Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu!

Sähkösopimuksen vaihto on helppo ensiaskel kestävämpään elämään

Kaupallinen yhteistyö: Ilmatar

Jo useampi kuin neljä viidestä suomalaisesta toivoo lisää aurinko- ja tuulivoimaa.

Päästöt ovat elämän tosiasia. Kaikki toimintamme ja tarpeemme aina asunnon lämmityksestä puhelimen lataukseen ja illallisen kokkaamisesta loma- ja työmatkoihin tuottavat kasvihuonepäästöjä. Nämä päästöt ovat suurin syy ilmastonmuutoksen kiihtymiselle. 

Koska päästöt ovat arkea ja tulevat jo uutisista kotisohvallemme asti, voi ilmastotyö alkaa tuntua liian suurelta palalta purtavaksi. EU:n tavoitteena on ilmastoneutraali Eurooppa vuoteen 2050 mennessä, mutta 30 vuoden päässä häämöttävä maaliviiva on pelkkä täplä horisontissa ja ilmastoneutraalius kalskahtaa sanana akateemisen harmaalta. Termi kuitenkin avaa olennaisesti sitä, minkä vuoksi meidän jokaisen on tärkeä kantaa kortensa kekoon.

Ilmastoneutraalius (tai hiilineutraalius) on tilanne, jossa kaikki syntyvät hiilidioksipäästöt pystytään sitomaan hiilinieluihin eli asioihin, jotka sitovat itseensä enemmän hiilidioksidia kuin ne sitä vapauttavat. Metsät, maaperä ja valtameret ovat luonnon hiilinieluja, mutta kykenevät sitomaan itseensä vain noin neljänneksen nykyisistä hiilidioksidipäästöistämme.

Pieni valinta saa aikaan suuren eron arjen sähkönkulutuksessa

Luontoäiti tarvitsee siis apuamme selvitäkseen urakasta. Myös suomalaisten on tehtävä kestävämpiä valintoja, etenkin jos mielimme pitää tulevaisuudessa lumiset talvemme ja lempeät kesämme. Kuten todettu, päästöjä syntyy väistämättä, mutta voimme silti vaikuttaa omaan osuuteemme niistä. 

Energialähteiden puhtautta voi vertailla katsomalla niiden päästökertoimia, jotka ilmoitetaan usein muodossa g/kWh. Mittayksikkö g/kWh kertoo, montako grammaa hiilidioksidia syntyy, kun tuotetaan kilowatin verran energiaa tunnin ajaksi – eli yksi kilowattitunti. Vaikkapa kahvinkeitin kuluttaa 0,1 kilowattituntia ollessaan päällä kymmenen minuuttia. Ahkerasti kahvitteleva perhe tai pienen yrityksen taukotila, joita molempia Suomessa riittää, saattaa siis hyvinkin tarvita kilowattitunnin päivässä sumpin tuotantoon.

Paljonko päästöjä tästä syntyy? Riippuu siitä, miten kahvinkeittimen syömä sähkö on tuotettu. Vuonna 2019 kaikki Suomessa käytetty ei-uusiutuva sähkö tuotti keskimäärin 249,29 grammaa hiilidioksidia kilowattituntia kohden. Tuulivoima sen sijaan ei tuota grammaakaan hiilidioksidia itse käytön aikana.

Kaikkeen energiantuotantoon, niin uusiutuvaan kuin uusiutumattomaan, liittyy kuitenkin aina koko elinkaaren aikaisia päästöjä, jotka syntyvät muun muassa rakentamisesta, kuljetuksista sekä huollosta. Tuulivoiman elinkaaripäästöt ovat keskimäärin 7–11 grammaa tuotettua kilowattituntia kohden siinä missä vaikkapa kivihiilen päästöt ovat noin 830–870 g/kWh luokkaa.

Uusiutuvalla tuulivoimalla tuon yhden kahvikupillisen hiilidioksidipäästöt jäävät siis murto-osaan keskivertosähköllä tuotetusta kupillisesta. Näin jylhältä vuorelta tuntuva päästöhaaste kutistuu yhdellä elämämme osa-alueella tavalliseksi mäennyppyläksi.

Kestävä energia ei ole tieteisfiktiota, vaan tätä päivää

Mutta voimmeko todella vaihtaa öljyn, kivihiilen ja turpeen uusiutuvaan energiaan? Siis kokonaan, ja maksamatta itseämme kipeiksi? Kyllä ja kyllä, jos vain tahtoa tarttua urakkaan löytyy – ja se on Suomessakin tutkittu juttu. 

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Energy Watch Groupin tutkijaryhmä julkaisi vuonna 2019 raporttinsa, jossa tarkasteltiin maailman eri alueiden energiatarpeita ja saatavilla olevia uusiutuvan energian lähteitä. Tutkimuksen päätelmä oli, että hiilineutraalilla energialla toimiva maailma vuonna 2050 ei ole vain unelmien pilvilinna, vaan täysin mahdollinen tulevaisuus. Se olisi myös nykyistä, fossiilisiin polttoaineisiin nojautuvaa järjestelmää tehokkaampi ja halvempi vaihtoehto. 

Raportin maalaamassa tulevaisuudessa aurinkovoima tuottaisi 69 % ja tuulivoima 18 % globaalista energiantarpeesta. Afrikka, Australia ja leijonanosat Aasiasta ja Amerikoista toimisivat pääasiassa aurinkovoimalla. Muun muassa Kanadan, Venäjän ja myös Suomen yhteiskuntaa pyörittäisi ensisijaisesti tuuli. 

Tuulivoima on myös looginen vaihtoehto pohjoisia olosuhteitamme ajatellen. Suomen talvi tarjoaa vain lyhyelti päivänvaloa, mutta talvikuukausina meillä tuulee enemmän kuin kesällä. Motivan koordinoima Tuuliatlas ennustaa tuulisuuden vain lisääntyvän vuosisadan loppuun mennessä, erityisesti maamme etelä- ja keskiosissa ja rannikkoseuduilla vuoden tuulisena aikana syys-huhtikuussa.

Suomalaiset haluavat lisää ekologista sähköä

Muutos alkaa asenteista. Hyvä uutinen on, että suomalaisilla on tässä asiassa jo sydän paikallaan. Energiateollisuuden kyselytutkimus vuodelta 2019 kertoo, että uusiutuva energia ei ole pienen piirin päiväuni, vaan sinivalkoiset sydämet ovat jo nyt sen puolella. 89 % suomalaisista toivoi aurinkovoiman ja 83 % tuulivoiman tuotantoa lisättävän.

Kestäviä valintoja voi tehdä myös luopumatta arjen pienistä iloista: tärkeintä on löytää siihen itsellesi sopivia tapoja. Joillekin meistä se alkaa kaupan ruokahyllyltä, toiset innostuvat auton vaihtamisesta pyöräilyyn. Yksi kestävän elämän osanen, joka ei vaadi arjessa totuttelua mihinkään uuteen tai luopumista mistään, on uusi sähkösopimus.

Sähkösopimuksen vaihtaminen pienipäästöisimpään vaihtoehtoon on helppoa. Useimmiten kyse on muutamasta klikkauksesta verkkosivulla tai yhdestä puhelinsoitosta: päivittäinen pieni muutos päästöissä alkaa kertyä kuukausien ja vuosien mittaan suuremmaksi puroksi.

Voit ottaa kestävämmän elämän ensiaskeleen jo tänään: klikkaa alla olevasta linkistä ja vaihda Ilmattaren tuulisähköön. Tehdään yhdessä ilmastoystävällinen muutos ja annetaan uusien tuulien puhaltaa.

Ilmatar

Ilmatar on uusiutuvaan energiaan panostava kotimainen energiayhtiö, joka keskittyy tuulivoimahankkeiden toteuttamiseen, energian tuotantoon, tuulisähkön myymiseen ja puhtaampaan tulevaisuuteen kymmenen vuoden kokemuksella. Tänään tekemämme päätökset sanelevat, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville: siksi filosofiamme Ilmattarella onkin “Tehdään sopimus elämän kanssa”.

Rakennamme parhaillaan Suomen suurinta tuulivoimapuistoa Pyhännän ja Kajaanin  Piiparinmäelle. Seuraavan viiden vuoden aikana rakennamme yhden ydinvoimalan verran uutta tuulivoimaa Suomeen. 

Ilmattaren tuulivoimahankkeilla on merkittävä positiivinen vaikutus Suomen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen energiantuotannossa. Olemme ainoa energiayhtiö Suomessa, joka myy ainoastaan tuulivoimaa:  sitoutumisemme päästöjen vähentämiseen on lahjamme tuleville sukupolville

Tulevaisuus on tuulen. Ja tuuli Ilmattaren.

 

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *