Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu!

Tässä ovat Suomen vastuullisin tuote 2024 -finalistit

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun finalistit on julkaistu. Kärjessä mukana niin kiertotalouden ratkaisuja kuin uusia innovaatioita.

Suomen Vastuullisimman tuotteen valitseva Vastuullisuuspaneeli on nimennyt finaaliehdokkaat kaikkiin Suomen vastuullisin tuote -kilpailun kategorioihin: ruoka & juoma, pukeutuminen & hyvinvointi sekä koti & vapaa-aika. Finalistit kisaavat oman kategoriansa voitosta, ja viime vuoden tapaan yleisö saa äänestää omaa suosikkiaan kaikkien tuotteiden joukosta 30.10.2023 klo 23:59 saakka. Sekä yleisön suosikki että voittajat julkaistaan perjantaina 3.11.2023 ostavastuullisesti.fi-sivustolla.

Suomen vastuullisin tuote 2024 -kilpailun finalistit ovat:

Ruoka & juoma
Keskon HYVIS paprika-linssikeitto
Arvid Nordquistin Amigas Reilun kaupan luomukahvi
Fazerin Taste of Future -makeislevy
Lapin Marian Kelpo Ketsuppi
Raision Härkis härkäpapusuikaleet ja -murut

Pukeutuminen & hyvinvointi
Tise second hand markkinapaikka
Voglian korjaus- ja huoltopalvelu
Vietton Urban Art Deco -mekot
Juuri by Ruohonjuuri -sarja
Nomain kuukuppi

Koti & vapaa-aika
Taitonetin huolletut tietokoneet
Finarten kierrätyspuuvillamatot
VALO Hotel & Workin majoituspalvelut
Rockway.fi kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu
Orthexin Smartstore Collect -lajitteluratkaisu
Sinituotteen puhdistusainetabletit 


Vastuullisuus on liikkuva maali

Tämän vuoden kilpailuun Vastuullisuuspaneeli hyväksyi kaikkien hakijoiden joukosta lähes 200 tuotetta ja palvelua yli 95 yritykseltä. Näiden katsotaan kaikkien täyttävän jotakin kuluttajien arkielämään liittyvää tarvetta verrokkiaan kestävämmin.

Tarkastelussa onkin keskeisessä roolissa aina myös suhteellinen vastuullisuus eli se, että kestävän elämäntavan on oltava meille mahdollista jo tänään – ei vasta tulevaisuudessa tai vain harvoille valituille. Täydellisiä ratkaisuja ei vastuullisuuden saralla vielä ole eikä sellaisia edellytetä, mutta tuotannon kehittyessä kestävämpään suuntaan myös kilpailun vaatimustaso tulee nousemaan jatkuvasti.

Vastuullisuustekonologiayhtiö Infinen toimitusjohtaja Tiina Saukko korostaa, että kilpailu on ennen muuta keskustelunavaus: ”Suomen vastuullisin tuote -kilpailu on tärkeä osa laajempaa keskustelua kestävän tuotannon ja kuluttamisen edistämiseksi. Tulevaisuus rakennetaan yritysten sekä ihan tavallisten ihmisen toimesta ja oikea suunta määrittyy vain tutkitun tiedon varassa. Tämän vuoksi Vastuullisuuspaneeli on kilpailun ytimessä ja tärkeä tekijä vastuullisuusajattelun kehittymisessä. Me Infinessä haluamme, että kulutuksen ja tuotannon vastuullisuutta voidaan ymmärtää kokonaisvaltaisesti ja tutkittuun tietoon nojaten.”

Vastuullisuuspaneeli on halunnut nostaa finalistivalinnoillaan tänä vuonna erityisesti sellaisia tuotteita tai palveluita, jotka tarjoavat ydinajatuksellaan paitsi kestävämpiä vaihtoehtoja, myös uusia näkökulmia vallitsevien käytäntöjen rinnalle, kertoo Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori ja Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja Minna Halme. Moni finaaliin valituista tuotteista perustuukin esimerkiksi kiertotaloudelle tai pyrkii ratkaisemaan omalta kulmaltaan vastuullisuuden kiperiä ongelmia muun muassa vaihtoehtoisten raaka-aineiden tai elinkaaren pidentämisen kautta.

Tutustu finalisteihin

Ruoka & juoma

Keskon HYVIS paprika-linssikeitto

HYVIS paprika-linssikeitto on vegaaninen, pääasiassa hävikkipaprikasta tehty valmiskeitto, jossa hyödynnetään omassa tuotantoketjussa syntyvää hävikkiraaka-ainetta. Ottamalla hävikkiä käyttöön kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, voidaan vähentää uusien resurssien tarvetta.

Arvid Nordquistin Amigas Reilun kaupan luomukahvi

Arvid Nordquistin Amigas on tummapaahtoinen kahvi, jonka raaka-aine ostetaan naisten pyörittämiltä osuuskunnilta. Amigasilla on sekä EU:n luomusertifiointi että Reilun kaupan sertifiointi, joka takaa että viljelijöille maksetaan vähimmillään tuotantokustannukset kattava Reilun kaupan takuuhinta. Suomessa juodaan kansainvälisesti vertaillen erittäin paljon kahvia, joten sen alkuperään ja tuotantotapaan on syytä kiinnittää huomiota. 

Fazerin Taste of Future -makeislevy

Taste of Future on vegaaninen makeislevy ja innovaatio, jossa ei käytetä lainkaan kaakaota. Makeislevy tuo uuden vaihtoehdon suklaalle, ja se on valmistettu kotimaisesta mallastetusta rukiista. Uutuustuote on osa Fazerin ohjelmaa, jonka tavoitteena on kehittää tulevaisuuden suklaata.

Lapin Marian Kelpo Ketsuppi

Kelpo Ketsuppi on valmistetaan kiertotalouden periaatteiden mukaisesti hävikkiraaka-aineesta. Lisäksi tuotantomenetelmänä käytetään fermentointia, joka on energiatehokas menetelmä.

Raision Härkis härkäpapusuikaleet ja -murut

Härkis Härkäpapusuikale on kotimainen suomalaisesta härkäpavusta valmistettu runsaasti proteiinia sisältävä kasvisruokatuote. Härkäpapu on luonnollisesti typpeä sitova kasvi, joka parantaa myös maaperän hedelmällisyyttä ja palvelee pölyttäjiä. Sitä ei tarvitse Suomessa kasvuaikana käsitellä torjunta-aineilla, joten härkäpapuvalmisteita suosimalla maaperään ja vesistöön pääsee vähemmän torjunta-ainejäämiä. 

Pukeutuminen & hyvinvointi

Tise second hand markkinapaikka

Tise on sovellus ja markkinapaikka, jonka kautta kuluttajat voivat myydä ja ostaa vaatteita ja asusteita suoraan käyttäjältä toiselle. Palvelu edistää kiertotaloutta ja valtavirtaistaa käytettyjen vaatteiden ostamista ja myyntiä. Lisäksi Tise tarjoaa aktiivisesti opastusta tuotteiden huoltamiseen ja kestävämpään käyttöön, mikä auttaa pidentämään niiden käyttöikää.

Voglian korjaus- ja huoltopalvelu

Voglian tarjoaa korjaus- ja huoltopalveluita niin uusille kuin vanhempien Voglian mallistojen vaatteille. Tekstiilien käyttöiän kaksinkertaistaminen vähentää merkittävästi päästöjä, kun samaan käyttötarkoitukseen ei tarvitse valmistaa uutta tuotetta. Vaatemerkin tarjoama korjaus- ja huoltopalvelu sitouttaa myös vaatteen ostajan vaatteen elinkaaren mittaiseen huolehtimiseen ja on yksi merkittävimpiä tapoja tuotteen käyttöiän pidentämiseen sen varsinaisella käyttäjällä.

Vietton Urban Art Deco -mekot

Vietto Urban Art Deco -mekkomallisto on Suomessa suunniteltu ja valmistettu kiertotalouden periaatteiden mukainen sarja. Mekot valmistetaan kotimaisesta, muilta tekstiilituottajilta syntyneestä ylijäämäkankaasta ja ne suunnitellaan kestämään aikaa ja käyttöä.

Juuri by Ruohonjuuri -sarja

Juuri on Ruohonjuuren oma vartalo- ja hiustenhoitotuotteiden sarja sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Tuotteiden hankintaketju on erittäin hyvin tiedossa, mikä on tärkeä lähtökohta huolellisuusvelvoitteen täyttämiseksi ja esimerkiksi raaka-aineisiin tai niiden alkuperämaihin liittyvien ympäristö- tai sosiaalisen vastuun riskien vähentämiseksi. Läpinäkyvyys auttaa myös kuluttajia tekemään kestävämpiä valintoja.

Nomain kuukuppi

Nomai-kuukuppi on lääketieteellisestä silikonista valmistettu kestokuukautissuoja. Se kestää käytössä vuosia ja vähentää jätettä korvaamalla käyttöikänsä aikana merkittävän määrän kertakäyttöisiä tuotteita.

Koti & vapaa-aika

Taitonetin huolletut tietokoneet
Taitonet on Suomessa yritysten entisiä leasing-tietokoneita huoltava ja edelleenmyyvä yritys. Toiminta osoittaa, että elektroniikka ei ole kertakäyttöistä ja kunnostettu tietokone on kelpo vaihtoehto uuden hankkimiselle. Tietokoneiden kuten muunkin elektroniikan valmistukseen tarvitaan paljon erilaisia metalleja ja myös harvinaisia maametalleja, joita käytetään esimerkiksi tietokoneiden mikropiireissä. Louhinta muuttaa aina ympäristönsä ekosysteemiä jopa pysyvästi. Niinpä tietokoneissa käytettyjen materiaalien käytön pidentäminen ja saaminen kiertotalouden piiriin on äärimmäisen tärkeää.

Finarten kierrätyspuuvillamatot

Finarten kierrätyspuuvillamattosarja suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan Intiassa kierrätyspuuvillasta perinteisin menetelmin. Pitkäaikainen suhde yhteistyökumppanien kanssa sekä säännölliset vierailut ovat tärkeitä, jotta voidaan varmistaa työ- ja ihmisoikeuksien toteutuminen tuotantoketjussa. Erityisesti puuvillan kohdalla kierrätyskuidun ja ylijäämän hyödyntämisellä voidaan vähentää neitseellisen raaka-aineen tarvetta ja sitä kautta viljelyyn ja tuotantoon liittyviä riskejä niin ilmaston, ympäristön kuin sosiaalisen vastuun alueella.

VALO Hotel & Workin majoituspalvelut

VALO on Helsingissä sijaitseva hybridihotelli, joka yhdistää hotellin sekä työtilat uudenlaisella tavalla. Palvelu tarjoaa kestävämmän vaihtoehdon perinteiselle toimistolle tai hotellille, jossa tilat saattavat olla käytössä vain osan ajasta. Palvelu on suunniteltu hyödyntämään tiloja mahdollisimman tehokkaasti, jolloin ylläpitoon tarvittavat resurssit jakautuvat useammalle kävijälle ja muunneltavuus vähentää tarvetta useiden eri tilojen lämmittämiselle ja ylläpitämiselle.

Rockway.fi kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu

Rockway.fi on kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu, joka tarjoaa ammattimuusikoiden tekemiä kurssikokonaisuuksia. Palvelussa on opetusvideoita eri bändisoittimien harjoitteluun, lauluun sekä biisinkirjoitukseen kaikentasoisille musiikin harrastajille. Palvelu tukee musiikin harrastamisen mahdollisuuksien tasavertaisuutta, sillä sitä saa alkuun kokeilla maksutta ja lisäksi kursseja saa myös lainattua valtaosasta Suomen kirjastoja.

Orthexin Smartstore Collect -lajitteluratkaisu

Orthex SmartStore Collect on aikaa ja käyttöä kestävä kierrätysastia, joka valmistetaan Suomessa kokonaan kierrätetystä muovista sekä FSC-sertifioidusta puusta. Kotitalouksissa tapahtuva jätteen lajittelu on tärkeä tapa palauttaa monet raaka-aineet ja materiaalit takaisin kiertoon ja vähentää luonnonvarojen kulutusta.

Sinituotteen puhdistusainetabletit

SINI Puhdistusainetabletit ovat Suomessa valmistettuja vedettömiä puhdistusaineita, joilla voi korvata kertakäyttöpulloihin pakattuja puhdistusaineita. Tuote on biohajoava eli mikrobit voivat hajottaa tuotteen maaperässä. Kompakti tablettimuotoinen puhdistusaine vähentää pakkausmateriaalien tarvetta, vie vähemmän kuljetustilaa ja painaa kuljetettaessa vähemmän kuin vettä sisältävät puhdistusainepullot.

Yleisöäänestys jatkuu osoitteessa www.ostavastuullisesti.fi ja se on käynnissä 30.10. klo 23:59 asti. Omaa suosikkiaan voi äänestää kyseisen tuotteen tuotesivulla. Artikkelin kommenttiosiossa ei voi äänestää.

Yleisön valinta sekä Vastuullisuuspaneelin valitsemat voittajat julkaistaan 3.11.2023 Ostavastuullisesti.fi-sivustolla.


Lue myös:
Suomen vastuullisin tuote 2023 finalistit
Suomen vastuullisin tuote 2023 voittaja

 

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *