Hyönteiset ovat elintärkeitä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjiä. Vaikka sattuisi kammoamaan ampiaisia ja muita öttiäisiä, viimeistään nyt on aika höristää korvia pörriäisten surinalle, sillä pölyttäjien kohtalo on vaakalaudalla.
Pölyttäjäkunnan hyvinvointi on vahvasti sidoksissa koko ekosysteemin hyvinvointiin. Tässä herkässä tasapainossa jokaisella eliölajilla on paikkansa, ja yhden katoaminen voi vaikuttaa odottamattomilla tavoilla muihin lajeihin. Vastaavasti lajien rikkaus luo vakaan pohjan ekosysteemille myös poikkeustilanteissa.
Valitettavasti pörriäisten luontaiset elinpaikat ovat katoamassa muun muassa kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen vuoksi. Myös hyönteismyrkyt ja vieraslajit uhkaavat pölyttäjiä. Kyse ei ole vain maiseman muutoksista tai yhä harvenevista lajeista, vaan pölyttäjäkato uhkaa myös ruokaturvaamme, sillä pörriäiset huolehtivat myös useimpien ruokakasvien pölyttämisestä.
Itse asiassa, arvioiden mukaan jopa neljäsosa ruoastamme voisi jäädä tuottamatta ilman niitä. Pölyttäjien myötä kupeistamme voi hävitä esimerkiksi kahvi sekä suklaapala sen kyljestä, sillä niin kahvi kuin kaakaokin ovat hyönteispölytteisiä kasveja.

Mitä voin tehdä pörriäisten hyväksi?
Pölytys on kasvien keino lisääntyä, ja se voi tapahtua joko hyönteisten tai tuulen avulla. Kukkakasveista 90 % on hyönteispölytteisiä. Meille tuttuja kotoisia pölyttäjiä ovat esimerkiksi mehiläiset, kimalaiset ja muut pörriäiset, mutta pölyttäjien ryhmään kuuluu jopa 200 000 maapallolla esiintyvää lajia – kaikki sellaiset eläimet, jotka voivat kuljettaa siitepölyä kukan heteestä emiin.
Tällä hetkellä sukupuutto uhkaa kuitenkin noin 40 % kaikista pölyttäjälajeista, ja kotimaisista pölyttäjistäkin lähes joka viides on jo uhanalainen.
Jos haluamme säilyttää luonnon monimuotoisena ja vaalia pörriäisten paikkaa ekosysteemin tasapainossa, voimme tehdä monia pieniä asioita. Kenties tänä kesänä valitsemme puutarhaamme erityisen pölyttäjäystävällisiä kasveja ja jätämme nurmikot leikkaamatta pörriäisten iloksi. Voimme myös antaa luonnon hoitaa puutarhan tuholaiset myrkkyjen sijaan tai edistää pölyttäjäkunnan menestystä rakentamalla oman hyönteishotellin.

Rakenna oma hyönteishotelli
Rakentamalla puutarhaan tai pihalle oman hyönteishotellin, teet palveluksen pörriäisille ja voit samalla parantaa esimerkiksi puutarhasi marjapensaitten satoa.
Hyönteishotellin voi toteuttaa monin erin tavoin, mutta tärkeää on huolehtia ettei pesä pääse kastumaan – kosteista oloista pörriäiset eivät välitä.
Pörriäishotelli mehupurkkiin
Tarvikkeet:
kartonkinen maito- tai mehupurkki
kuivia koiranputkia tai järviruokoja
mattoveitsi
narua
puuliimaa
(maalia purkin koristeluun)
Kerää korret ja anna niiden kuivahtaa reilusti. Leikkaa korret poikki läheltä solmua ja ennen seuraavaa solmua siten, että korrenpätkään jää mahdollisimman pitkä avoin tila ja yksi suljettu pääty.
Leikkaa maito- tai mehupurkki auki siten, että kaksi sivua jää muita pidemmäksi. Pitkät sivut muodostavat pesälle harjakaton, joka suojaa sitä sateelta. Sivele maitopurkin pohjalle kerros puuliimaa ja lado korret maitopurkkiin solmu edellä. Anna liiman kuivahtaa. Liimaaminen auttaa pitämään hotellin kasassa, etteivät esimerkiksi linnut vie korsia mukanaan omiksi pesätarpeikseen.
Koristele purkki haluamallasi tavalla, jotta se maastoutuu ympäristöönsä. Liiman ja maalin kuivuttua voi purkin ympäri sitoa vielä narua lisävahvistukseksi. Ripusta hotelli noin 1,5 metrin korkeuteen niin, että korret ovat vaakatasossa ja lippa suojaa pesää kastumiselta.
Sopiva paikka hyönteishotellille on lähellä marjapensaita tai muita pölytettäviä kasveja. Hyönteiset viihtyvät aurinkoisissa tai puolivarjoisissa, kuivissa paikoissa.
Simppeli pörriäishotelli
Yksinkertaisimmillaan pörriäishotelli syntyy myös yhteen sidotuista haloista, joiden lyhyisiin päätyihin on porattu pyöreitä erikokoisia reikiä. Ripusta halkonippu esimerkiksi lämpimälle seinustalle.
Myös bambusta tai ontoista kaisloista voi tehdä helpon hyönteishotellin sitomalla nipun sopivaan mittaan leikattuja, toisesta päästä avoimia korsia tiiviisti yhteen ja ripustamalla sen suojaisaan paikkaan, jossa korret eivät pääse kastumaan.
Nosta hyönteishotelli syksyn tullen kylmävarastoon tai peitä, jotta linnut eivät pääse nokkimaan talvehtivien hyönteisten pesää. Nosta hotelli jälleen ulos kevään tullen!

Innokkaalle askartelijalle vain luovuus on rajana, ja internet täynnä ideoita. Inspiraatiota voi hakea esimerkiksi Maa- ja metsätalousministeriön ylläpitämältä Hyönteishotellit.fi -sivustolta, josta löytyy rakennusohjeita sekä tietoa pörriäishotellisi mahdollisista tulevista asukeista. Sivusto oli osa YK:n maailmanlaajuista kasvinterveysvuotta 2020, jota vietettiin Suomen aloitteesta, mutta se tarjoaa yhä paljon hyödyllistä tietoa hyönteishotellin toteuttamisesta kiinnostuneelle.
Lue lisää ja katso esimerkkejä erilaisista hyönteishotelleista >
Ympäristön hyvinvointiin ja monimuotoisuuteen voi vaikuttaa myös valitsemalla tuotteita ja palveluita, joiden kohdalla on kiinnitetty huomiota kestävään tuotantoon ja ympäristövastuuseen.