä LED-valoja. Vuoden 2019 aikana toteutettu ilmastointijärjestelmän päivitys säästää vuositasolla 90 tonnia LNG:tä. Tämä vastaa 250 tonnin hiilidioksidipäästöjen pienentymistä vuosittain.

Kaikkien aluksen hyttien hanoissa ja suihkupäissä on vettä säästävät suuttimet. Jäte- ja pilssivesiä ei päästetä mereen, vaan kuljetetaan maihin, jossa ne käsitellään jätteenkuljetuslaitoksissa. Sukeltajat poistavat laivan pohjaan kertyvän kasvillisuuden harjaamalla, eikä myrkyllisiä pohjamaaleja käytetä. Myös kaikki jäte kuljetetaan maihin ja kierrätetään asianmukaisesti – ja esimerkiksi biojätteestä valmistetaan biokaasua. Ravintoloissa kasvispohjaisten ruokien osuutta kasvatetaan jatkuvasti ja vuonna 2021 aloitetaan ruokahävikkiprojekti, jonka tavoitteena on pienentää ruokahävikkiä. Myymälöissä pyritään aktiivisesti kasvattamaan vastuullisesti tuotettujen tuotteiden osuutta koko tarjonnasta.