Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote ja osallistu arvontaan!

Ilmastonmuutos heikentää ruokaturvaa maailmanlaajuisesti

Ilmastonmuutoksesta johtuvat viljelyolosuhteiden muutokset vaarantavat jo ruoantuotantoa globaalisti. Ennalta-arvaamattomat sääolosuhteet tekevät viljelijöiden arjesta ja elinkeinosta turvatonta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo erityisesti päiväntasaajan alueella ja eteläisellä pallonpuoliskolla, jossa on esimerkiksi kuivuudesta pahoin kärsineitä alueita. 

Ilmastonmuutos aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä kuten tulvia, kuivuutta, lämpötilojen vaihtelua, jotka vaikuttavat erityisesti pienviljelijöiden elämään joille yhdenkin sadon tuhoutuminen voi merkitä taloudellista kriisiä. Ääri-ilmiöt voivat myös tehdä totutuista viljelytavoista käyttökelvottomia. Viljelyolosuhteiden häiriintyessä viljelijöiden elinkeino on vaakalaudalla ja ruokaturva heikkenee globaalisti. Tämä vaikuttaa myös köyhyyden ja aliravitsemuksen lisääntymiseen. 

Omaa hiilijalanjälkeä pienentämällä voi osaltaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, mutta erityisesti ruokaan liittyvillä valinnoilla voimme myös tukea heitä, joiden elinkeinoon ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt.

Reilu kauppa tuo varmuutta viljelijöille

Tänä vuonna Reilun kaupan viikkoa vietetään 25.–31. lokakuuta. Tällä kertaa kampanjaviikon teemana on ilmastonmuutos ja sen vaikutus viljelijöiden toimeentuloon ja hyvinvointiin. Reilun kaupan viikon 2021 tarkoituksena on tuoda esiin ilmastonmuutoksen vaikutuksista eritoten kahvin, kaakaon, banaanin, puuvillan ja ruusun viljelyyn. 

Sääolosuhteiden vaihtelevuus vaikuttaa myös viljeltävien raaka-aineiden ostohintoihin globaalisti. Reilun kaupan tuotteiden viljelijöille maksetaan aina kiinteä takuuhinta sekä lisämaksu, jolla viljelijöiden osuuskunnat voivat kehittää koko yhteisön toimintaa. Reilun kaupan organisoimilla koulutusohjelmilla vahvistetaan viljelijöiden yhteisöissä tiedon ja taidon kasvua myös ilmastonmuutoksen asettamien haasteiden edessä.

Reilu kauppa tukee viljelijöitä  muun muassa koulutuksella, reilummilla palkoilla, kehitysyhteistyöohjelmilla ja Reilun kaupan kriteereillä ja ympäristön huomioivilla tuotantomenetelmillä. Järjestön mukaan yksi ilmastonmuutokselle herkimmistä raaka-aineista on tällä hetkellä kahvi. Yhä lämpimämmät ja kosteammat olosuhteet aiheuttavat kahvin kukkien ennenaikaista putoamista ja kasvitautien yleistymistä.

Ostamalla Reilun kaupan tuotteita autat viljelijöitä kasvattamaan elintasoaan sekä taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan. Vastuullisesta valikoimastamme löytyvät esimerkiksi Arvid Nordquistin luomukahvit, Tony’s Chocolonely -suklaat ja English Tea Shop -luomuteet, kun haluat tukea eettistä ja ympäristöä vähemmän kuormittavaa tuotantoa. 

Voit osallistua teemaviikkoon jakamalla tietoa ja osallistumalla viikon tapahtumiin, kuten Reiluun kahvihetkeen torstaina 28. lokakuuta taikka Helsingin Tiedekulmassa järjestettävään paneelikeskusteluun paikan päällä tai etänä. Lisää tietoa ilmastonmuutoksen luomista haasteista sekä vaikuttamisen mahdollisuuksista löydät Reilun kaupan sivustolla.

Artikkelin kansikuva: Reilu kauppa ry/Fairtrade Finland, Christoph Köstlin

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *