Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu!

Aki Finér: Paluu kiertotalouteen – mitä se minulle tarkoittaa?

Kulutustottumuksemme ovat tänä päivänä hyvin suoraviivaisia ja omistamiseen perustuvia. Omistamme paljon tuotteita, joita käytämme vain harvoin, jos silloinkaan. Kaapit ja varastot ovat pullollaan tavaroita, joita on hyvä omistaa vain siltä varalta, että niitä joskus sattuu tarvitsemaan. Meille myydään ja luonnollisesti ostamme tuotteita, jotka on suunniteltu niin, että niitä ei pystytä korjaamaan tai korjaaminen maksaa enemmän kuin vastaava uusi tuote. Esimerkiksi vaatteet eivät kestä pitkäaikaista kulutusta ja niiden korjaaminen on hankalaa. On vain helpompi hankkia tavara tai vaate, käyttää sitä hetken ja heittää pois. Tällainen kuluttaminen kuvaa hyvin niin sanottua lineaaritaloutta, joka kuluttaa runsaasti luonnonvaroja sekä aiheuttaa ei-toivottuja ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia.

Välttääksemme lineaaritalouden aiheuttamia ongelmia ja sopeuttaaksemme kulutuksemme maapallomme kantokyvyn rajoihin, tulee meidän siirtyä kiertotalouteen – tai oikeastaan palata siihen. Meidän ei tarvitse mennä kovinkaan montaa vuosikymmentä taaksepäin, kun käsityöammattilaiset, kuten sepät, suutarit, räätälit, puusepät, verhoilijat, yms. saivat elantonsa kiertotalouteen vahvasti liittyvistä töistä. He antoivat uuden elämän vanhoille vaatteille, kengille, kodinkoneille ja huonekaluille. Nämä ammatit eivät ole onneksi vielä hävinneet, koska näitä ammattilaisia tullaan varmasti tarvitsemaan myös tulevaisuudessa. Toki nykypäivän kiertotaloudessa pyritään vahvasti teollisen mittakaavan ratkaisuihin ja hyödyntämään digitaalisia palveluja, jotta kiertotalouden mekanismeilla pystytään vastaamaan globaalisti lähes 8 miljardin ihmisen tarpeisiin.

Kiertotalous haastaa meitä kuluttajia muuttamaan ajattelutapaamme ja käyttäytymistämme sekä suhdettamme omistamiseen, mutta se haastaa myös koko globaalia yhteiskuntaamme sekä talousjärjestelmäämme. Raaka-aineet, ovat ne sitten fossiilisia tai biopohjaisia, sekä niistä valmistetut tuotteet tulee saada pysymään talouden rattaissa uudestaan ja uudestaan. Tämä tulee muuttamaan muun muassa tuotesuunnittelua ja valmistustapoja sekä tehostamaan materiaalien käyttöä. Se tulee myös luomaan uutta yhteistyötä, liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Meidän kuluttajien näkökulmasta kiertotalous tulee pienentämään kulutuksemme ympäristövaikutuksia sekä resurssien kulutusta samalla, kun pääsemme nauttimaan pitkäikäisistä ja laadukkaista tuotteista. Laadun sijaan joudumme kuitenkin varmasti jokainen tinkimään omistamiemme tuotteiden määrästä. Toisaalta muutos tulee vapauttamaan tilaa ja aikaa sekä sujuvoittamaan arkeamme. Tulemme omaksumaan uusia vuokraamisen ja jakamisen malleja sekä helpottamaan arkeamme hyödyntämällä palveluja.

Aki Finér
Kirjoittaja työskentelee kiertotalouden asiantuntijana Motiva Oy:ssä.

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *