Tee oma kestävän kuluttamisen lupauksesi!

Lupaan ostaa vastuullisesti

Tavoitteenamme on kerätä vuoden 2021 loppuun mennessä vähintään 192 500 lupausta suomalaisilta kuluttajilta, jotta voimme yhdessä osoittaa yrityksille ja päättäjille, että meiltä löytyy halua vastuulliseen kuluttamiseen. Auta meitä tässä tehtävässä. 

Sinä lupaat valita kestävämpiä tuotteita ja palveluita silloin kun se on mahdollista. Me lupaamme auttaa sinua siinä. 

Yhdessä synnytämme vastuullisten kuluttajien yhteisön, joiden valinnat muovaavat markkinaa.  

1000
suomalaista lupaa kuluttaa kestävämmin

Laskuri päivittyy arkipäivisin.

Lupaan tehdä kestävämpiä valintoja silloin kun se on minulle mahdollista.

Ostamalla vastuullisesti varmistan, että tulevaisuudessa tarjolla on yhä enemmän kestäviä valintoja meille kaikille.


  Lähetämme uutiskirjeen tilaajille tietoa ja vinkkejä kestävämpien valintojen tueksi noin kerran kuukaudessa. Saat mm. tietoa asiantuntijoiden kuratoimista tuotteista ja palveluista, ideoita kestävään arkiruokailuun sekä muita vain uutiskirjeen tilaajille suunnattuja etuja. Jos muutat mielesi, voit milloin tahansa poistua uutiskirjelistalta viestien lopussa olevasta linkistä.

  Käsittelemme tietojasi aina luottamuksella, eikä niitä luovuteta muille. 
  Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä. 

  #lupaanostaa­vastuullisesti

  Selaa lupauksia, joita ihmiset ovat tehneet 192 500 lupauksen tavoitteen kirittämiseksi

  Juha Ruusuvuori lupaa…

  …Jatkaa särjen ja lahnan nostamista verkoilla keväisin, vaikka niitä tulee välillä paljon ahvenverkkoihin. Niitä voi kuivata saunan seinustalla ja niistä saa oivaa uunisäilykettä lasipurkkehin umpioimalla.

  Lue lupaus »
  Aleksi Pahkala

  Aleksi Pahkala lupaa…

  … jatkossa miettiä yhä enemmän oman perheen ja yrityksen valintoja sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän kehityksen kannalta. Omalla toiminnallaan ja esimerkillään Aleksi haluaa myös innostaa, kannustaa ja auttaa muita näkemään vastuullisempien valintojen helppouden ja toisaalta sen tuomat mahdollisuudet, mutta myös ymmärtämään vastuullisuuden välttämättömyyden osana kaikkea.

  Kun kampanjan kulutuslupausten määrä ylittää 192 500, lupaa Aleksi juosta ensimmäisen maratoninsa pitkin Helsingin rantoja.”

  Lue lupaus »

  Thomas Berglund lupaa…

  …jatkaa lähipalveluiden käyttämistä niin paljon kuin mahdollista. Thomas on paikallisen kiertotalouden suuri ystävä. Hän käyttää ostovoimaansa kotimaisiin tuotteisiin paikallisesti sekä ympäri Suomen ja näin mahdollistaa rahakierron takaisin päin pystyen jatkossakin työllistämään alojensa ammattilaisia. Thomaksella on itselläänkin kotona paikallisin voimin asennettuna vastullisuuden esikuva Puustelli Miinus keittiö, joka on myös kehitetty Suomessa.

  Kun tavoite 192 500 lupauksesta tulee täyteen, Thomas vie koko henkilökuntansa paikalliseen ravintolaan nauttimaan lähituotetusta ruuasta. Ilta kruunataan saunomalla ja avantouimalla. Thomas lupaa myös somettaa ja valistaa asiakkaita entistä enemmän.

  Lue lupaus »

  Tiina Mikkonen lupaa…

  …keskittyä muuttamaan omaa kulutussuhdettaan vähentämällä ostosten määrää ja tarkastelemalla kulutustaan kriittisesti. Hän lupaa käyttää enemmän lainaus- ja korjauspalveluita, jotta ostosten määrä vähenisi ja jo ostettujen tavaroiden ikä pitenisi. Lisäksi hän peräänkuuluttaa yrityksiltä vastuullisuutta ja kannustaa niitä parantamaan toimintaansa antaen esimerkiksi enemmän kuluttajille tietoa.

  Lue lupaus »

  Miia Kainu lupaa…

  …jatkaa kriittistä suhtautumistaan uuden ostamiseen ja mielihyvän hakemiseen materiaalin hankkimisen kautta. Miia pyrkii ostamaan käytettyjä vaatteita, huonekaluja ja materiaaleja käsityöharrastamiseen. Hän paikkaa, parsii ja muokkaa vanhasta uutta. Kun tavoite on täynnä, Miia on onnellinen!

  Lue lupaus »

  Olli Autio lupaa…

  syödä paljon kasviksia ja kalaa ja suosia kotimaisia kasviksia sekä WWF:n vihreällä listalla olevaa kalaa. Hän lupaa myös kulkea polkupyörällä ja ajaa kotimaisella biokaasulla.
  Olli käyttää kaikki vaateet ihan loppuun ja tarvittaessa parsii ja korjaa niitä. Olli vaikuttaa rehtorin työssään ja luottamustoimissaan siihen, että tieto ympäristöasioista leviää lähipiiriin.

  Lue lupaus »

  Anssi Mikola lupaa…

  …vähentää lentämistä pitämällä kaikki mahdolliset kokoukset etänä. Kun tavoite 192.500 on täynnä, lupaa vähentää punaisen lihan syömisen alle puoleen nykyisestä.

  Lue lupaus »

  Mikko Järveläinen lupaa…

  …istuttaa 10 000 puuta seuraavan viiden vuoden aikana yritysten ja organisaatioiden hiilijalanjäljen neutralimisoimiseksi, sekä 100 puuta vuosittain oman perheen ja henkilökohtaisen hiilijalanjäljen kompensoimiseksi.

  Lue lupaus »

  Nella Suurhasko lupaa…

  …jatkaa vegaanista elämäntapaa, jonka moottoreina toimivat ekologiset ja eettiset syyt. Nella lupaa pienentää perheen ruokahävikkiä entisestään ja olla hamstraamatta ruokaa varastoon. Vaateostoksilla Nella lupaa kiinnittää enemmän huomiota vaatteiden vastuullisuuteen. Nella lupaa myös kokeilla ostopäiväkirjan pitämistä sekä jatkaa lajittelua ja kierrätystä yhtä ahkerasti kuin ennenkin. Kun 192.500 lupaustavoite tulee täyteen, Nella lupaa osallistua yhteen valitsemaansa luonnonsuojeluprojektiin.

  Lue lupaus »

  Jouko Kuisma lupaa…

  …käyttää Helsingin seudun julkista liikennettä aina kun se on mahdollista – harmi vain, että HSL lopetti yli 70-vuotiailta kello 9-14 kertalippujen 50 %:n alennuksen. Autoa Jouko Kuisma käyttää lähinnä matkoillaan vapaa-ajan asunnolleen ja muihin kotimaan kohteisiin ja tankkaa autoonsa Nesteen MY Diesel -biodieseliä, jonka päästöt ovat 10 % tavallisen dieselin päästöistä. MY Diesel on valitettavasti kallein polttoaine – E98-bensiinin tasolla – kun sen pitäisi ympäristösyistä olla halvin. Biodieselin polttoaineveroa pitäisikin selvästi laskea ja eniten päästävien bensiinien veroa nostaa, jotta autoilun kokonaispäästöjä saataisiin vähennettyä.

  Lue lupaus »

  Petra Luntiala lupaa…

  …muuttaa kulutustottumuksiani kohti laadukkaampaa ja kestävämpää muotia sekä vähentää osaltani ruokahävikkiä ja tehotuotetun ruoan kulutusta. Kun lupaustavoite tulee täyteen, niin pudotan elopainoani pysyvästi -5kg.

  Lue lupaus »

  Nina Sointu lupaa…

  …suosia tuotteita jotka kestävät käytössä pitkään, ostaa kotimaisia elintarvikkeita aina kun sellainen vaihtoehto on tarjolla ja inspiroida muitakin ostamaan vastuullisemmin!

  Lue lupaus »

  Helene Pääkkönen lupaa…

  …siirtyä tämän vuoden aikana yksityisautoilussani täyssähköauton käyttäjäksi. Hän pyrkii ostamaan käytettyä aina kun se on mahdollista ja suosii uutena ostamiensa tuotteiden osalta vastuullista valmistamista ja kestäviä tuotteita. Helene pyrkii entisestään vähentämään matkustelua kauas ja suosimaan lähikohteita. Hän kierrättää kaiken mikä on järjellisin toimenpitein suinkin mahdollista. Kun 192 500 on täynnä hän lupaa lähettää 193 itsetekemäänsä korttia ilahduttamaan niitä, jotka iloa, lohtua tai toivoa tarvitsevat.

  Lue lupaus »

  Perttu Pölönen lupaa…

  …jatkaa matkustamista julkisilla kulkuneuvoilla, valita sähkösopimukseksi jatkossakin 100% uusiutuvan energian ja miettivänsä yhä tarkemmin ostopäätöstä tehdessä, tarvitseeko hän kyseistä tuotetta ylipäätään. Kun tavoite 192 500 lupauksesta tulee täyteen, Perttu aikoo jokaisesta työkeikkaa vastaan istuttaa puun Tansaniaan Miljoona Puuta -hankkeen kautta.

  Lue lupaus »

  Pentti Arajärvi lupaa…

  …ostaa vastuullisesti. Hän ajattelee ostaessaan ja muutenkin asioita sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän kehityksen kannalta. Sosiaalinen kestävä kehitys, yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointi, on hänen päämääränsä – talous itsessään ei voi olla päämäärä. Hyvinvointi on laaja käsite, joka sisältää paitsi toiminta- ja työkyvyn, toimeentulon ja terveyden myös esimerkiksi koulutuksellisen, kulttuurisen ja yhteisöllisen ulottuvuuden. Talous – kestävä kansantalous ja julkinen talous – on keino sosiaaliselle hyvinvoinnille. Ympäristö on samalla lähde ja rajoite niin sosiaaliselle kuin taloudelliselle kestävälle kehitykselle. Luontoa voidaan käyttää, se on jopa välttämättömyys, mutta ei miten vain.

  Lue lupaus »

  Julia Ojanen lupaa…

  …pyrkiä merkittävästi vähentämään lentämistä työasioissa. Lisäksi hän lupaa haastaa ainakin 1000 kollegaa vähentämään lentämistä vähintään kolmanneksella, pysyvästi. Jos 192 500 tavoite saadaan täyteen, hän lupaa lähteä mukaan vegaanihaasteeseen.

  Lue lupaus »