Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu!

Miksi Heimgart-minipuutarha olisi Suomen vastuullisin tuote?

Laadukas versotusastia kestää käyttöä ja vähentää tarvetta energiasyöpöille kylmäketjuille.

Kaupallinen yhteistyö: Heimgart Nordics

Heimgart Nordicsin minipuutarhan vastuullisuutta on mietitty alusta loppuun. Minipuutarhalla voi kasvattaa ruokapöytään maukkaita, raikkaita ja ravinnerikkaita versoja kotikeittiössä vuoden ympäri ilman tuoretavaratoimituksiin tarvittavia tuore- ja kylmäkuljetusketjuja, kertoo tuotetta Suomessa markkinoiva Ilkka Manner Vertos Oy:ltä.

Heimgart Miniversotarha koostuu posliinisesta kasvatusalustasta ja teräksisistä idätyslevyistä. Alustalla kasvatetaan versoja litteissä siementyynyissä, joissa siemenet ovat kiinni luonnonkuidusta valmistetussa levyssä. Kun versotus aloitetaan, kasvatusmaljaan lisätään puhdas vesijohtovesi, laitetaan siementyyny idätyslevylle, ja peitetään siementyynyjen mukana tulevalla pahvikannella. Versot itävät syöntivalmiiksi huoneenlämmössä noin viidessä päivässä. Ne eivät tarvitse erikoisvaloja, vaan kasvavat normaalissa huoneenvalossa.

Posliiniset kasvatusalustat valmistetaan Saksassa hyvästä laadustaan tunnetussa, yli sata vuotta toimineessa Seltmann Weidenin tehtaassa. Tehdas ei käytä posliinin valmistuksessa haitallisia lyijyä tai kadmiumia, ja tehtaalla syntyvä jäte hyötykäytetään infrarakentamisessa. ”Meille on tärkeää, että arvokasta materiaalia ei mene hukkaan”, sanoo Manner.

Kolme Heimgart-minipuutarhaa, joissa kasvaa versoja
Kuva: Heimgart

Teräksinen kasvatuslevy on suunniteltu mahdollisimman ohueksi, jotta materiaalia kuluisi vähän, ja siihen on tehty elintarvikehionta ja se on luontaisesti antibakteerinen. Myös teräslevyt valmistetaan Saksassa.

Saksassa kasvatetaan myös minipuutarhan siemenet ja siementyynyjen kuidut. Alustalle voi ostaa viljeltäväksi esimerkiksi vihanneskrassia, miedompaa parsakaalia ja sähäkän makuista sinappia. Siemenet on kiinnitetty levymäisen siementyynyn pinnalle luonnonmukaisella sidosaineella. Kaikki siemenet ovat sertifioitua saksalaista luomulaatua ja myös säilöntäaineettomia. Myös siementyyny valmistetaan luomuhampusta ja pellavasta. Tyynyt voi käytön jälkeen kompostoida. 

Viljelyalustan ja siementyynyn postituksen päästöt kompensoidaan käyttämällä Posti Green -palvelua. Pakkaus ja postitus toteutetaan täysin muovittomasti.

Laatu on minipuutarhassa yksi olennainen osa kestävyyttä. Versotarha suunniteltiin ja kehitettiin erityisen huolella, sillä siitä haluttiin pitkäikäinen, skandinaavisiin koteihin istuva ja ympäristöystävällinen tuote, joka toimii mutkattomasti käytännössä, kertoo Manner. Esimerkiksi astian tiukkoja kulmia eivät muut valmistajat kuin Seltmann Weiden pystyneet samalla tavoin toteuttamaan.

Kuva idätyspakkauksesta ylhäältä päin kuvattuna
Aloituspakkaukseen kuuluvat posliininen kasvatusastia, teräksinen idätyslevy, kaksi siementyynyä ja valolta suojaavat pahvikannet. Kuva: Heimgart
Ruoantuotannolla iso ympäristövaikutus

Jopa yli kolmannes kuluttajan ympäristövaikutuksista aiheutuu ruoasta. Kaikki ruoan elinkaaren vaiheet kuormittavat ympäristöä tavalla tai toisella.

Ruoantuotanto vaatii esimerkiksi valtavasti maa-alaa, kuluttaa vettä ja tuottaa kemikaalipäästöjä sekä rehevöittää vesistöjä. Energiaa käytetään muun muassa kasvihuoneisiin, kuljetuksiin sekä kylmäketjuihin. Ruokahävikkiä tapahtuu ruokaketjun kaikissa vaiheissa, merkittävästi myös vähittäistavarakaupassa ja kotitalouksissa. Lisäksi iso osa tuotetusta ruoasta käytetään eläintuotannon rehuksi.

Kotitarveviljely on yksi tapa pienentää omaa ekologista jalanjälkeä. Heimgart-versotusastiaa käyttämällä voi korvata erityisesti sellaisia tuotteita, joiden kuljettaminen, säilytys tai kasvattaminen kasvihuoneissa syö luonnonvaroja keinovalaistuksen, kylmäsäilytyksen ja lämmityksen energiatarpeen kautta. Viisaasti toteutettuna kotona versottaminen myös vähentää hävikkiä.


Lue tuotteen vastuullisuuskuvaus

Kannen kuva: Heimgart

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *