Suomen vastuullisin tuote -kilpailun yleisöäänestys on auki!

Syyssiivouksella lisävuosia vaatteille ja kodin tekstiileille

Säännöllinen kodinhoito on yksinkertainen tapa pidentää tavaroiden elinkaarta ja hyvin huolletut käyttöesineet sekä siistityt kaapit miellyttävät myös silmää. Huoltaminen ja tuunaaminen pitää kodin toimivana sekä säästää luonnonvaroja, kun tavaroiden elinkaarta pidentämällä saadaan valmistusvaiheessa sidotut resurssit pysymään kierrossa kauemmin. Säännöllinen siivous ja kodinhoito ovatkin kiinteä osa kestävän arjen fiksua pyörittämistä.

Kirjoitimme edellisessä syyssiivous-artikkelissa kierrätyksestä, kaappien raivauksesta sekä huonekalujen ja kodinkoneiden hoidosta. Lue alta vinkit kodin tekstiilien, vaatteiden ja kenkien huoltamiseen!

Kodin tekstiilien pesu ja huolto

Tekstiileillä on iso rooli kodin viihtyvyydessä, mutta myös siisteydessä ja hyvinvoinnissa. Mattojen imuroinnin lisäksi matot on hyvä tampata (mikäli materiaali kestää) ja tuulettaa säännöllisesti. Lumen tullen matoille voi myös antaa lumipesun, mikä raikastaa tekstiilejä. Mikäli matto on vanha ja hyvin likainen, on parasta viedä se pestäväksi joko itsepalvelupesulaan tai ammattilaisille, jotka käyttävät ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia pesuaineita.

Mattojen tamppaus on monille peruskauraa, mutta esimerkiksi verhot ja koristetyynyt sekä kangassohvien päälliset jäävät usein vähemmälle huomiolle. Tekstiilit keräävät itseensä pölyä, joten verhojen pesu kannattaa tehdä ainakin vuosittain. Tarkista pesulapuista tai valmistajalta pesuohjeet, jos et ole varma. Mikäli olet ostamassa uusia tekstiilejä, valitse materiaalit, jotka ovat sinulle helposti huollettavissa. Kannattaa myös suosia käytettyjä huonekaluja – katso ainakin Mjukin ja Verde Secondhandin valikoimat! Myös Kierrätyskeskusten ja Fidan myymälöissä on laaja kattaus huonekaluja sekä tekstiilejä. Moni vannoo nimenomaan vintage-lakanoiden nimeen, koska materiaali on usein paksumpaa kuin uudessa tuotannossa.

Muista myös petivaatteiden pesujen lisäksi pitää huolta tyynyistä, peitoista ja petauspatjoista! Pese vällyt pesulappujen ohjeiden mukaan ja tarvittaessa tue paikallista pesulayrittäjää (tarkista palveluntarjoajalta, että pesu onnistuu mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavilla aineilla ja menetelmillä). Jos käytät erikseen talvi- ja kesäpeittoja, nyt on hyvä aika varautua kylmeneviin öihin. Talvisäilytykseen menevät tekstiilit kannattaa pestä ja kuivata huolella ja pakata hengittävästi kosteuden kerääntymisen ehkäisemiseksi. Jos varastotilassa on vaaterekki tai muu ripustusmekanismi, voit käyttää esimerkiksi vanhoja lakanoita suojakankaina leikkaamalla keskelle reiän ja pujottamalla henkariin ripustetut vaatteet ja tekstiilit kolosta läpi.

Puhdista myös pyykinpesukone säännöllisesti, jotta sen pesuteho säilyy ja kone kestää käytössä pidempään. Joissakin uudemmissa pesukoneissa on myös omat puhdistusohjelmansa. Pyykinpesukoneen tiivisteet kannattaa kuivata aina pesujen jälkeen ja lisäksi rummun sekä pesuainelokeron luukut kannattaa jättää auki, jotta kosteus ei kerry koneeseen. Tarkista laitteen ohjekirjasta tarkemmat huolto-ohjeet. Välillä on hyvä raikastaa kone pyöräyttämällä se tyhjänä kuumimmalla mahdollisella ohjelmalla. 

Pyykinpesukoneen pesu sitruunahapolla
  • Annostele pesuainelokeroon 100g sitruunahappoa. Sitruunahappoa saa ostettua edullisesti apteekeista ja useista päivittäistavarakaupoista.
  • Laita pyykinpesukone käyntiin ilman esipesua kuumimmalla pesuohjelmalla. 
  • Sitruunahappopesun jälkeen pese kone uudestaan jauhemaisella pyykinpesuaineella puolikkaalla annostuksella 40-60 asteen pesuohjelmalla. 
  • Pesun jälkeen jätä pesurummun luukku sekä pesuainelokero auki, jotta kosteus pääsee ulos koneesta. Kuivaa suuaukon tiivisteet pehmeällä liinalla.

Vaate- ja kenkähuolto

Kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia kannattaa hyödyntää myös vaatehankinnoissa sekä ylimääräisistä vaatteista eroon pääsemiseksi. Vaateinventaarioon kannattaa varata kunnolla aikaa – laita taustalle hyvää musiikkia ja keitä pannullinen luomuteetä, tyhjennä kaapit, sovittele erityisesti vähän käytölle jääviä pukimia ja koita erilaisia yhdistelmiä. Saatat löytää rakkauden uudestaan! Peukalosääntönä monilla on se, että jos jokin vaatekappale ei ole päässyt käyttöön vuoden sisällä, se kannattaa suosiolla laittaa kiertoon. 

Käytettyjen vaatteiden ja asusteiden myyntipalveluita tarjoavat muun muassa Relove, Flea Secondhand, Emmy.fi, 1stComeback, Suomimuoti.fi, vähänkaytetty.fi, Niin Mua Second Hand & Vintage ja UpCycler Helsinki. Kirpparimyynnillä voi myös tienata ihan mukavasti rahaa, jonka voi sitten sijoittaa tarpeellisiin ostoihin. Ja kun huomaat tarvitsevasi jotain uutta, osta se vastuullisesta valikoimasta.

Juhlavaatteistakin raaskii luopua, kun ottaa haltuun vaatelainaamojen palvelut. Enää kaapissa ei tarvitse roikottaa vaatteita vain erityistapauksia varten kun vuokrapalveluilla omaan pukeutumiseen saa myös helposti vaihtelua. Varta vasten tiettyyn tilaisuuteen vuokratut pukimet ovat myös aina sopivan kokoisia. Tutustu esimerkiksi Vaatepuun ja Mallaamon vaatelainaamoihin. Lainatuotteiden käyttö on kestävä valinta, sillä vuokraamalla voidaan vähentää tekstiiliteollisuuden liikatuotantoa.

Hyvä huolenpito auttaa pidentämään vaatteiden elikaarta. Vaatteet kannattaa pestä pesulappujen ohjeiden mukaan eko-ohjelmalla. Ilmakuivaus säästää energiaa ja on hellävaraisempi tekstiileille. Harkitse uusien ostojen kohdalla, sopivatko materiaalin vaatimukset omaan arkeesi – jos vaate kaipaa silitystä joka pesun jälkeen mutta tiedät, että sinulla ei ole moiseen aikaa, valitse helpompi materiaali, ettei ostos jää kaappiin lojumaan. 

Kauluspaitoja ei tarvitse välttämättä silittää, kun ne ripustaa kuivumaan henkariin. Suorista kostean vaatteen kaulukset ja saumat, napita ylös asti ja kevyesti nyi kangas suoraksi. Kuva: Ryoji Hayasaka

Sesonkisäilytys ja tekstiilien kierrätys

Jos tekstiilimateriaali on aivan puhki kulunut, kuuluu se poistotekstiilikeräykseen. Myös jotkut vaatekaupat ottavat vastaan lumppumateriaalia. Ehjät ja puhtaat, mutta jo nuhjaantuneet pyyhkeet ja lakanat voi viedä esimerkiksi lähimpään löytöeläintaloon lemmikkien lämmikkeiksi. Ethän laita rikkinäisiä tai likaisia tekstiilejä vaatekeräykseen!

Talvea varten voi pakata kesävaatteet varastoon pesun tai tuuletuksen jälkeen. Putsaa ja tuuleta myös kengät. Laita säilytykseen meneviin kenkiin sisälle kestoliinat tai paperitupot ja saappaiden varsiin sanomalehti- tai kartonkikääröt, niin kengät säilyttävät muotonsa ja pysyvät kuivina varastoinnin ajan. Kun pitää joitakin sesonkivaatteita erillään, on myös kevään tullen hauska löytää omasta varastosta ikään kuin uusia vaatteita ja asusteita. 

Mikäli talvitakit ja -kengät ovat olleet kesän säilytyksessä, nyt on hyvä aika ottaa ne esille ja huoltaa käyttöä varten. Harjaa hellävaraisesti villakankaat, pöyhennä puffitakit, tuuleta, korjaa mahdolliset purkaumat esimerkiksi taskujen vuorissa sekä puhdista, rasvaa ja kosteussuojaa nahkakengät. Kangastossut voi puhdistaa pehmeällä harjalla sekä kevyesti kostutetulla ja väriä päästämättömällä sienellä. Suojaa myös tennistossut ja muut kangasmateriaalit soveltuvalla suihkeella.

Lue myös: Syyssiivouksella lisävuosia kodin käyttötavaroille

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *