Yleensä tuotteiden vastuullisuutta arvioidaan tarkkojen kriteerien avulla, kuten vaikkapa Joutsenmerkin, EU:n Ekokukan tai Reilun Kaupan merkin kohdalla. Ostavastuullisesti.fi-sivustolle tehtävä arviointi on erilaista. Valinnassa kyllä huomioidaan kestävyyden kannalta tärkeitä asioita, kuten ilmastonmuutos, ympäristön säästäminen ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Mutta sen sijaan, että katsoisimme täyttääkö tuote tietyt tarkat numeeriset arvot, joiden perusteella se saa merkin tai joita ilman se hylätään, arvioimmekin tuotteen tai palvelun suhteellista vastuullisuutta. Kysymme, onko tuote vastuullisempi kuin sen verrokit.
Miten pystymme tekemään tämän ilman tiukkoja kriteerejä? Ja keitä ”me” arvioijat olemme?
Me Vastuullisuuspaneelin jäsenet olemme kestävän tuotannon ja kulutuksen eri osa-alueiden pitkän linjan asiantuntijoita. Kun tuomme asiantuntemuksemme yhteen tuotteita arvioidessamme, pystymme yleensä kattavasti arvioimaan sen tärkeimmät kestävyysominaisuudet. Tarkastelemme esimerkiksi mahdollisten sertifiointimerkkien luotettavuutta ja kattavuutta. Käymme keskusteluja tuotteen elinkaaresta. Kysymme yrityksiltä tarvittaessa lisätietoja ja haemme asiantuntijuutta myös paneelin ulkopuolisilta asiantuntijoilta, jos käsillämme ei ole tarvittavaa tietoa.
Tätä asiantuntemukseen nojaavaa arviointia kutsumme kuratoinniksi. Teemme tätä työtä siksi, että haluamme helpottaa tavallisten ihmisten kestävää elämää ja valintoja. Kaikki eivät itse osaa tai jaksa aina ottaa selvää tuotteiden ja palveluiden vastuullisuudesta.
Paneelin keskustelu alkaa yleensä kysymyksellä: Onko tämä tarpeellinen? Esimerkiksi korujen ja kosmetiikan suhteen päätimme hyväksyä vastuullisesti tuotetut vaihtoehdot, koska ihminen on kautta aikojen koristautunut. Sen vuoksi katsomme, että koristautuminen kuuluu myös kestävään elämäntapaan. Keskustelu voi käydä vaikeammaksi vaikkapa kertakäyttöastioiden kohdalla, mutta sellaisiakin hyväksytään, koska on myös sellaisia tilanteita, joissa ne ovat se järkevin vaihtoehto. Arviointikeskusteluja on siis yhtä monenlaisia kuin mukana olevia tuotteitakin!
Vastuullisuus on ostoksilla ollessa aina tilannekohtaista. Tuotteet ja palvelut valitaan niistä vaihtoehdoista, jotka ovat meille saatavilla. Tavoitteemme on, että jokainen meistä voi elää normaalia arkea ja löytää siihen sellaiset tuotteet ja palvelut, jotka tukevat kestävää elämää. Seula ei voi olla niin tiivis, että tavallisessa kaupassa ei voi tehdä ostoksia – kestävän elämän pitää olla mahdollista.
Meille keskeinen kysymys on se, onko kuratoitava tuote tai palvelu suhteessa vastuullisempi kuin verrokkituote?
Ajattelu lähtee ihmisen omasta tarpeesta. Tarve voi olla esimerkiksi rentoutumiselle ja sen vuoksi suunnitelmana viikonloppumatka. Viikonloppumatkan kohdevaihtoehdot voivat olla vaikkapa lentäen Berliiniin tai junalla Seinäjoelle. Paneelille on selvää, että lentäminen viikonlopun takia ei ole järkevää, mutta junalla sen sijaan voi matkustaa hyvällä omallatunnolla.
Paneeli on sitoutunut pitkäkestoiseen työhön. Kuratointi tapahtuu aina vuodeksi eteenpäin. Kun tarjonta muuttuu ja saamme yhä vastuullisempaa ostettavaa, kiristyy arviointikin. Ajatus on, että noin yksi kolmasosa saatavilla olevista tuotteista tai palveluista kuratoidaan kestävän elämäntavan mukaiseksi. Jossain tuoteryhmässä (esim. fossiiliset polttoaineet) mukaan pääseviä tuotteita ei ole lainkaan. Jossain tuoteryhmissä (esim. kotimaiset kasviproteiinit) taas kaikki tuotteet ovat päässeet mukaan. Eli kolmasosan tavoite ei ole tuoteryhmäkohtainen – kaikki tarkastelu lähtee ihmisen tarpeesta, ei tuoteryhmästä. Tällaista arviointitapaa voidaan pitää vastuullisuuden kentällä uutena tapana lähestyä asiaa.
Toivomme, että kuratoinnin avulla yhä useampi voi lähteä elämään kestävää elämää – ostos kerrallaan.
Minna Halme
Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja
Vastuullisen liiketoiminnan professori,
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Yksi vastaus aiheeseen “Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja Minna Halme: Näin kuratoimme”
Kuulostaa tuoreelta tavalta lähestyä tärkeää asiaa. Hienoa, jos pystytte jakamaan matkan varrella lisää kokemuksia kuratoinnista. Tsemppiä kiinnostavaan työhön!