Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote!

Sosiaalinen vastuu, mitä se on?

Kestävän elämäntavan ja vastuullisuuden käsitteiden yhteydessä tulee helposti ajatelleeksi niiden ulottumista ympäristöön ja ilmastoon. Kuitenkin myös sosiaalinen vastuu on yksi vastuullisuuden ja kestävän elämäntavan tärkeistä ulottuvuuksista. Voidaan ajatella, että ilman sosiaalista vastuullisuutta on mahdotonta saavuttaa ympäristö- ja ilmastokestävää elämäntapaa. Mihin kaikkeen sosiaalinen vastuu liittyy ja mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Kuvittele, että menet ostoksille kauppaan ja otat ostoskoriisi t-paidan, ruislimpun sekä sähköhammasharjan. Kaikkia näitä yhdistää sosiaalisen vastuun kysymykset, vaikka tuotteet, niiden raaka-aineet, valmistusmaat ja käyttötarkoitukset poikkeavat toisistaan. Jokaista tuotetta on ollut valmistamassa, pakkaamassa, kuljettamassa sekä markkinoimassa ja myymässä erilainen määrä ihmisiä. Koko tätä tuotteen tai palvelun matkaa raaka-ainesta myytäväksi tuotteeksi kuvataan sanalla arvoketju. Mitä tasaisemmin ketjun lenkeissä on riittävästi arvoa, sitä todennäköisempää on, että sosiaalisen vastuun ulottuvuus hoidetaan hyvin. 

Meistä suomalaisista kukaan tuskin mukinoitta menisi töihin ilman palkkaa, saati lähettäisi oman alakouluikäisen lapsensa töihin koulunkäynnin sijasta. Maailmalla on kuitenkin yhä yleistä, että lapset työskentelevät ilman mahdollisuutta lapsuuteen ja koulunkäyntiin. Tätä kutsutaan lapsityövoiman hyväksikäytöksi. Usein lapsityövoiman hyväksikäyttöön liittyy myös hyvin vaaralliset työolosuhteet, sillä työnantajat uskovat lasten olevan tietyissä töissä näppärämpiä kuin aikuiset. Lapset tyytyvät, eivät järjestäydy eikä heille tarvitse maksaa yhtä korkeaa palkkaa kuin aikuisille. Meille jokapäiväisiä tuotteita kuten suklaaseen käytettäviä kaakaopapuja kerää maailman suurimmalla kaakaon tuotantoalueella Länsi-Afrikassa yli kaksi miljoonaa lasta.

Toinen esimerkki sosiaalisesta vastuuttomuudesta on pakkotyö. Pakkotyö tarkoittaa työtä, jota ihminen joutuu tekemään rangaistuksen uhalla vastoin omaa tahtoaan. Pakkotyöhön liittyy usein ihmiskauppa ja työtä tekeviä ihmisiä voidaan kiristää esimerkiksi rajoittamalla heidän liikkumistaan, fyysisellä ja seksuaalisella väkivallalla, henkilöllisyysasiakirjojen takavarikoinnilla sekä velkaorjuudella. Pakkotyötä esiintyy kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan kaikkialla maailmassa ja pakkotyötä tekee yli 20 miljoonaa ihmistä.

Työntekijöiden oikeudet ja tasa-arvo ovat siis olennainen osa tuotteen ja palvelun sosiaalista vastuuta. Saako työstä elämiseen riittävää palkkaa? Ovatko työntekijät vapaita järjestäytymään ja ajamaan joukolla yhteisiä etujaan, kuten työajan pituutta, taukoja ja reilua palkkausta? Ovatko työolot turvalliset ja terveelliset? Onko työntekijällä oikeus saada terveydenhoitoa sitä tarvitessaan? Kuinka tasa-arvo ja syrjimättömyys toteutuu työpaikalla? Saavatko kaikki samasta työstä samaa palkkaa sukupuoleen katsomatta? Entä syrjitäänkö rekrytoinnissa ihmisiä sukupuolen, ihonvärin tai esimerkiksi etnisyyden vuoksi? Onko osatyökykyisillä mahdollisuus työllistyä? Moni näistä kysymyksistä on hyvä myös ottaa huomioon myös kotimaisia tuotteita ja palveluja hankkiessa, vaikka meillä maailmanlaajuisesti moni asia onkin verrattain hyvin.

Voimme todeta, että sosiaalinen vastuu on läsnä kaikkialla. Kun seuraavan kerran käyt kaupassa ja nappaat ale-rekistä viiden euron t-paidan, tee pieni ajatusharjoitus. Kuinka monen ihmiset käsien läpi tämä tuote on kulkenut ennen minulle tuloaan? Onko jokainen saanut tehdä työtä vapaaehtoisesti ja reiluissa oloissa? Mahtoiko kaikille riittää elämiseen riittävä palkka? Jos haluat kuitenkin päästä vähän helpommalla, voit siirtyä suoraan tuotesivustollemme katselemaan vastuullisuuskuratoinnin läpäisseitä tuotteita ja palveluja. Vastuullisuuspaneelimme huomioi myös sosiaalisen vastuun näkökulmat kuratoidessaan tuotteita Ostavastuullisesti.fi -sivustolle.

 

Elska Kolu

Kirjoittaja on vastuullisuusmuotoilija ja yksi Ostavastuullisesti.fi -sivuston perustajista. 

 

Sosiaalisen vastuun ja ihmisoikeuksien toteutumista yritystoiminnassa on osaltaan varmistamassa muun muassa Keskuskauppakamarin Ihmisoikeussitoumus. Sitoumuksesta ja siihen liittyvistä ihmisoikeuskoulutuksista voi lukea lisää Keskuskauppakamarin sivuilta.

Jaa kirjoitus

Yksi vastaus aiheeseen “Sosiaalinen vastuu, mitä se on?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *