Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote ja osallistu arvontaan!

Hanne Kettunen: Onko tuulivoima kallista?

Kaupallinen yhteistyö: Ilmatar

Ilmatar halusi selvittää millaisia kysymyksiä kuluttajilla on kestävään energiaan ja kodin energiaratkaisuihin liittyen sekä vastata eri energiamuotojen ympäristö- ja ilmastovaikutuksiin liittyviin huoliin yhdessä vaikuttajien kanssa. Tässä sarjassa avataan kyselyn tuloksia ja annetaan vastauksia kuluttajia eniten askarruttaneisiin kysymyksiin.

Toisessa osassa Hanne Kettunen pohtii kestävän energian hintamielikuvaa sekä seuraajiensa kokemaa epävarmuutta sen suhteen, millaiseen tietoon vastuullisuudesta voi oikein luottaa?

Onko tuulivoima kallista?

Kysyin seuraajiltani Instagramissa, mikä heitä eniten mietityttää kestävämmissä energiavaihtoehdoissa. Sain yli sata vastausta ja niissä kaikissa toistuivat samat teemat.

Ihmiset haluavat tehdä vastuullisempia valintoja, mutta heitä huolettaa, voiko vastuullisuuteen luottaa. Onko edes mahdollista, että käyttämäänsä energiaa voi kutsua  vastuulliseksi? 

Millä perusteella juuri meidän sähkö olisi vihreää, kun kaikki lopulta tulee samoja lankoja pitkin”, tiivisti yksi seuraajistani ajatuksensa.

Mikä siis lopulta todella on vastuullista, kuka sen määrittää ja miten sitä mitataan? 

Monen huolena oli myös se, että yksittäisen kuluttajan on vaikea saada tietoa, sitä on vaikea ymmärtää – ja välillä kalvaa myös epävarmuus siitä, voiko tietoon luottaa. Viherpesun uhka on selvästi monilla mielessä.

Hinta mietityttää. Vastuullisuus oletetaan jostain syystä kalliimmaksi. Monissa vastauksissa oletettiin vastuullisemman sähkön olevan hyvin kallista, eikä vastuullisuuden lopputuloksesta silti ole takeita. Jonkin verran pelättiin myös sitä, ettei vastuullisesti tuotettu energia riitä kaikkien tarpeisiin. 

Kiinnostus kestävämpiin energiavaihtoehtoihin on todella suurta ja vastuullisuutta toivotaan energiakenttään kovasti, mutta kukaan ei oikein vielä tiedä, mitä se tarkoittaa ja onko sitä mahdollista saada. Kaikista eniten toivottiin selkeää ja konkreettista tietoa, jonka varassa omat päätökset voisi tehdä. 

Eräs vastaaja summasi hyvin: “Mikä on homman nimi sekä mikä on missäkin vaihtoehdossa plussat ja miinukset.

Hanne Kettunen

Kirjoittaja on ekonomi ja digitaalisen liiketoiminnan innovaattori, joka pitää suosittua Valeäiti-blogia. Valeäidin löydät myös Instagramista.

Ilmatar vastaa

Vastuulliselle ja puhtaalle energialle on syntynyt maine ”luomutuotteena”, josta pitäisi maksaa ylimääräistä tai jopa erillistä kuukausimaksua. Tämä näkyy ihmisten hintamielikuvissa, kertoo Ilmattaren myynti- ja markkinointijohtaja Tapio Potila. Mielikuvalle ei kuitenkaan ole pohjaa todellisuudessa.

– Tuulivoima on itse asiassa tutkitusti edullisin tapa rakentaa uutta energiantuotantoa, mutta satojen miljoonien investoinnit fossiilisiin hiili-, turve- ja kaasuvoimaloihin uhkaavat jäädä tappiollisiksi jos puhdasta tuulienergiaa myydään liian edullisesti. Esimerkiksi Ilmattaren tuulisähköä eivät ”rasita” aiemmat investoinnit, joten voimme tarjota tuulella tuotettua lähisähköä ilman ylimääräisiä lisämaksuja.

Sähkö kulkee kaikkialle samoja lankoja pitkin, joten yksittäisen kuluttajan on mahdotonta erottaa miten tai missä juuri siitä omasta pistorasiasta tuleva sähkö on tuotettu. Kuluttajana voimme kuitenkin valita sähkösopimuksen tuotantotavaksi esimerkiksi tuulisähkön, jolloin juuri omaa kulutusta vastaava määrä sähköenergiaa tuotetaan vuosittain tuulisähköllä. Tätä valvotaan viranomaisen toimesta alkuperätakuujärjestelmällä, jolla varmistetaan, ettei tuuli- tai muutakaan alkuperävarmistettua sähköä, myydä yhtään kilowattituntia enempää kuin sitä on tuotettu.

– On selvää, että ainuttakaan voimalaitosta ei rakenneta täysin ilman päästöjä. Myös tuulivoimalan rakennusaikana syntyy päästöjä muun muassa kuljetuksista ja voimalan osien valmistuksesta, Potila selittää. Kansainvälisissä tutkimuksissa on selvitetty, että maatuulivoiman koko elinkaaren aikaiset (mukaan lukien sen rakentaminen, käyttö ja purkaminen) laskennalliset hiilidioksidipäästöt ovat vain 7 g/kWh, kun esimerkiksi hiilivoimalle ne ovat yli 900 g/kWh. Ilmaston kannalta tuulivoima onkin nykyisistä energiantuotantomuodoista Suomen olosuhteissa selvästi paras vaihtoehto.

Suomalaisella tuulivoimalla tuotettiin vuonna 2020 jo reilut 10 % koko Suomen sähkönkulutuksesta, mikä ylitti esimerkiksi hiilivoimalla tuotetun sähkön määrän. Ennusteiden mukaan vuoteen 2030–2035 mennessä Suomen sähköntuotannosta jopa 30–40 % on tuulivoimaa. Tämä riittää syrjäyttämään pysyvästi fossiilisen sähköntuotannon uhkaamatta kuitenkaan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja teollisuutta. Samalla varmistetaan itsenäisen Suomen energiatuotannon omavaraisuus (vuonna 2020 yli viidesosa kulutuksesta oli tuontisähköä) yhdessä ydinvoimalahankkeiden kanssa.

 

Ilmatar

Ilmatar on uusiutuvaan energiaan panostava kotimainen energiayhtiö, joka keskittyy tuulivoimahankkeiden toteuttamiseen, energian tuotantoon, tuulisähkön myymiseen ja puhtaampaan tulevaisuuteen kymmenen vuoden kokemuksella. Tänään tekemämme päätökset sanelevat, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville: siksi filosofiamme Ilmattarella onkin “Tehdään sopimus elämän kanssa”.

Rakennamme parhaillaan Suomen suurinta tuulivoimapuistoa Pyhännän ja Kajaanin  Piiparinmäelle. Seuraavan viiden vuoden aikana rakennamme yhden ydinvoimalan verran uutta tuulivoimaa Suomeen. 

Ilmattaren tuulivoimahankkeilla on merkittävä positiivinen vaikutus Suomen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen energiantuotannossa. Olemme ainoa energiayhtiö Suomessa, joka myy ainoastaan tuulivoimaa:  sitoutumisemme päästöjen vähentämiseen on lahjamme tuleville sukupolville

Tulevaisuus on tuulen. Ja tuuli Ilmattaren.

Lue myös:

Satu Rämö: Sähkö tulee töpselistä?
Tutustu tuulisähkösopimuksiin Ostavastuullisesti.fi -sivustolla
Sähkösopimuksen vaihto on helppo ensiaskel kestävämpään elämään

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *