Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote ja osallistu arvontaan!

Miten valita kestävämmät vaihtoehdot kuukautisiin?

Perjantaina 28. toukokuuta vietetään kansainvälistä kuukautispäivää eli Menstrual Hygiene Day’tä. Teemapäivän tavoitteena on rikkoa kuukautisiin liittyviä tabuja, poistaa kuukautishäpeää sekä kasvattaa tietoisuutta muun muassa heikon kuukautisterveyden vaikutuksista miljoonien naisten elämänlaatuun ja mahdollisuuksiin esimerkiksi koulutuksen suhteen.

Päivämäärä 28.5. on vahvasti symbolinen, sillä 28 päivää on myös kuukautiskierron keskimääräinen kesto ja 5 taas viittaa keskimääräiseen vuotopäivien määrään kuukaudessa.

Kuukautispäivä muistuttaa, että kuukautisterveys on ihmisoikeuskysymys, jossa keskeisiä ongelmia ovat puutteellisen hygienian lisäksi vaikeudet saada tietoa kuukautisterveydestä sekä myös mahdollisuuksien tasa-arvo. Matalan tulotason maissa tytöt saattavat joutua olemaan pois koulusta kuukautisten vuoksi jopa viidenneksen koulupäivistä. Terveyssiteitä tai muita suojia ei ole välttämättä varaa ostaa. Näin kuukautishygienia vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa saada koulutusta sekä taloudelliseen toimeentuloon ja toimijuuteen tulevaisuudessa.

Kuukautiset ja ympäristö

Hyvinvoinnin ja taloudellisen tasa-arvon lisäksi kuukautisiin liittyy tänä päivänä myös kasvava jäteongelma: Tamponit, siteet ja pikkuhousunsuojat pakkauksineen, kääreineen ja asettimineen tuottavat joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 200 000 tonnia jätettä vuodessa. Yksittäinen ihminen käyttää arviolta noin 11 000–17 000 kuukautissuojaa elämänsä aikana, mikä tarkoittaa keskimäärin noin 125-150 kg kuukautisiin liittyvää jätettä.

Merkittävä osa tästä jätteestä on muovia sekä muita hitaasti maatuvia synteettisiä materiaaleja. Esimerkiksi siteiden ja pikkuhousunsuojien materiaalista iso osa voi olla muovia, ja usein myös tamponin asetti – tai jopa tamponi itse – on valmistettu muoviperäisistä materiaaleista. Lisäksi kuukautistuotteissa käytetään usein myös puuvillaa, jonka kasvatus vaatii paljon vettä sekä torjunta-aineita. Yhden vuoden aikana käytettyjen kertakäyttöisten kuukautissuojien hiilijalanjälki on keskimäärin 5,3 kg.

Suomessa käytetyt kuukautissiteet ja tamponit päätyvät sekajätteen joukossa pääosin poltettavaksi energiakäyttöön, mutta kansainvälisesti ne päätyvät usein kaatopaikoille tai jopa valtameriin, jokiin tai rannoille. Luontoon päätyessään muovi ei maadu, vaan hajoaa ajan saatossa yhä pienemmiksi kappaleiksi ja kulkeutuu maaperän mukana vesistöihin, kaloihin ja sitä kautta eläimiin.

Globaaleista ongelmista huolimatta kuukautiset ovat ennen kaikkea luonnollinen osa elämää ja jokainen menstruoiva ihminen ansaitsee omaa terveyttään ja hyvinvointiaan parhaiten tukevat vaihtoehdot kuukautissuojiksi. Seuraavassa esittelemme muutamia helppoja ideoita siihen, kuinka huomioida vastuullisuus omissa valinnoissaan.

Mitä ovat ekologisemmat vaihtoehdot kuukautisiin?

Vastuullisuuspaneeli on hyväksynyt Ostavastuullisesti.fi -palveluun mukaan myös kuukautisiin liittyviä tuotteita, joiden joukosta löytyy monenlaisiin tarpeisiin sopivia vaihtoehtoja.

Jätemäärän kannalta mainioita vaihtoehtoja ovat kestotuotteet, kuten kuukautiskupit tai kestositeet. Ne ovat usein myös edullisia vaihtoehtoja, sillä samaa tuotetta voi käyttää vuosia ja korvata sillä tavoin merkittävän määrän kertakäyttötuotteita.

Kuukautiskuppi on yleensä lääketieteellisestä silikonista valmistettu kupin muotoinen suoja, joka asetetaan emättimen sisään keräämään kuukautisveren. Kuppi tyhjennetään 2-4 kertaa vuorokaudessa. Kuukuppi on ekologinen vaihtoehto, sillä se voidaan pestä ja desinfioida sekä käyttää uudelleen.

Myös kankaasta valmistetut, pestävät ja uudelleenkäytettävät kestositeet ovat hyvä vaihtoehto kertakäyttöisille tuotteille. Oikein huollettuina myös kestositeet säilyvät käytössä vuosia.

Kaikille kestotuotteet eivät sovellu esimerkiksi anatomisten, terveydellisten tai vuodon määrään liittyvien syiden vuoksi. Tällöin kertakäyttöisten tuotteiden joukosta kannattaa valita biohajoava terveysside tai -tamponi. Erityisesti mökkiolosuhteissa on kätevää, kun suojan voi heittää huussiin kompostoitumaan.

Omien ostopäätösten lisäksi voit vaikuttaa lahjoittamalla esimerkiksi hankkeisiin, joissa kuukautisasioihin pyritään vaikuttamaan kansainvälisesti kouluttamalla kuukautishygieniaan ja lisääntymisterveyteen liittyvistä aiheista sekä tuomalla saataville edullisia sekä monenlaisissa olosuhteissa helposti käytettäviä vaihtoehtoja.

 

Jutussa käytettyjä lähteitä:

Sitra: Kestokuukautissuoja vähentää jätettä ja helpottaa naisten elämää
Menstrual Hygiene Day
The Ecological Impact of Feminine Hygiene Products
Yle uutinen: Terveysside on tuliainen sodasta – tiesitkö nämä kymmenen asiaa kuukautisista?

 

Selaa muita hygieniatuotteita >

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *