Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu!

Tammikuun poiminnat – luonnonkosmetiikkaa ja vegeruokaa

Tammikuussa kasvava valon määrä tuo uutta energiaa, jolla palaudutaan taas rutiineihin joulun hulinan jälkeen. Vuoden alku tarjoaa hyvän lähtölaukauksen myös uusien harrastusten aloittamiseen ja esimerkiksi uusien kestävämpien elämäntapojen rakentamiseen.

Moni lupaa itselleen uuden vuoden myötä aloittaa satsata hyvinvointiin, joten poimimme vastuullisesta valikoimasta muutamat täsmävinkit talven kuivattaman kehon huoltoon luonnonkosmetiikan tuotteiden ja palveluiden avulla. Tammikuussa kannustamme myös kokeilemaan kasvisruoan määrän lisäämistä tai jopa tarttumaan vegaanihaasteeseen koko kuun ajaksi. Ota vinkit talteen ja nauti alkavasta vuodesta hyvällä energialla!

Helli talven kuivattamaa kehoa luonnonkosmetiikalla

Keskitalven kuiva ilma ja vaihtelevat pakkaset rasittavat helposti normaaliakin ihoa. Talviaikaan kannattaakin pitää huolta säännöllisestä, omiin tarpeisiin sopivasta ihontoitorutiinista, mutta joskus tarvitaan järeämpiä aseita. Erityisesti kuivan ihon hoitoon suosittelemme kotimaisista yrteistä tehonsa saavaa Frantsilan tehovoidetta. Antioksidanttinen tehovoide sisältää yli 30 ihoa hoitavaa kasviainesosaa, jotka ravitsevat ja kosteuttavat ihoa. 

Mikäli koko ihonhoitorutiinisi kaipaa uudistusta, tutustu ihmeessä niin ikään kotimaiseen Taika-kasvojenhoitosarjaan. Cosmos Natural -sertifioituun luonnonkosmetiikkasarjaa valmistetaan Vantaalla tehtaassa, jossa käytetään vain uusiutuvaa sähköä ja energiatehokuuuteen on muutenkin satsattu.

Talvella myös hiukset tuntuvat menettävän elinvoimansa. Käynti ekokampaamolla huoltaa kutreja luonnollisesti ja hemmottelee kokonaisvaltaisesti. Kuutio Galleria tarjoaa ekokampaamo- ja parturipalveluita sekä kormetiikkabaarin, josta löytyy räätälöityjä kosmetiikkatuotteita. Kuutio Gallerian yrittäjä pyörittää myös Hiukkahyvä -hanketta, joka kerää ja hyödyntää kampaamoissa ja partureissa syntyvän hiusjätteen uudelleen vesistöjen puhdistamiseen!

Tiesitkö?
  • Tavallinen kosmetiikka koostuu suurelta osin vedestä, mineraaliöljystä, parafiinistä johdetuista erilaisista synteettisistä aineista (kuten silikoneista, hajusteista, väriaineista) ja säilöntäaineista. 
  • Luonnonkosmetiikan valmistuksessa käytetään luonnollisia ainesosia kuten kasviöljyjä ja -uutteita ja suositaan mahdollisuuksien mukaan luomulaatuisia ainesosia. 
  • Luonnonkosmetiikka ei sisällä synteettisiä väriaineita, parabeeneja, mineraaliöljyjä tai silikonia. Geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty. Aitoa luonnonkosmetiikkaa ei myöskään koskaan testata eläinkokeilla. 
  • Moni valitsee luonnonkosmetiikan välttääkseen synteettisiä kemikaaleja, joiden mahdollisista sivuvaikutuksista on vielä vähän tietoa. Muita yleisiä syitä on eläinkokeiden välttäminen ja pyrkimys vähentää esimerkiksi öljynjalostuksen sivutuotteena syntyviä valmisteita, kuten mineraaliöljyjä ja parafiinia.

Kasvisherkkuja ja lähiruokaa omasta keittiöstä

Moni päättää tammikuussa kokeilla uusia harrastuksia tai syödä vähän terveellisemmin. Suosittu haaste ruokavalion keventämiseksi ja samalla hiilijalanjäljen pienentämiseksi on vegaaniruokavalion noudattaminen kuukauden ajan. Jo pelkästään punaisen lihan jättäminen pois lautaselta vaikuttaa henkilökohtaiseen ilmastokuormaan, sillä esimerkiksi naudanlihan ilmastokuormitus on noin nelinkertainen kasvisruokiin verrattuna.

Kasvisruokareseptien kokeilu on yhä helpompaa, kun markkinoille ilmestyy maukkaita ja ravintoarvoiltaan tasapainoisia vaihtoehtoja eläinproteiinille. Perinteisimpiin kasviproteiinivalmisteisiin lukeutuvaa tofua on hyvin saatavilla myös lähialueilla tuotetuista soijapavuista valmistettuna. Jalotofu valmistetaan Suomessa eurooppalaisista luomusoijapavuista. Maustamaton luomutofu on monikäyttöinen, proteiinirikas lisuke, jonka tuotannossa on kiinnitetty erityistä huomiota energiatehokkuuteen. Kasviproteiinien maailman uusimpiin innostuksiin lukeutuu kotimaisesta härkäpavusta valmistetut lisukkeet kuten Beanit Härkäpapusuikaleet. Härkäpavun kasvattamisella on positiivisia vaikutuksia maaperään eikä sitä tarvitse Suomessa kasvuaikana käsitellä torjunta-aineilla. 

Ravinteikkuutta voi lisätä aterialle kuin aterialle myös ihan pienillä muutoksilla. Heimgart -minipuutarhalla voit kasvattaa versoja itse omassa keittiössäsi sotkematta sormia multaan. Puutarhaan kuuluu kasvuastia sekä siementyynyt, joissa on säilöntäaineettomia, luomuviljeltyjä siemeniä.

Hauskaa ja maukasta tekemistä tarjoaa myös kombuchan valmistus, joka onnistuu pienellä vaivalla myös kotona, kun aloittaa The Good Guys Kombucha Starter Kit -aloituspakkauksella. Kombucha on teejuoma, joka nautitaan kylmänä, ja sitä voi helposti tuunata mieleisekseen eri mausteilla. Kombucha sisältää myös hyviä maitohappoja. Ruoan kasvattaminen ja valmistaminen ei ole pelkästään hauskaa tekemistä, vaan se myös säästää rahaa ja luonnonvaroja.

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *