Suomen Vastuullisimman tuotteen valitseva Vastuullisuuspaneeli on nimennyt finalistit kaikkiin Suomen vastuullisin tuote -kilpailun kategorioihin: Ruoka & juoma, Pukeutuminen & hyvinvointi sekä Koti & vapaa-aika. Finalistit kisaavat kukin oman kategoriansa voitosta, ja viime vuoden tapaan myös yleisö pääsee äänestämään suosikkejaan kaikkien tuotteiden joukosta 26.11.2024 saakka. Sekä yleisön suosikki että voittajat julkaistaan torstaina 28.11.2024 ostavastuullisesti.fi-sivustolla.
Vuoden 2025 Suomen vastuullisin tuote -kilpailun finalistit:
Koti ja Vapaa-aika -kategoria
Pukeutuminen & hyvinvointi -kategoria
Ruoka ja Juoma -kategoria
Tulevaisuus rakennetaan yhä enemmän kuluttajien toimesta
Tämän vuoden kilpailuun Vastuullisuuspaneeli hyväksyi kaikkien hakijoiden joukosta yli 170 tuotetta ja palvelua yli 80 yritykseltä.
Minkälainen on vastuullinen tuote
Kilpailun tuotteet ovat kestävämpiä valintoja, koska ne täyttävät jonkin kuluttajan arkeen liittyvän tarpeen verrokkejaan kestävämmin. Vastuullisuus voi liittyä esimerkiksi tuotteen tuotantotapaan tai käytettävyyteen sen koko elinkaaren aikana, tuote voi auttaa korvaamaan vähemmän vastuullisen tuotteen tai auttaa kestävän elämäntavan ylläpidossa, esimerkiksi jätteen tuottamista vähentämällä.
Tuotteiden tarkastelussa otettiin huomioon myös suhteellinen vastuullisuus eli se, että kuluttajan tulisi voida tehdä kestävämpiä valintoja itselleen tärkeiden tuotekategorioiden sisällä. Tuotteiden vastuullisuutta arvioidaan aina suhteessa saman tuotekategorian senhetkiseen vastuullisuuden tasoon. Kestävän tuotannon ja kulutuksen eri osa-alueiden pitkän linjan asiantuntijoista koostuva Vastuullisuupaneeli ei siis vertaa lattiamattoa ja perunaa keskenään vaan kodin tekstiilejä keskenään ja ruuan lisukkeita keskenään.
Täydellisiä ratkaisuja ei vastuullisuuden saralla vielä ole eikä sellaisia edellytetä, mutta tuotannon kehittyessä kestävämpään suuntaan myös kilpailun vaatimustaso tulee nousemaan jatkuvasti.
Huomio kiertotalouteen, hävikin ja jätteen vähentämiseen sekä vastuullisen teollisuuden panostuksiin
Tänä vuonna finaaliehdokkaiden valinnassa kiinnitettiin Koti & vapaa-aika sekä Pukeutuminen & hyvinvointi -kategorioissa erityisesti huomiota kiertotalousratkaisuihin ja jätteen vähentämiseen. Kiertotaloudessa tuotteiden elinkaaressa otetaan huomioon sen kestävyys, korjattavuus, uusiokäyttö ja kierrätys. Tuote voi myös osaltaan vähentää jätteen syntymistä sekä sen valmistuksessa että käyttötavaltaan, jolloin itse tuote auttaa vähentämään kertakäyttötuotteiden käytöstä syntyvää jätettä.
Ruoka & juoma-kategorian valinnoissa kiinnitettiin erityistä huomiota kotimaisen elintarviketuotannon luoman ruokaturvan ylläpitoon, hävikkiä ja energiatehokkuutta parantaviin elintarviketeollisuuden prosesseihin sekä työllistävään vaikutukseen.
Tutustu finalisteihin
Koti ja Vapaa-aika
Suomen luonnonmaalit: Auro 331 Savimaali
Monikäyttöinen ja hyvin säilyvä Auro 331 Savimaali on valmistettu 100 % orgaanisista raaka-aineista. Se on kokonaan biohajoava ja voidaan kompostoida, eikä se keskivertomaaleista poiketen ole vaarallista jätettä. Se ei sisällä mitään synteettisiä eikä haitallisia aineita ja maalauksen aikana välineet voidaan pestä vedellä.
Hengittävillä ja myrkyttömillä maaleilla voidaan tehdä tervellisempiä ja kestävämpiä rakennuskantoja, jotka kestävät pitkään ja ovat helpommin uusiokäytettävissä. Myös maalin raaka-aineiden tuotantoon on kiinnitetty huomiota, jolloin tuotteen kestävyyttä on mietitty aidosti kehdosta hautaan.
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus: Second hand -myymälät ja verkkokauppa
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kuluttajille suunnatut second hand -myymälät ovat kiertotalouden edelläkävijöitä. Kierrätyskeskus on luonut kaikenlaisia kuluttajia varten suunnatun positiivisen ostoskokemuksen, jossa palvelumuotoilulla on luotu aito ja hyväksytty vaihtoehto uuden tuotteen ostamiselle.
Kierrätyskeskus tukee lisäksi vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja harjoittaa kiertotaloutta myös korjaus- ja kunnostustoiminnan kautta.
Heica: Fluffy feeder syöntityyny hevosille
Fluffy feeder syöntityyny hevosille on teollisuuden ylijäämäkankaista ja kierrätysturvavöistä Suomessa valmistettu virikkeistämistuote hevosen ruokailuun. Monikäyttöinen ja kestävä tuote voi parantaa eläimen hyvinvointia ja mikä tärkeintä, edesauttaa lajityypillisen käyttäytymisen toteutumista.
Lajityypillisen käyttäytymisen toteutuminen on tärkeää kaikille eläimille, ja lajityypillisen syömiskäyttäytymisen tukeminen myös hevosilla on osa vastuullista eläintenpitoa.
Puustelli Group: Puustelli Miinus keittiö
Kotimainen Puustelli Miinus keittiö on suunniteltu kestämään aikaa ja arkea. Modulaarisia, tavallista huonekalulevyä paremmin kosteutta kestävästä komposiitista valmistettuja osia voi vaihtaa rungossa keskenään ja pidentää keittiön käyttöikää arjen tarpeiden muuttuessa. Keittiön osat ovat uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä ja niiden hiilijalanjälki on pienempi kuin keskimääräisellä keittiöllä.
Puustelli Miinus mahdollistaa kiertotaloutta alkaen hävikin vähentämisestä ja puuteollisuuden hukkavirtojen hyödyntämisestä valmistusvaiheessa ja jatkuen pitkäikäisyyteen, kestävyyteen ja kierrätettävyyteen.
Moccamaster: kahvinkeittimet
Moccamasterin kahvinkeittimet on rakennettu kestämään. Laadukas keitin on täysin kierrätettävistä materiaaleista valmistettu, se voidaan myös korjata ja huoltaa ja siihen on tarjolla varaosia.
Moccamasterin kahvinkeittimet on tehty kestämään vuosikymmeniä ja sen taustalla on ajatus, että ihminen ostaa tuotteen vain kerran. Kahvinkeittimet ovat oivallinen esimerkki tuotteesta, jossa vastuullisen tuotteen ei tarvitse olla uutta ja ihmeellistä, vaan luotettavaa, kestävää ja korjattavaa.
Pukeutuminen ja Hyvinvointi
Vai-ko: Hanki Beanie kierrätysvillapipo
Hanki Beanie kierrätysvillapipot on valmistettu 100 % kierrätysmateriaaleista, jotka ovat peräisin kuluttajien käytöstä poistuneista tekstiileistä. Pipot neulotaan muotoonsa, jolloin valmistuksessa ei synny lainkaan leikkuujätettä.
Kierrätetyistä loppuun käytetyistä villapaidoista valmistettu Hanki Beanie on aito kiertotalousvaate, joka on onnistuneesti ja laadukkaasti valmistettu post-consumer waste -materiaalista eli kulutushyödykkeiden käytöstä syntyneestä jätteestä. Tämän tyyppisten tuotteiden valmistus on tulevaisuutta tekstiilialalla.
LUMENE: Nordic Sensitive [Herkkä] Rauhoittava ja ravitseva päivävoide
LUMENE:n Rauhoittavan ja ravitsevan päivävoiteen valmistuksessa hyödynnetään suomalaisen elintarviketuotannon sivuvirtoja. Tuotteen valmistuksessa on kiinnitetty huomiota energiatehokkuuteen sekä vedenkäytön vähentämiseen. Tuote ei sisällä eläinperäisiä ainesosia ja tuote täyttää Allergia-, Iho- ja Astmaliiton allergiakriteerit ja sopii näin ollen useimmille käyttäjille.
LUMENE on tehnyt laskentaan perustuvaa tutkimustyötä tuotteen hiilijalanjäljen pienentämiseksi. LUMENEN tutkimuksessa pakkauksen huomattiin muodostavan 35% tuotteen hiilijalanjäljestä, mikä johti pakkauksen vaihtamiseen kotimaiseen biomuovipakkaukseen, jonka hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi. Pakkaus on valmistettu suomalaisesta hakkeesta.
Ruukin Kehräämö: Unisex Alpakkahuppari
Ruukin kehräämön Alpakkahuppari on tehty kestämään aikaa ja käyttöä. Valmistuksessa hävikkiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Tuotteita ei värjätä, jolloin valmistuksessa ei vaadita kemikaaleja eikä värjäyksen vedenkäyttöä. Ruukin kehräämön tuotteilla on elinikäinen takuu ja tarjolla on myös vaatteiden huoltopalvelu.
Alpakkahupparissa toteutuvat kestävän kiertotalouden elementit. Käyttöä kestävä huppari neulotaan muotoonsa, jolloin villahävikkiä ei synny. Sama klassinen malli on suunniteltu sopimaan sekä miehille että naisille, aikuisille että lapsille, mikä vähentää varaston kokoa ja tuottaa lisää uudelleenkäyttömahdollisuuksia.
Sievi: Racer Ecotech S3L turvajalkineet
Sievin laadukkaat Racer Ecotech S3L turvajalkineet on valmistettu Suomessa. Tuote on suunniteltu pitkäikäiseksi ja kovaa käyttöä kestäviksi. Erityisen erottuvaksi Racer Ecotech S3L turvajalkineet tekee merkittävä määrä kierrätysmateriaaleja. Ne täyttävät turvajalkineille asetetut standardit.
Racer Ecotech S3L on esimerkki siitä, että korkea laatu, pitkäikäisyys ja kierrätysmateriaalien käyttö raaka-aineena voidaan yhdistää. Jalkineet myös valmistetaan energiatehokkaasti hyödyntäen esimerkiksi lämmön talteenottoa ja kaukokylmää tuotantotiloissa.
Nomai: Kuukuppi
Suomessa lääketieteellisestä silikonista valmistettu Nomai kuukuppi kestää käytössä vuosia ja sillä voi korvata suuren määrän kertakäyttöisiä kuukautissuojia.
Kertakäyttöisistä siteistä ja tamponeista voi syntyä jopa yli 100 kiloa huonosti maatuvaa ja muovia sisältävää jätettä menstruoivan henkilön elämän aikana. Kotimaisen ja laadukkaan kuukupin käyttöikä on 5-10 vuotta, mikä auttaa vähentämään huomattavasti käyttäjänsä jätteentuotantoa.
Ruoka ja Juoma
Norron: Kalawurstit
Kotimaista luonnonkalaa ja elintarviketuotannon sivuvirtakalaa hyödyntävä Kalawursti on vaihtoehto perinteisille grilliherkuille.
Kalawursti käyttää raaka-aineenaan innovatiivisesti kotimaisia luonnonkaloja, kuten särkiä ja lahnoja, sekä kasvatettujen kalojen sivuvirtaa, kuten lohen fileerauksessa syntyviä laadukkaita sivuleikkuupaloja. Särkikalastus vähentää merkittävästi Suomen luonnonvesien rehevöitymistä ja antaa suomalaisille kalastajille mahdollisuuden hyötyä perinteisesti roskakalana ajateltujen kalojen nostamisesta myös ihmisravinnoksi. Tuote on hyvä ja helppo vaihtoehto ulkomaisille kaloille kuten tonnikalalle.
Voima-Papu Finland, Karviaisten tila: Voima-Papu härkäpapurouhe
Voima-papu härkäpapurouhe on valmistettu omalla tilalla kasvatetusta härkäpavusta. Sen viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita. Voima-Papu härkäpapurouhe ei sisällä muuta kuin härkäpapua, joten se on monikäyttöistä ja monille sopivaa.
Kotimainen härkäpapu tukee pölyttäjien elämää ja kasvi parantaa kasvualustaansa sitomalla typpeä maaperään. Karviaisten tilalla papujen kasvatuksessa ja tuotteen jalostuksessa ei käytetä lainkaan vettä, jonka käyttö on elintarviketuotannossa usein suurta. Härkäpapurouhe on myös kotimainen lähivaihtoehto ulkomaiselle soijarouheelle.
Herkkumaa Oy: Tomaattinen pastakastike
Herkkumaa Pastakastikkeissa on kiinnitetty erityistä huomiota energiatehokkuuteen, eikä niiden valmistuksessa käytetä lainkaan fossiilisia polttoaineita.
Herkkumaa Oy on investoinut esimerkillisellä tavalla kotimaiseen kestävämpään elintarvikkeiden jalostukseen. Tuotannon energiatehokkuutta on parannettu muun muassa omalla energiavarastointiyksiköllä. Herkkumaa ottanut käyttöön tuotteiden jalostamisessa suljettuja vesikiertoja, jolla on onnistuttu vähentämään jopa puolet veden käytöstä tuotannossa. Koska elintarvikkeiden valmistus ja jalostaminen vaatii keskimäärin suuria määriä vettä, merkkittävä vedenkäytön vähentäminen on erittäin tärkeää.
Pohjolan Peruna: ROOTY Perunamuusi
ROOTY Perunamuusi on 100 % kotimaisesta perunasta valmistettu lisuke, jonka tuotantoprosessissa on huomioitu erityisesti kiertotalousnäkökulmat.
Pohjolan Perunan perunamuusi on kuivattua ja monikäyttöistä kotimaista perunaa. Tuote on erityisen hyvin säilyvää, kuivavarastoitavaa ja kevyttä, mikä vähentää varastoinnin energiankulutusta ja kokonaishävikkiä. Tuotannossa on panostettu kotimaiseen energiatehokkaaseen elintarviketuotantoon ja jalostusprosessin. Pohjolan Perunalla on tuotannon yhteydessä myös oma vedenpuhdistamo ja biokaasulaitos, joilla saadaan talteen ja edelleen hyötykäyttöön ravinteita sekä energiaa.
Snafu: Silmusalaatti rouskuva
Luomuviljelty Snafun Silmusalaatti on energiatehokkaasti kasvatettua proteiinipitoista kasvisravintoa.
Snafu viljelee ituja ja versoja uusiutuvan energian avulla energiatehokkaasti uusiokäytettyyn teollisuusrakennukseen rakennetulla vertikaaliviljelmällä. Vertikaaliviljely on erityisen tehokas tapa viljellä kasvihuoneolosuhteita vaativia kasveja ja sillä saadaan tuotettua lähes puolet suurempi sato perinteiseen kasvihuoneviljelyyn verrattuna.
Lisätietoa ja yhteydenotot:
Annukka Lehtonen
Infine
annukka@infine.fi
+358 40 738 2359
2 vastausta aiheeseen “Suomen vastuullisin tuote -kilpailun finalistit on valittu”
Moi, tuo Viikkarin laiva vesittää koko kilpailun ihan totaaliseksi pelleilyksi ja viherpesun läpimenoksi minun mielessäni. Aivan käsittämättömän typerä ratkaisu. Ensi vuonna voisitte ottaa skabaan mukaan vaikka Finnairin, Fortumin, Metsähallituksen tai jonkun TUI:n?
Hei Ilmari ja kiitos palautteestasi. Ymmärrämme ja jaamme huolesi Itämeren risteilijöiden ympäristövaikutuksista. Viking Grace ja Viking Glory on suunniteltu monin tavoin kestävämmiksi kuin useat muut alukset Itämerellä. Viking Glory käyttää LNG:tä, joka palaa puhtaammin kuin perinteiset laivoissa käytettävät polttoaineet, vähentäen rikki- ja typpipäästöjä. Aluksissa olevat energiatehokkaat Azipod-potkurijärjestelmät ja runkojen muotoilu pienentävät polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi laivoissa on hukkalämmön talteenotto ja ISO 14001 -ympäristöstandardin mukainen jätehuolto.
Vastuullisuuspaneelimme on arvioinut nämä tekijät ja katsonut, että Viking Glory on suhteellisesti kestävämpi vaihtoehto suhteessa muihin saman tarpeen täyttäviin palveluihin. Tämä on erityisen merkittävää, kun otetaan huomioon, että Itämeren ylitys on väistämätön osa monien suomalaisten matkareittejä Eurooppaan silloin jos halutaan välttää lentämistä. Lisäksi aluksilla rahdataan tuotteita, jotka tulevat Suomen ulkopuolelta. Lähes kaikki kotimaamme ulkopuolelta tuleva tavara (mukaan lukien elintarvikkeet) tulevat Suomeen joko laiva- tai lentorahtina. Kestävämmin järjestetty laivarahti on myös siksi tärkeä asia.
Suhteellisella vastuullisuudella tarkoitetaan tämänhetkiseen tarjontaan perustuvaa valintaa niistä tuotteista ja palveluista, joilla tietty tarve voidaan täyttää kestävämmin. Suhteellinen vastuullisuus huomioi sen, että tarjonnan muuttuessa kestävämmäksi myös kuratoinnin lopputulos voi muuttua. Se mikä on tällä hetkellä kestävämpi valinta, ei ehkä ole sitä enää kahden vuoden kuluttua, vaan meillä on silloin tarjolla uusia, vielä kestävämpiä valintoja.
Arvostamme palautettasi ja kiinnostustasi vastuullisuutta kohtaan.
t. Emma /Infinen viestintä sekä koko vastuullisuustiimi