Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote!

Keittiö joka kestää koko elämän

Kaupallinen yhteistyö: Puustelli

Elämäntilanteet muuttuvat ja samalla myös tarve sille, millainen keittiön tulisi olla. Puustellin Miinus-keittiön uusi biokomposiittikehikko mahdollistaa saman keittiörungon käytön jopa 50 vuotta, sillä se muuntuu tarpeiden ja mieltymysten mukaan ja kestää kovaa käyttöä. 

Ihmisten elämäntilanteet saattavat vaihdella hyvinkin nopealla tahdilla. Perhekoko muuttuu, kun lapset kasvavat tai taloon tulee vauva. Työnkuva kehittyy ja välillä etätöitä tehdään kotona päätteen äärellä. Putkiremontti tulee vastaan lähes jokaista jossain vaiheessa elämää. Kimppakämpässä kohtaavat erilaisten asukkaiden monet toiveet. Arkiympäristömme pitäisi siis kestää aikaa ja säilyttää käytännöllisyytensä muutosten keskellä.

Juuri näille tavoitteille perustuu Puustellin Miinus-keittiösarja. Jo suunnitteluvaiheessa sen käyttäjien tarpeet kartoitetaan tarkkaan, jotta kokonaisuus palvelee niin käyttöominaisuuksiltaan kuin ulkonäöltään omistajiensa mieltymyksiä mahdollisimman pitkään ja ympäristöä turhaan rasittamatta. Keittiöratkaisun tekee erityiseksi sen kevyt ja kestävä biokomposiittirunko, joka muuntautuu hyvin erilaisiin pohjaratkaisuihin. Keittiö on siis mahdollista suunnitella persoonalliseksi tilaajan maun mukaan jo asennusvaiheessa, mutta runkorakenteen ansiosta osien käyttötarkoitusta on mahdollista muuntaa myöhemmin vaikkapa kuivauskaapista vitriiniksi ilman, että koko runkoa tarvitsee vaihtaa. Keittiön suunnittelussa on haluttu välttää kaikenlaista hukkaa ja siksi keittiön osat on mahdollista käyttää uudelleen ja kierrättää. 

Ekologisuus onkin olennainen osa Miinus-keittiön syntytarinaa. “Haluamme toiminnallamme osoittaa, että konkreettisia asioita voidaan tehdä. Ympäristön huomioiminen tuotteen koko elinkaaren ajalta on tapa saada aikaan tuloksia”, kertoo Tony Lönnqvist, Miinuksen projektipäällikkö. 

Ekologisuus on ollut monen asiakkaan toive ja siihen on haluttu vastata luomalla kokonaan uusia ratkaisuja. Tavoite on ollut päästä pienimpään mahdolliseen hiilijalanjälkeen, minkä vuoksi tuotantoprosessi käytiin tarkkaan läpi materiaalivalinnoista aivan keittiön elinkaaren loppuun saakka.

Ekologisia uutuusratkaisuja myös materiaaleissa

Miinus-keittiön keskeinen uusi keksintö on myös runkorakenteen uudenlainen puukuitupohjainen materiaali biokomposiitti, jolla voidaan korvata fossiilipohjaisia raaka-aineita tuotteissa, jotka on perinteisesti valmistettu kokonaan muovista.  Olennainen osa ekologisuutta on luonnollisesti myös kalusteiden kestävyys ja pitkäikäisyys. Keittiössä pinnat ovat erityisen kovalla koetuksella, kun kalusteiden tulee kestää kosteutta, kuumuutta ja kovaa kulutusta. Miinus-keittiö on suunniteltu kestämään käyttöä jopa 50 vuotta ja tästä takeena rungolla on 30 vuoden takuu.

Biokomposiitin valmistuksessa käytetään kotimaisen puuteollisuuden prosessien sivutuotteena syntyviä materiaaleja, jotka perinteisillä teknologioilla menisivät hukkaan. Mukana on myös polypropeenia, jonka avulla rungosta saadaan erittäin kestävä ja hyvin kosteutta sietävä. 

”Tällä hetkellä puukuidun osuus on noin 40 %, mutta tavoitteena on korvata lähitulevaisuudessa muovin osuus kokonaan puupohjaisella materiaalilla ilman, että kestävyysominaisuuksista tarvitsee tinkiä”, Tony kertoo.

Biokomposiitti on jo syntyessään kierrätettävä materiaali, mutta se voidaan myös palauttaa valmistuskiertoon. Miinus-keittiö on näin ollen 100 % kierrätettävää materiaalia. Puu on materiaalina ekologisesti ylivoimainen myös siksi, että se toimii koko kasvuaikansa hiilinieluna ja puhdistaa pallomme ilmaa. Tuotteella on jo kansainvälistä kysyntää, kun yhä suurempi osa rakentajista haluaa tarjota ilmastotietoisille asiakkailleen nykyvaatimusten mukaisia ekologisia ratkaisuja.

Myös ilmanpuhtaus huomioitu

Asuntojen ilman puhtaus on erityisen tärkeää, sillä vietämme kodeissamme lähes 90 prosenttia ajastamme. On helpottavaa, kun voi luottaa siihen, etteivät lapset, vanhukset tai esimerkiksi allergikot joudu tietämättään tekemisiin sellaisten kemikaalien kanssa, jotka olisivat heidän terveydelleen vaaraksi. Miinus-keittiöllä on M1-sisäilmaluokitus, joka takaa, että kalusteiden materiaaleista irtoaa ilmaan mahdollisimman vähän pienhiukkasia tai haitallisia kaasuja. Biokomposiitti myös hylkii likaa, eikä kerää pölyä.

Ekologisuudesta ei ole tarpeen tehdä vaikeaa. Puustelli on kiinnostunut löytämään uusia ideoita yhdessä asiakkaiden kanssa, liittyivät ne sitten materiaaleihin tai vaikkapa luonnonmukaiseen keittiöön sopiviin herkullisiin resepteihin. Monien ekologisten ratkaisujen summana saadaan aikaan suuri kokonaismuutos ja eräänlainen uusi aikakausi.

 

Lue lisää Puustellin Miinus-keittiöstä >

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *