Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote!

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Matkailu

Huhtikuun poiminnat – sosiaalinen vastuullisuus ostoksilla

Voiko kuluttaja tukea sosiaalista vastuullisuutta omilla ostopäätöksillään? Entä miten toimii sosiaalisesti vastuullinen yritys?

Kestävä kuluttaja tunnistaa jo helpommin ilmaston kannalta vahingolliset tuotteet, mutta ostoksilla sosiaalisen vastuun kysymykset jäävät helpommin piiloon. Sosiaalisen vastuun ulottuvuuksiin lukeutuvat tärkeimpinä ihmisoikeuksien ja työntekijöiden oikeuksien kunnioittaminen ja noudattaminen. Vastuullinen yritys johtaa toimintaansa ja henkilöstöään niin, että kaikkien tuotteen tai palvelun arvoketjun osasten sisällä tapahtuva toiminta on oikeudenmukaisesta.

Sosiaalisen vastuullisuuden suurimpia ongelmia ovat lapsityövoiman hyväksikäyttö, orjatyövoima sekä turvattomat työolosuhteet. Näitä ongelmia esiintyy erityisesti maissa, joissa työsuojelulait ovat heikot tai puutteelliset. Monille suomalaisille tutuimpia sosiaalisen vastuun ongelmatuotteita ovat esimerkiksi pikamuotivaatteet joiden alkutuotanto, eli kankaan valmistus ja vaatteen ompelu tehdään turvattomissa oloissa. Joidenkin yritysten tuotantoketjut ovat pitkiä ja monimutkaisia eikä tuotannon eri vaiheita valvota tai edes tunneta hyvin. Myös tiettyjen elintarvikkeiden, kuten kaakaon viljelyyn ja tuotantoon, liittyy globaalisti työntekijöiden oikeuksien ja ihmisoikeuksien rikkomuksia.

Kestävää tuotantoa myös kehittyvissä maissa

Vaikka kehittyvissä maissa ihmisoikeuksia ja työntekijöiden oikeuksia ei säädellä yhtä tiukasti kuin esimerkiksi Suomessa, on myös muistettava, että myös huonoissa työoloissa työskentelevät ihmiset tekevät sen elannon vuoksi. Tuotannon lopettaminen riskimaissa ei ole siis suora ratkaisu, mutta tuotannon tapoja tulisi muuttaa oikeudenmukaisempaan suuntaan läpi toimialojen ja yritystyyppien. Myös kehittyvissä maissa, joista olemme kuulleet karuja tarinoita, voidaan valmistaa vastuullisia tuotteita. Kestävästi johdettu tuotanto auttaa paikallisia ihmisiä ja yhteisöjä.

Esimerkiksi Finarten kierrätyspuuvillamatot valmistetaan Intiassa, jossa yrityksellä on pitkäaikainen suhde yhteistyökumppanien kanssa. Kaikkien tuottajien tulee allekirjoittaa Finarten ohjesääntö (eng. Code of Conduct), joka ulottuu myös tuottajien alihankkijoihin. Yritys vierailee Intiassa paikan päällä vähintään kaksi kertaa vuodessa ja yritys osallistuu samalla projekteihin, jotka tukevat myös paikallista elämää. Kaikki tuotteen valmistuksessa mukana olevat työntekijät ovat työikäisiä, lapsityövoimaa ei käytetä koskaan ja mattojen valmistaja on myös mukana organisaatiossa joka rahoittaa kouluja ja työskentelee lapsityövoiman käyttöä vastaan. Valmistajalla on useita ulkopuolisen tahon myöntämiä sertifiointeja, joita varten toiminta on arvioitu myös sosiaalisen kestävyyden osalta.

Kulta ja jalokivet ovat esimerkiksi kaakaon tai kahvin tapaan tuotteita, joiden tuotantoon liittyy usein sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksien rikkomista. Kätkökorun kultakorut ovat kestävämpi valinta, sillä koruissa käytetään Reilun kaupan kultaa joka on vastuullisesti kaivettua eikä se ole peräisin teollisilta suurkaivoksilta vaan ainoastaan pienten kaivosten kullankaivajilta. Kaivajat saavat työstään takuuhinnan lisäksi Reilun kaupan lisän, jonka he voivat käyttää yhteisönsä hyväksi yhdessä päättämällään tavalla. Reilun kaupan kriteerien mukaisesti kullan kaivamisessa ei hyväksikäytetä lapsityövoimaa. Lisäksi yksittäisen jalokiven alkuperän toteaminen on erittäin haastavaa joten Kätkökoru käyttää tuotteissaan ainoastaan vintage-timantteja ja Madagasgarin safiireja joiden alkuperä on varmassa tiedossa.

Työntekijöiden arvostus yritystoiminnan pohjana

Sosiaalisen vastuun haasteet eivät rajoitu vain kaukana Suomesta valmistettavaan pikamuotiin tai eksoottisiin raaka-aineisiin. Lähituotantoa tukemalla voi olla hieman varmempi sosiaalisen vastuun toteutumisesta sillä Suomessa on yleisesti työlainsäädäntö ja sen noudattaminen korkealla tasolla. Rikkomuksia silti tapahtuu ja vaikka työlainsäädäntöä noudatettaisiin, voi työntekijöiden hyvinvoinnissa olla parannettavaa ja työn johtaminen epäreilua. Myös Suomessa tapahtuu syrjintää ja työntekijöillä voi olla hyvin vähän vaikutusvaltaa työoloihin tai omaan työrooliin. 

Työlainsäädännön noudattamisen pitäisi olla itsestäänselvyys. Lisäksi sosiaalisesti vastuullinen työnantaja pitää huolta työntekijöiden hyvinvoinnista reilulla ja tasa-arvoisella kohtelulla ja ottamalla heidät mukaan yrityksen toimintaan heidän toiveidensa mukaan. Koulutus, hyvinvoinnin palvelut sekä työntekijän urapolun tukeminen ovat osa vastuullista johtamista. 

Vastuulliset yritykset näkevätkin työntekijöidensä tarjoaman valtavan hyödyn ja osaamisen. Vastuullinen yritys ei luota vanhanaikaiseen johtaja-alainen asetelmaan vaan osallistaa koko tiimin mukaan päätöksiin ja toiminnan kehittämiseen.

Esimerkiksi Koti Puhtaaksi on työntekijöidensä perustama ja omistama yritys. Näin työntekijöillä on aitoa valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia työpaikallaan. Työntekijöitä kannustetaan järjestäytymään ja heille maksetaan palkka koko työpäivän ajalta, sisältäen myös siirtymät kohteesta toiseen mikä ei ole itsestäänselvyys siivousalallakaan. Koti Puhtaaksi on palkittu Suomen parhaana työpaikkana vuonna 2019 ja Euroopan paras työpaikka -kilpailussa yritys ylsi yhdeksännelle sijalle vuonna 2019.

Inklusiivista palvelua kaikenlaisille asiakkaille

Vastuulliset yritykset miettivät myös asiakkaitaan oikeudenmukaisesti. Onko palvelu saavutettavissa, syrjiikö tuote jotain ihmisryhmää? Onko vaatteita kaikenkokoisille ja onko hinta reilu? Maksaako yritys veronsa kunnolla ja näin tuottaa hyötyä yhteiskunnalle

Esimerkiksi kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu Rockway tukee musiikin harrastusmahdollisuuksien tasavertaisuutta tarjoamalla olinpaikasta riippumatta jokaiselle mahdollisuuden saada tasokasta soiton- ja laulunopetusta ammattiopettajilta. Soitonopetusta voi saada esimerkiksi omassa kodissa, jolloin saavutettavuuden ongelmat eivät estä opiskelua. Palvelu tukee musiikin harrastamisen mahdollisuuksien tasavertaisuutta myös tarjoamalla alkuun maksuttoman kokeilun ja Rockwayn kursseja saa myös lainattua 80% Suomen kirjastoista. Rockwayn sosiaaliseen vastuullisuuteen kuuluu asiakkaiden tasavertaisen palvelun lisäksi syrjimätön työkulttuuri: yritys työllistää useita maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä ja rekrytoinnissa hakemukset ja ansioluettelot käsitellään sukupuolineutraalisti. Lisäksi Rockway lahjoittaa kuukausittain uusia soittimia niitä tarvitseville.

Toinen erinomaisesti sosiaalista vastuullisuutta edistävä palvelu on Vennerin ruokalaatikkopalvelu. Kyseessä on kotiin toimitettava kasvisruokalaatikko, jonka voi ostaa itselle tai tuttavalle mutta myös vähävaraiselle lapsiperheelle, jolle Venner toimittaa ruokalaatikon yhteistyökumppaniensa kautta. Venner siis organisoi ihmisten välistä auttamista ja palvelunsa avulla tarjoaa myös vähävaraisille perheille terveellistä, ravitsevaa kasvisruokaa. Laatikosta löytyy raaka-aineet ja reseptit seitsemään lämpimään kasvisateriaan, välipaloja, D-vitamiinia, hedelmiä, oliiviöljyä sekä digitaalinen kasvisruokakurssi. Vennerin tärkein tavoite onkin se, että kaikki ihmiset varallisuuteen katsomatta saisivat terveellistä, monipuolista ja ekologista ruokaa.

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Matkailu

Helmikuun poiminnat – kestävää talvilomailua

Helmikuussa Suomen talvi on parhaimmillaan: päivät pitenevät Lappia myöten ja silti lunta riittää vielä etelässäkin. Helmikuussa alkaa myös hiihtolomakausi, jolloin suomalaiset perinteisesti keskittyvät talviurheiluun Suomen matkakohteissa ja mökeillä. Kotimaan matkailu on usein kestävä valinta, ainakin jos matkan voi taittaa raiteita pitkin.

Kotimaan matkailun suosio on noussut etenkin koronapandemian vuoksi, mutta se on täällä varmasti jäädäkseen. Suomi on täynnä upeita luontokohteita ja tunnelmallisia majoituspaikkoja, joihin myös voi helposti liikkua vähäpäästöisesti. Lisäksi kotimaanmatkailu tukee paikallisia yrittäjiä ja taloutta ja Suomessa myös työolot ovat yleisesti hyvällä mallilla, joten matkan sosiaalisen vastuullisuuden ulottuvuudet ovat kohdillaan. Kokosimme yhteen Vastuullisuuspaneelin arvioinnin läpäisseitä matkakohteita – poimi alta vinkit kestävään talvilomailuun kotimaassa!

Tunnelmallista mökkiasumista kestävästi

Suomen luomumatkailuyhdistykseen kuuluu useita ihania paikkoja ympäri Suomen. Yksi näistä on Pohjois-Pohjanmaalla, Ylivuoton metsäkylällä sijaitseva Vuoton Joutsen, joka tarjoaa majoituspalveluja kahden huoneiston, kahden mökin sekä leirintäalueen voimin. Lomatunnelma on helppo saavuttaa pitkäikäisten materiaalien, kuten järeän hirren kattamissa tiloissa. Varaava takka mökeissä ja huviloissa takaa kotoisan lämmön ja lähistön järvimaisemissa viettää helposti lomapäivät ilman tarkempia suunnitelmia.

Toinen luomumatkailuyhdistykseenkin kuuluva mökkiasumista tarjoava majoituspalvelu on Hykkilän huvilat. Tammelassa sijaitseva Hykkilän huvilat tarjoaa kaksi mökkiä ja yhden huvilan vieraden käyttöön ympäri vuoden. Kaikilla mökeillä on myös oma ranta!

Arjen irtiottoja kaupungissa

Jos etsit pientä irtiottoa arjesta ja mökkeilyn sijaan mieluummin kiertäisit vapaapäivinä kaupungilla kuin metsissä, suosittelemme kestävän hotelliyön tai parin varaamista. Hotellimajoitus sopii myös loma-aikojen ulkopuolella rikkomaan arjen rutiineja. Onhan se ihanaa, kun ei tarvitse itse laittaa ruokaa ja siivota, vaan voi käyttää jokaisen vapaan minuutin nautiskeluun!

Pieni kotimainen hotelliketju GreenStar Hotels on suunnitellut palvelunsa monelta kantilta mahdollisimman kestävästi. Hotelleja on kaiken kaikkiaan neljä: Joensuussa, Vaasassa, Jyväskylässä ja Lahdessa. Hotellien käyttöastetta pidetään mahdollisimman korkeana jolloin minimoidaan turhaan lämmitettävien neliöiden määrä. Lisäksi hotelliketju vähentää aktiivisesti vedenkäyttöä ja jätettä, käyttää vain uusiutuvaa sähköä ja tilat lämmitetään kaukolämmöllä.

Energiankulutus on yksi suurimmista hotellien ympäristökuormituksesta, minkä suoksi uusiutuvan sähkön ja vähäpäästöisen lämmityksen käyttö on erittäin tärkeää kestävyyden näkökulmasta.

Lahdessa sijaitseva Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone panostaa niin ikään energiatehokkuuteen ja hotellikäynnin ympäristöjalanjälkeen. Käyttösählö on uusiutuvista lähteistä ja huoneisiin on asennettu vesikiertoiset kattosäteilijät, joilla huoneet lämmitetään ja tarvittaessa jäähdytetään. Lämmityksessä hyödynnetään kaukolämpöä ja hotellin katolle asennettuja aurinkokeräimiä sekä viemäriveden lämmön talteenottoa. Aurinkokeräimillä sekä viemäriveden lämmön talteenotolla on saatu 125 megawattitunnin energiansäästö vuosittain. 

Liiku kestävästi myös lomalla

Kuluttajan tekemistä valinnoista päästöjä säästää eniten autottomuus, lentämisen välttäminen sekä uusiutuvaan sähköön vaihtaminen. Poimintojemme majoituskohteet käyttävät kaikki pääsääntöisesti uusiutuvaa sähköä ja lämmityksessä suositaan vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja. Kaikkeen liikkumiseen suosittelemme joukkoliikennettä ja vaihtoehdoista vähäpäästöisin on junamatkailu. VR:n junaliikenne kulkee 95 prosenttisesti uusiutuvalla, vesivoimalla tuotetulla energialla joten sen päästöt ilmakehään ovat huomattavasti pienemmät kuin muun liikennesektorin, joka on riippuvainen fossiilisista polttoaineista. Uudet sähköveturit pystyvät jopa ottamaan talteen jarrutuksista vapautuvan energian ja syöttämään sen takaisin sähköverkkoon.

Pääkaupunkiseudun julkinen liikenne HSL kuljettaa matkailijaa kaupunkien sisällä ja myös pääkaupunkiseudun metsät ovat hyvin tavoitettavissa ilman omaa autoa. HSL:n junaliikenne kulkee vesivoimalla tuotetulla sähköllä. Metro- ja raitiovaunuliikenne kulkee käyttäen pohjoismaista tuuli- ja vesivoimaa. HSL:n kulkupeleillä voit vierailla esimerkiksi Korkeasaaressa, joka on mukana vastuullisessa valikoimassa, sillä eläintarha suojelee luonnon monimuotoisuutta monin tavoin. Osa tarhan eläimistä on suojelun tarpeessa lajin uhanalaisuuden vuoksi tai esimerkiksi tullin takavarikoimia tai Villieläinsairaalaan tuotuja villieläimiä. Jokaisen lajin kautta kerrotaan luonnon ja sen monimuotoisuuden merkityksestä. Eläimet eivät siis ole tarhattuina vain ihmistä varten.

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan tai omaa kotipihaa pidemmälle rentoutumaan. “Staycation” oman kodin huomassa on usein vähäpäästöisin ja edullisin valinta. Teet kotoilusta onnistuneen loman, kun laitat puhelimen ja tietokoneen kiinni, valikoit vaatekaapin mukavimmat vaatteet esille ja keskityt läsnäoloon, hyvään ruokaan ja kotikaupungin tarjoamiin palveluihin!

TIESITKÖ?
  • Suomessa liikenne aiheuttaa noin 20 %  kasvihuonekaasujen kokonaispäästöistä. 

  • Matkailu aiheuttaa arviolta noin 8 % globaaleista kasvihuonepäästöistä, joista liikenne aiheuttaa noin 75 %.

  • Kotimaanmatkailu raiteita pitkin vähentää globaalisti ympäristölle raskaan lentoliikenteen käyttöä. Sitran mukaan lentoliikenteen päästöistä syntyy noin 3 % EU:n ja yli 2 % globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä.

  • Matkustamisen päästöjen kompensointiin löytyy useita palveluita. Tärkeintä on kuitenkin minimoida päästöt jo lähtökohtausesti. Kompensaatio tulisi nähdä viimeisenä askeleena vähäpäästöisen matkan suunnittelussa, kun ensin on päästöjen välttämiseksi ja vähentämiseksi tehty kaikki muut mahdolliset toimenpiteet.

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Matkailu

Viisi vinkkiä vastuullisen hotellin valintaan

Kaupallinen yhteistyö: GreenStar Hotels

Lomamatkailu kuuluu myös kestävään elämäntapaan. Matkailun ympäristökuormaan pystyy helposti vaikuttamaan lomakohteen lisäksi majoituksen valinnalla.

Kotimaanmatkailu on ollut viime vuosina suosiossa, ja poikkeuksellisten aikojen takia ulkomaanmatkat ovat jääneet monella tekemättä. Vaikka rokotusten myötä pian pääsee kenties jo lentämäänkin, on olemassa kuitenkin myös kestävämpiä tapoja matkustaa.  Suomesta löytyy paljon helmiä, joihin suunnata lomamatkalle, kuten upeita luonto- ja kulttuurikohteita.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksen vuonna 2019 teettämän kyselytutkimuksen mukaan kotimaanmatkailu onkin kasvattanut suosiotaan ja eniten kotimaassa matkailusta ovat innostuneet 18–44-vuotiaat nuoret aikuiset. Tärkeimpiä syitä muutokseen ovat olleet kiinnostus paikallisuuteen ja ekologisuuteen. 

Sen lisäksi, että valitsee kotimaan matkakohteen, voi matkaa suunniteltaessa tehdä muitakin kestäviä valintoja – esimerkiksi hotellia varatessa. Booking.com teettämän kyselyn mukaan jopa 70 % matkailijoista haluaisi tehdä vastuullisia valintoja majoituksen suhteen, mutta eivät välttämättä tiedä miten. 

Ostavastuullisesti.fi tarjoaa kestävästä matkailusta kiinnostuneelle erilaisia vastuullisia vaihtoehtoja niin liikkumiseen, elämyksiin kuin majoituspalveluihinkin. Erinomaisena esimerkkinä Vastuullisuuspaneelin hyväksymästä kestävämmästä valinnasta toimii muun muassa  GreenStar Hotels, jonka kantavana ajatuksena on tarjota hotellihuoneita, jotka sisäänrakennetulla ekologisuudella säästävät sekä ympäristöä että kustannuksia. 

Listasimme matkailijoille viisi vinkkiä, joihin paneeli kiinnitti huomiota GreenStar Hotelsin vastuullisuuden arvioinnissa. Nämä seikat kannattaa pitää mielessä vastuullista yöpaikkaa valitessa!

1. Sijainti

Hotellin valinnassa sijainti on tärkeä kriteeri niin käytännöllisyyden kuin myös vastuullisuuden kannalta. Kaikki GreenStar Hotelsin hotellit sijaitsevat kaupunkien keskustassa, joten niihin on vain lyhyt kävelymatka rautatie- ja linja-autoasemilta. Reissuun voi siis hyvin lähteä myös julkisilla kulkuneuvoilla. Jos päättää kuitenkin lähteä matkaan autolla, kaikissa ketjun hotelleissa on sähköautojen latauspiste, jonka käyttö kuuluu yöpymisen hintaan.

Keskeinen sijainti on kestävä valinta myös siitä syystä, että matkan aikana voi helposti tutustua kävellen matkakohteeseen. GreenStarin hotelleista saa myös lainata ilmaiseksi polkupyöriä, joilla on kätevä liikkua keskustassa tai tehdä vaikka retki pidemmällekin lähiympäristöön.

2. Energiatehokkuus ja vedenkäyttö

Veden- ja energiankulutus sekä syntyvä jäte ovat merkittävimpiä päästöjen lähteitä sekä ympäristökuormitusta aiheuttavia tekijöitä hotelleissa. Majoituksen valinnassa kannattaakin suosia hotellia, joka kertoo tekevänsä aktiivisesti töitä niin veden- ja energiankulutuksen kuin jätemäärän vähentämiseksi.  

GreenStarin hotelleissa vieraiden vedenkulutus on keskimäärin vain noin 100 litraa vuorokaudessa, mikä on vähemmän kuin suomalaisten keskimääräinen vedenkulutus päivässä. Lisäksi jätemäärää pyritään jatkuvasti minimoimaan. GreenStarin hotellit käyttävät myös uusiutuvaa sähköä ja ne lämmitetään kaukolämmöllä, joka on valittu paikallisesti saatavilla olevan päästöttömimmän vaihtoehdon mukaan. Kaikissa hotelleissa on myös omat aurinkovoimalat katolla, joten hotellit tuottavat itse osan omasta energiastaan.

Hotellivieraana voi tietenkin myös itse pyrkiä toimimaan mahdollisimman kestävästi suosimalla esimerkiksi lyhyitä suihkuja sekä harkitsemalla kuinka usein on välttämätöntä pyytää vaihtamaan lakanat tai pyyhkeet.

GreenStar Hotelsin kaikki hotellit ovat kaupunkien keskustassa, lyhyen kävelymatkan päässä rautatie- ja linja-autoasemilta.
3. Korkea käyttöaste

Aivan kuten kodin korkea käyttöaste ja asuminen pienemmissä neliöissä on ekoteko, sama pätee myös hotellien vastuullisuuteen. Mitä suurempi käyttöaste hotellilla on, sitä useammalle kävijälle hotellin ylläpitoon tarvittavat resurssit jakautuvat. 

GreenStar Hotelsin huoneet on suunniteltu niin, että niissä voidaan saavuttaa mahdollisimman korkea käyttöaste. GreenStarin hotelleissa voikin yöpyä jopa 2–3 kertaa enemmän ihmisiä kuin tyypillisessä samankokoisessa hotellissa. Tätä tukee myös huoneiden hinnoittelu – yhdessä huoneessa yöpyy samalla hinnalla aina 1–5 henkeä.

4. Ruoka

Lomamatkan ympäristökuormaan on helppo vaikuttaa myös omilla ruokavalinnoilla suosimalla kasvispainotteista ja lähellä tuotettua ruokaa sekä välttämällä hävikkiä. Suurin osa ruokahävikistä tulee kuitenkin ravintoloiden omasta toiminnasta. Erityisen suuri osa ravintola-alan hävikkiruoasta syntyy linjastojen tarjoilutähteistä, ja tämä pätee hotellialalla erityisesti aamiaistarjoiluihin. 

GreenStarin hotelleissa hävikin määrään kiinnitetään huomiota tarjoamalla aamiaisella vain suosituimpia aamiaisruokia ja panostamalla määrän sijaan laatuun. Hotellin ravintoloissa käytetään pääosin luomutuotteita ja tehdään tiivistä yhteistyötä paikallisten lähituottajien kanssa.

5. Sisustusmateriaalit

Myös hotelleissa käytetyillä materiaaleilla on merkitystä. GreenStarin hotellien sisustukseen on valittu kestäviä materiaaleja, kuten puuta ja kierrätysmateriaaleja. Lisäksi hotelleissa suositaan Joutsenmerkittyjä tuotteita, mikä näkyy esimerkiksi maalien ja sänkyjen valinnassa. Kaikki GreenStarin hotellit myös siivotaan Joutsenmerkityillä tuotteilla.

GreenStar hotellit ovat kestävämpi valinta, sillä ne on suunniteltu siten, että niissä on mahdollista saavuttaa normaalihotellia korkeampi käyttöaste, jolloin hotellin ylläpitoon tarvittavat resurssit jakautuvat useammalle kävijälle.

Matkailu on rentouttavaa loma-ajan luksusta ja siitä ei onneksi tarvitse luopua kestävässä elämäntavassakaan. Suomesta löytyy paljon kiinnostavia matkakohteita, ja vastuullisen matkailijan iloksi nykyään tarjolla on myös kestävään toimintaan sitoutuneita majoituspalveluita. 

GreenStar Hotels ottaa kaikessa suunnittelu- ja valmistelutyössä mahdollisimman hyvin vastuullisuuden huomioon, jotta asiakkaalle valinta ja kokemus olisi mahdollisimman helppo. Sen lisäksi, että hotellit ovat vastuullisen matkailijan valinta, myös asiakastyytyväisyys on niissä hyvin korkealla. 

”Vastuullisuus kannattaa aina. Kestävä ja tehokas toimintatapa säästää ympäristöä, laskee kustannuksia hyvin suunniteltuna, ja meillä tätä kautta myös huoneen hintaa. Kaikki voittavat.” kiteyttää toimitusjohtaja Kristian Ikonen.

Vastuullisen majoituksen valitsemalla ei siis luovu mistään – päinvastoin, kaupan päälle saa hyvän mielen siitä, että tietää tukevansa kestävän vaihtoehdon tarjoajaa.

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Matkailu

Yhteiskäyttöpalvelu on oiva vaihtoehto omistamiselle – vastuullista veneilyä kuukausimaksulla

Kaupallinen yhteistyö: Skipperi

Yhteiskäyttöpalvelut ovat tätä päivää. Yhä useampi vaihtaa omistamisen kestävämpiin vaihtoehtoihin. Mistään ei silti tarvitse luopua, sillä uusia, erilaisiin tarpeisiin vastaavia yhteiskäyttöpalveluita syntyy jatkuvasti. Sellainen on myös veneiden vuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu Skipperi, joka tuo veneretket helposti jokaisen saataville.

Kaunis auringonpaiste houkuttelee ulos ja ympäristön hyvinvointi halutaan ottaa huomioon myös kesän harrastuksissa. Kestävä elämä on entistä useammalle tärkeä tapa elää arkea, mutta se ei tarkoita että pitäisi luopua elämyksistä, joita kesällä voi kokea.

Suomen kesässä veden läheisyydessä vietetyt päivät ja illat ovat poikkeuksellisen mieleenpainuvia. Moni saattaa haaveilla veneestä, joka kiitää veden pinnalla helteisenä kesäpäivänä. Miten ihana tapa retkeillä saaristossa ja järvien poukamissa. Silti veneen omistaminen saattaa tuntua vieraalta ja vaivalloiseltakin.

Skipperi on suomalainen veneiden vertaisvuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu, joka toimii kuukausimaksulla.

Ensimmäinen veneilyn yhteiskäyttöpalvelu

Elämme yhteiskunnassa, jossa on jo saatavilla monia yhteiskäyttöpalveluita. Omaa autoa ei tarvitse, sillä julkista liikennettä tai erilaisia kyytipalveluita on tarjolla moneen lähtöön. Polkupyörääkään ei ole pakko hankkia omaksi vaan isommissa kaupungeissa on saatavilla kaupunkipyöriä, ja yhä useammassa taloyhtiössä on yhteiskäyttöpyöriä ja jopa yhteiskäyttöautoja. Innostus jakamistalouteen näkyy myös siinä, että harvoin tarvittavia laitteita ja tavaroita voi nykyään vuokrata tai lainata ilmaiseksi monessa kunnassa.

Kesälomareissuille moni suomalainen vuokraa auton ja mökkeilee vuokramökissä. Perinteisten kesälomaharrastusten lisäksi myös veneily voi olla kaikkien ulottuvilla ilman, että venettä tarvitse itse omistaa. Aiemmin veneily on ollut vain harvojen harrastus, mutta nyt Suomen kauniista vesistöistä pääsee nauttimaan yhä useampi, sillä Vastuullisuuspaneeli on valinnut Ostavastuullisesti.fi -sivustolle mukaan veneiden vertaisvuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu Skipperin

Skipperi Fleet -palvelun kuukausimaksuun kuuluu Suomessa 25 kotisatamaa ja yli 150 moottorivenettä sekä soutuvenettä. Vesille voi lähteä helposti silloin kun haluaa lähimmästä kotisatamasta, ja veneitä saa käyttää rajattomasti. 

Moottoriveneiden valinnassa on kiinnitetty huomiota veneiden ja moottorien kestävyyteen, taloudellisuuteen ja hiljaisuuteen. Suurin osa veneistä on laadukkaita Yamarin Cross 57 BR-merkkisiä, mutta myös soutuveneitä löytyy halukkaille. Jokaisesta veneestä löytyy täysi varustelutaso, joten veneretkelle et siis tarvitse muuta kuin säänmukaiset varusteet ja kännykän. Soutuveneiden kausimaksu on vain 39 euroa ja veneitä löytyy pääkaupunkiseudulta, Lohjalta ja Tampereelta.

Skipperin Akatemia kouluttaa myös kokemattomat vesilläliikkujat vastuulliseen veneilyyn.

Veneily kiinnostaa yhä useampaa

Koronapandemian myötä veneilystä on tullut yhä suositumpi harrastus ja veneiden ensirekisteröintien määrät ovat olleet Suomessa kasvussa kaikissa maakunnissa vuodesta 2020. Suosion nousu on tuonut ajankohtaiseksi myös veneilyn ympäristövaikutukset, joista suurimpia ovat vesistöjen rehevöityminen ja etenkin merialueilla veneiden pohjamaalien aiheuttama kemikalisoituminen. Kokonaisuutena kotimaan sisäinen vesiliikenne tuottaa noin prosentin Suomen kasvihuonepäästöistä

Skipperin palvelu on syntynyt halusta tehdä veneilystä helppoa ja vastuullista. Koska veneiden käyttö jakaantuu usean kesken, olemassa oleville resursseille saadaan korkeampi käyttöaste. Tällöin tarvitaan vähemmän uusia veneitä suuremmalle joukolle käyttäjiä, eivätkä veneet seiso laitureissa tyhjän panttina. 

– Myydä vai vuokrata? Siinä oli kysymys, kun perheeseemme syntyi toinen lapsi ja rakas purjeveneemme S/Y Kippo jäi vähemmälle huomiolle, mitä se ansaitsi. Vuokralaisten löytäminen tai veneen vuokraaminen osoittautui aika vaikeaksi ja päätimme kääriä hihat ja tehdä alustan oman veneen vuokraamiseen. Yhteiskäyttöpalvelun lanseerasimme vuonna 2018, jotta mahdollisimman moni voisi kokea ainutlaatuisia kokemuksia vesillä edullisesti, helposti ja kestävästi, kertoo Anna-Leena Raij, yksi Skipperin perustajista. 

Fleet-palvelun lisäksi Skipperin kautta voi siis myös vuokrata oman veneensä helposti ja turvallisesti muille veneilijöille. Vuokratuloilla voi kattaa esimerkiksi veneen ylläpitokustannuksia ja pidentää näin sen käyttöikää. 

Yhteiskäyttöpalvelun myötä harrastus on yhä useamman ulottuvilla, sillä Skipperin yhteisöön voivat liittyä niin veneilyn ammattilaiset kuin vasta-alkajatkin. Aloittelijoille jäsenyyteen kuuluu Skipperi Akatemian teoriatunnit ja käytännön koulutus. Ketään ei lähetetä vesille ilman asianmukaisia taitoja, vaan koulutuksella pidetään huolta, että jokainen tuntee hallitsevansa veneilyyn kuuluvat taidot. Näin veneilystä voi nauttia ilman huolia. 

Skipperi Akatemiassa myös vastuullinen vesillä liikkuminen huomioidaan koulutuksessa. Palvelun jäsenille painotetaan toisten veneilijöiden ja luonnon kunnioittamista. Sattuipa pysähdys saarelle tai tuttuun venesatamaan, on aina huolehdittava siitä, että omat roskat kerätään eikä eläimistöä häiritä.

Skipperin palvelu on kestävämpi valinta, sillä se perustuu yhteiskäyttöön, jolloin olemassa oleville resursseille saadaan korkeampi käyttöaste.

Puhelimen avulla veneilemään

Miten palvelu sitten toimii? Kun into päästä vesille iskee, toimi näin:

  • Kirjaudu Skipperin verkkosivustolla palvelun käyttäjäksi
  • Lataa sovellus puhelimeesi 
  • Siirry lähimpään Skipperin kotisatamaan 
  • Veneile ilman huolia lokakuun loppuun

Jos veneily ei ole tuttua ennestään, voit kouluttautua Skipperi Akatemiassa vastuulliseen vesillä liikkumiseen.

Yhä useampi haluaa oppia veneilyn taidon, sillä elämykset luonnon keskellä ovat vertaansa vailla. Veneellä on mahdollista kokea täysin erilaisia kohteita kuin esimerkiksi autolla. Kauniit saaristot ja luonnontilassa olevat saaret jättävät usein kauneudellaan sanattomaksi. Suomen luonnossa veneily onkin siksi ihanteellinen tapa tutustua vesistöihimme.

Veneilemään voi lähteä ystäväporukalla, perheen kesken, pariskuntana tai vaikka yksin. Skipperi-veneet ovat aina valmiina seuraavaa seikkailua varten.

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Matkailu

Moderni laivateknologia avaa uusia mahdollisuuksia kestävään matkailuun

Kaupallinen yhteistyö: Viking Line

Kestävien elämäntapojen ja ulkomaanmatkailun yhdistäminen ei ole kovin helppoa Suomesta käsin. Jos haluaa välttää lentämistä ja suosia maata pitkin matkustamista, tulee Eurooppaan harmittavan pitkä matka. Laivayhteydet tarjoavat luontevan ratkaisun meitä ympäröivien merialueiden ylittämiseen ja modernin teknologian myötä myös laivaliikenteestä löytyy nykyisin kestäviä vaihtoehtoja.

“Laivaliikenne on osittain vanhentuneiden mielikuvien uhri. Esimerkiksi Viking Linen risteilijät ovat kaukana niistä kauhutarinoista, joissa piipuista nousee mustaa nokista pakokaasua ja likavesiä lasketaan mereen”, toteaa Viking Linen vastuullisuuspäällikkö Dani Lindberg.

Parhaimmillaan laivat voivat liikuttaa isoja ihmismääriä sekä rahtia tehokkaasti ja ympäristön huomioiden. Esimerkiksi vuonna 2019 Turku–Tukholma-välillä Viking Linen reittikohtaiset hiilidioksidipäästöt matkustajaa kohden olivat 19 kiloa. Samalla reitillä liikennöi Viking Gracen lisäksi sen sisaralus Amorella. Vertailun vuoksi sama määrä hiilidioksidia syntyy, kun keskimääräisellä uudella henkilöautolla ajaa noin 155 kilometriä. Uutena myytyjen henkilöautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästö Suomessa vuonna 2020 oli 122,6 g/km.

M/S Viking Grace on energiatehokas hybridialus, joka liikennöi Turun ja Tukholman välillä.

Modernia teknologiaa

Teknologian kehittyminen on jatkuvasti parantanut mahdollisuuksia vastuullisempaan liikkumiseen ilman kompromisseja matkustusmukavuudessa. Vuonna 2013 Viking Linen laivastoon liittynyt M/S Viking Grace on monella tavalla oiva esimerkki ja mittapuu kestävälle meriliikenteelle.

Turun ja Tukholman välillä liikennöivällä Viking Gracella on pituutta 218 metriä, ja se tarjoaa tilaa 2 800 matkustajalle sekä 556 henkilöautolle. Kaiken tämän liikuttamisesta huolehtivat neljä Wärtsilän 8L50DF-moottoria, jotka tarjoavat polttomoottorille poikkeuksellisen korkean, jopa 47 prosentin, termisen hyötysuhteen. 

Tämä osa polttoaineen sisältämästä energiasta saadaan siis hyötykäyttöön. Polttomoottorin hyötysuhde on kierrosluvusta riippuvainen, ja tämän takia laivan moottoreita käytetään kiinteällä parhaan hyötysuhteen tarjoavalla kierrosluvulla. Moottoreilla ei pyöritä Viking Gracen tapauksessa potkureita mekaanisella yhteydellä, vaan moottoreiden voimalla käytetään generaattoreita sähköä tuottamaan. Laivaa liikuttavia potkureita käytetään siis sähköllä. Monissa vanhemmissa aluksissa on niin sanottujen päämoottoreiden lisäksi erilliset apumoottorit tarvittavan sähkön tuottamiseksi. Viking Gracen tapauksessa näistä on voitu luopua ja myös oheistoimintojen energiantarve voidaan täyttää päämoottoreiden voimalla.

Moottorin nimestä löytyvä lyhenne DF viittaa sanoihin dual-fuel. Tämä on kulmakivi koko aluksen päästöjen vähentämiselle. Kyseessä on kansainvälisesti ensimmäinen tämän kokoluokan matkustaja-alus, joka käyttää pääpolttoaineenaan LNG:tä, eli nesteytettyä maakaasua. Maakaasu tuo merkittävät edut etenkin pienhiukkaspäästöjen suhteen. Se on täysin rikitön polttoaine, minkä lisäksi hiukkaspäästöt vähenevät 85 prosenttia ja kasvihuonekaasupäästöt 15 prosenttia perinteiseen dieselöljyyn verrattuna. Dieselöljyä käytetään kuitenkin edelleen ominaisuuksiensa vuoksi moottorien käynnistämiseen.

Moderni moottoriteknologia tarjoaa valmiin mahdollisuuden tulevaisuudessa nykyistäkin vähäpäästöisempään operointiin. Maakaasu on nimittäin mahdollista korvata myös biokaasulla, mikä vähentäisi kokonaispäästöjä entisestään. Lähivuosina tarjonnan kasvaessa ja hintatason laskiessa biopolttoaineiden osuus laivaliikenteessä tulee nousemaan kiihtyvään tahtiin.

Polttoaineesta riippumatta myös pakokaasuista otetaan hyöty irti. Viking Gracelta löytyvällä Ocean Marine -järjestelmällä pakokaasujen muuten hukkaan menevästä lämmöstä generoidaan sähköä laivan operointiin. Tällä järjestelmällä polttoaineenkulutusta saadaan vähennettyä parhaimmillaan 2–5 prosenttia.

Kestäviä ratkaisuja läpi laivan

Modernin ja tehokkaan moottoriteknologian lisäksi vastuullisuus on huomioitu Viking Gracella myös laivan päivittäisissä toiminnoissa. Esimerkiksi jätteiden kierrätys on hoidettu tehokkaasti ja laivalta toimitetaan kierrätykseen lasipakkaukset, metallijäte, paperit ja pahvit. Alukselta kerätty pakkausmuovi voidaan käyttää myymälöiden muovikassien valmistamiseen ja ruokajäte puolestaan toimitetaan prosessoitavaksi biokaasulaitoksiin.

Kierrätettävyys huomioidaan myös laivan varustelussa. Esimerkiksi aluksella muutaman vuoden välein vaihdettavat kokolattiamatot menevät aina kierrätykseen, ja päätyvät suurimmilta osin uudelleen samaan käyttöön. Myös miehistön asujen valmistuksessa on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja.

Laivoilla siis huomioidaan nykyaikainen kiertotalous hyvin monipuolisesti. Viking Linen vastuullisuuspäällikkö Lindberg kiteyttää tärkeän asian hyvin: “Teemme paljon näkymätöntä, mutta erittäin merkityksellistä työtä”.

Aluksen kokonaistaloudellisuutta parannetaan säännöllisillä modernisointiprojekteilla. Hyvä esimerkki on vuonna 2019 toteutettu Viking Gracen ilmanvaihtojärjestelmän päivitys. Tavoitteena oli saavuttaa optimaalinen ilmanlaatu sekä parantaa energiatehokkuutta. Tuloksena saavutettiin noin 90 tonnin vuotuinen laskennallinen säästö polttoaineenkulutuksessa, mikä vastaa 250 tonnia hiilidioksidia. Luku vastaa Viking Linen kaikkien Maarianhaminan konttoreiden yhteenlaskettua vuosikulutusta pääkonttori mukaan lukien.

Energiansäästöä haetaan myös rohkeilla uuden teknologian kokeiluilla. Viking Grace oli kansainvälisesti ensimmäinen matkustaja-alus, jolle asennettiin roottoripurje vuonna 2018. Niin sanottuun Magnus-efektiin perustuvan roottoripurjeen suoraa vaikutusta polttoaineenkulutukseen on ollut vaikea arvioida. Roottoripurjeesta saatava hyöty perustuu pyörivän sylinterin muotoisen kappaleen vastakkaisilla puolille syntyvään paine-eroon. Tämän seurauksena sylinteriin kohdistuu voima, joka optimaalisessa tilanteessa keventää potkureiden työtä. Viking Gracen saaristoinen reitti osoittautui haastavaksi ympäristöksi ja roottoripurjeen kokeilujakso päättyi keväällä 2021. Testijaksolta saatiin kuitenkin paljon arvokasta tietoa, ja roottoripurjeella todettiin saavutettavan suuremmat hyödyt isommilla merillä.

”Roottoripurjeteknologia on joka tapauksessa lupaava ja kunnianhimoinen askel kohti ympäristöystävällisempää merenkulkua”, kertoo Lindberg.

Vastuullisuuspaneeli on hyväksynyt Viking Gracen kestävämmäksi valinnaksi, sillä sen hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin muiden vastaavien matkustaja-alusten.

Kohti puhtaampaa tulevaisuutta

Pidemmän aikajänteen tavoitteena Viking Line tähtää fossiilisista polttoaineista luopumiseen. Viking Grace avaa omalta osaltaan tietä biokaasun suuntaan, mutta yhtiössä seurataan mielenkiinnolla myös muita vähähiilisiä vaihtoehtoja. Myös muut biopolttoaineet ja olemassa olevan kaluston modernisointi esimerkiksi hukkaenergian talteenottojärjestelmillä mahdollistavat merkittävät vähennykset kokonaispäästöissä.

Myös laivaliikenteen sähköistyminen herättää kiinnostusta. Pelkästään akkusähkön voimalla liikkuminen ei ainakaan lähitulevaisuudessa tule olemaan realistinen vaihtoehto isoilla risteilijöillä valtavan akkukapasiteetin tarpeen vuoksi. Akkuteknologian kehittyminen ja yhdistäminen esimerkiksi polttokennoteknologiaan tarjoavat kuitenkin mielenkiintoisen mahdollisuuden. Polttokennoilla vaadittava sähkö voitaisiin valmistaa laivalla päästöttömästi, ja kompaktit akustot toimisivat energian välivarastoina. Tämä vaatii kuitenkin vielä testaamista ja etenkin vedyn jakeluverkoston kehittymistä.

Isossa mittakaavassa suuntaa viitoittavat kansainvälisen merenkulkujärjestön päästötavoitteet. Vuoteen 2030 mennessä päästöjä on tavoite vähentää 40 prosentilla vuoteen 2008 verrattuna. 

“Olemme sitoutuneet YK:n globaaleihin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Osana tätä haluamme olla edelläkävijä uuden, vähäpäästöisemmän teknologian käytössä. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi jatkamme yhteistyötä innovatiivisten energiateknologiayritysten ja alan tutkijoiden kanssa”, Lindberg kiteyttää.

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Matkailu

Sandra Pesonen: Omaa vastuullisten valintojen tietä etsimässä

Usein kun puhutaan vastuullisesta kuluttamisesta tai vastuullisista valinnoista, tulee itselle helposti hieman pönttö olo. On ollut hirveän vaikeaa erottaa alati laajenevilta markkinoilta niitä toimijoita, jotka aidosti toimivat vastuullisesti tai ajattelevat ympäristöä tuotteiden valmistuksessa.

Itse olen vuosia kulkenut sokeana ostamassa tuotteita, joiden alkuperä ei todellakaan kestäisi tarkempaa tarkastelua päivänvalossa. Hiilijalanjäljestä puhuminen on mennyt ohi korvien ja napajäätiköiden sulaminen vain ihmetyttänyt uutisissa. Tarpoessani töihin aamuisin 20 asteen pakkasessa on ilmastonmuutos kuulostanut pelkältä vitsiltä ja kuukausia kestävät maastopalot ympäri maailman vain kurjalta sattumalta. 

Olen syyllistynyt lähes koko elämäni ajan vähättelemään kulutuksemme vaikutuksia maapallomme tulevaisuuteen ja ummistanut silmäni ikäviltä uutisilta. Olen tuijotellut haukotellen David Attenboroughin luontodokumentteja Netflixistä ja kohautellut olkapäitäni hurjille väitteille, joiden mukaan olisimme ensimmäistä kertaa maapallon historiassa matkalla joukkotuhoon nopeammin kuin miten se olisi tapahtunut luonnon omilla ehdoilla.

Asioiden liiallinen ajatteleminen on saanut silmäkulmani kurtistumaan ja vaihtamaan nopeasti johonkin kevyempään katsottavaan. 

Sandra Pesonen asuu ja työskentelee osan vuodestaan Indonesian Länsi-Papualla. Kuva: Sandra Pesonen

Valintojen edessä

Elämme kirjaimellisesti kuluttamisen kulta-aikaa, eikä ostoksien tekeminen ole ikinä ollut näin helppoa. Tilaamme nuukuuspäissämme lyhytikäistä tavaraa muutamalla eurolla 11 000 kilometrin päästä, vaikka voisimme saada vuosikymmeniä kestävän tuotteen muutaman kilometrin säteeltä kodistamme. Kuinka moni tulee ajatelleeksi lapsi- tai halpatyövoimaa tilatessaan parin euron tuotteen internetin kautta? Entä kuinka suuren hiilijalanjäljen jätämmekään jälkeemme kun lennämme muutaman päivän lomille, tehotuotamme lihaa tai tilaamme halpamuotia verkosta? 

Vähättelemme usein oman toimintamme vaikutuksia globaalilla tasolla ja urputamme, miten me muka täällä pohjolan perukoilla oikein voisimme vaikuttaa tämän maailman asioihin mitenkään. Ne tyypit siellä kaukomaillahan roskaavat ja heidän tehtaidensa saasteet ohentavat otsonikerrostamme. 

Muutokseen tarvitaan tietoa, halua ja omakohtaista heräämistä. Tieto meille on jo tarjottu ja halun muutokseen voimme löytää jo tänään. Se voi alkaa pienistä oivalluksista ja paisua muutaman vuoden aikana hyvinkin määrätietoiseen toimintaan. Tärkeintä olisi kuitenkin herätellä itsessään sitä vastuullista puolta ja ajatella näitä asioita. 

Itse heräsin tuosta ”ei minun kulutukseni mihinkään voi vaikuttaa” -unesta kirjaimellisesti pinnan alla painottomana kelluessani. Päädyin mukaan korallien uudelleenistuttamisprojektiin pienellä saarella Indonesiassa ja pääsin eturivistä katselemaan tuota lumoavaa pinnan alaista maailmaa. Olinkin vetäistä keuhkot täyteen suolaista merivettä, kun tajusin meidän aiheuttaneen pitkälti jo tuon upean merenalaisen maailman tuhon. Katsoin ympärilleni ja näin oman toimintani sekä kanssamatkaajieni kädenjäljen selkeämmin kuin koskaan. 

Olin sanaton. 

Halusin siltä seisomalta uida halaamaan jokaista kalaa ja pyytää anteeksi jokaista – ei-ekologista – aurinkorasvatippaa, jonka vuosien varrella olin huuhtonut iholtani mereen.  

En ollut halunnut uskoa meidän olevan syypää ilmastonmuutokseen, enkä halunnut uskoa luonnon tuhoutuvan takiamme. Oli niin paljon helpompaa ja mukavampaa sysätä ikävät ajatukset sivuun, lentää viikonlopuksi Roomaan juomaan viiniä ja kahlata läpi alelaareja halpamuotiliikkeissä. 

Koralleja Raja Ampatissa, Länsi-Papualla. Kuva: Sandra Pesonen

Kohti kestävämpää huomista

Tuon Indonesiassa viettämäni ajan jälkeen jouduin siis minäkin nielemään sen karvaan totuuden, että näin me emme vain voisi jatkaa eteenpäin. Aloin tarkastella arkisia ostoksiani ja tutkia konkreettisia keinoja, joilla pystyisin parantamaan kulutustottumuksiani. Vaatisiko se paljonkin muutoksia? Olisiko muutoksissa vaikea pysyä ja olisiko kallista ostaa vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita? 

Hankin muutaman vastuullisesti tuotetun vaatteen ja huomasin vuoden jälkeen niiden näyttävän edelleen täysin uusilta. Ostin kuukupin ja huomasin säästäväni puolen vuoden jälkeen sen ostosta jo rahaa. Vähensin lihansyöntiä, aloin käyttämään joukkoliikennettä ja lopetin ylimääräisen ostelun. Löysin siis hyvin nopeasti elämästäni asioita, joiden kohdalla pystyin kuluttamistottumuksiani muuttamaan. 

Kukaan ei tosiaankaan voi olla paras kaikilla osa-alueilla, mutta omia kulutustottumuksiaan voi tarkastella kriittisemmin. Muutoksen edessä itselle pitää myös osata olla armelias, mutta pyrkiä tietysti kohti kestävämpää huomista. Niin kuin aikaisemmin jo mainitsin, olen itse havahtunut tarkastelemaan omia valintojani vasta viime vuosien aikana ja yritän koko ajan tehdä parempia valintoja. Nyt olen allekirjoittanut kestävän kuluttamisen lupauksen, ostanut aurinkorasvaa, jonka etikettien katsominen kestää kirkkaassa päivänvalossakin tarkemman tarkastelun, ja pyrkinyt pitäytymään kestävissä valinnoissa. 

Sillä loppujen lopuksi meidän jokapäiväisillä valinnoillamme, ostoksilla sekä kuluttamisella on väliä. Vastuullisesti tuotteita valmistavia yrityksiä tukemalla olemme aina askeleen lähempänä parempaa ja kestävämpää huomista. 

Oletko sinä kokenut vastuullisuusheräämisen? Mikä sai sinut muuttamaan kulutustottumuksiasi?

Sandra Pesonen

Kirjoittaja on Terveiset päiväntasaajalta -blogin takana hääräävä matkabloggaaja, jonka missiona on koralliriuttojen pelastaminen sekä vastuullisten valintojen tekeminen matkoilla. Sandra asuu osan vuodesta Indonesian Länsi-Papualla, jossa hän työskentelee pienessä paikallisessa resortissa. Sandran elämää voi seurata myös Instagramissa.