Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote!

Yhteiskäyttöpalvelu on oiva vaihtoehto omistamiselle – vastuullista veneilyä kuukausimaksulla

Kaupallinen yhteistyö: Skipperi

Yhteiskäyttöpalvelut ovat tätä päivää. Yhä useampi vaihtaa omistamisen kestävämpiin vaihtoehtoihin. Mistään ei silti tarvitse luopua, sillä uusia, erilaisiin tarpeisiin vastaavia yhteiskäyttöpalveluita syntyy jatkuvasti. Sellainen on myös veneiden vuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu Skipperi, joka tuo veneretket helposti jokaisen saataville.

Kaunis auringonpaiste houkuttelee ulos ja ympäristön hyvinvointi halutaan ottaa huomioon myös kesän harrastuksissa. Kestävä elämä on entistä useammalle tärkeä tapa elää arkea, mutta se ei tarkoita että pitäisi luopua elämyksistä, joita kesällä voi kokea.

Suomen kesässä veden läheisyydessä vietetyt päivät ja illat ovat poikkeuksellisen mieleenpainuvia. Moni saattaa haaveilla veneestä, joka kiitää veden pinnalla helteisenä kesäpäivänä. Miten ihana tapa retkeillä saaristossa ja järvien poukamissa. Silti veneen omistaminen saattaa tuntua vieraalta ja vaivalloiseltakin.

Skipperi on suomalainen veneiden vertaisvuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu, joka toimii kuukausimaksulla.

Ensimmäinen veneilyn yhteiskäyttöpalvelu

Elämme yhteiskunnassa, jossa on jo saatavilla monia yhteiskäyttöpalveluita. Omaa autoa ei tarvitse, sillä julkista liikennettä tai erilaisia kyytipalveluita on tarjolla moneen lähtöön. Polkupyörääkään ei ole pakko hankkia omaksi vaan isommissa kaupungeissa on saatavilla kaupunkipyöriä, ja yhä useammassa taloyhtiössä on yhteiskäyttöpyöriä ja jopa yhteiskäyttöautoja. Innostus jakamistalouteen näkyy myös siinä, että harvoin tarvittavia laitteita ja tavaroita voi nykyään vuokrata tai lainata ilmaiseksi monessa kunnassa.

Kesälomareissuille moni suomalainen vuokraa auton ja mökkeilee vuokramökissä. Perinteisten kesälomaharrastusten lisäksi myös veneily voi olla kaikkien ulottuvilla ilman, että venettä tarvitse itse omistaa. Aiemmin veneily on ollut vain harvojen harrastus, mutta nyt Suomen kauniista vesistöistä pääsee nauttimaan yhä useampi, sillä Vastuullisuuspaneeli on valinnut Ostavastuullisesti.fi -sivustolle mukaan veneiden vertaisvuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu Skipperin

Skipperi Fleet -palvelun kuukausimaksuun kuuluu Suomessa 25 kotisatamaa ja yli 150 moottorivenettä sekä soutuvenettä. Vesille voi lähteä helposti silloin kun haluaa lähimmästä kotisatamasta, ja veneitä saa käyttää rajattomasti. 

Moottoriveneiden valinnassa on kiinnitetty huomiota veneiden ja moottorien kestävyyteen, taloudellisuuteen ja hiljaisuuteen. Suurin osa veneistä on laadukkaita Yamarin Cross 57 BR-merkkisiä, mutta myös soutuveneitä löytyy halukkaille. Jokaisesta veneestä löytyy täysi varustelutaso, joten veneretkelle et siis tarvitse muuta kuin säänmukaiset varusteet ja kännykän. Soutuveneiden kausimaksu on vain 39 euroa ja veneitä löytyy pääkaupunkiseudulta, Lohjalta ja Tampereelta.

Skipperin Akatemia kouluttaa myös kokemattomat vesilläliikkujat vastuulliseen veneilyyn.

Veneily kiinnostaa yhä useampaa

Koronapandemian myötä veneilystä on tullut yhä suositumpi harrastus ja veneiden ensirekisteröintien määrät ovat olleet Suomessa kasvussa kaikissa maakunnissa vuodesta 2020. Suosion nousu on tuonut ajankohtaiseksi myös veneilyn ympäristövaikutukset, joista suurimpia ovat vesistöjen rehevöityminen ja etenkin merialueilla veneiden pohjamaalien aiheuttama kemikalisoituminen. Kokonaisuutena kotimaan sisäinen vesiliikenne tuottaa noin prosentin Suomen kasvihuonepäästöistä

Skipperin palvelu on syntynyt halusta tehdä veneilystä helppoa ja vastuullista. Koska veneiden käyttö jakaantuu usean kesken, olemassa oleville resursseille saadaan korkeampi käyttöaste. Tällöin tarvitaan vähemmän uusia veneitä suuremmalle joukolle käyttäjiä, eivätkä veneet seiso laitureissa tyhjän panttina. 

– Myydä vai vuokrata? Siinä oli kysymys, kun perheeseemme syntyi toinen lapsi ja rakas purjeveneemme S/Y Kippo jäi vähemmälle huomiolle, mitä se ansaitsi. Vuokralaisten löytäminen tai veneen vuokraaminen osoittautui aika vaikeaksi ja päätimme kääriä hihat ja tehdä alustan oman veneen vuokraamiseen. Yhteiskäyttöpalvelun lanseerasimme vuonna 2018, jotta mahdollisimman moni voisi kokea ainutlaatuisia kokemuksia vesillä edullisesti, helposti ja kestävästi, kertoo Anna-Leena Raij, yksi Skipperin perustajista. 

Fleet-palvelun lisäksi Skipperin kautta voi siis myös vuokrata oman veneensä helposti ja turvallisesti muille veneilijöille. Vuokratuloilla voi kattaa esimerkiksi veneen ylläpitokustannuksia ja pidentää näin sen käyttöikää. 

Yhteiskäyttöpalvelun myötä harrastus on yhä useamman ulottuvilla, sillä Skipperin yhteisöön voivat liittyä niin veneilyn ammattilaiset kuin vasta-alkajatkin. Aloittelijoille jäsenyyteen kuuluu Skipperi Akatemian teoriatunnit ja käytännön koulutus. Ketään ei lähetetä vesille ilman asianmukaisia taitoja, vaan koulutuksella pidetään huolta, että jokainen tuntee hallitsevansa veneilyyn kuuluvat taidot. Näin veneilystä voi nauttia ilman huolia. 

Skipperi Akatemiassa myös vastuullinen vesillä liikkuminen huomioidaan koulutuksessa. Palvelun jäsenille painotetaan toisten veneilijöiden ja luonnon kunnioittamista. Sattuipa pysähdys saarelle tai tuttuun venesatamaan, on aina huolehdittava siitä, että omat roskat kerätään eikä eläimistöä häiritä.

Skipperin palvelu on kestävämpi valinta, sillä se perustuu yhteiskäyttöön, jolloin olemassa oleville resursseille saadaan korkeampi käyttöaste.

Puhelimen avulla veneilemään

Miten palvelu sitten toimii? Kun into päästä vesille iskee, toimi näin:

  • Kirjaudu Skipperin verkkosivustolla palvelun käyttäjäksi
  • Lataa sovellus puhelimeesi 
  • Siirry lähimpään Skipperin kotisatamaan 
  • Veneile ilman huolia lokakuun loppuun

Jos veneily ei ole tuttua ennestään, voit kouluttautua Skipperi Akatemiassa vastuulliseen vesillä liikkumiseen.

Yhä useampi haluaa oppia veneilyn taidon, sillä elämykset luonnon keskellä ovat vertaansa vailla. Veneellä on mahdollista kokea täysin erilaisia kohteita kuin esimerkiksi autolla. Kauniit saaristot ja luonnontilassa olevat saaret jättävät usein kauneudellaan sanattomaksi. Suomen luonnossa veneily onkin siksi ihanteellinen tapa tutustua vesistöihimme.

Veneilemään voi lähteä ystäväporukalla, perheen kesken, pariskuntana tai vaikka yksin. Skipperi-veneet ovat aina valmiina seuraavaa seikkailua varten.

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *