Voiko kuluttaja tukea sosiaalista vastuullisuutta omilla ostopäätöksillään? Entä miten toimii sosiaalisesti vastuullinen yritys?
Kestävä kuluttaja tunnistaa jo helpommin ilmaston kannalta vahingolliset tuotteet, mutta ostoksilla sosiaalisen vastuun kysymykset jäävät helpommin piiloon. Sosiaalisen vastuun ulottuvuuksiin lukeutuvat tärkeimpinä ihmisoikeuksien ja työntekijöiden oikeuksien kunnioittaminen ja noudattaminen. Vastuullinen yritys johtaa toimintaansa ja henkilöstöään niin, että kaikkien tuotteen tai palvelun arvoketjun osasten sisällä tapahtuva toiminta on oikeudenmukaisesta.
Sosiaalisen vastuullisuuden suurimpia ongelmia ovat lapsityövoiman hyväksikäyttö, orjatyövoima sekä turvattomat työolosuhteet. Näitä ongelmia esiintyy erityisesti maissa, joissa työsuojelulait ovat heikot tai puutteelliset. Monille suomalaisille tutuimpia sosiaalisen vastuun ongelmatuotteita ovat esimerkiksi pikamuotivaatteet joiden alkutuotanto, eli kankaan valmistus ja vaatteen ompelu tehdään turvattomissa oloissa. Joidenkin yritysten tuotantoketjut ovat pitkiä ja monimutkaisia eikä tuotannon eri vaiheita valvota tai edes tunneta hyvin. Myös tiettyjen elintarvikkeiden, kuten kaakaon viljelyyn ja tuotantoon, liittyy globaalisti työntekijöiden oikeuksien ja ihmisoikeuksien rikkomuksia.
Kestävää tuotantoa myös kehittyvissä maissa
Vaikka kehittyvissä maissa ihmisoikeuksia ja työntekijöiden oikeuksia ei säädellä yhtä tiukasti kuin esimerkiksi Suomessa, on myös muistettava, että myös huonoissa työoloissa työskentelevät ihmiset tekevät sen elannon vuoksi. Tuotannon lopettaminen riskimaissa ei ole siis suora ratkaisu, mutta tuotannon tapoja tulisi muuttaa oikeudenmukaisempaan suuntaan läpi toimialojen ja yritystyyppien. Myös kehittyvissä maissa, joista olemme kuulleet karuja tarinoita, voidaan valmistaa vastuullisia tuotteita. Kestävästi johdettu tuotanto auttaa paikallisia ihmisiä ja yhteisöjä.
Esimerkiksi Finarten kierrätyspuuvillamatot valmistetaan Intiassa, jossa yrityksellä on pitkäaikainen suhde yhteistyökumppanien kanssa. Kaikkien tuottajien tulee allekirjoittaa Finarten ohjesääntö (eng. Code of Conduct), joka ulottuu myös tuottajien alihankkijoihin. Yritys vierailee Intiassa paikan päällä vähintään kaksi kertaa vuodessa ja yritys osallistuu samalla projekteihin, jotka tukevat myös paikallista elämää. Kaikki tuotteen valmistuksessa mukana olevat työntekijät ovat työikäisiä, lapsityövoimaa ei käytetä koskaan ja mattojen valmistaja on myös mukana organisaatiossa joka rahoittaa kouluja ja työskentelee lapsityövoiman käyttöä vastaan. Valmistajalla on useita ulkopuolisen tahon myöntämiä sertifiointeja, joita varten toiminta on arvioitu myös sosiaalisen kestävyyden osalta.
Kulta ja jalokivet ovat esimerkiksi kaakaon tai kahvin tapaan tuotteita, joiden tuotantoon liittyy usein sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksien rikkomista. Kätkökorun kultakorut ovat kestävämpi valinta, sillä koruissa käytetään Reilun kaupan kultaa joka on vastuullisesti kaivettua eikä se ole peräisin teollisilta suurkaivoksilta vaan ainoastaan pienten kaivosten kullankaivajilta. Kaivajat saavat työstään takuuhinnan lisäksi Reilun kaupan lisän, jonka he voivat käyttää yhteisönsä hyväksi yhdessä päättämällään tavalla. Reilun kaupan kriteerien mukaisesti kullan kaivamisessa ei hyväksikäytetä lapsityövoimaa. Lisäksi yksittäisen jalokiven alkuperän toteaminen on erittäin haastavaa joten Kätkökoru käyttää tuotteissaan ainoastaan vintage-timantteja ja Madagasgarin safiireja joiden alkuperä on varmassa tiedossa.
Työntekijöiden arvostus yritystoiminnan pohjana
Sosiaalisen vastuun haasteet eivät rajoitu vain kaukana Suomesta valmistettavaan pikamuotiin tai eksoottisiin raaka-aineisiin. Lähituotantoa tukemalla voi olla hieman varmempi sosiaalisen vastuun toteutumisesta sillä Suomessa on yleisesti työlainsäädäntö ja sen noudattaminen korkealla tasolla. Rikkomuksia silti tapahtuu ja vaikka työlainsäädäntöä noudatettaisiin, voi työntekijöiden hyvinvoinnissa olla parannettavaa ja työn johtaminen epäreilua. Myös Suomessa tapahtuu syrjintää ja työntekijöillä voi olla hyvin vähän vaikutusvaltaa työoloihin tai omaan työrooliin.
Työlainsäädännön noudattamisen pitäisi olla itsestäänselvyys. Lisäksi sosiaalisesti vastuullinen työnantaja pitää huolta työntekijöiden hyvinvoinnista reilulla ja tasa-arvoisella kohtelulla ja ottamalla heidät mukaan yrityksen toimintaan heidän toiveidensa mukaan. Koulutus, hyvinvoinnin palvelut sekä työntekijän urapolun tukeminen ovat osa vastuullista johtamista.
Vastuulliset yritykset näkevätkin työntekijöidensä tarjoaman valtavan hyödyn ja osaamisen. Vastuullinen yritys ei luota vanhanaikaiseen johtaja-alainen asetelmaan vaan osallistaa koko tiimin mukaan päätöksiin ja toiminnan kehittämiseen.
Esimerkiksi Koti Puhtaaksi on työntekijöidensä perustama ja omistama yritys. Näin työntekijöillä on aitoa valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia työpaikallaan. Työntekijöitä kannustetaan järjestäytymään ja heille maksetaan palkka koko työpäivän ajalta, sisältäen myös siirtymät kohteesta toiseen mikä ei ole itsestäänselvyys siivousalallakaan. Koti Puhtaaksi on palkittu Suomen parhaana työpaikkana vuonna 2019 ja Euroopan paras työpaikka -kilpailussa yritys ylsi yhdeksännelle sijalle vuonna 2019.
Inklusiivista palvelua kaikenlaisille asiakkaille
Vastuulliset yritykset miettivät myös asiakkaitaan oikeudenmukaisesti. Onko palvelu saavutettavissa, syrjiikö tuote jotain ihmisryhmää? Onko vaatteita kaikenkokoisille ja onko hinta reilu? Maksaako yritys veronsa kunnolla ja näin tuottaa hyötyä yhteiskunnalle
Esimerkiksi kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu Rockway tukee musiikin harrastusmahdollisuuksien tasavertaisuutta tarjoamalla olinpaikasta riippumatta jokaiselle mahdollisuuden saada tasokasta soiton- ja laulunopetusta ammattiopettajilta. Soitonopetusta voi saada esimerkiksi omassa kodissa, jolloin saavutettavuuden ongelmat eivät estä opiskelua. Palvelu tukee musiikin harrastamisen mahdollisuuksien tasavertaisuutta myös tarjoamalla alkuun maksuttoman kokeilun ja Rockwayn kursseja saa myös lainattua 80% Suomen kirjastoista. Rockwayn sosiaaliseen vastuullisuuteen kuuluu asiakkaiden tasavertaisen palvelun lisäksi syrjimätön työkulttuuri: yritys työllistää useita maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä ja rekrytoinnissa hakemukset ja ansioluettelot käsitellään sukupuolineutraalisti. Lisäksi Rockway lahjoittaa kuukausittain uusia soittimia niitä tarvitseville.
Toinen erinomaisesti sosiaalista vastuullisuutta edistävä palvelu on Vennerin ruokalaatikkopalvelu. Kyseessä on kotiin toimitettava kasvisruokalaatikko, jonka voi ostaa itselle tai tuttavalle mutta myös vähävaraiselle lapsiperheelle, jolle Venner toimittaa ruokalaatikon yhteistyökumppaniensa kautta. Venner siis organisoi ihmisten välistä auttamista ja palvelunsa avulla tarjoaa myös vähävaraisille perheille terveellistä, ravitsevaa kasvisruokaa. Laatikosta löytyy raaka-aineet ja reseptit seitsemään lämpimään kasvisateriaan, välipaloja, D-vitamiinia, hedelmiä, oliiviöljyä sekä digitaalinen kasvisruokakurssi. Vennerin tärkein tavoite onkin se, että kaikki ihmiset varallisuuteen katsomatta saisivat terveellistä, monipuolista ja ekologista ruokaa.