Suomen vastuullisin tuote -kilpailun yleisöäänestys on auki!

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun tulokset on julkaistu

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittaja on Järki Särki -kalasäilyke, yleisöäänestyksen voiton vei  Santun Seitanin Vegvursti®️ Original ja Pepper. Kunniamaininnat saivat Pure Waste -paidat ja Pöhiskö-aurinkoilmakeräin

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittaja, yleisön valinta ja kunniamainintojen saajat julkaistiin Kestävän elämän tapahtumassa 9.10. klo 13. Syksyn käynnissä olleen kilpailun yleisöäänestys päättyi lauantaina 8.10. klo 18 tiukan loppukirin jälkeen.

“Särkikalastus vähentää merkittävästi Suomen vesistöjen rehevöitymistä. Samalla kotimainen kalasäilyke on hyvä vaihtoehto haavoittuvista kalakannoista valmistetuille elintarvikkeille, kuten ulkomaalaiselle tonnikalalle. Kun vastuullisuutta tarkastellaan hiilidioksidipäästöjen näkökulmasta, eläinperäisistä ruoista suomalainen särkikalapohjainen villikala on ympäristöystävällisempien raaka-aineiden joukossa. Lisäksi suomalaisen kalan käyttö tuo työtä Suomeen. Tällä palkinnolla haluamme kunnioittaa niin Järki Särkeä kuin koko suomalaista nousevaa särkikalaelinkeinoa”, Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori ja Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja Minna Halme kertoo perusteluja voittajan valinnalle.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailuun kuului myös yleisön valinta -kategoria. Ääniä annettiin yhteensä 14 361 kappaletta, joista laskentaan hyväksyttiin 13527. Tiukan loppukirin jälkeen yleisöäänestyksen voitti Vegvursti®️ Original ja Pepper. Vehnäproteiinista valmistetut vegaaniset Vegvurstit on tuotettu energiatehokkaasti ja ne tarjoavat kasviperäisen proteiinilähteen. Toiseksi äänestyksessä tuli Lotus Luonnonystävän WC-paperi, joka on valmistettu Suomessa FSC-sertifioidusta kierrätyskuidusta ja kolmanneksi Sinituotteen biohajoavat puhdistusainetabletit, jotka korvaavat kertakäyttömuovipulloihin pakattuja puhdistusaineita vähentäen näin myös jätteen määrää ja kuljetusten tarvetta.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun kunniamaininnan saivat Pure Waste -paidat sekä Pöhiskö-aurinkoilmakeräimet. Pure Waste -paidat valmistetaan täysin kierrätyskuidusta, ja se on kestävämpi valinta verrattuna valtaosaan markkinoilla tarjottavista tuotteista. Lisäksi Pure Waste -paidat suunnitellaan kestämään aikaa. Näin pyritään vähentämään vaateteollisuuden suurinta kestävyysuhkaa: pikamuotia.

Lisälämmönlähteeksi ja ilmanvaihdon parantamiseen kehitetty kotimainen Pöhiskö-aurinkoilmakeräin toimii ekologisesti aurinkoenergialla. Pöhiskö auttaa myös pitämään esimerkiksi kesämökkien rakenteita talvella terveenä, koska laite kuivattaa ja lämmittää rakennusten sisäilmaa kestävästi aurinkoenergian voimalla.

Ensimmäistä Suomen vastuullisin tuote -kilpailua tukee JCDecaux Finland.

Vastuullisuuspaneelissa Suomen johtavat, riippumattomat asiantuntijat

Suomen vastuullisin tuote on arvioitu tarkastelemalla kokonaisvaltaisesti tuotteen vastuullisuusominaisuuksia. Arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi vastuullisuutta tarkastellaan suhteessa markkinoilla olevaan tuotetarjontaan.

”Kaikki viime aikoina julkaistut kuluttajatutkimukset osoittavat kuluttajien kasvavaa halua tehdä vastuullisia valintoja. Suomen vastuullisin tuote -kilpailun avulla tuomme kokonaisvaltaisen vastuullisuusajattelun lähemmäs yrityksiä ja kuluttajia”, Infinen toimitusjohtaja Tiina Saukko kuvailee kilpailun tavoitetta.

”Yritysten liiketoiminnan ydin eli heidän myymänsä tuotteet ja palvelut ovat tärkeimmät tekijät yritysvastuullisuudessa. Oma ennusteeni on, että vain yritykset, joiden tarjonta on linjassa kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa ovat olemassa myös tulevaisuudessa”, Sitran Kestävä arki -projektin johtaja ja Vastuullisuuspaneelin jäsen Markus Terho nostaa esiin kilpailun tärkeyttä.

Suomen vastuullisimman tuotteen valitsi paneeli, johon kuuluu Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme, Suomen Ympäristökeskuksen kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja, professori Jyri Seppälä, Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani ja soveltavan ekologian professori Mikko Mönkkönen, BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava, Opetushallituksen Ilmastovastuukoulutuksesta vastaava opetusneuvos Anne Liimatainen ja Sitran Kestävä arki -projektin johtaja Markus Terho. Asiantuntijapaneelin tarkastelua tukee Infinen tekemä vastuullisuusarviointi.

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *