Kierrätysohje: Pahvipakkaus pahvinkeräykseen, muovikääre muovinkeräykseen.

Suklaat ja välipalat

Suomessa käsityönä valmistetut suklaat ja välipalat.

Vastuullisuus

Goodio suklaat ja välipalat ovat kestävämpi valinta, sillä niiden pääraaka-aineen viljelyssä on otettu kokonaisvaltaisesti huomioon ympäristö- ja sosiaalinen vastuu. Lisäksi tuotantoprosessissa on kiinnitetty erityistä huomiota sosiaaliseen vastuuseen työllistämällä vaikeasti työllistyviä ihmisiä. Tuotannossa ei käytännössä synny lainkaan hävikkiä.

Valmistus

Goodio suklaat ja välipalat valmistetaan käsityönä Vantaalla. Tuotteiden pääraaka-aineena on perulainen kaakao ja kaakaovoi, kotimainen kaura sekä indonesialainen palmusokeri. Kaikki muut raaka-aineet on viljelty luonnonmukaisesti ja ne ovat luomusertifioituja, paitsi villeinä kasvavat raaka-aineet. Tuotteissa ei ole eläinperäisiä raaka-aineita.

Sosiaalinen vastuu

Perusta tuleva kaakao ja kaakaovoi ovat peräisin pieniltä tiloilta, joista osalla Goodiolaiset ovat vierailleet itse. Peruun on luotu vahva yhteistyöverkosto tuottajien kanssa ja viljelijöille on mahdollistettu koulutushankkeita. Ostoihin tuottajilta on sitouduttu, viimeisimpänä on pystytty ostamaan koko sato noin 50 tuottajalta. Heille maksetaan Reilun Kaupan mukaista hintaa ja viljelyssä noudatetaan paitsi luomuviljelyn, myös Reilun Kaupan periaatteita. Goodiolla on valmius siirtyä Reilun Kaupan kaakao -merkin käyttöön jo lähitulevaisuudessa. Osa pavuista paahdetaan Perussa ja osa Suomessa ja Suomeen saapuu merirahtina Perusta niin papuja kuin kaakonibsejäkin, eli rouhittua kaakaopapua. Tavoitteena on siirtää osa työvaiheista kokonaan Peruun, jotta lopputuotteen arvosta osa saadaan siirrettyä lähemmäs alkutuotantoa.

Goodion Suomessa työllistämistä ihmisistä 50 prosenttia on ollut vaikeasti työllistyviä. Yrityksen perustajat ovat halunneet antaa takaisin yhteiskunnalle paitsi maksamalla verot Suomeen, myös mahdollistamalla työelämään mukaan pääsyn monelle muutoin vaikeasti työllistyvälle.

Tuotteiden valmistus

Tuotanto on pienimuotoista ja pääasiallisesti käsityötä. Suklaamassaa ei erikseen kuumenneta valmistuksen yhteydessä ja koko tuotanto vie energiaa keskiverto ravintolakeittiön verran. Vettä käytetään ainoastaan valmistusastioiden tiskaamiseen. Tuotantotilan sähkösopimus on vaihtumassa vuoden 2021 aikana uusiutuvaan energiaan.

Tuotannosta syntyy vain hyvin vähän hävikkiä, sillä ylijäävät raaka-aineet saadaan helposti talteen ja ne voidaan käyttää aina seuraavaan tuotantoerään. Koska suklaalevyt valmistetaan käsin, suurin osa ylijäämästä siirtyykin asiakkaille kun levyistä tehdään hieman suurempia. Jos tuotannosta jää yli suklaata jota ei myydä, se lahjoitetaan joko kotileipureille tai hävikkiravintola Nollaan ja Oraan. Kaakaon kuoresta valmistetaan yhteistyössä Flow Cosmeticsin kanssa kuorivia saippuapaloja.

Tuotteet pakataan kierrätettävään muoviin, jotta ne säilyvät mahdollisimman tuoreina ja lisäksi suklaat kääritään myös pahvipakkaukseen.