Suomen Vastuullisin tuote -äänestys! Anna äänesi ja osallistu arvontaan

Mistä aloittaa kestävämpi elämä?

Kestävämmät elämäntavat ovat edellytys maapallon kantokyvyn säilyttämiseksi ja pahimpien planetaaristen kriisien estämiseksi. Jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin rajoitettua 1,5 asteeseen vuonna 2030, tulisi suomalaisten keskimääräisen kulutuksen olla neljännes nykyisestä. Sitran mukaan 68 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy tavallisten kansalaisten arjessa: asumisesta, liikkumisesta, ruokailusta ja ostoistamme. Meistä jokainen voi siis omilla valinnoillaan muuttaa suuntaa!

Mutta mistä aloittaa, jos haluaa elää kestävämmin? Kestävä elämä ei vaadi välttämättä suuria uhrauksia, mutta luultavasti uudenlaisia toimintatapoja. Pienin askelin vastuullisemmilla valinnoilla voi muokata itselleen mukavan ja aiempaa enemmänkin iloa tuovan, omannäköisensä elämän.

Mitä on kestävä elämä?

Kestävä elämä on kokoelma arjen toimintatapoja ja valintoja, jotka kuormittavat mahdollisimman vähän ympäristöä, edistävät ihmisoikeuksien toteutumista ja esimerkiksi tukevat vastuullisempaa liiketoimintaa. Oman elämän yksityiskohtia voi olla hankala peilata näin suuria teemoja vasten, joten kestävää elämää kannattaa rakentaa pienistä teoista alkaen. Kestävän elämän tien voi alkaa esimerkiksi yhdestä elämän osa-alueesta taikka itselle tärkeimmästä kestävyysteemasta. Näitä teemoja ovat esimerkiksi Ostavastuullisesti.fi-sivuston vastuullisen valikoiman arvioinnissa huomioitavat tekijät, kuten ilmastonmuutoksen torjuminen, työntekijöiden oikeuksien kunnioittaminen, ihmisoikeuksien toteutuminen, ympäristöjalanjäljen pienentäminen, vastuullinen liiketoiminta sekä kotimaisuus/lähituotanto. Lisää arviointiprosessista voit lukea Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja Minna Halmeen artikkelista “Miten kuratoimme”.

Kuluttaminen on vastuullisuuden suhteen ristiriitainen asia. Jotta ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa, on meidän jatkossa kulutettava vähemmän. Pelkästään vastuullisiin tuotteisiin siirtyminen ei yksin ratkaise ylikulutuksen ja ilmastonmuutoksen ongelmaa. Vastuulliseen kuluttamiseen kuuluu vastuullisten tuotteiden ja palveluiden ostamisen ohella tärkeänä osana suunnittelu ja rehellisyys omien tarpeiden edessä. Kenties tarve onkin itse asiassa halu ennemmin kuin aito puute? Ostaessa uutta on myös tärkeää huomioida tavaran pitkäikäisyys, sen korjausmahdollisuudet ja mahdolliset uudet käyttötarkoitukset alkuperäisen tarpeen tullessa täytetyksi.

Jätteiden lajittelu ja kierrätys edistävät kestävää elämää, sillä kun raaka-aineet saadaan takaisin kiertoon, uutta materiaalia ei tarvitse tuottaa yhtä paljon. Kuva: Nick Fewings.

Miten voin sovittaa kestävämmät elämäntavat omaan arkeeni?

Omaan hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa etsimällä kestävämpiä ratkaisuja muun muassa asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan liittyen. Myös muu kulutus, kuten vaateostokset ja muut hankinnat, ovat oleellisia – niistä syntyy Sitran mukaan jopa 33% hiilijalanjäljestämme.

Lähde kestävämmälle tielle pohtimalla, millaiset muutokset ovat itselle helpoimpia ja mikä vastuullisuusteema on itselle lähinnä sydäntä. Jos esimerkiksi luonnonsuojelu on sinulle tärkeää, voit aloittaa keskittymällä ympäristöä ja luonnonvaroja mahdollisimman vähän kuormittavien päätösten tekoon. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi uusien ostojen vähentämistä ja mahdollisuuksien mukaan käytetyn tavaran ostoa, joka vähentää tarvetta uuden raaka-aineen tuottamiselle.

Jos taas ihmisoikeuksien toteutuminen huolestuttaa, vältä tuotteita, joiden tuotanto-olosuhteista ei ole tietoa saatavilla. Suomessa työolosuhteet ovat yleensä hyvät, jolloin helppo valinta on tukea suomalaista. Suomessakaan ei kaikkea voi tuottaa, joten esimerkiksi kahvipakettia valitessasi, nappaa ostoskoriin Reilu kauppa -merkitty tuote (kuten valikoimastamme löytyvät Arvid Nordquist -kahvit). Reilu kauppa työskentelee sen eteen, että kehittyvien maiden pienviljelijöillä ja maataloustyöntekijöillä olisi mahdollisuus reiluun toimeentuloon ja päätösvalta omasta tulevaisuudestaan. 

Lue myös: Miten tunnistan kestävän tuotteen tai palvelun?

Pitääkö luopua arjen luksuksesta, jos haluaa elää kestävämmin?

Kestävän elämän ei tarvitse olla tiukkapipoista ja rajoittunutta elämää. Jos jossain itselle kovin tärkeässä asiassa on vaikea vaihtaa kestävämpään vaihtoehtoon, voi valintoja tehdä siellä missä se on helpompaa. On mahdollista nautiskella ja säilyttää pieniä “paheita” arjessaan, kunhan tasapainottaa arjen valintojen vaakaa. Jos esimerkiksi et voi luopua lihansyönnistä, voisitko mahdollisesti vaihtaa maitotuotteet kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin? On hyvä myös muistaa, että kaikki vastuullisemmat valinnat eivät ole myöskään meille kaikille yhtä mahdollisia. Joku meistä ei voi luopua auton käytöstä työmatkoilla pitkien etäisyyksien vuoksi, mutta ehkä lomamatkat voisikin taittaa maata pitkin, lentämistä välttäen

Vaateostoksilla vastuullinen kuluttaminen näyttäytyy esimerkiksi kirpputorien hyödyntämisenä. Jos kuitenkaan sopivaa vaatetta ei löydy käytettynä, on vastuullisempaa ostaa uutena yksi täydellinen vaatekappale, josta sitten pitää kunnolla huolta, kuin ostaa kasa käytettyjä vaatteita jotka eivät pääse kunnolla käyttöön. Kestävän elämän pilareita onkin pitää huolta siitä, mitä kotoa jo löytyy. 

Valintoja ei tarvitse tehdä heti kaikilla elämän osa-alueilla. Tärkeää on aloittaa jostakin. Jos esimerkiksi ruoanlaitto on sinulle tärkeää etkä halua karsia raaka-aineista, pyri tasoittamaan omaa hiilijalanjälkeäsi vaikkapa ostamalla vaatteet ja elektroniikkalaitteet käytettynä (ota muistiin Swappien älypuhelimet ja Taitonetti-tietokoneet). Kun valitset vastuullisia vaihtoehtoja aina kun mahdollista, alkaa kokonaiskulutus kääntyä kestävämpään suuntaan. Kuten vanha sanonta kuuluu: pienistä puroista kasvaa iso joki.

Viisi vinkkiä kestävämmän elämän aloitukseen:
  1. Liiku kävellen tai pyörällä lyhyet matkat. Suosi pidemmillä matkoilla aina mahdollisuuksien mukaan julkisia kulkuneuvoja. Vältä lentämistä.
  2. Vaihda sähkösopimus 100 % uusiutuvaan sähköön. Vaihda kodin valaistukseen led-polttimot, kytke laitteet irti virrasta, kun et niitä käytä. Vaihda mahdollisuuksien mukaan kotisi lämmityksen energianlähde uusiutuviin vaihtoehtoihin.
  3. Vältä erityisesti punaista lihaa ja suosi kasvisruokaa. Sesongin kasviksia syömällä säästät myös rahaa ja suosit lähellä tuotettua ruokaa. Tarkista sesongin kasvikset esimerkiksi Satokausikalenterista.
  4. Harkitse uusia ostoja tarkkaan – ja suosi lainaamista/vuokraamista, jos oman omistaminen ei ole välttämättömyys. Osta tarvittavat vaatteet ja tavarat käytettyinä, jos mahdollista. Osta tavaroita, jotka kestävät aikaa ja kulutusta ja jotka ovat huollettavissa.
  5. Vältä sellaisten tuotteiden ostoa, joiden tuotanto-olosuhteista ei saa selkoa yritykseltä kysyttäessäkään. Yritä löytää kotimainen vaihtoehto tai suosi esimerkiksi Reilu kauppa -merkittyjä tuotteita, kun kotimaista vastiketta ei ole saatavilla.
Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *