Kaupallinen yhteistyö: Holmasto
Muovihelmiä ja rihkamaa – vai aitoa kultaa ja hopeaa, jalokiviä ja värikiviä? Holmasto on 72-vuotias perheyritys, joka myy vintage- ja second hand sekä kierrätyskullasta ja -jalokivistä valmistettuja arvokoruja. Yrityksen pyrkimyksenä on tarjota uutta korua harkitsevalle kuluttajalle aidosti varteenotettava vaihtoehto. Samalla niin sanottuihin preloved-koruihin liittyvät virheellisetkin ennakkokäsitykset oikenevat kuin itsestään.
”Keskitymme klassisista ja ajattomista timanttikoruista aina massiivisiin 1960-luvun designsormuksiin ja jopa antiikin arvon saavuttaneisiin yli satavuotiaisiin koruihin”, kertoo Holmaston viestinnästä vastaava Erika von Schantz.
”Mieheni Sebastian von Schantzin äidin isä Thure R. Holmasto perusti Holmaston Helsingin Kallioon vuonna 1949. Yrityksen huutokauppa- ja rahaliikennetoiminnan ohella korujen rooli on alati vahvistunut ja niissä myös kiertotalousajattelumme toteutuu voimakkaimmin.”
Myynnissä olevat kierrätetyt korut Holmasto ostaa liikkeeseen tulevilta asiakkailta. Uusia koruja yritys valmistaa asiakkailta hankkimastaan romukullasta sekä hyödyntämällä myyntikelvottomista koruista irrotettuja timantteja ja muita jalokiviä. Näin säästetään merkittävästi luonnonvaroja ja energiaa.
Mikä on vienyt Holmastoa kohti kiertotalousajattelun mukaista liiketoimintaa?
”Isoissa linjoissa ympäristön kunnioittaminen on jo pitkään ollut sisäänrakennettuna toimintaamme. Nyt kehitämme vastuullisia toimintatapoja myös seikkaperäisellä tasolla.”
Korujen entisöinnin ja myynnin osuutta Holmaston liiketoiminnassa on kasvatettu tietoisesti. Tähän on monta syytä.
”Asiakkaamme myyvät meille niin hyväkuntoisia, mielenkiintoisia ja jopa koruhistoriallisesti arvokkaita esineitä, että emme ole niitä raaskineet laittaa sulaksi. Siihen ei yksinkertaisesti ole tarvetta, sillä materiaalit kestävät entisöinnin hyvin.”
Korut puhdistetaan ultraäänipesurilla, jota pääsääntöisesti käytetään pelkällä vedellä.
”Viimeistelyn teemme ihan hammasharjalla ja vedellä, tarvittaessa tipalla astianpesuainetta. Se on sellaista ei niin mediaseksikästä työtä”, Erika nauraa.
”Mikäli koru on erittäin likainen, joudumme toisinaan käyttämään vahvempaa ultrapesuun tarkoitettua ainetta, mutta silloin pesuvedet hyödynnetään viimeiseen pisaraan.”
Entisöinti tapahtuu Holmaston liikkeessä tai kultasepän työhuoneella. Esineitä ei tarpeettomasti liikutella pitkiä matkoja, mikä minimoi kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.
”Toki postitamme tuotteita asiakkaille. Pakkausmateriaalimme ovat kierrätettäviä ja pahvilaatikot jatkossa sertifioituja. Vastikään olemme myös siirtyneet käyttämään toimitiloissamme vesisähköä.”
Korubisneksen yksi keskeisistä materiaaleista on kulta, jota Holmastokin suuressa määrin kierrättää. Kultaan liittyvät ympäristövaikutukset ovat saaneet myös Erika von Schantzin pohtimaan jalometallien kaivaustoimintaa yhä kriittisemmin.
”Vain yhden kultasormuksen vuoksi syntyy jopa 20 tonnia kaivannaisjätettä. Uutta kultaa louhitaan aina vain syvemmältä ja laajemmilta alueilta, koska kaivauksia on tehty jo niin paljon. Pelkkä louhinta sekä materiaalin puhdistamiseen ja käsittelyyn käytettävät aineet kuten elohopea tuhoavat luontoa peruuttamattomasti, myrkkyjä ja kemikaaleja valuu vesistöihin – ja tämän kaiken päälle tulevat vielä sosiaaliset vaikutukset.”
”Pari vuotta sitten näin Prisma-dokumentin, missä suuret yritykset ostivat Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa maat kultakaivoksen alta ja häätivät ihmiset kodeistaan tai työllistivät heidät kaivauksille vauvasta vaariin. Faktojen valossa ja koska tiedämme, että kultaa on jo runsaasti liikkeellä, on vaikea ymmärtää syitä louhia lisää.”
Tarjoamalla asiakkailleen tasokkaan kierrätyskoruvalikoiman Holmasto haluaa osaltaan olla vähentämässä painetta uuden kullan ja jalokivien louhintaan.
Mitä Holmasto tekee eri tavalla kuin kilpailijansa ja mitä se tarkoittaa vastuullisuuden kannalta?
”Suomessa kierrätyskultaa käytetään laajasti ja osa yrityksistä markkinoi asiasta melko aktiivisesti. Me Holmastolla panostamme hurjan paljon korujen entisöintiin. Meidät osin tunnetaankin siitä, että ostamme koruja myös koruina emmekä ainoastaan materiaalina, kun korussa on jokin arvoa kohottava elementti kuten brändi, haluttu tyyli tai esineen harvinaisuus.”
Kierrätyskorujen eduista on tärkeää viestiä asiakkaalle monipuolisesti.
”Korut ovat tunnepitoisia ja niitä ostetaan usein myös lahjaksi. Pyrimmekin tarjoamaan asiakkaalle valmiiksi muotoiltuja perusteluja, miksi valita kierrätetty koru. Sekin voidaan nimittäin kokea problemaattisena, että käytetty esine on uutta edullisempi hankkia: harva haluaa luoda mielikuvaa, että on ostanut rakkaalleen halvemman lahjan.”
”Olen tehnyt omaa työuraani kulta- ja kellosepän alalla 2000-luvun alusta ja tiedän miten valikoimat uuden tuotannon puolella muodostuvat. Kauppias saattaa tilata tuotteita tiskiin vaikka vain kolmelta eri valmistajalta. Koen vintage- ja second hand -puolen paljon mielenkiintoisemmaksi.”
”Meillä on erilainen valikoima kuin missään muualla, koska niin monenlaiset ihmiset myyvät meille korujaan.”
Kierrätettynä voi löytää juuri omia tai läheisen arvoja ja estetiikkaa edustavan, uniikin esineen – tai hankkia saman tai samaa tyyliä edustavan korun kuin uutenakin, vain vastuullisemmin.
Miten olet itse päätynyt tälle polulle? Mitä kestävä elämäntapa sinulle tarkoittaa?
”Mietin aihetta vahvasti 3- ja 5-vuotiaiden poikieni kautta. Koen huolta luonnosta ja siitä, millaisessa maailmassa lapseni tulevat elämään ja kasvamaan. Syömme paljon kasvisruokaa ja esimerkiksi arkinen jauheliha on nykyään ruokalistallamme maksimissaan kerran viikossa.”
”Lihan vähentäminen lähti paitsi ilmastokysymysten yleistymisestä yhteiskunnallisessa keskustelussa myös siitä, etten aina jaksanut tehdä samoja ruokia. Nykytila haastaa ajattelua ja se on siis vain positiivinen asia! Uudet vaihtoehdot ovat tuoneet piristystä meidänkin perheemme ruokapöytään.”
Erika von Schantz inspiroituu pohtimaan, miksi muutos niin usein nähdään luopumisena, vaikka valintoja voisi vain tehdä harkitummin.
”Eihän koruilla koristautumistakaan ole mitään syytä lopettaa. Korut tuovat elämään iloa ja kauneutta.”
Holmasto puhuu kestävästä ketjusta. Se tarkoittaa, että omistaja, joka tänä päivänä hankkii kierrätetyn arvokorun, voi paitsi kantaa näyttävää esinettä myös vaalia lenkkiä korukulttuurihistoriallisessa ketjussa.
”Liian paljon vanhoja koruja on sulatettu ja tehty uusiksi. Holmaston koruilla on historia ja niiden kautta jokainen uusi omistaja pääsee luomaan omaa historiaansa. Vastuullisen valinnan lisäksi entisöidyn korun hankkimisella voi siten olla myös suuri kulttuurinen vaikutus.”
Kirjoittaja
Helmi Saksala