Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote!

Tavararahaksi.fi tekee kiertotaloudesta helppoa

Kuluttamisen muutos kestävämpään suuntaan tarvitsee aktiivista otetta meiltä kaikilta. Onneksi on myös palveluja, jotka tekevät kestävästä kuluttamisesta ja vastuullisemmista valinnoista helppoja. Näistä hyvä esimerkki on Tavararahaksi.fi, joka on kodin irtaimiston myyntiä ja ostoa helpottava, kiertotaloutta edistävä kotimainen palvelu.

Tarve harkitummalle kuluttamiselle on huutava: me suomalaiset kulutamme oman osuutemme vuoden luonnonvaroista loppuun jo neljässä kuukaudessa. Ylikulutuksen suurimpia vaikuttavia tekijöitä ovat kestämättömät energiaratkaisut ja teollisuus, mutta myös arjen valintojen kautta meillä kaikilla on valtaa tuupata muutosta parempaan suuntaan.

Ylikulutuksen keskeisimpiä taklaajia on kiertotalouden mukaisiin ratkaisuihin siirtyminen. Kiertotalouden toimintamalleihin kuuluvat muun muassa jätteen ja hukan minimointiin tähtäävä tuote- ja palvelusuunnittelu, jakaminen, liisaus ja vuokraus, korjaaminen ja kunnostaminen, uudelleenkäyttö sekä kierrätys. Kiteytettynä: sen sijaan että tuotamme ja kulutamme aina uutta tavaraa, tulisi hyödyntää palveluja sekä jo olemassa olevia raaka-aineita ja resursseja.

Vastuullisemman elämäntavan noustessa on myös second hand -shoppailu tullut jäädäkseen. Niin vaatteita kuin huonekaluja ja kaikenlaisia kodin käyttötavaroita löytyy käytettynä erinomaisessa kunnossa uutta huokeammalla hinnalla. Toisaalta käytettyjen tavaroiden ostoa voi estää se, ettei tarvetta vastaavaa tuotetta löydetä helposti ja myös omien tarpeettomien tavaroiden kiertoon laitto voi olla työlästä. Näitä tilanteita varten on onneksi palveluita, jotka auttavat löytämään tarpeettomille tavaroille uuden kodin ja tarjoavat alustan käytetyn tavaran ostamiselle. Yhdelle tarpeeton voi olla toisen aarre.

Matalan kynnyksen palvelu helpottaa kestäviä valintoja

Keskustelimme Tavararahaksi.fi-palvelun perustajan Jussi Söderlundin kanssa, miten käytetyn tavaran myynnistä ja ostamisesta voi tehdä helpompaa. Tavararahaksi.fi on vuonna 2020 perustettu kotimainen yritys, joka on syntynyt tarpeesta löytää uusi koti kaikille käyttökelpoisille kalusteille ja kodin irtaimistoille.

Yrityksen perustajat huomasivat, että monilla olisi kiertoon laitettavaa tavaraa, mutta ei toimivaa palvelua myyntiä ja kierrätystä helpottamaan. Etenkin kun kyseessä on kuolinpesä tai muuten suurempi erä tavaraa, vaihtoehdot ovat niukat ja epäkäytännölliset: tavarat tulee itse laittaa myyntiin tai sitten maksaa noudosta jollekin taholle, joka saa kaikki voitot omiin taskuihin. Pahimmassa tapauksessa käyttökelpoisia esineitä viedään sorttiasemalle vaikka käyttövuosia olisi vielä jäljellä.

“Meidän missiona on auttaa ihmisiä pääsemään tarpeettomista tavaroista eroon. Toisaalta haluamme tehdä käytetyn tavaran ostamisesta helpompaa ja lähestyttävämpää uuden ostamiseen verrattuna,“ kertoo yrityksen perustajajäsen ja operatiivinen johtaja Jussi Söderlund

Yrityksen liiketoiminta perustuu kiertotaloudelle ja sen tavoitteena on pitää käyttökelpoiset tavarat pidempään kierrossa, jolloin tarve uusien resurssien tuottamiselle ja hyödyntämiselle vähenee. Koko operaatio pyörii viisihenkisen tiimin voimin, joka noutaa tavaraerät suoraan myyjiltä, listaa ne myyntiin verkkokauppaan ja Espooon myymälään ja lopulta tilittää myyntivoittoa myyjälle. Myyntikelvottomat tuotteet kierrätetään asianmukaisesti.

Myymälän valikoimasta löytyy huonekaluja, elektroniikkaa sekä kodin pientavaroita moneen makuun.

Kysyntä määrää hinnoittelun

Tavararahaksi.fi-myyntipalvelussa asiakkaan tuotteet arvioidaan ensin kuvien perusteella jotta tiimi voi tehdä päätöksen niiden myyntiin ottamisesta. Tuotteet noudetaan, kuvataan ja laitetaan myyntiin verkkokauppaan sekä myymälään. Myynnistä tilitetään asiakkaalle 50–60%, mahdolliset työkulut vähennetään myyntihinnasta jolloin asiakkaalle ei synny ylimääräisiä laskuja.

Tavaroiden ostajille hinnoittelu on reilu. Pohjahinta muuttuu mikäli tuote ei tule myydyksi jolloin tavarat eivät jää nurkkiin pyörimään hinnan takia: ”Meillä ykkösarvo on löytää tavaroille uusi koti jonka vuoksi hinnat ovat kohtuulliset ja joustavat,” Söderlund kertoo. “Asetamme tuotteille lähtöhinnan, mutta jos tavara ei tule myydyksi, hintaa lasketaan. Päivän hinta -luokittelulla markkina päättää lopullisen hinnan jolloin se myös vastaa sen aitoa kysyntää.“

Yrityksen vastuullisuuden kulmakivet ovat kiertotalouden edistäminen sekä toiminnan läpinäkyvyys. “Verkkokaupalla teemme ostokset helpoksi ja tavaroiden myyjille hintamme ja prosessi on aina läpinäkyvää. Kerromme, miten kaupat saadaan helposti ja millainen tavara ei välttämättä löydä ostajaa. Välillä meille tarjotaan yksittäistä tuotetta myyntiin, mutta yleensä neuvomme tällöin, miten myyjä saa tavaran helpoiten itse liikkeelle, koska noutokuluineen palvelu voi olla näissä tilanteissa kannattamaton.”

Tavararahaksi.fi-myymälä Espoossa on laajentunut syksyllä 2022 tuhannen neliön second hand- keitaaksi.

Missio: käytetyn ostamisesta kuluttajan ensimmäinen vaihtoehto

Uuden tavaran tuottaminen kuluttaa aina luonnonvaroja ja esimerkiksi elektroniikan kohdalla valmistukseen vaaditaan usein harvinaisempia raaka-aineita. Elektroniikkajäte on myös ympäristöongelma ja sosiaalisen vastuun haaste, sillä elektroniikkajätettä kuskataan muun muassa kehittyvien maiden kaatopaikoille. Pelkästään vuonna 2019 maailmassa tuotettiin 54 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä YK:n ympäristöohjelman (UNEP) Global E-Waste Monitor -raportin mukaan.

Tavararahaksi.fi-palvelu kattaa koko tavaraskaalan pienesineistä huonekaluihin ja kodin elektroniikkaan. Toistaiseksi palvelu keskittyy pääkaupunkiseutuun, mutta erityistapauksissa tiimi on noutanut isompia tavaraeriä myös muualta Suomesta. Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana palvelun kautta uuden kodin on löytänyt jo yli 30 000 tuotetta – jotka muutoin olisivat voineet joutua kaatopaikalle.

Tällä hetkellä valikoiman suosituimpia tuotteita ovat puiset pyöreät pöydät. Valikoiman erikoisuudet ovat myös löytäneen asiakaskunnan – esimerkiksi ompelupöydät ja jopa mankelit menevät kuin kuumille kiville. Vaikka second hand -ostokset ja myynti voidaan kokea haastavana, käytetyn tavaran joukosta voi tehdä persoonallisia löytöjä, joita uutena ei saisi.

Helpon, toimivan ja hyvän palvelun tarjoaminen pidentää tavaran käyttöikää, ja merkittävästi osaltaa pienentää tarvetta ostaa uutta tavaraa, joka taas on itsestään selvää luonnonvarojen säästämistä. Yrityksen pyörittäjille onnistumiset niin tavaran myyjän kuin ostajan puolelta ovat työn punainen lanka.

“Meidän työ on tehdä tavaran kiertoon laitosta helppoa ja helposti lähestyttävää ja löytää ihmiset jotka haluavat tehdä ostoksilla se oikean valinnan. Moni haluaa ostaa kestävästi kun se on tarpeeksi helppoa. Siinä kohtaa kun etsitään ostokset ensisijaisesti käytetyn tavaran valikoimasta ennen kuin mennään uuden tavaran kaupoille – siinä kohtaa alkaa tapahtua isoja hyviä asioita.”

Jussin vinkit second hand -ostoksille:

  • Osta vain tarpeeseen. Teet itsellesi ja luonnolle parempia päätöksiä hankkimalla vain tarpeeseen.
  • Osta luotetusta lähteestä. Huijausten määrä on yleistynyt ja etenkin ensikertalaisen voi olla vaikea tunnistaa huijarit.
  • Etenkin verkkokauppaostoksilla on hyvä muistaa, että käytetyssä on aina käytön jälkeä. Siksi myös hinta on edullisempi.

Tavararahaksi.fi toimii verkossa sekä myymälässä osoitteessa Nimismiehenpelto 6, Espoo. Uudistuneen 1000 neliön myymälän avajaisia juhlitaan 15. lokakuuta 2022.

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *