Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote!

Vinkkejä kestävämpään jouluun ja aineettomiin lahjoihin

Joulu on monelle ihanaa ja rauhaisaa aikaa, joka vietetään yhdessä tärkeimpien ihmisten kanssa. Juhlan luomiseen liittyy kuitenkin vahvasti myös kuluttaminen ja paine esimerkiksi siitä, miten muistaa lahjoin muita.

Parhaimmillaan osuva joululahja tarjoaa mahdollisuuden nauttia vilpittömästä antamisen ilosta, mutta sen hankkiminen voi tuntua myös työläältä – etenkin jos lahja annetaan lähinnä tavan vuoksi. Useimmat meistä lienevät joskus saaneet paketin, joka ei tuntunutkaan aivan omalta, tai jolle ei löytynyt välttämättä käyttöä. Vaikka lahjoihin liittyy stressiä, voi perinteestä luopuminen silti tuntua vieraalta ajatukselta.

Voisiko tänä jouluna siis löytyä kestävämpiä tapoja lahjojen antamiseen? 

Poimi jutusta ideat kestävämmiksi lahjavinkeiksi. Jos kokonaan aineettomat tai itse tehdyt lahjat tuntuvat enemmän omalta, löydät tästä jutusta ideat myös sellaisiin!

Lahjakortit avunantoon ja yhteisiin hetkiin

Luomalla omia lahjakortteja, voit antaa palveluksia, kokemuksia ja yhteisiä hetkiä myös joulun jälkeiseen aikaan. Jokaisella meillä on sellaisia taitoja, joita muilla ei välttämättä ole. Mitä sinä voisit tehdä? Korjaatko vaatteita? Laitatko taulukoukun seinään? Voitko auttaa tietokoneasioissa? Laitatko maailman parasta makaroonilaatikkoa?

Anna lahjaksi jokin valmiista ideoista tai keksi omasi! Voit käyttää oheista tulostettavaa korttipohjaamme.

Idea

Lahjaksi sinulle lupaan…

  • “Viedä sinut elokuviin ja tarjota popcornit”
  • “Aurata pihasi kun lumet tulevat” 
  • “Kokata sinulle illallisen, kun haluat tulla valmiiseen pöytään”
  • “Hoitaa lapsia illan”
  • “Käydä puolestasi kaupassa”
  • “Tulla mukaasi salille tsemppaamaan” tai ”mukaan juoksulenkille kirittäjäksi”

Käytännöllinen, mutta lahjansaajalle kustomoitu

Käytännöllisen lahjan, kuten käyttötavaran tai jokapäiväisten elintarvikkeiden ei tarvitse myöskään olla liian tylsiä lahjoiksi! Pienellä tuunauksella voit tehdä persoonallisen lahjan, joka muistuttaa jostain jaetusta.

Idea

  • Pienellä luovuudella voi tehdä arkisesta lahjasta ikimuistoisen. Tarvitset vain tulostimen, sakset ja liimaa tai teippiä. Jos tulostinta ei ole juuri ulottuvillasi, ota kasa mainoslehtiä ja käy tuumasta toimeen! 
  • Mistä tahansa etiketistä saa veikeän kun siihen liittää oman yhteisen vitsin tai lahjan saajan kasvot etiketin tilalle tai osaksi etikettiä. Editointitaidoilla pääsee pitkälle, mutta leikkaa-liimaa versiot tuottavat aivan yhtä paljon iloa. 

Aineeton lahja heti perillä

Aineeton lahja ei täytä hyllyjä, vaan sydämen. Yhteiset elämykset tai hyvää tekevät lahjoitukset voivat olla yhtä persoonallisia ja koskettavia kuin konkreettiset paketit. Aineettoman lahjan etu on myös siinä, että lahja on saatavilla heti ilman toimitusaikoja – vaikka sattuisit olemaan liikkeellä vähäsen viime tinkaan. 

Hyvää tekevät lahjakortit

Lahjoita lahjan saajan arvoihin sopivaan hyväntekeväisyyskohteeseen hänen nimissään, ja anna siitä todiste joululahjaksi! 

Selaa hyvää tekeviä lahjoja

Käsistään kätevän itse tehdyt lahjat

Tuntuuko, että on sinulla on lähipiirissäsi paljon ihmisiä, joille haluat hankkia pieniä muistamisia? Tee ne itse! 

Tämän joulun suosikkimme on kätevä ja pitkäikäinen mehiläisvahakääre, joka toimii tuorekelmun korvikkeena. Samalla laitat vanhat rispaantuneet tyynyliinat ja lakanat hyötykäyttöön.

Katso esimerkiksi Marttojen ohje mehiläisvahakääreen tekoon täältä >

Entä jos hankkisitte vähemmän, mutta harkitumpaa?

Jos haluatte viettää joulua kestävämmin jouluseurasi kanssa, voitte vähentää lahjojen hankinnan synnyttämää stressiä ja kulutusta olemalla ”salaisia joulupukkeja” toisillenne: Arpokaa kaikille yksi lahjottava, jolloin jokainen saa sekä lahjoittaa vain yhden paketin. Tämä voi olla ihana tapa keskittyä ja laittaa ajatuksensa juuri siihen yhteen lahjaan, jonka tänä vuonna antaa. 

Jos sinulla on vastuullisia ja kestäviä lahjaideoita, joita haluat jakaa muillekin, jätä kommentti ja laita hyvät ideat kiertoon! 

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *