Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu!

Marraskuun poiminnat – puhtia pimeneviin päiviin

Ruskan aika on taittunut jo ehtoon puolelle ja pohjoisessa lumivaippa peittelee maisemia. Pimenevät illat houkuttelevat entistä enemmän tunnelmointiin ja talven valmisteluihin. Kesän touhuista on palauduttu arkeen, mutta vielä ei ole joulusesongin ruuhkien aika. Nyt on juuri sopiva hetki nauttia arjen hemmottelusta. 

Pimeyden kanssa kamppailussa auttavat hyvä ruoka, lämpimät juomat ja ulkoilu. Poimimme vastuullisesta valikoimastamme täsmätuotteita marraskuisten päivien piristeeksi. Ota vinkit talteen ja virittäydy maadoittaviin loppusyksyn tunnelmiin!

Päivä käyntiin vastuullisella kahvilla

Pilkkopimeässä alkavat aamut tuntuvat joka vuosi tulevan hieman yllättäen. Syyspäivä lähtee käyntiin nopeammin maistuvalla aamupalalla ja kunnon kupillisella kahvia. Valikoimastamme löytyy Arvid Nordqvistin kahveja moneen makuun, mutta hiljattain vietetyn YK:n tyttöjen päivän kunniaksi lataamme keittimet erittäin tummapaahtoisella, luomulaatuisella ja Reilu kauppa -merkityllä Amigas-kahvilla. Amigas tarkoittaa espanjaksi ystävättäriä ja kahvipavut ostetaankin nimenomaan naisten pyörittämiltä osuuskunnilta. Amigas-kahvi on kestävämpi valinta kahvipöytään, sillä sen viljelystä maksetaan elämiseen riittävä palkka ja se tukee naisviljelijöiden työllisyyttä. Lisäksi paahto- ja pakkausprosessissa on kiinnitetty huomiota energiatehokkuuteen.

Tiesitkö?
  • Valtaosa kahvista tuotetaan Brasiliassa, Vietnamissa, Kolumbiassa, Indonesiassa, Hondurasissa, Etiopiassa, Intiassa, Ugandassa, Meksikossa ja Perussa.
  • Kahvin maailmanmarkkinahinnat heiluvat rajusti, eikä hinta aina kata edes viljelijän tuotantokustannuksia tai perheen elättämistä. Jos viljelijä saa elämiseen riittämätöntä tuloa, on lapsityövoiman hyväksikäyttö yleistä. Tulot ovat laskeneet ja heilahdelleet entisestään ilmastonmuutoksen ja vaihtelevien sääolosuhteiden aiheuttaman epävakauden vuoksi. 
  • Kahvin viljely paljon maapinta-alaa, ja viljelmien tieltä raivataan metsää. Kahvin tuotanto vaikuttaa negatiivisesti myös vesivaroihin.
  • Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa – noin 10 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Kotitalouksissamme kahvia kaadetaan viemäriin lähes neljä litraa vuodessa, mikä on melkein 13 prosenttia kaikesta kotien ruokahävikistä. Vähennä hävikkiä keittämällä pienempiä määriä kerralla ja panosta laatuun määrän sijaan.

Kestävät vaatteet syysurheiluun sekä sohvannurkkaan

Osa meistä saa syksystä puhtia, toisia talven vääjäämätön saapuminen kannustaa lähinnä kaivautumaan yhä syvemmälle vällyihin. Molemmissa tapauksissa on hyvä huolehtia sopivista varusteista. Ulkourheiluun kannattaa valita lämmittävät, liikaa kosteutta poistavat ja vartaloa tukevat vaatteet. Zero Pointin valikoimasta löydät pitkähihaiset Thermal Compression -lämpöpaidat miehille ja naisille. Zero Pointin kompressiovaatteet valmistetaan meristä kerätystä muovijätteestä valmistetusta kuidusta. Kierrätetty ECONYL®-nailonin valmistus vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80% verrattuna perinteiseen öljystä valmistettuun nailoniin. Zero Point on itse asiassa tällä hetkellä ainoa kompressiovaatteiden tuottaja, joka käyttää kierrätyskuitua tuotteissaan! 

Kotoiluun suosittelemme lämpimiä, mukavia ja käytössä pitkään kestäviä vaatteita. Suomenlampaan villasta valmistetut Johanna K. Design -villalegginsit käyvät sellaisenaan tunikoiden ja villapaitojen pariksi ja myös lämpinänä kerrastona. Käsittelemätön, kotimainen lampaanvilla on on ominaisuuksiltaan hengittävä, imee kosteutta ja hylkii likaa, eli tuote ei vaadi jatkuvia pesuja.

Luonnollinen tunnelmavalaistus mehiläisvahakynttilöillä

Kamppailussa pimeää vastaan tehokkaimpia aseita ovat tietysti kynttilät, joista kauneimpia ja raaka-aineiltaan luonnollisimpia ovat mehiläisvahakynttilät. Perinteiset steariinikynttilät valmistetaan talista tai palmuöljystä ja parafiininikin on raaka-aineena öljynjalostuksen sivutuote. Joissakin kynttilöissä ei ole edes mainintaa raaka-aineen alkuperästä, eli esimerkiksi palmuöljy voi olla peräisin uhanalaisista metsistä.

Tunnelmointiin suosittelemme pehmeän valon antavia ja luonnollisen tuoksuisia Kaurilan saunan mehiläisvahakynttilöitä. Hunajan sivutuotteena syntyvä mehiläisvaha on luonnonvaroja vähemmän kuormittava raaka-aine kuin parafiini tai steariini. Lisäksi Kaurilan sauna työllistää muutoin vaikeasti työllistyviä ihmisiä.

Herkkuhetki hyvällä omallatunnolla

Rauhoittavaksi ja lämmittäväksi iltajuomaksi sopivat erinomaisesti Era Novan yrttiteet, jotka valmistetaan kotimaisista yrteistä, kukista ja villiyrteistä. Yrttiteet ovat kofeiinittomia, joten ne sopivat myös ennen nukkumaanmenoa nautittaviksi taikka kahvin korvikkeeksi kofeiiniherkille. Era Novan yrttiteiden raaka-aineet kerätään käsin metsistä ja kuivatetaan perinteisin menetelmin ilman kuivureita, jonka ansiosta kuivaamiseen ei tarvita ylimääräistä energiaa.

Arjen herkutteluun ja iltateen kaveriksi valitsemme Tony’s Chocolonelyn suklaat, joiden makuvaihtoehdoista löytyy varmasti suosikki jokaiselle perheenjäsenelle. Reilu kauppa -sertifioitu suklaa valmistetaan kaakaosta, jonka alkuperä on täysin jäljitettävissä. Viljelijöille maksetaan vielä korkeampaa hintaa kuin Reilu Kauppa edellyttää ja viljelyolosuhteita valvotaan tarkasti niin ihmisoikeuksien kuin luonnonsuojelun näkökulmasta. 

Tiesitkö?
  • Kaakaota tuotetaan noin 4 500 tonnia vuodessa. Viisi suurinta kaakaontuottajamaata ovat Norsunluurannikko, Ghana, Indonesia, Nigeria ja Kamerun.

  • Yhden suklaapatukan tuottamiseen tarvittavan kaakaomäärän tuottajahinta on noin 3 senttiä. Matalan tuottajahinnan vuoksi kaakaonviljelmillä käytetään laajasti lapsityövoimaa ja orjatyötä.

  • Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tutkimuksen mukaan (2001) kaakaopelloilla työskentelee satojatuhansia lapsia. Lapsityövoiman ja lapsiorjien käytöstä ei olla vieläkään päästy eroon. Suurin osa esimerkiksi Norsunluurannikon kaakaosta tuotetaan edelleen lapsityövoimalla.

  • Useimmat suklaatuotannon vastuullisuusohjelmista ja sertifioinneista kohdistuvat osuuskuntiin järjestäytyneisiin viljelijöihin. Suurin osa maailman kaakaoviljelijöistä ei kuitenkaan ole järjestäytynyt millään tavalla. 

  • Kaakaosta valmistettuja tuotteita ostaessa on erityisen tärkeää suosia Reilu kauppa -merkittyjä tuotteita. Reilu kauppa takaa kiinteän takuupalkan viljelijälle ja valvoo myös lapsityövoiman käyttöä. Reilun kaupan viljelijäyhteisöissä on lapsityövoiman kitkemiseen ja viljelijöiden oikeuksiin liittyviä hankkeita, kuten Child Labor Monitoring and Remediation System (CLMRS), joka valvoo osuuskuntia ja auttaa parantamaan viljelijöiden oloja.

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *