Suomen vastuullisin tuote -kilpailun finalistit on julkaistu
Infinen Vastuullisuuspaneeli on valinnut omat finaaliehdokkaansa kisaan osallistuneiden tuotteiden joukosta. Paneelin valinnan lisäksi myös yleisön suosikki palkitaan ja sitä saa äänestää Ostavastuullisesti.fi-sivuston kautta vielä 8.-9.10.2022 pidettävään Kestävän Elämän tapahtumaan asti, jossa kaikki voittajat julkistetaan.
Vastuullisuuspaneelin valitsemat, Suomen vastuullisin tuote 2022 -kilpailun finalistit ovat:
Clas Ohlsonin työkalujen vuokrauspalvelu
Luonkosin Refresh kuivashampoo
Orthexin vanhoista kalaverkoista tehty 10 L sanko
Pure Wasten T-paidat ja pitkähihaiset
Raksituotteen Pöhiskö aurinkoilmalämmitin
Santun Seitanin Vegvursti Original
Suomen luonnonmaalien Auro321 seinämaali
Taitonetin huolletut tietokoneet
Vastuullisuuspaneelin vaativa tehtävä
Vastuullisuuspaneelin valinta oli haastava. Paneelin puheenjohtaja, professori Minna Halme kokee, että yleisesti ottaen yritykset ovat hyvin vaihtelevasti selvillä oman toimintansa vaikuttavuudesta. Siksi oli ilahduttavaa, että kilpailuun esikarsittiin mukaan 291 tuotetta 140:ltä yritykseltä. “Minua huolestuttaa, että oikeat vastuullisuusviestit eivät tavoita kuluttajaa. Kaupan Liiton kysely 2022 osoittaa kuluttajien nousevaa halua valita vastuullisesti ja jopa maksaa enemmän vastuullisista tuotteista. Samalla kuitenkin näkyy, etteivät kuluttajat koe vastuullisia vaihtoehtoja olevan tarpeeksi tarjolla. Näitä tuotteita ja palveluita kuitenkin on, joten kaikki pyrkimykset ratkaista tätä kohtaanto-ongelmaa ovat suotavia”, kertoo Halme.
Vastuullisuuspaneeli toimii korvauksetta kilpailun tuomaristona. Tuotteiden vastuullisuusarviointiin osallistuminen on heidän keinonsa lisätä tieteellisen osaamisensa yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tuotteisiin keskittyvä arviointi on tärkeää, koska yrityksen sosiaaliset sekä ilmasto- ja ympäristövaikutukset syntyvät yleensä nimenomaan tuotannossa ja tuotteiden myötä. Niiden kautta yritys myös näkyy ja vaikuttaa yhteiskunnassa.
Kilpailun suosio kertoo vastuullisuuden arvostuksesta ja kysynnästä
Infinen perustajan Tiina Saukon mukaan kilpailun suosio yllätti positiivisesti. ’’Tuotevastuullisuus on liian vähän keskusteltu asia, ja siksi halusimme myös järjestää tämän kilpailun. Olemme todella ilahtuneita ja jopa yllättyneitä, että osallistujia tuli näin paljon! Tämä on myös konkreettinen osoitus siitä, että työllämme on tarkoitus – uskon nimittäin vahvasti siihen, että vastuullinen liiketoiminta on avainasemassa kestävyyshaasteen ratkaisemisessa. Tämän vuoksi rakennamme ensimmäisinä maailmassa ohjelmistopalvelua, jolla tuotteiden vastuullisuutta voidaan arvioida kokonaisvaltaisesti – tällä hetkellä arviointiin tarvitaan joukko asiantuntijoita.’’
Suhteellisen vastuullisuuden periaate
Vastuullisuuspaneeli huomioi tarkastelussaan aina suhteellisen vastuullisuuden eli sen, että kestävän elämäntavan on oltava meille mahdollista ja sitä tukevien tuotteiden helposti saatavilla jo tänään – ei vasta hamassa tulevaisuudessa tai harvoille valituille. Niin kisaan kuin finalistilistallekin valittujen tuotteiden katsotaan täyttävän jotakin arkielämään kuuluvaa tarvetta kestävämmin kuin keskimääräiset verrokkinsa.
Täydellisiä ratkaisuja ole vielä olemassa, mutta tuotannon kehittyessä kestävämpään suuntaan myös vaatimustaso nousee jatkuvasti. Tällä kertaa listalle on nostettu sellaisia tuotteita, jotka vähentävät tarvetta muun muassa neitseellisten raaka-aineiden ja resurssien käyttämiselle tai jopa asioiden omistamiselle kokonaan. Esimerkiksi kierrätysmateriaaleja hyödyntävät ratkaisut tekevät tietä taloudelle, joka perustuu jo käytössä olevien raaka-aineiden pitämiseen kierrossa mahdollisimman pitkään. Mukana on myös tuotteita, jotka korvaavat kestävämmillä tavoilla ilmasto- ja ympäristövaikutuksiltaan ongelmallisia tuotteita tai ainesosia, tai edustavat uudenlaista tapaa ratkaista olemassa olevaa tarvetta tai tarkoitusta.
Tutustu finalisteihin
Clas Ohlsonin työkalujen vuokrauspalvelu
Palvelu mahdollistaa työkalujen vuokraamisen ympäri Suomen jakamistalouden periaatteen mukaisesti. Työkalujen käyttöaste nousee eikä harvoin käytettäviä tavaroita tarvitse ostaa omaksi. Siirtyminen jakamistalouteen vähentää tavaroiden tuotantomäärän tarvetta, joka suoraan vähentää uusien resurssien käyttämisen tarvetta.
Kotimaisesta kaurasta valmistettu kasvijuoma, jolla voidaan korvata eläinperäisiä maitotuotteita. Suomalaisten hiilijalanjäljen yksi erityispiirre on maitotuotteista syntyvä hiilijalanjälki. Kuten Sitran selvityksessä “1,5 asteen elämäntavat – Miten voimme pienentää hiilijalanjälkeämme ilmastotavoitteiden mukaiseksi?” vuodelta 2019 todetaan, potentiaali pienentää hiilijalanjälkeä Suomessa löytyy esimerkiksi vaihtamalla maitotuotteet kasviperäisiin tuotteisiin. Tuote valmistetaan Suomessa. Lähituotanto työllistää ja ylläpitää paikallistaloutta ja kotimainen ruoantuotanto ylläpitää myös ruokaturvaamme.
Lähes täysin kotimaisesta kierrätysmateriaalista valmistettuja mattoja, jotka osoittavat, että kansanperinteemme on monin tavoin kestävää perua. Mattojen raaka-aineiden kierrätysaste on 90 %, mikä auttaa pitämään lakanakankaisiin sitoutuneet resurssit käytössä kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. 10 % tuotteen materiaalista on polyesteriä, jolla lisätään sen kestävyyttä käytössä.
Kotimaisten särkikalojen pyynti vähentää vesien rehevöitymistä. Lisäksi se on hyvä vaihtoehto tuoduille säilykekaloille, kuten tonnikalalle, jonka kalastukseen liittyy monia ongelmia. Kotimaisella luonnonkalalla on pienempi ilmastovaikutus kuin monilla muilla eläinproteiineilla.
Luonkosin Refresh-kuivashampoo
Refresh-kuivashampoo on kotimainen käsintehty kuivashampoo, jossa hyödynnetään teollisuuden sivuvirtoja. Tuote mahdollistaa hiusten raikastamisen ilman vettä ja kemikaaleja. Monet kuivashampoot pakataan yhä metallisiin aerosolipulloihin, Luonkosin Refresh pakataan kartonkirasiaan, joka on painettu elintarvikevärein ja jonka tarrat ovat mäntyöljypohjaisia. Valmistukseen ei tarvita vettä eikä hävikkiä juurikaan synny. Mahdolliset hävikkierät myydään outlet-myynneissä. Luonkos on naisten perustama kasvava arvopohjainen luonnonkosmetiikkaa Naantalissa valmistava yritys.
Orthexin vanhoista kalaverkoista tehty 10 L sanko
Kotimainen monikäyttöinen jokakodin käyttöesine. Valmistettu täysin kiertotalouden periaatteiden mukaisesti kierrätysmateriaaleista, jotka on hankittu mahdollisimman läheltä. Vanhojen kalaverkkojen kerääminen hyötykäyttöön vähentää ja ehkäisee muovin päätymistä mereen. Erinomainen esimerkki kiertotaloudesta.
Pure Wasten t-paidat ja pitkähihaiset
Pure Waste on kotimaisen kierrätystekstiilin edelläkävijä, joka tehnyt työtään pitkäjännitteisesti kiertotalouden periaatteiden mukaan. Kaikki tuotteet on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Puuvillan kierrätys sekä lähes kaikki tuotteet valmistetaan Intiassa, Pure Wasten kanssa pitkään yhteistyötä tehneessä laitoksessa, jolla on osittain sama omistuspohja kuin Pure Wastella. Tehdas on suunniteltu energiatehokkaaksi ja tuotanto tehdään kokonaan tuuli- ja aurinkovoimalla. Tehtaalla vieraillaan 4–5 kertaa vuodessa ja työntekijöiden hyvinvointiin on kiinnitetty erityistä huomiota.
Raksituotteen Pöhiskö-aurinkoilmalämmitin
Suomessa käsityönä tehty aurinkoilmalämmitin. Se kerää auringosta lämpöä ja puhaltaa sen sisään rakennukseen lämmittäen ja ilmanvaihtoa lisäten. Tuote mahdollistaa ilmanvaihdon lisäämisen myös kohteissa, joissa ei ole sähköä, kuten talvikylmissä mökeissä. Ilmanvaihto on tärkeä osa rakennuksen ylläpitoa ja vähentää rakennusten sisäilmaongelmia, jotka voivat johtaa mittaviin remontointitarpeisiin tai jopa purkamiseen. Erityisesti nyt, kun meidän kaikkien tulisi erityisesti miettiä energiankäyttöä, soisi jokaisella kesämökillä olevan oma aurinkoilmalämmitin.
Santun Seitanin Vegvursti Original
Suomessa energiatehokkaasti valmistettu salamityyppinen makkara, jossa ei ole eläinperäisiä ainesosia. Tarjoaa erinomaisen kasviperäisen vaihtoehdon, jolla on huomattavasti pienempi ilmasto- ja ympäristövaikutus kuin eläinperäisillä tuotteilla. Helppo tapa tutustua kasvisruokaan.
Suomen luontomaalien Auro321 seinämaali
Lähes kaikille pinnoille sopiva seinämaali, joka on biohajoavaa ja jonka voi kompostoida – sen ansiosta kaikki maalausvälineet voidaan pestä vedellä. Ei sisällä mitään synteettistä. Tuotannossa on tehty suuri innovaatio, sillä maalin sideaineena toimii maissista ja ohrasta valmistettu Replebin, joka korvaa yleensä sideaineena käytetyt lakan tai muovin. Lisäksi tuotteen kaikki raaka-aineet kerrotaan avoimesti, mikä ei ole alalla yleistä.
Taitonetin huolletut tietokoneet
Taitonet on Suomessa yritysten entisiä leasing-tietokoneita huoltava ja edelleenmyyvä yritys. Toiminta osoittaa, että elektroniikka ei ole kertakäyttöistä ja kunnostettu tietokone on kelpo vaihtoehto uuden hankkimiselle. Tietokoneiden kuten muunkin elektroniikan valmistukseen tarvitaan paljon erilaisia metalleja ja myös harvinaisia maametalleja, joita käytetään esimerkiksi tietokoneiden mikropiireissä. Louhinta muuttaa aina ympäristönsä ekosysteemiä jopa pysyvästi. Niinpä tietokoneissa käytettyjen materiaalien käytön pidentäminen ja saaminen kiertotalouden piiriin on äärimmäisen tärkeää.
Yleisöäänestys jatkuu osoitteessa www.ostavastuullisesti.fi ja se on käynnissä 8.10. klo 18 asti. Artikkelin kommenttiosiossa ei voi äänestää.
Niin sekä yleisön valinta että Vastuullisuuspaneelin valitsema voittaja julkistetaan Kestävän elämän tapahtumassa Helsingin Suvilahdessa 9.10. klo 13. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
4 vastausta aiheeseen “Suomen vastuullisin tuote -kilpailun finalistit on julkaistu”
Järki Särki
Finleissonin matot
Taitonetti
Hienoja kestäviä mattoja.