Suomen vastuullisin tuote 2022 -yleisöäänestys on auki. Äänestä ja osallistu arvontaan!

Äänestä tuotetta

Voit osallistua arvontaan ja voittaa huikeita palkintoja.

Ainesosat:

Reilun kaupan sertifioima kulta

Kierrätysohje: Vanhat kultakorut voidaan korjauttaa kultasepänliikkeessä, tai sulattaa ja muokata uudelleen uudeksi koruksi kultasepän toimesta. Kulta ei mene näin ikinä hukkaan, vaan sen voi aina käyttää uudelleen.

Reilun Kaupan kultakorut

Yksittäiskappaleina käsintehdyt designer-korut Reilun kaupan kullasta

Vastuullisuus

Kätkökorun korut ovat kestävämpi valinta, sillä kullankaivajat saavat työstään elämiseen riittävän palkan sekä yhteisölle Reilun kaupan lisän. Lisäksi kullan kaivannassa ei saa hyväksikäyttää lapsityövoimaa ja kemikaalien käytössä velvoitetaan noudattamaan turvamääräyksiä ja vähentämään kemikaalien käyttöä.

Reilun kaupan sertifioima kullankaivuu

Kätkökorun korut valmistetaan käsityönä Reilun kaupan sertifioimasta perulaisesta kullasta. Kulta tulee kaivoksista, jotka täyttävät Reilun kaupan kriteeristön. Sen mukaan kullan tulee olla vastuullisesti kaivettua eikä se saa olla peräisin teollisilta suurkaivoksilta vaan ainoastaan pienten kaivosten kullankaivajilta. Kaivajat saavat työstään takuuhinnan lisäksi Reilun kaupan lisän, jonka he voivat käyttää yhteisönsä hyväksi yhdessä päättämällään tavalla. Reilun kaupan kriteerien mukaisesti kullan kaivamisessa ei hyväksikäytetä lapsityövoimaa. Kaivettaessa kultaa erotellaan muusta maa-aineesta myrkyllisiä kemikaaleja käyttäen. Reilun kaupan kullan kriteeristö velvoittaa tuotantoa noudattamaan turvamääräyksiä ja tähtää kemikaalien käytön vähentämiseen. 

Jalokivet

Koska yksittäisen jalokiven alkuperän toteaminen on erittäin haastavaa, Kätkökoru käyttää vain vintage-timantteja ja Madagascarin safiireita, joiden alkuperä on tiedossa. Vintage-timantit ovat peräisin suomalaisista huutokaupoista ostetuista koruista ja safiirit tulevat madagascarilaiselta pienkaivokselta, jossa käytetään vain manuaalisia työkaluja, eikä käytössä ole suuria koneita tai kemikaaleja. Näin maaperä pysyy parempikuntoisena kuin suurkaivoksilla ja on käytettävissä muihin tarkoituksiin kaivostoiminnan päätyttyä. Luonnollisia safiireja ei myöskään lämpökäsitellä ja tuotantoprosessi on vähävaiheinen.

 Materiaalin kierto

Korujen tuotannossa ei synny materiaalihävikkiä: korunteosta ylijääneet kultamateriaalit, pienimmätkin murut, kappaleet ja sahausjäämät otetaan tarkasti talteen ja käytetään uudelleen sulattamalla ja uudeksi materiaaliksi muokkaamalla. Valmis koru pakataan kierrätetystä kartongista valmistettuun korurasiaan ja elinkaaren päättyessä kultakorut voi sulattaa ja muokata uudeksi materiaaliksi, jolloin materiaali pysyy kierrossa.