Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote!

Helmikuun poiminnat – kestävää talvilomailua

Helmikuussa Suomen talvi on parhaimmillaan: päivät pitenevät Lappia myöten ja silti lunta riittää vielä etelässäkin. Helmikuussa alkaa myös hiihtolomakausi, jolloin suomalaiset perinteisesti keskittyvät talviurheiluun Suomen matkakohteissa ja mökeillä. Kotimaan matkailu on usein kestävä valinta, ainakin jos matkan voi taittaa raiteita pitkin.

Kotimaan matkailun suosio on noussut etenkin koronapandemian vuoksi, mutta se on täällä varmasti jäädäkseen. Suomi on täynnä upeita luontokohteita ja tunnelmallisia majoituspaikkoja, joihin myös voi helposti liikkua vähäpäästöisesti. Lisäksi kotimaanmatkailu tukee paikallisia yrittäjiä ja taloutta ja Suomessa myös työolot ovat yleisesti hyvällä mallilla, joten matkan sosiaalisen vastuullisuuden ulottuvuudet ovat kohdillaan. Kokosimme yhteen Vastuullisuuspaneelin arvioinnin läpäisseitä matkakohteita – poimi alta vinkit kestävään talvilomailuun kotimaassa!

Tunnelmallista mökkiasumista kestävästi

Suomen luomumatkailuyhdistykseen kuuluu useita ihania paikkoja ympäri Suomen. Yksi näistä on Pohjois-Pohjanmaalla, Ylivuoton metsäkylällä sijaitseva Vuoton Joutsen, joka tarjoaa majoituspalveluja kahden huoneiston, kahden mökin sekä leirintäalueen voimin. Lomatunnelma on helppo saavuttaa pitkäikäisten materiaalien, kuten järeän hirren kattamissa tiloissa. Varaava takka mökeissä ja huviloissa takaa kotoisan lämmön ja lähistön järvimaisemissa viettää helposti lomapäivät ilman tarkempia suunnitelmia.

Toinen luomumatkailuyhdistykseenkin kuuluva mökkiasumista tarjoava majoituspalvelu on Hykkilän huvilat. Tammelassa sijaitseva Hykkilän huvilat tarjoaa kaksi mökkiä ja yhden huvilan vieraden käyttöön ympäri vuoden. Kaikilla mökeillä on myös oma ranta!

Arjen irtiottoja kaupungissa

Jos etsit pientä irtiottoa arjesta ja mökkeilyn sijaan mieluummin kiertäisit vapaapäivinä kaupungilla kuin metsissä, suosittelemme kestävän hotelliyön tai parin varaamista. Hotellimajoitus sopii myös loma-aikojen ulkopuolella rikkomaan arjen rutiineja. Onhan se ihanaa, kun ei tarvitse itse laittaa ruokaa ja siivota, vaan voi käyttää jokaisen vapaan minuutin nautiskeluun!

Pieni kotimainen hotelliketju GreenStar Hotels on suunnitellut palvelunsa monelta kantilta mahdollisimman kestävästi. Hotelleja on kaiken kaikkiaan neljä: Joensuussa, Vaasassa, Jyväskylässä ja Lahdessa. Hotellien käyttöastetta pidetään mahdollisimman korkeana jolloin minimoidaan turhaan lämmitettävien neliöiden määrä. Lisäksi hotelliketju vähentää aktiivisesti vedenkäyttöä ja jätettä, käyttää vain uusiutuvaa sähköä ja tilat lämmitetään kaukolämmöllä.

Energiankulutus on yksi suurimmista hotellien ympäristökuormituksesta, minkä suoksi uusiutuvan sähkön ja vähäpäästöisen lämmityksen käyttö on erittäin tärkeää kestävyyden näkökulmasta.

Lahdessa sijaitseva Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone panostaa niin ikään energiatehokkuuteen ja hotellikäynnin ympäristöjalanjälkeen. Käyttösählö on uusiutuvista lähteistä ja huoneisiin on asennettu vesikiertoiset kattosäteilijät, joilla huoneet lämmitetään ja tarvittaessa jäähdytetään. Lämmityksessä hyödynnetään kaukolämpöä ja hotellin katolle asennettuja aurinkokeräimiä sekä viemäriveden lämmön talteenottoa. Aurinkokeräimillä sekä viemäriveden lämmön talteenotolla on saatu 125 megawattitunnin energiansäästö vuosittain. 

Liiku kestävästi myös lomalla

Kuluttajan tekemistä valinnoista päästöjä säästää eniten autottomuus, lentämisen välttäminen sekä uusiutuvaan sähköön vaihtaminen. Poimintojemme majoituskohteet käyttävät kaikki pääsääntöisesti uusiutuvaa sähköä ja lämmityksessä suositaan vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja. Kaikkeen liikkumiseen suosittelemme joukkoliikennettä ja vaihtoehdoista vähäpäästöisin on junamatkailu. VR:n junaliikenne kulkee 95 prosenttisesti uusiutuvalla, vesivoimalla tuotetulla energialla joten sen päästöt ilmakehään ovat huomattavasti pienemmät kuin muun liikennesektorin, joka on riippuvainen fossiilisista polttoaineista. Uudet sähköveturit pystyvät jopa ottamaan talteen jarrutuksista vapautuvan energian ja syöttämään sen takaisin sähköverkkoon.

Pääkaupunkiseudun julkinen liikenne HSL kuljettaa matkailijaa kaupunkien sisällä ja myös pääkaupunkiseudun metsät ovat hyvin tavoitettavissa ilman omaa autoa. HSL:n junaliikenne kulkee vesivoimalla tuotetulla sähköllä. Metro- ja raitiovaunuliikenne kulkee käyttäen pohjoismaista tuuli- ja vesivoimaa. HSL:n kulkupeleillä voit vierailla esimerkiksi Korkeasaaressa, joka on mukana vastuullisessa valikoimassa, sillä eläintarha suojelee luonnon monimuotoisuutta monin tavoin. Osa tarhan eläimistä on suojelun tarpeessa lajin uhanalaisuuden vuoksi tai esimerkiksi tullin takavarikoimia tai Villieläinsairaalaan tuotuja villieläimiä. Jokaisen lajin kautta kerrotaan luonnon ja sen monimuotoisuuden merkityksestä. Eläimet eivät siis ole tarhattuina vain ihmistä varten.

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan tai omaa kotipihaa pidemmälle rentoutumaan. “Staycation” oman kodin huomassa on usein vähäpäästöisin ja edullisin valinta. Teet kotoilusta onnistuneen loman, kun laitat puhelimen ja tietokoneen kiinni, valikoit vaatekaapin mukavimmat vaatteet esille ja keskityt läsnäoloon, hyvään ruokaan ja kotikaupungin tarjoamiin palveluihin!

TIESITKÖ?
  • Suomessa liikenne aiheuttaa noin 20 %  kasvihuonekaasujen kokonaispäästöistä. 

  • Matkailu aiheuttaa arviolta noin 8 % globaaleista kasvihuonepäästöistä, joista liikenne aiheuttaa noin 75 %.

  • Kotimaanmatkailu raiteita pitkin vähentää globaalisti ympäristölle raskaan lentoliikenteen käyttöä. Sitran mukaan lentoliikenteen päästöistä syntyy noin 3 % EU:n ja yli 2 % globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä.

  • Matkustamisen päästöjen kompensointiin löytyy useita palveluita. Tärkeintä on kuitenkin minimoida päästöt jo lähtökohtausesti. Kompensaatio tulisi nähdä viimeisenä askeleena vähäpäästöisen matkan suunnittelussa, kun ensin on päästöjen välttämiseksi ja vähentämiseksi tehty kaikki muut mahdolliset toimenpiteet.

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *