Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu!

Sarjakuvassa koirat pohdiskelevat vastuullisia valintoja – kolme kysymystä Juha Ruusuvuorelle

Kirjailija Juha Ruusuvuori on laaja-alainen sanataiteilija. Jo 30-vuotisella ammattikirjailijan urallaan hän on kirjoittanut proosaa ja romaaneja, joitakin lastenkirjoja, runsaasti näytelmiä ja kolumneja sekä käsikirjoituksia muun muassa Muumi-sarjakuviin.

Ruusuvuori on ansioitunut myös kestävien tarinoiden käsikirjoittajana jo silloin kun aihe oli julkisessa keskustelussa harvinaisempi. ”Ekoilijaperheestä” kertovaa, Ruusuvuoren riimittelemää Ekovaarat -sarjakuvaa julkaistiin Pirkka-lehdessä 1990-luvun lopulla.

Lisäksi Juha Ruusuvuori on toiminut Pahkasika -huumorilehden kustantajana Tampereella sekä toimittajana Yleisradiossa.

”Kauheasti kaikenlaista sitä on ehtinyt tehdä”, kirjailija toteaa. 

Nyt Ruusuvuorella on taas uusi projekti pöydällä. Ostavastuullisesti.fi -sivustolla ilmestyy huhtikuusta lähtien hänen käsikirjoittamansa ja graafikko Salla Vaseniuksen piirtämä sarjakuva ja sitä syventävä Ruusuvuoren kolumni. Haastattelin Juhaa eräänä keväisenä perjantaiaamuna selvittääkseni, mistä kynä tällä kertaa sauhuaa.

Juha Ruusuvuori, millaisesta uudesta avauksesta sarjakuvassa on kyse?

”Sarjakuvassa avataan kaupunkilaisuuden ja maaseudun suhdetta. Esiintyjinä on mielenkiintoinen parivaljakko, kaksi otusta, jotka näyttävät kovin koirilta. Hauvat käyvät keskenään keskusteluja kestävämmistä valinnoista.” 

”Siinä pelataan jossain määrin tällaisella vanhalla niin sanotulla vastakkainasettelulla suurkaupunkilaisen ja Kehä kolmosen ulkopuolella asuvan välillä. Maalla asuvilla on usein erilainen suhde luontoon kuin pääkaupunkilaisilla. Sarjakuvassa Eriksson -koira edustaa maalla asuvaa tyyppiä, joka kuitenkin on yhtä lailla huolestunut ympäristön tilasta kuin korkeakoulutettu kaupunkilainen, Makkonen.”

Ruusuvuori kertoo, että suomalaiseen tyyliin koirahahmoilla on salaovela taipumus piikitellä toisiaan, haastaa ja polemisoida toisen mielipiteitä tämän tästä ”vaikka loppujen lopuksi he ovatkin kestävyyskysymyksistä aika samaa mieltä.”

Viihdyttävää dialogia on siis luvassa. Miltä projekti Ruusuvuoresta tuntuu?

”Ennen kaikkea on valtavan hauskaa tehdä sarjakuvaa”, Juha sanoo.

Mitä asiaa Erikssonilla ja Makkosella on lukijoille?

”Koirahahmoilla on oikeastaan varsin yksinkertainen sanoma: miten jokainen henkilökohtaisilla valinnoillaan, ihan riippumatta elinpaikasta, elämäntilanteesta ja varallisuudesta, pystyy vaikuttamaan esimerkiksi ympäristön tilaan tekemällä oikeita valintoja.”

”Me kuitenkin elämme kulutuskulttuurissa, joka perustuu siihen, että täällä koko ajan kulutetaan tavaraa. Se tekee elämisen ja valintojen toteuttamisen haasteelliseksi, koska aina ei ole helppo juttu jäljittää jokaisen tuotteen alkuperää ja todeta sen vastuullisuutta.”

Vastuullisten valintojen tekeminen tosiaan tuottaa monille päänvaivaa, mitä taakkaa myös Ostavastuullisesti.fi pyrkii osaltaan keventämään. Sivuston kautta halutaan välittää viestiä kestävämmistä valinnoista hyvän ja antoisan elämän rakentajana sen sijaan, että vastuullisuus arjessa tarkoittaisi itselle tärkeistä asioista luopumista.

Millä tavoin kestävät valinnat ovat rikastuttaneet sinun elämääsi, Juha Ruusuvuori?

”Olen asunut Turun saaristossa nyt 28 vuotta. Omalla kohdallani kestävä elämäntapa on pitänyt sisällään esimerkiksi sen, kuinka valtavan helppo täällä on hankkia elintarvikkeita suoraan tuottajilta. Aivan aluksi 90-luvulla se ei välttämättä ollut niin yksinkertaista. Piti olla hyvin verkostoitunut ja tuntea talonpoikia, joilla oli jotakin myytävää mitä he itse viljelivät. Nyttemmin myynti suoraan maatiloilta on yleistynyt.”

”Teen ruokaa joka päivä ja henkilökohtaisesti pidän tärkeänä sitä, että ruoka on lähellä tuotettua. Pyrin siihen, että mahdollisimman vähän ostan kaukaa tulevaa ruokaa. Suomessa on niin hyvät mahdollisuudet tuottaa hyviä elintarvikkeita. Kun perheeni yli kymmenen vuotta sitten vielä söi lihaa, ostimme kaikki lihat riistana suoraan metsästäjiltä tai lammasfarmareilta.”

Ruuan suhteen Juha on siis rakentanut oman vastuullisen elämäntyylinsä. Mitä tulee muunlaisiin hyödykkeisiin, kirjailija kertoo aina olleensa huono ostelemaan erilaisia esineitä.

”Hyvä fiilis tulee pienistä teoista, joilla pystyy näyttämään itselleen ja läheisilleen, että mahdollisuuksia erilaiseen kuluttamiseen on. Samalla elämä tuntuu kevyemmältä. Pahimmillaan se nimittäin on niin, että kun avaat päivän lehden, menee journalismi edelleen vanhan periaatteen mukaan bad news is good news. Siinä korostuu negatiivinen kehitys. Positiiviset tapahtumat ja teot, mitä ympäristön hyväksi tehdään, sivuutetaan tai ne jäävät vähemmälle huomiolle.”

”Tekemällä itse hyviä valintoja pystyy siis tuottamaan positiivista ajattelua ja mielihyvää. Silloin ei muserru median luoman negatiivisen paineen alle.”

Kirjoittaja: Helmi Saksala

 

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *