Kaupallinen yhteistyö: Zeropoint
Uutiset merten muoviroskasta uuvuttavat. Kilpikonnia takertuu muoviriekaleisiin, kalat nielevät muovinpaloja ja kemikaalikuorma rasittaa merinisäkkäitä. Entä jos omat valintani ja ostopäätökseni eivät niinkään tuottaisi maailmaan uutta roskaa, vaan jopa poistaisivat sitä? Ja samalla saisin laadukkaita, pitkäikäisiä tuotteita?
Tällaiset kestävämmät valinnat ovat jo mahdollisia. Esimerkiksi kiertotalouden tekniikoiden ja järjestelmien kehittyessä vanhoja jäte- ja ylijäämämateriaaleja pystytään aina paremmin käyttämään uusien tuotteiden raaka-aineeksi – jopa merten muoviroskaa voidaan kierrättää uusiksi tuotteiksi. Samalla uusioraaka-aineiden tarve vähenee.
Yksi esimerkki yrityksestä, joka pyrkii yhdistämään laadun, kiertotalouden ja muoviroskaongelman ratkaisemisen, on suomalainen Zero Point Finland Oy. Vuonna 2009 perustetun yrityksen lähtökohtana on tuottaa laadukkaita toiminnallisia vaatteita muun muassa urheilukäyttöön. Yritys on erikoistunut ekologisten kompressiovaatteiden tuotantoon.
Kompressio antaa painetta kudoksiin, mikä tukee veren virtausta sekä kudosten hapensaantia ja nopeuttaa aineenvaihduntatuotteiden poiskulkeutumista kudoksista. Kompressiotuotteet auttavat palautumisessa ja tukevat urheilusuoritusta sekä auttavat kehon asennon hahmottamisessa.
Zeropointin vaatteita käyttää esimerkiksi Suomen olympiajoukkue. Kompressiotuotteita voidaan käyttää myös seisomatyössä tai vähentämään rasitusta ja turvotusta esimerkiksi matkustettaessa.

Uusionailonia maalta ja meristä
Iso osa Zeropointin tuotteista valmistetaan uusionailonista, ECONYListä®. Econyl-lanka hankitaan italialaiselta Aquafil-valmistajalta.
Italialaisyritys on jo vuosikymmeniä ollut yksi maailman johtavia nailon 6:n valmistajia. Se on nailontyyppi, jota lujuutensa vuoksi käytetään paljon esimerkiksi langoissa.
Perinteisesti nailonia on tehty öljystä, ja sen valmistusprosessi vaatii paljon energiaa. Vaikka nailon on kestävää, vahvaa ja vettähylkivää, ei sen lähtökohta siis ole kovin ympäristöystävällinen.
Sysäys Econyl-nailonkuidun tuottamiseen lähti alulle vuonna 2007, kun Aquafilin toimitusjohtaja Giulio Bonazzi alkoi pohtia, voiko energiaintensiivinen ja öljypohjainen nailon olla vielä 2020- ja 2030-luvuilla toimiva lähtökohta liiketoiminnalle.
Käynnistyi pitkä kehitystyö, johon on yhtiössä investoitu jo yli 150 miljoonaa euroa. Tuloksena syntyi Econyl, uusiomateriaaleista valmistettu nailon 6. Se tehdään sekä jätenailonista että tehdastuotannon ylijäämävirroista, kuten leikkuuylijäämästä.
Lisäksi Econyliin käytetään käytöstä poistuneita kalaverkkoja, joista iso osa ongitaan merestä – ne on usein tehty juuri nailon 6:sta. Aquafil tekee tässä yhteistyötä Healthy Seas -järjestön kanssa, jota se on myös ollut perustamassa. Järjestön vapaaehtoiset sukeltajat keräävät verkkoja Pohjanmerestä, Punaisestamerestä, Välimerestä ja Tyynestä valtamerestä. Verkkoja on nostettu näistä jo lähes 600 tonnia. Lisäksi Econylin raaka-aineeksi kerätään käytöstä poistuneita kalaverkkoja kuivalta maalta, yhteistyössä kalastajien ja jätehuollon toimijoiden kanssa.
Uusionailonin valmistustekniikan hiomisen lisäksi tärkeä osa kehitystyötä onkin ollut verkoston rakentaminen uusiomateriaalin keräämiseen. Yhtiö on muun muassa avannut Yhdysvaltoihin mattojenkeräysverkoston ja tehtaan erottelemaan lattiapäällysteistä nailon 6:a, sillä lattiamatoista vain muutama prosentti päätyy kierrätykseen. Noin 3,5 prosenttia kaikesta Yhdysvalloissa kaatopaikoille menevästä jätteestä on lattiamattoja. Aquafilin tehdas käsittelee 16 000 tonnia mattoja vuodessa.
Eroteltu nailon kuljetetaan yrityksen Slovenian tehtaalle, jossa se hajotetaan kaprolaktaamiksi, nailonin valmistusaineeksi. Tehtaalla siitä syntyy Econyl-uusionailonlankaa.
Verrattuna perinteiseen nailoniin uusionailonissa säästetään 10 000 nailontonnia kohden 11 130 tonnia raakaöljyä ja 57 100 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Kierrätetyn Econyl-nailonin valmistus vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 % verrattuna öljystä valmistettuun nailoniin.
Kaikki laatu- ja ympäristösertifikaatit löytyvät yrityksen nettisivuilta, esimerkiksi kolmannen tahon tarkastama ympäristöseloste (EPD) ja OEKO-tex-sertifikaatit.

Zeropoint valmistaa Econyl-nailonista kompressiotuotteita
Econyl-lanka kulkee suomalaiskuluttajien kompressiovaatteisiin Zeropointin käyttämien tehtaiden kautta. Yrityksen ekokompressio-vaatteet suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan tehtaissa Italiassa ja Portugalissa. Portugalissa tehdään vaatteita, Italiassa Econyl-sukkia.
Kompressiosukat ja -vaatteet ovat pääosin Econyliä. Lisäksi niissä on noin 15−25 % LycraSportia eli elastaania, jolla tuotteista saadaan joustavia ja hengittäviä.
Zeropoint valmistaa kompressiosukkia myös Taiwanissa, mutta sikäläinen tehdas ei hyödynnä Econyliä – ainakaan vielä.
Johanna Ahlström Zeropointista kertoo, että taiwanilainen pitkäaikainen yhteistyökumppani on erikoistunut lääkinnällisten kompressiotuotteiden valmistamiseen.
”Olemme keskustelleet yrityksen kanssa siitä, että sikäläisellekin tehtaalle saataisiin Econyliä tai vastaavaa ekologista materiaalia, sillä koemme vastuulliseksi nostaa asiaa esiin myös aasialaisessa tuotannossa. Kestävyysmuutos ei voi tapahtua vain Euroopassa, jos halutaan kokonaisvaltaista vaikutusta. Tällaiset muutosprosessit ovat kuitenkin pitkäaikaisia eivätkä tapahdu kädenkäänteessä.”
Ajaton perusmallisto vähentää hävikkiä
Tällä hetkellä maailmassa tuotetaan enemmän vaatteita kuin niitä pystytään kuluttamaan. Zeropoint haluaa vähentää vaatehävikkiä ja valmistaa tuotteita vain todelliseen tarpeeseen.
Hukkaa on vähennetty sillä, että tiuhaan vaihtuvien kausimallistojen sijaan panostetaan ajattomaan perusmallistoon. Kausivärien osalta pyritään tuotteita myymään etukäteen, jotta valmistustarvetta voidaan ennakoida. Hävikkiä syntyy näin vähemmän.
Tuotteiden kestoon panostetaan suunnittelussa. Esimerkiksi toteuttamalla saumarakenne tarkoituksenmukaisin tavoin ja valitsemalla laadukkaita lankoja saadaan tuotteeseen lisää kestävyyttä, kertoo Ahlström.
Huolehditaan yhdessä pitkästä elinkaaresta
Toistaiseksi sekoitekuitujen kierrättäminen uusiksi tekstiilikuiduiksi on hankalaa, ja esimerkiksi elastaani estää siihen sekoitettujen kuitujen jatkokäyttöä. Mutta uusia tekniikoita ja materiaaleja kehitetään, joten tilanne voi jatkossa muuttua.
”Vaateteollisuus on alkuvaiheessa tämän asian suhteen, ja erityisesti nämä tekokuidut ovat vaikeita erottaa toisistaan kierrätysprosessissa. Käyttämämme Econylin valmistaja kehittelee tällä hetkellä Econyl-materiaalin jatkokierrätettävyyttä, mutta kyseinen projekti on vasta pilottivaiheessa”, Ahlström kertoo.
Vaatteen käyttöikää voi pidentää huolehtimalla vaatteesta hyvin ja noudattamalla pesu- ja huolto-ohjeita. Tarpeeton mutta käyttökelpoinen vaate kannattaa huolehtia uusiokäyttöön, jos se on esimerkiksi käynyt pieneksi.
Uusia kestäviä valintoja voi myös tehdä vähitellen. Vanhat treenivaatteet kannattaa käyttää loppuun, minkä jälkeen niitä voi uusia ekologisilla vaihtoehdoilla.
Käyttöikänsä päähän tulleille vaatteille on pian tulossa parempia kierrätysmahdollisuuksia. Euroopan unionissa tulee pakolliseksi poistotekstiilien keräys ja jatkohyödyntäminen vuonna 2025, ja Suomi aloittaa koko maassa keräyksen etuajassa vuoteen 2023 mennessä. Poistotekstiilejä kerätään jo mm. Helsingin, Turun, Rauman ja Pirkanmaan alueilla.
Ekokompressiovaatteen tullessa elinkaarensa päähän se kannattaakin viedä poistotekstiilien keräyslaatikkoon. Sieltä vaate voi päätyä esimerkiksi energiakäyttöön, sen sijaan että se kuormittaisi ympäristöä kaatopaikalla.

Arvokkaita asioita
Kaikki tuotteet kuormittavat ympäristöä tavalla tai toisella, myös uusiotuotteet. Siksi tehtyjä hankintoja on syytä arvostaa. Vastuullinen kuluttaminen ei tarkoita asketismia, vaan pohdittuja laadukkaita valintoja ja niistä nauttimista.
Laatu syntyy esimerkiksi hyvästä käyttökokemuksesta, ympäristöystävällisistä materiaaleista ja tuotteen pidemmästä eliniästä. Pohdittujen valintojen kautta arvoa voi onneksi olla samanaikaisesti niin merikilpikonnalla, käytöstä poistuneella kalaverkolla kuin omalla treenaushetkellä.
Vinkkejä kestävän vaatteen valintaan
- Osta vain aitoon tarpeeseen ja suosi hankinnoissasi laatua ja ajattomia tuotteita.
- Kiinnitä huomiota vaatteen materiaaliin ja viimeistelyyn. Onko vaate hyvin ommeltu? Istuuko se? Vaikuttaako materiaali laadukkaalta ja käyttötarkoituksensa sopivalta?
- Selvitä vastuullisuusväittämien perusteet. Suosi yrityksiä, jotka käyttävät riippumattoman tahon myöntämiä sertifikaatteja ja kertovat niistä avoimesti.
- Tarkista jo ostaessa, millaista huoltoa ja hoitoa vaate vaatii. Noudata pesu- ja huolto-ohjeita.
- Pidennä pesuväliä tuulettamalla vaatetta käyttökertojen välissä.
- Reklamoi valmistajalle, jos vaate ei kestä käyttöä luvatusti tai osoittautuu muutoin laadultaan pettymykseksi.
- Kierrätä vaate asianmukaisesti, kun se tulee käyttöikänsä päähän tai kun et enää itse tarvitse sitä.
- Suosi mahdollisuuksien mukaan myös käytettyä ja hyödynnä vaatelainaamoita silloin, kun vaatetarve on vain väliaikainen.