Suomen vastuullisin tuote -kilpailun yleisöäänestys on auki!

Jo 100 kestävän kuluttamisen kannustuslupausta annettu!

Kaupallinen yhteistyö: Puustelli Miinus

Olemme haastaneet suomalaiset mukaan ostamaan vastuullisesti. Tavoitteenamme on kerätä vähintään 192 500 kestävän kuluttamisen lupausta, sillä tutkitun tiedon perusteella 3,5 % kansasta riittää sen kriittisen massan luomiseen, joka tarvitaan suurten muutosten läpiviemiseen. 

Mitä suurempi joukko siis ostaa vastuullisesti, sitä enemmän voimme kulutusvalinnoillamme vaikuttaa. Yhdessä voimme osoittaa, että kestävästi tuotetuille tuotteille ja palveluille on kysyntää, jolloin vastuullinen tarjonta kasvaa.

Kestävän kuluttamisen lupauksen voi antaa kuka vain

Kestävän kuluttamisen lupaus on yksinkertainen ja sovellettavissa jokaisen meistä arkeen: Sinä lupaat valita kestävämpiä tuotteita ja palveluita silloin kun se on mahdollista. Me puolestamme lupaamme auttaa antamalla vinkkejä sekä esittelemällä Vastuullisuuspaneelin kuratoimia vastuullisia tuotteita ja palveluita, jotta jokainen voisi löytää itselleen sopivia tapoja elää kestävämmin.

Lupaajajoukkomme koostuu tavallisista suomalaisista, jotka haluavat omilla kulutusvalinnoillaan luoda kestävämpää tulevaisuutta. Tähän mennessä lupauksia on annettu jo yli 1700 ja määrä nousee päivittäin – päivitämme laskuria lupaus-sivulla.

Matkan varrella olemme saaneet mukaan myös aktiivisia puolestapuhujia, jotka omilla kannustuslupauksillaan vauhdittavat tuon 192 500 tavoitteen täyttymistä. Lupauksensa ovat jättäneet esimerkiksi tohtori Pentti Arajärvi, muusikot Paleface ja Anssi Kela sekä Pariisin kevät -yhtye, futuristi Perttu Pölönen ja käytettyjen vaatteiden Relove-myymäläkonseptin perustaja Noora Hautakangas sekä joukko muita vaikuttajia.

Jokainen kannustuslupaajamme kirittää tavoitteen täyttymistä itselleen luontevilla tavoilla:

Yksi aikoo viedä autonsa romutettavaksi ja siirtyä sähköpyörään, toinen taas lahjoittaa metsää. Kolmas aikoo järjestää pop-up -hyväntekeväisyyskahvilan tai ryhtyy matkailemaan vain maata pitkin. Ilmastoaiheisen tatuoinnin ottajia on ilmoittautunut jo useampi. Moni kokee tärkeäksi myös kertoa aiheesta muille ja jakaa omasta osaamisestaan.

Lupausten joukosta nousee lopulta esiin hyvin käytännönläheisiä teemoja, kuten julkisen liikenteen käyttö tai vaatteiden hankkiminen käytettynä. Ne muistuttavat osuvasti siitä, että usein vaikuttavimmat päätökset tehdään aivan arkisissa asioissa, kuten lähikaupan hyllyllä, omalla vaatekaapilla tai vaikka sitten sähkösopimusta vaihtaessa.

Tutustu ihmisten antamiin kannustuslupauksiin täällä >

100. kannustuslupaaja – Thomas Berglund 

Helmikuun alussa ohitimme 100 kannustuslupauksen rajapyykin, kun oman lupauksensa teki Puustelli Vaasan kauppias Thomas Berglund. Thomasille on tärkeää tukea kotimaista työtä ja tuotantoa, minkä vuoksi hän lupaa jatkaa lähipalveluiden käyttämistä niin paljon kuin mahdollista. Neljän lapsen isänä hän toivoo voivansa kasvattaa lapsistaan kyseenalaistavia aikuisia, jotka vievät kestäviä arvoja ja muutosta aikanaan rohkeasti eteenpäin.

– Perheemme arjessa vastuullisuus näkyy esimerkiksi lähiruoan ja luomutuotteiden suosimisessa. Asumme Vaasassa, joten pyrimme käyttämään ja hankkimaan paikallisia tuotteita, mutta kotimaisuus on ylipäätään meille tärkeää, Thomas kertoo.

Thomasille kestävä kuluttaminen tarkoittaa muun muassa sitä, että hän tietää mistä tuotteet tulevat ja millaisia raaka-aineita niihin on käytetty.

– Omassa työssäni mietin näitä asioita siten, että pyrimme löytämään erilaisia oheistuotteita suomalaisesta valikoimasta sen sijaan, että ne tilattaisiin vaikkapa verkkokaupasta Kiinasta.

Näiden periaatteiden mukaan kotiin valikoitui myös Puustellin oman tuotannon Miinus-keittiö:

– Teimme kokonaisvaltaisen remontin ja halusimme sen myötä myös keittiön olevan mahdollisimman pitkäkestoinen, hengittävä ja tietysti kotimainen. Miinus-keittiöstä tiesimme, että sen voisi ottaa vaikka mukaan kun muuttaa!

Arjessaan Thomas suosii paikallista kiertotaloutta ja välttää ostamasta uutta silloin kun se ei ole välttämätöntä. Kun tavoite 192 500 lupaajasta tulee täyteen, Thomas aikoo viedä henkilökuntansa paikalliseen ravintolaan nauttimaan lähituotetusta ruoasta sekä kruunata illan saunomalla ja uimalla avannossa.

 

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *