Maa­tila­matkailua luomu­tilalla

Ylä-Tuuhosen maatilalla harjoitetaan maatilamatkailun lisäksi luonnonmukaista kasvinviljelyä sekä kestävää metsätaloutta.

Vastuullisuus

Ylä-Tuuhosen maatila on kestävämpi valinta, koska matkustamalla lähialueilla voidaan vähentää matkailun hiilidioksidipäästöjä ja tukea paikallistaloutta.

Ylä-Tuuhosen maatila on kohta 400 vuotta vanha sukutila Ruovedellä Pirkanmaalla, jolla harjoitetaan maatilamatkailun lisäksi luonnonmukaista kasvinviljelyä sekä kestävää metsätaloutta. Majoituspalveluiden lisäksi maatilalla tarjotaan ruoka-, sauna- sekä kokouspalveluita.

Ylä-Tuuhosen maatilan rakennukset lämmitetään pääasiassa hakkeella, joka saadaan tilan omasta metsästä metsänhoidon yhteydessä. Kesäkäytössä olevat majoitusaitat lämmitetään sähköllä, talvella kesäaittoja ei lämmitetä lainkaan. Tilalla on käytössä täysaurinkoenergiasopimus.

Maatilalla on oma porakaivo. Rantasaunoilla sekä tilan pihapiirissä hyödynnetään myös monipuolisesti järvivettä, minkä tarkoituksena on säästää juomakelpoista kaivovettä.

Tila sijaitsee harvaan asutulla maaseudulla, jossa ei ole joukkoliikennettä, joten maatilalle saavutaan omatoimisesti. Ylä-Tuuhoselle on myönnetty “Tervetuloa pyöräilijä” -merkki, joka kertoo pyöräily-ystävällisistä majoitus- ja ravintolapalveluista. Tunnuksen saanut majoutuspalvelu tarjoaa pyöräilijöille mm. pyörän ja varusteiden säilytykseen ja huoltoon tarvittavat puitteet sekä juomapullojen täyttömahdollisuuden, joustavat ruokailuajat ja mahdollisuuden ostaa ruokaa mukaan.

Maatilan sisustuksessa suositaan vanhoja talonpoikaisia antiikkihuonekaluja ja hyödynnetään vanhoja esineitä. Siivouksessa käytetään Joutsenmerkittyjä tuotteita. Tila tukee paikallisia yrityksiä suosimalla hankintoja tehdessään lähialueiden palveluita ja tuotteita.

Kaikki maatilan jätteet lajitellaan ja kierrätetään asianmukaisesti ja myös tilalla vierailevia majoittujia ohjataan jätteiden lajitteluun. Ruokahävikkiä vältetään siten, että ruokailupalveluja tarjotaan vain varauksesta ja ylimääräinen ruoka pakastetaan tilan väen omaan käyttöön.

Ylä-Tuuhosen maatila on osa ECEAT Suomi ry:n luomumatkailuverkostoa. Tilalla harjoitetaan luonnonmukaista kasvinviljelyä ja maatilan metsät ovat FSC-sertifioituja. Tilan tavoitteena on liittyä Sustainable Travel Finland -ohjelmaan lähitulevaisuudessa.