Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote!

Beatboxaajan keittiössä – Kolme kysymystä Felix Zengerille

Kaupallinen yhteistyö: Puustelli Miinus

Beatboxaaja on muusikko ja esiintyjä, joka tuottaa ääniä omalla suullaan. Felix Zenger tykästyi jo varhaisella iällä ajatukseen, että voisi tuottaa rytmimusiikkia ilman raskasta laitteistoa.

Pitäisikö poikkeuksellinen ratkaisu tulkita varhaisena vihjeenä luonnon resursseja kunnioittavasta minimalismista? Tuskinpa sentään. Zenger vain on lapsesta saakka ihaillut taiteen ja liikunnan lajeja, jotka perustuvat taiturilliseen kehonhallintaan ilman apuvälineiden arsenaalia. Beatboxaamiseen taas yhdistyy musiikillinenkin puoli, johon taiteilija tutustui jo viisivuotiaana pianonsoittoharrastuksen merkeissä.

Artisti, tuottaja ja beatboxaaja Felix Zenger on esiintynyt ja levyttänyt lukuisten artistien ja yhtyeiden kanssa, kuten Paleface, Kari Tapio, Asa, Rajaton ja Iiro Rantala. Hän on julkaissut soololevyn Won’t Say a Thing (2011) ja vaikuttaa nykyisin Don Johnson Big Bandissa vakinaisena jäsenenä.

Oman arvionsa mukaan muusikko hallitsee satoja erilaisia ääniä tai äänneyhdistelmiä. Hän on myös moninkertainen freestylefootbagin Suomen mestari.

Kaiken ohessa Zenger ottaa tänäkin päivänä materiaalikysymykset tosissaan. Niin kodin, ympäristön kuin oman hyvinvointinsa nimissä.

Nyt hän intoilee keittiöstään. Zenger on tuoreehko Puustellin Miinus-keittiön omistaja ja vaikuttaa siltä, että kyseessä on järjen ja sydämen valinta. 

Miten päädyit valitsemaan Miinus-keittiön, Felix Zenger?

Ekologisuuden merkitys kuten Miinus-keittiökin ”tulivat elämääni terveyskulma edellä”, Zenger sanoo.

Kymmenisen vuotta sitten muusikko kiinnostui luonnollisemmasta ravinnosta: puhtaasta ja vähemmän prosessoidusta kasvisruoasta. Hän hankki oman viljelypalstan ja alkoi entistä enemmän kiinnittää huomiota ekologisuuteen ja eettisyyteen. Nämä arvot kytkeytyivät pian vaatteisiin esimerkiksi luomupuuvillan suosimisen merkeissä, ja lopuksi myös siihen elämän keskeisimpään paikkaan eli kotiin.

”Aiemmassa kämpässäni oli homeongelma. Aloin oireilla ja jouduin evakkoon. Tavaraakin piti heittää pois, osa meni puhdistuslinjastolle.”

Asumisterveydestä oli tullut merkityksellinen seikka lapsena astmaa sairastaneelle Zengerille. Tehdessään remonttia nykyiseen asuntoonsa hän alkoi tutkia keittiöiden valikoimaa ja materiaaliratkaisuja. 

”Kotimaisesta Miinus-keittiöstä huomasin nopeasti, että se painii tällä sektorilla omassa sarjassaan. Se on myös tyylikkään näköinen: helposti kuvittelisi, että ekologisuus tarkoittaisi kompromisseja esteettisen arvon tai käyttömukavuuden kannalta, mutta tässä tapauksessa näin ei ole. Tuntuu, että Miinus-keittiöltä saa kaiken.”

Muuntautumiskykyinen Miinus eroaa tavanomaisesta keittiöstä monin tavoin materiaalivalinnoista lähtien. Keittiön runko on kevyttä ja kestävää biokomposiittia, jonka valmistuksessa hyödynnetään kotimaisen puuteollisuuden hukkavirtoja. 

Kaikki puumateriaali on FSC- tai PEFC-sertifioitua eli hankittu laillisesti ja vastuullisen metsänhoidon periaattein korjatusta metsästä. Niin keittiön tuotannossa kuin materiaalien pintakäsittelyssä on käytetty vähäpäästöisiä ja vesiliukoisia tuotteita, jotka eivät sisällä myrkyllisiä liuottimia. Miinus-keittiöllä on M1-sisäilmaluokitus.

Pitkäikäinen ja ekologisesti kestävä Miinus-keittiö suunnitellaan yksilöllisesti jokaiselle käyttäjälleen.

”Moni asia olisi jäänyt hoksaamatta ilman ammattitaitoista suunnitteluapua. Puustellilta löytyi hieno idea ja toteutus omiin keskeneräisiin pohdintoihini kuten liesituulettimeen, joka minulla on integroitu keittiösaarekkeeseen eikä siten roiku kasvojen edessä.”

Eräs Miinus-keittiön erikoisuus on sekin, että materiaalien käyttöä on kaiken kaikkiaan vähennetty: esimerkiksi kaapistoista puuttuvat taustalevyt. Zengeriä ratkaisu miellyttää. Hänellä tuntuu olevan silmää yksityiskohdille.

”Oma lempparini ovat keraamiset pöytätasot, jotka tässä keittiössä ovat hyvin ohuet, esteettisesti kauniit ja lisäksi helppo pitää puhtaana. Lisäksi kaappien ovet, joissa materiaalina on Puustelli Miinuksen oma FosbART-kalustelevy mustassa värissä, tuovat upeaa rouheutta.”

Kuulostaa keittiöltä, josta ei noin vain halua luopua. Innovatiivisen runkomateriaalinsa ansiosta keittiön osat ovatkin muunneltavissa, jolloin koko runkoa ei tarvitse vaihtaa, vaikka tarpeet tai keittiön sijoituspaikkakin muuttuisivat.

Millaista on arki Miinus-keittiön kanssa?

”En tiedä teenkö asioita eri tavalla kuin ennen, mutta teen ja puuhailen keittiössä entistä enemmän. Kokkailu on myös yksinkertaisempaa. Esimerkiksi ennen piti olla pannunalunen käden ulottuvilla, nyt kuuman kattilan voi laskea suoraan keraamiselle tasolle, jolle mahdolliset roiskeetkaan eivät imeydy.”

Zenger on aina halunnut avokeittiön. Se toive on nyt toteutunut. Tilavan keittiösaarekkeen ääressä on helppo hengailla porukalla ja useampi ystävä mahtuu yhtä aikaa pilkkomaan raaka-aineita. Avoimen keittiön edessä voi myös kuvata videoita, joita Zenger on tehnyt myös yhteistyössä Puustellin kanssa. 

”Miinus-keittiö on yksinkertaisesti hyvin suunniteltu. Siinä on kestävät ja helppohoitoiset materiaalit, toimivat työtasot ja tilaa laitteille.”

Keittiökoneita Zengeriltä löytyykin aimo valikoima. Erityisesti kesällä kun artistin viljelypalsta tuottaa satoa, hän säilöö, kuivaa ja fermentoi maan antimia.

”Minulla on kasvikuivuri, jäätelökone, mehupuristin, tehosekoitin, riisinkeitin, monitoimikone, vakuumikone… Kivimyllyllä teen suklaata ja suklaalle on myös temperointikone.

Eikä viljelyharrastuskaan rajoitu ulkopalstalle. Zengerin parvekkeella kasvaa tällä hetkellä 28 eri chililajiketta.

Mitä sinulle tulee mieleen sanoista kestävä elämä? Mitä se isossa kuvassa tarkoittaa?

”Kestävä elämä on minulle ihmisen ja ympäristön yhteispeliä. Sitä, että ihmisen toiminta ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä ympäristön kanssa. Siinä on se oikea tatsi. Sen, että saa vaikka mageen keittiön, ei tarvitse olla kompromissiratkaisu niin ekologisuuden kuin käyttömukavuuden ja tyylikkyydenkään suhteen.

Zenger odottaa, että koronarajoituksia kevennettäisiin ja hän pääsisi taas kutsumaan kavereitaan illalliselle. 

”Ylivoimaisesti eniten tulee kotona hengailtua keittiössä.”

Zenger pyrkii kierrättämään ja käyttämään uudelleen kaiken mahdollisen. Miinus-keittiön jätelajittelu mahdollistaa esimerkiksi biojätteen kompostoinnin. Kesäaikaan muusikko fermentoi orgaanisen aineksen bokashi-menetelmällä ja kuskaa sen sitten palstalleen.

”Biojäte on minulle arvotavaraa, siitä saa parasta multaa, jossa sitten kasvaa vaikkapa porkkanoita. Kiertokulku menee hyvin yhteen Miinus-keittiön ideologian kanssa. Jos joskus saisin vielä oman takapihankin, voisi sen ympärille rakentua oma pieni ekosysteemi.”

Takapihan perässä Zenger joutuisi toki jälleen muuttohommiin. Mutta mikäli niin joskus tapahtuisikin, voi notkean Miinus-keittiön laittaa nippuun ja kuljettaa mukanaan uuteen kotiin.

Videolla Felix Zenger valmistaa vihermehua keittiössään, katso ohjeet:

Jaa kirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *