Etsinnässä Suomen Vastuullisin tuote - Vinkkaa meille tuote!

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit

Miten ostaa vastuullisesti alennusvyöryjen keskellä?

Hyvää Älä osta mitään -päivää! Ei ole sattumaa, että samana päivänä vietetään myös ostavastuullisesti.fi -sivuston synttäreitä. Sivusto on perustettu aidosti vastuullisia tuotteita ja palveluita varten, jotta kuluttajan olisi helppoa löytää valikoimasta ne vastuullisemmin tuotetut vaihtoehdot. 

 

Myös erästä mustaa ostospäivää vietetään tänään. Black Friday/week tuntuu näkyvän kaikkialla ja mainonta on ollut hyvin aggressiivista. Pelkkä perjantai tuntuu muuttuneen koko viikoksi. Suomessa Black Fridayn alkuperäinen merkitys jää hämärän peittoon, koska sitä vietetään Amerikassa kiitospäivän jälkeisenä päivänä. Se on myös lomapäivä monille, joten alennusten perässä on voinut juosta. 

 

Black Friday on hyvä esimerkki markkinoinnin psykologiasta. Mainontaa tehdään, koska se toimii. Lyhytkestoiset “vain tänään” tai “viime hetket ennen kuin tarjous päättyy” – diilit ovat markkinoinnin käsikirjan ensimmäiseltä sivulta, miten saada myynti kohoamaan. Tarjoukset ovat todellisuudessa keinotekoisia tai markkinoinnin psykologia toimii järjettömän hyvin kuluttajaan. Kun luodaan keinotekoinen paine, harkintaa tehdään vähemmän ja heräteostosten määrä kasvaa. Näin on varmaan käynyt kaikille. Alla on esiteltynä pari markkinointikikkaa, joihin on ollut vaikea olla törmäämättä viime päivinä.  

 

Aikapaine

Tämä on markkinoinnin klassikkojen äiti. Aikapaineen tarkoituksena on saada ostaja tekemään päätös nopeasti liikaa harkitsematta. Tähän törmää nettisivuilla nykyään jatkuvasti. Miten tikittävä kello väittää alen loppuvan, tai miten valikko näyttää, että enää 2 kappaletta jäljellä. 

 

Aikapainetta on tutkittu kautta aikain, jo 20 vuotta sitten ja se edelleen pätee. Jo vuonna 2000 julkaistussa artikkelissa ”Brand evaluations: a comparison of fixed price and discounted price offers” pureuduttiin aikapaineeseen ja miten se saa ostajat toimimaan. Black Friday on juuri tätä. Nopeita alennuksia, jotka pitää päättää heti.

 

Ämpäriefekti

Nykyisin suosittu muoto ämpäriefektistä on arvontahyrrä, jota pyörittämällä saa jonkun “lahjan” kuten alennuksen tai ilmaisen tuotteen. Meille tutuin merkki onkin ilmainen ämpäri, jonka perässä juostaan, vaikka todellisuudessa sen kylkeen liimataan usein kasa muita asioita, joita samalla ostetaan, jotta ilmaisen lahjan saa.

 

Rajoitettu saatavuus (loppuu jos et nyt osta)

Rajoitettu asia on arvokkaampi kuin rajoittamaton. Sanotaan, että tuotetta on tehty vain 100 kappaletta, joten siitä suostuu maksamaan enemmän kuin vastaavasta rajoittamatomasta tuotteesta. Tätäkin on tutkittu kuten artikkelissa ”Selling substitute goods to loss‐averse consumers: limited availability, bargains, and rip‐offs.”, jossa pureudutaan juuri rajoitetun erän psykologiaan: kun jokin asia on mielestämme rajoitettu, se saa maksamaan meidät enemmän, vaikka rajoitetu tarjous olisikin keinotekoisesti luotu. Rajoitetut erät saavat kuluttajan tuntemaan olonsa erityiseksi jos rajoitetun tuotteen onnistuu saamaan. Rajoitetuilla erillä saadaan myös kuluttajat kauppaan eli tarjotaan hyvin pieni erä jotain haluttua tuotetta ja jos kuluttaja ei sitä saa, tämä todennäköisesti ostaa jotain muuta samalla reissulla.

 

Iso alennus ja kontrasti

Normaali tuote on 80 prosenttia kalliimpi. Isot alennusluvut näkyviin joka paikkaan, vaikka tuotteet olisikin alkujaan tilattu vain tiettyä alennuskampanjaa varten ja hinnoiteltu kalliimmiksi jo alkujaan. Kaupat soveltavat tätä myös niin, että ensin kauppaan astuessa nähdään kalliita vaihtoehtoja, jolloin normaalihintainen tuntuukin selkeästi halvemmalta. Näin myyminen kannattaa aloittaa aina kalliista, jotta normaalihintainen tuote tuntuu tarjoukselta. 

 

Kilpailu

Black Friday saa yritykset lähtemään mukaan tasan yhdestä syystä: kilpailusta. Muutkin ovat siellä ja tekevät isot näyttävät kampanjat, joten paine on että kaikkien pitää. Yle julkaisi juuri jutun, jossa tutkittiin miten tuotteiden hinnat nousevat ennen Black Fridayta, jotta niille saadaan isommat alennusprosentit. Tätä varten on myös olemassa rajoituksia kuten EU:n kuluttajasuojadirektiivi (Omnibus), jonka tarkoituksena on suojella kuluttajaa vääristeleviltä alennuksilta. Omnibusin mukaan kaupan pitää ilmoittaa tuotteen alin hinta viimeisen 30 päivän aikana ja alennuksen pitää olla siitä hinnasta. Eli hintoja ei saa erikseen nostaa juuri ennen alekampanjoita. 30 päivää on kuitenkin aika lyhyt aika, joten hintojen nousua kannattaa verrata pidemmälle.

 

Alennus ei ole tekosyy toimia vastuuttomasti

 

Vastuullisuus on aina pitkän tien päässä. Jokaisella ostamallamme asialla on pitkä tie kuljettuna. Alennukset kuuluvat yleisesti tuotteiden markkinointiin ja niissä ei itsessään ole mitään vikaa. Etenkin nyt kun inflaatio on tehnyt loven monen lompakkoon ja kuluttajilla on entistä vähemmän rahaa käytettävissä, voivat Black Fridayn kaltaiset päivät olla aidosti tarpeellisia. Siksi pitää muistaa myös peräänkuuluttaa valmistajien vastuuta eli on tuotteiden valmistajien vastuulla varmistaa, että vaikka kuluttaja ostaa alennetun tuotteen, se on laadukas ja kestävä. Isot alennuskampanjat eivät saa olla tekosyy sille, ettei vastuullisuutta huomioida.

 

Vastuullisia valintoja helposti

Olisi ihana elää maailmassa, jossa voisi mennä rauhassa ostamaan alennuksesta vaikka sen pitkään haikaileman hupparin tietän, että kaikki sen tekemiseen osallistuneet ovat hyötyneet reilusti tuotteen valmistuksesta ja maapallo voi hyvin. Ja tietäen, miten huppari kestää pitkään. Ja vaikka se hajoaisi, se on helposti korjattavissa. 

 

Nyt älä osta mitään -päivänä Ostavastuullisesti.fi -sivusto julkaisee oman vastuullisen ostamisen merkin helpottamaan kuluttajien vastuullisia valintoja. Osta vastuullisesti -merkin käyttöoikeuden saavat kaikki sivustolla olevat tuotteet ja palvelut. On ollut liian pitkään kuluttajien vastuulla selvittää, onko mikäkin tuote vastuullisesti tuotettu ja merkki helpottaa tässä asiassa. 

 

Kuluttajien valintoja ollaan helpottamassa myös EU:ssa kun Green claims -direktiivi laittaa lopun perusteettomille ympäristöväittämille. Tänä vuonna julkaistun Eurobarometrin mukaan 63% kulutajista ei luota tuotteiden vastuullisuusväittämiin. Osta vastuullisesti -merkki tähtää olemaan direktiivin mukainen ja auttamaan kuluttajia erottamaan oikeasti vastuulliset tuotteet. 

 

Lue lisää merkistä ja Green claimsista.

 

Kun ostat, osta vastuullisesti!

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Tiedotteet

Suomen vastuullisin tuote 2024 -kilpailun voittajat on valittu

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu kolmessa kategoriassa. Valinnoissa korostui tällä kertaa erityisesti tuotteiden elinkaaren pidentämisen ja turhan hävikin torjumisen näkökulma. Kilpailun yleisöäänestys päättyi maanantaina 30.10. tiukan loppukirin jälkeen.

 

Voittajat vuodelle 2024 ovat:


Pukeutuminen & hyvinvointi: Voglia – korjaus- ja huoltopalvelu
Koti & vapaa-aika: Taitonetti – kunnostetut tietokoneet

Ruoka & juoma: Kesko – HYVIS paprika-linssikeitto

Yleisöäänestyksen voiton vei Halti Cyclus Unisex Parka


Nyt toista kertaa järjestetyn kilpailun organisoi vastuullisuusteknologia-startup Infine ja sen voittajat valitsi johtavien vastuullisuusasiantuntijoiden muodostama Vastuullisuuspaneeli. Sen jäseniä ovat professori Minna Halme (KTT),  professori Jyri Seppälä (TkT), projektinjohtaja Markus Terho (DI), tohtorikandidaatti Antti Majava (KuM), ja professori Mikko Mönkkönen (FT).

 

Tämän vuoden kilpailuun Vastuullisuuspaneeli hyväksyi kaikkien hakijoiden joukosta lähes 200 tuotetta ja palvelua yli 95 yritykseltä. Näiden kaikkien katsotaan täyttävän jotakin kuluttajien arkielämään liittyvää tarvetta verrokkejaan kestävämmin.

 

Voittajien tunnelmia ja voiton herättämiä ajatuksia

 

Voglian markkinointipäällikkö Reetta Nissisen mukaan globaalilla tasolla voitaisiin säästää jopa 45% päästöjä tekstiilien käyttöikää kaksinkertaistamalla. – Korjaus- ja huoltopalvelulla haluamme varmistaa, että Voglia -tuotteet tuovat iloa mahdollisimman pitkään. Laatu on kaiken tekemisemme ydin, ja halusimme tuoda esille sitoutumisemme vastuulliseen toimintaan. Tavoitteenamme on tehdä korjaus- ja huoltopalveluiden käytöstä yleisempää ja saada ne osaksi ihmisten arkipäiväistä elämää.

Taitonetti myy kunnostettuja tietokoneita kotikäyttöön, kouluihin ja yrityksiin. – Haluamme tuoda käytetyt tietokoneet kaikkien saataville ja niiden ostamisen yhtä turvalliseksi ja helpoksi kuin uusien tietokoneiden ostamisen. Toivomme voiton myötä vastuullisten kulutustapojen saavan enemmän huomiota ja yhä useamman harkitsevan kunnostettuja tietokoneita vaihtoehtona uusille koneille. Kiertotalouteen siirtyminen on todella tärkeää elektroniikan ostamisessa, sillä kulutamme luonnonvaroja ympäristön kannalta kestämättömällä tavalla. Yhden kunnostetun tietokoneen hankkiminen uuden sijasta säästää satoja kiloja kiinteitä luonnonvaroja ja hiilidioksidia, kertoo Taitonetin markkinointipäällikkö Inga Heikkilä.

Hyvis paprika-linssikeitossa hyödynnetään Keskon keskusvaraston hävikkipaprikoita, joita ei voi lähettää kauppaan myytäväksi esimerkiksi kolhiintumisen vuoksi, mutta jotka sopivat vielä erinomaisesti keiton raaka-aineeksi. Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorisen mukaan tuotteen tuomarointiin tarvittavien tietojen läpikäyminen oli hyödyllistä tulevaisuuden tuotekehityksen kannalta, sillä arvioinnissa tarkasteltiin tuotteen vastuullisuutta kattavasti eri näkökulmista. – Kilpailun kategoriavoitto on meille tärkeä tunnustus, sillä Hyvis paprika-linssikeiton tyyppisen hävikkiä hyödyntävän tuotteen kehittäminen vaatii aina erillisen projektin, jossa tehdään tiivistä yhteistyötä kumppanin kanssa. Palkinto kannustaa jatkamaan vastaavien projektien parissa entistä kunnianhimoisemmin.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailussa on myös yleisön suosikki -kategoria. Tiukan loppukirin jälkeen yleisöäänestyksen voitti Halti Cyclus Unisex Parka. Sen tuotannossa on käytetty uudenlaista puukuidusta valmistettua Spinnova-kuitua, joka kuluttaa 99,5% vähemmän vettä ja tuottaa 72% vähemmän co2 -päästöjä kuin puuvillakuidun tuottaminen keskimäärin. – Olemme todella innoissamme ja ylpeitä siitä, että yleisö valitsi juuri meidän tuotteemme Suomen vastuullisimmaksi. Vastuullisuus on sekä Haltille että Spinnovalle keskeinen arvo ja molempien organisaatioiden strategian ytimessä. Teemme päivittäin valtavasti töitä vastuullisuusasioissa, ja on upeaa, että se työ on huomattu, toteavat Haltin markkinointipäällikkö Sari Ruotsalainen ja Spinnovan markkinointikoordinaattori Edith Kankkunen.

Yleisöäänestyksen tiukan loppukirin jälkeen viiden parhaan joukkoon mahtui myös Valo Hotel & Work, Mummon tikku- ja ranskanperunat, Sinituotteet puhdistusainetabletit sekä Ruukinkehräämön alpakkatuotteet.

Vastuullisuuspaneelin perustelut voittajista

– Vastuullisuuspaneeli on halunnut nostaa finalistivalinnoillaan tänä vuonna erityisesti sellaisia tuotteita tai palveluita, joiden ydinajatuksena on tarjota uusia näkökulmia vallitsevien käytäntöjen rinnalle, kertoo Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori ja Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja Minna Halme. – Moni finaaliin valituista tuotteista perustuu esimerkiksi kiertotaloudelle tai pyrkii ratkaisemaan vastuullisuuden kiperiä ongelmia esimerkiksi tarjoamalla vaihtoehtoisia raaka-aineita tai pidentämällä tuotteen elinkaarta.

 

Pukeutumisen & hyvinvoinnin -kategoriavoittajaksi valittiin Voglian korjaus- ja huoltopalvelu. Korjaaminen ja huoltaminen ovat tärkeitä keinoja pidentää vaatteiden käyttöikää ja vaikuttaa myös muodin ekologiseen ja sosiaaliseen vastuullisuuteen. Pohjana sille toimii laatu. Korjaamisen vastuuta on pitkään työnnetty kuluttajille, mutta monelta nämä taidot ovat jo kadonneet. Kaikilla yrityksillä ja brändeillä pitäisi olla velvollisuus tarjota korjauspalveluita vaatteille, joita myyvät.

 

Kodin & vapaa-ajan -kategoriavoittajaksi nousi Taitonetin kunnostetut tietokoneet. Pidentämällä tietokoneiden käyttöikää säästyy uusien materiaalien tuottamiseen tarvittavia luonnonvaroja, joiden hankintaan liittyy elektroniikassa tyypillisesti merkittäviä ympäristö- ja sosiaalisen vastuun riskejä. Käytettyjen koneiden hankkiminen ei ole vielä valtavirtaa, joten tarvitaan palveluita jotka tekevät tästä kuluttajalle helppoa ja luontevaa. Nykypäivänä tietokoneiden tehokkuus on kunnostetuissa tietokoneissa verrattaen sama kuin uudemmissakin, joten se ei ole oston esteenä. 

 

Ruoka & juoma -kategoriavoittajaksi nimitettiin Keskon HYVIS paprika-linssikeitto. Hävikkiruoka on ongelma, jota ei pitäisi olla olemassa. Ruoan tuotanto vie paljon maapinta-alaa ja tuottaa haasteita monimuotoisuudelle, joten sen päätyminen haaskuuseen on kestämätöntä. Hävikistä on puhuttu paljon kotitalouksien osalta, mutta teollisesti valmistettu hävikkiruoka alleviivaa kaupan ja teollisuuden vastuuta hävikin torjumisessa.

 

Kilpailu on keskustelunavaus

 

Kilpailu on ennen muuta keskustelunavaus ja tärkeä osa laajempaa keskustelua kestävän tuotannon ja kuluttamisen edistämiseksi, korostaa vastuullisuusteknologia- startup Infinen toimitusjohtaja Tiina Saukko. Tulevaisuus rakennetaan yritysten sekä ihan tavallisten ihmisen toimesta ja oikea suunta määräytyy vain tutkitun tiedon varassa. Infinelle on tärkeää, että liiketoiminnan vastuullisuutta voidaan ymmärtää tuoteperustaisesti ja tutkittuun tietoon nojaten. Saukko iloitsee myös siitä, että ruokatuotteiden arvioinnit tehtiin ensimmäistä kertaa Infinen älykästä teknologiaa sisältävällä ohjelmistolla.

 

Osta vastuullisesti -merkki

 

Kuluttajien valintoja helpottamaan on nyt kehitetty Osta vastuullisesti -merkki, joka julkaistaan loppuvuodesta. Sen käyttöoikeuden saavat ainoastaan tuotteet, jotka ovat läpäisseet vastuulliuuspaneelin kuratoinnin. Saukon mukaan Ostavastuullisesti.fi -sivustolle kerätään jatkossa yhdessä kuluttajien ja yritysten kanssa Suomessa myytävät vastuulliset tuotteet sekä vastuullista ostamista helpottavaa tietoa.

 

Suomen vastuullisin tuote -kilpailua tukee JCDecaux Finland.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Tiina Saukko

tiina@infine.fi

0405095909

www.ostavastuullisesti.fi

www.infine.fi

 

Median ja osallistujien resurssikansio:

https://drive.google.com/drive/folders/1ockSbN8elLmMHk_WeVW_75bVJ16OJ3ka

 
Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Tiedotteet

Tässä ovat Suomen vastuullisin tuote 2024 -finalistit

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun finalistit on julkaistu. Kärjessä mukana niin kiertotalouden ratkaisuja kuin uusia innovaatioita.

Suomen Vastuullisimman tuotteen valitseva Vastuullisuuspaneeli on nimennyt finaaliehdokkaat kaikkiin Suomen vastuullisin tuote -kilpailun kategorioihin: ruoka & juoma, pukeutuminen & hyvinvointi sekä koti & vapaa-aika. Finalistit kisaavat oman kategoriansa voitosta, ja viime vuoden tapaan yleisö saa äänestää omaa suosikkiaan kaikkien tuotteiden joukosta 30.10.2023 klo 23:59 saakka. Sekä yleisön suosikki että voittajat julkaistaan perjantaina 3.11.2023 ostavastuullisesti.fi-sivustolla.

Suomen vastuullisin tuote 2024 -kilpailun finalistit ovat:

Ruoka & juoma
Keskon HYVIS paprika-linssikeitto
Arvid Nordquistin Amigas Reilun kaupan luomukahvi
Fazerin Taste of Future -makeislevy
Lapin Marian Kelpo Ketsuppi
Raision Härkis härkäpapusuikaleet ja -murut

Pukeutuminen & hyvinvointi
Tise second hand markkinapaikka
Voglian korjaus- ja huoltopalvelu
Vietton Urban Art Deco -mekot
Juuri by Ruohonjuuri -sarja
Nomain kuukuppi

Koti & vapaa-aika
Taitonetin huolletut tietokoneet
Finarten kierrätyspuuvillamatot
VALO Hotel & Workin majoituspalvelut
Rockway.fi kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu
Orthexin Smartstore Collect -lajitteluratkaisu
Sinituotteen puhdistusainetabletit 


Vastuullisuus on liikkuva maali

Tämän vuoden kilpailuun Vastuullisuuspaneeli hyväksyi kaikkien hakijoiden joukosta lähes 200 tuotetta ja palvelua yli 95 yritykseltä. Näiden katsotaan kaikkien täyttävän jotakin kuluttajien arkielämään liittyvää tarvetta verrokkiaan kestävämmin.

Tarkastelussa onkin keskeisessä roolissa aina myös suhteellinen vastuullisuus eli se, että kestävän elämäntavan on oltava meille mahdollista jo tänään – ei vasta tulevaisuudessa tai vain harvoille valituille. Täydellisiä ratkaisuja ei vastuullisuuden saralla vielä ole eikä sellaisia edellytetä, mutta tuotannon kehittyessä kestävämpään suuntaan myös kilpailun vaatimustaso tulee nousemaan jatkuvasti.

Vastuullisuustekonologiayhtiö Infinen toimitusjohtaja Tiina Saukko korostaa, että kilpailu on ennen muuta keskustelunavaus: ”Suomen vastuullisin tuote -kilpailu on tärkeä osa laajempaa keskustelua kestävän tuotannon ja kuluttamisen edistämiseksi. Tulevaisuus rakennetaan yritysten sekä ihan tavallisten ihmisen toimesta ja oikea suunta määrittyy vain tutkitun tiedon varassa. Tämän vuoksi Vastuullisuuspaneeli on kilpailun ytimessä ja tärkeä tekijä vastuullisuusajattelun kehittymisessä. Me Infinessä haluamme, että kulutuksen ja tuotannon vastuullisuutta voidaan ymmärtää kokonaisvaltaisesti ja tutkittuun tietoon nojaten.”

Vastuullisuuspaneeli on halunnut nostaa finalistivalinnoillaan tänä vuonna erityisesti sellaisia tuotteita tai palveluita, jotka tarjoavat ydinajatuksellaan paitsi kestävämpiä vaihtoehtoja, myös uusia näkökulmia vallitsevien käytäntöjen rinnalle, kertoo Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori ja Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja Minna Halme. Moni finaaliin valituista tuotteista perustuukin esimerkiksi kiertotaloudelle tai pyrkii ratkaisemaan omalta kulmaltaan vastuullisuuden kiperiä ongelmia muun muassa vaihtoehtoisten raaka-aineiden tai elinkaaren pidentämisen kautta.

Tutustu finalisteihin

Ruoka & juoma

Keskon HYVIS paprika-linssikeitto

HYVIS paprika-linssikeitto on vegaaninen, pääasiassa hävikkipaprikasta tehty valmiskeitto, jossa hyödynnetään omassa tuotantoketjussa syntyvää hävikkiraaka-ainetta. Ottamalla hävikkiä käyttöön kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, voidaan vähentää uusien resurssien tarvetta.

Arvid Nordquistin Amigas Reilun kaupan luomukahvi

Arvid Nordquistin Amigas on tummapaahtoinen kahvi, jonka raaka-aine ostetaan naisten pyörittämiltä osuuskunnilta. Amigasilla on sekä EU:n luomusertifiointi että Reilun kaupan sertifiointi, joka takaa että viljelijöille maksetaan vähimmillään tuotantokustannukset kattava Reilun kaupan takuuhinta. Suomessa juodaan kansainvälisesti vertaillen erittäin paljon kahvia, joten sen alkuperään ja tuotantotapaan on syytä kiinnittää huomiota. 

Fazerin Taste of Future -makeislevy

Taste of Future on vegaaninen makeislevy ja innovaatio, jossa ei käytetä lainkaan kaakaota. Makeislevy tuo uuden vaihtoehdon suklaalle, ja se on valmistettu kotimaisesta mallastetusta rukiista. Uutuustuote on osa Fazerin ohjelmaa, jonka tavoitteena on kehittää tulevaisuuden suklaata.

Lapin Marian Kelpo Ketsuppi

Kelpo Ketsuppi on valmistetaan kiertotalouden periaatteiden mukaisesti hävikkiraaka-aineesta. Lisäksi tuotantomenetelmänä käytetään fermentointia, joka on energiatehokas menetelmä.

Raision Härkis härkäpapusuikaleet ja -murut

Härkis Härkäpapusuikale on kotimainen suomalaisesta härkäpavusta valmistettu runsaasti proteiinia sisältävä kasvisruokatuote. Härkäpapu on luonnollisesti typpeä sitova kasvi, joka parantaa myös maaperän hedelmällisyyttä ja palvelee pölyttäjiä. Sitä ei tarvitse Suomessa kasvuaikana käsitellä torjunta-aineilla, joten härkäpapuvalmisteita suosimalla maaperään ja vesistöön pääsee vähemmän torjunta-ainejäämiä. 

Pukeutuminen & hyvinvointi

Tise second hand markkinapaikka

Tise on sovellus ja markkinapaikka, jonka kautta kuluttajat voivat myydä ja ostaa vaatteita ja asusteita suoraan käyttäjältä toiselle. Palvelu edistää kiertotaloutta ja valtavirtaistaa käytettyjen vaatteiden ostamista ja myyntiä. Lisäksi Tise tarjoaa aktiivisesti opastusta tuotteiden huoltamiseen ja kestävämpään käyttöön, mikä auttaa pidentämään niiden käyttöikää.

Voglian korjaus- ja huoltopalvelu

Voglian tarjoaa korjaus- ja huoltopalveluita niin uusille kuin vanhempien Voglian mallistojen vaatteille. Tekstiilien käyttöiän kaksinkertaistaminen vähentää merkittävästi päästöjä, kun samaan käyttötarkoitukseen ei tarvitse valmistaa uutta tuotetta. Vaatemerkin tarjoama korjaus- ja huoltopalvelu sitouttaa myös vaatteen ostajan vaatteen elinkaaren mittaiseen huolehtimiseen ja on yksi merkittävimpiä tapoja tuotteen käyttöiän pidentämiseen sen varsinaisella käyttäjällä.

Vietton Urban Art Deco -mekot

Vietto Urban Art Deco -mekkomallisto on Suomessa suunniteltu ja valmistettu kiertotalouden periaatteiden mukainen sarja. Mekot valmistetaan kotimaisesta, muilta tekstiilituottajilta syntyneestä ylijäämäkankaasta ja ne suunnitellaan kestämään aikaa ja käyttöä.

Juuri by Ruohonjuuri -sarja

Juuri on Ruohonjuuren oma vartalo- ja hiustenhoitotuotteiden sarja sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Tuotteiden hankintaketju on erittäin hyvin tiedossa, mikä on tärkeä lähtökohta huolellisuusvelvoitteen täyttämiseksi ja esimerkiksi raaka-aineisiin tai niiden alkuperämaihin liittyvien ympäristö- tai sosiaalisen vastuun riskien vähentämiseksi. Läpinäkyvyys auttaa myös kuluttajia tekemään kestävämpiä valintoja.

Nomain kuukuppi

Nomai-kuukuppi on lääketieteellisestä silikonista valmistettu kestokuukautissuoja. Se kestää käytössä vuosia ja vähentää jätettä korvaamalla käyttöikänsä aikana merkittävän määrän kertakäyttöisiä tuotteita.

Koti & vapaa-aika

Taitonetin huolletut tietokoneet
Taitonet on Suomessa yritysten entisiä leasing-tietokoneita huoltava ja edelleenmyyvä yritys. Toiminta osoittaa, että elektroniikka ei ole kertakäyttöistä ja kunnostettu tietokone on kelpo vaihtoehto uuden hankkimiselle. Tietokoneiden kuten muunkin elektroniikan valmistukseen tarvitaan paljon erilaisia metalleja ja myös harvinaisia maametalleja, joita käytetään esimerkiksi tietokoneiden mikropiireissä. Louhinta muuttaa aina ympäristönsä ekosysteemiä jopa pysyvästi. Niinpä tietokoneissa käytettyjen materiaalien käytön pidentäminen ja saaminen kiertotalouden piiriin on äärimmäisen tärkeää.

Finarten kierrätyspuuvillamatot

Finarten kierrätyspuuvillamattosarja suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan Intiassa kierrätyspuuvillasta perinteisin menetelmin. Pitkäaikainen suhde yhteistyökumppanien kanssa sekä säännölliset vierailut ovat tärkeitä, jotta voidaan varmistaa työ- ja ihmisoikeuksien toteutuminen tuotantoketjussa. Erityisesti puuvillan kohdalla kierrätyskuidun ja ylijäämän hyödyntämisellä voidaan vähentää neitseellisen raaka-aineen tarvetta ja sitä kautta viljelyyn ja tuotantoon liittyviä riskejä niin ilmaston, ympäristön kuin sosiaalisen vastuun alueella.

VALO Hotel & Workin majoituspalvelut

VALO on Helsingissä sijaitseva hybridihotelli, joka yhdistää hotellin sekä työtilat uudenlaisella tavalla. Palvelu tarjoaa kestävämmän vaihtoehdon perinteiselle toimistolle tai hotellille, jossa tilat saattavat olla käytössä vain osan ajasta. Palvelu on suunniteltu hyödyntämään tiloja mahdollisimman tehokkaasti, jolloin ylläpitoon tarvittavat resurssit jakautuvat useammalle kävijälle ja muunneltavuus vähentää tarvetta useiden eri tilojen lämmittämiselle ja ylläpitämiselle.

Rockway.fi kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu

Rockway.fi on kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu, joka tarjoaa ammattimuusikoiden tekemiä kurssikokonaisuuksia. Palvelussa on opetusvideoita eri bändisoittimien harjoitteluun, lauluun sekä biisinkirjoitukseen kaikentasoisille musiikin harrastajille. Palvelu tukee musiikin harrastamisen mahdollisuuksien tasavertaisuutta, sillä sitä saa alkuun kokeilla maksutta ja lisäksi kursseja saa myös lainattua valtaosasta Suomen kirjastoja.

Orthexin Smartstore Collect -lajitteluratkaisu

Orthex SmartStore Collect on aikaa ja käyttöä kestävä kierrätysastia, joka valmistetaan Suomessa kokonaan kierrätetystä muovista sekä FSC-sertifioidusta puusta. Kotitalouksissa tapahtuva jätteen lajittelu on tärkeä tapa palauttaa monet raaka-aineet ja materiaalit takaisin kiertoon ja vähentää luonnonvarojen kulutusta.

Sinituotteen puhdistusainetabletit

SINI Puhdistusainetabletit ovat Suomessa valmistettuja vedettömiä puhdistusaineita, joilla voi korvata kertakäyttöpulloihin pakattuja puhdistusaineita. Tuote on biohajoava eli mikrobit voivat hajottaa tuotteen maaperässä. Kompakti tablettimuotoinen puhdistusaine vähentää pakkausmateriaalien tarvetta, vie vähemmän kuljetustilaa ja painaa kuljetettaessa vähemmän kuin vettä sisältävät puhdistusainepullot.

Yleisöäänestys jatkuu osoitteessa www.ostavastuullisesti.fi ja se on käynnissä 30.10. klo 23:59 asti. Omaa suosikkiaan voi äänestää kyseisen tuotteen tuotesivulla. Artikkelin kommenttiosiossa ei voi äänestää.

Yleisön valinta sekä Vastuullisuuspaneelin valitsemat voittajat julkaistaan 3.11.2023 Ostavastuullisesti.fi-sivustolla.


Lue myös:
Suomen vastuullisin tuote 2023 finalistit
Suomen vastuullisin tuote 2023 voittaja