Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote!

Salla Jokinen: Oikealla tiellä – myös energiavalintojen suhteen

Kaupallinen yhteistyö: Ilmatar

Ilmatar halusi selvittää millaisia kysymyksiä kuluttajilla on kestävään energiaan ja kodin energiaratkaisuihin liittyen sekä vastata eri energiamuotojen ympäristö- ja ilmastovaikutuksiin liittyviin huoliin yhdessä vaikuttajien kanssa. Tässä sarjassa avataan kyselyn tuloksia ja annetaan vastauksia kuluttajia eniten askarruttaneisiin kysymyksiin.

Sarjan kolmannessa osassa Salla Jokinen pohtii omaa energiankäyttöään sekä yksittäisen kuluttajan mahdollisuuksia vaikuttaa omilla valinnoillaan esimerkiksi ympäristön hyvinvointiin.

Oikealla tiellä – myös energiavalintojen suhteen

Olen herännyt vastuullisen energiankulutuksen merkittävyyteen vasta aivan viime vuosina. Tämä johtunee siitä, että en ylipäätään aiemmin juuri kiinnittänyt huomiota valintojeni ympäristövaikutuksiin. Elämäntyyliäni olisi voinut kuvailla sanoin kaikki mulle pikana ja halvalla. Oikeastaan muulla ei tuntunut olevan väliä kuin sillä, että itse hyödyin ratkaisuistani. Vuonna 2018 aloitin kuitenkin uudenlaisen elämän ja lopetin oman navan tuijottelun. Aloin kiinnittää enemmän huomiota kulutuskäyttäytymiseeni ja siihen, minkälaisia yrityksiä haluan hankinnoillani tukea. Aloin myös tarkastella kriittisesti omaa rooliani sosiaalisen median vaikuttajana ja lopetin yhteistyöt sellaisten yritysten kanssa, joiden arvopohja poikkeaa omastani.

On harmillisen helppo piiloutua sen verukkeen taakse, ettei yksittäisen kuluttajan valinnoilla ole isossa kuvassa merkitystä. Voi jatkaa elämäänsä kuten ennenkin välittämättä ympäristövaikutuksista tai muista seurauksista. Pienistä puroista syntyy isoja jokia, eikä kulutuskulttuurikaan synny tyhjiössä. Se, millaisia valintoja näet muiden tekevän, vaikuttaa varmasti myös omiisi. Nykyisin haluan omalla esimerkilläni olla näyttämässä suuntaa paremman huomisen puolesta. Ei loppujen lopuksi ole kovin hankalaa tehdä vihreämpiä valintoja.

Yksi merkittävimmistä omaan hiilijalanjälkeen vaikuttavista tekijöistä on asuminen. Muutin itse vastikään kerrostalokaksiosta rivitalokolmioon, jolloin sähkösopimuksen päivittäminen tuli ajankohtaiseksi. Sähkölaskun suuruus tulee kasvamaan uusista olosuhteista johtuen merkittävästi, mutta hintoja vertaamalla oli helppo löytää itselle sopivin diili. Yksi uuden asumismuodon sähkörohmuista on sauna, jota pyrin käyttämään vain muutaman kerran kuussa. Talven pakkaset ovat kuitenkin saaneet minut saunomaan hieman suunniteltua useammin ja jännityksellä odotan ensimmäisen sähkölaskun lukemia. Muuten olen aika maltillinen energiankäyttäjä kotioloissa. Katson tv:tä harvoin, viihdyn hämärässä ja sammutan turhat laitteet pois päältä. Toisaalta käytän mielestäni hieman liikaa lämmintä vettä suihkussa lotratessani. Käyttöveden lämmittäminen onkin yksi kotitalouksien suurimmista sähkön kuluttajista.

Elin itse aivan liian pitkään siinä uskossa, että puhtaammat energiavalinnat eivät sovi omalle lompakolleni. Todellisuudessa monet ekologisemmat vaihtoehdot ovat hyvin kilpailukykyisiä myös hinnastonsa suhteen. Oman sähkösopimuksensa kilpailuttamalla saa helposti selville, mikä yritys tarjoaa omiin arvoihin ja tarpeisiin istuvimman sopimuksen. Hintojen lisäksi kannattaa tarkastella myös sitä, millaista energiamuotoa haluaa tukea. Onko omalla panoksellaan vaikuttamassa uusiutumattomien energialähteiden suosioon vai tuntuuko uusiutuvat vaihtoehdot paremmilta?

Tein vuoden 2020 lopulla Instagramissa seuraajilleni kyselyn, jossa utelin heidän fiiliksiään energiatuotannosta ja asumisesta. 92 prosenttia vastaajista kertoi olevansa huolissaan eri energiamuotojen ympäristö- ja ilmastovaikutuksista. Useampi halusi tietää, millaiset erot ovat nimenomaan hinnoissa, jos vertaillaan ekologisia ja ei niin ekologisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Ilmattaren tuulivoimalla tuotetulla sähköllä on hyvin edullinen hinnasto, joka ei kiristä kukkaron nyörejä.

Itse suosin ja kannatan nimenomaan tuulivoimaa energiamuotona. Aiemmin virheellisesti luulin, että tuulivoimaa käyttämällä tukee samalla fossiilisia polttoaineita (silloin, kun ei tuule), mutta Ilmattaren tuottama sähkö koostuu 100 prosenttisesti uusiutuvasta energiasta. Ilmatar tuottaa ja myy vain suomalaista tuulisähköä. Mutta on totta, että suuri osa energiayhtiöistä myy uusiutuvaa ja uusiutumatonta energiaa sekaisin silloin, kun uusiutuvaa energiaa ei ole tarjolla riittävästi. Onkin siis erityisen tärkeää tutustua juuri siihen yritykseen, jonka kanssa oman sähkösopimuksensa solmii!

Terkuin,

Salla Jokinen

Kirjoittaja on sosiaalisen median vaikuttaja, joka on kirjoittanut Focus on Favorites -blogiaan aina vuodesta 2007 saakka. Blogi ja siihen liittyvät sosiaalisen median kanavat keskittyvät Sallan lempipuheenaiheisiin, joita ovat ruoka, luonto, pukeutuminen, ekologisuus, kulttuuri ja universumin ihmeellisyys.

Ilmatar vastaa

Salla epäili, ettei puhdas energia sovi hänen kukkarolleen, mutta huomasi olleensa väärässä. Vihreälle energialle onkin syntynyt maine ”luomutuotteena”, josta pitäisi maksaa jopa ylimääräistä. Tosiasiassa LUT-yliopiston tutkimuksessa todettiin jo 2017 tuulivoiman olevan edullisin uusi energiantuotantomuoto. Tuulivoimaloiden lisääntyessä sähkön hinnan on ennustettu tulevan pitkällä aikavälillä edullisemmaksi kuin nykyään.

Kirjoituksessa on erityisen hienoa pohdintaa vastuullisesta kuluttamisesta valintoja tehdessä. Yhä useampi pohtiikin näitä samoja asioita. Tutkimusten mukaan paras ja merkittävin teko ilmastonmuutoksen torjumiseen on fossiilisten polttoaineiden vaihtaminen ympäristöystävälliseen vaihtoehtoon. Helpoiten se onnistuukin valitsemalla täysin vihreän ja uusiutuvan tuulisähkön. Tästä huolimatta harva ajattelee valintojaan tarkemmin tai toimii asian eteen. Tuulisähköön vaihtaminen kun ei tuo samaa tyydytystä ja sosiaalista palkintoa, kuin esimerkiksi tavaran myyminen Facebookin kierrätysryhmässä. 

Terveisin,

Tapio Potila 
Ilmatar

 

Ilmatar

Ilmatar on uusiutuvaan energiaan panostava kotimainen energiayhtiö, joka keskittyy tuulivoimahankkeiden toteuttamiseen, energian tuotantoon, tuulisähkön myymiseen ja puhtaampaan tulevaisuuteen kymmenen vuoden kokemuksella. Tänään tekemämme päätökset sanelevat, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville: siksi filosofiamme Ilmattarella onkin “Tehdään sopimus elämän kanssa”.

Rakennamme parhaillaan Suomen suurinta tuulivoimapuistoa Pyhännän ja Kajaanin  Piiparinmäelle. Seuraavan viiden vuoden aikana rakennamme yhden ydinvoimalan verran uutta tuulivoimaa Suomeen. 

Ilmattaren tuulivoimahankkeilla on merkittävä positiivinen vaikutus Suomen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen energiantuotannossa. Olemme ainoa energiayhtiö Suomessa, joka myy ainoastaan tuulivoimaa:  sitoutumisemme päästöjen vähentämiseen on lahjamme tuleville sukupolville

Tulevaisuus on tuulen. Ja tuuli Ilmattaren.

Lue myös:

Satu Rämö: Sähkö tulee töpselistä?
Tutustu tuulisähkösopimuksiin Ostavastuullisesti.fi -sivustolla
Sähkösopimuksen vaihto on helppo ensiaskel kestävämpään elämään

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *