Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu!

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Muoti

Natuan vaatteet ovat kestävämpi valinta

Kaupallinen yhteistyö

Vastuullisiin painettuihin vaatteisiin erikoistunut Paitapaino Natua antoi tuotteensa suomalaisen tuotteiden ja palveluiden vastuullisuuden analysointiin erikoistuneen  Ostavastuullisesti.fi sivustoa ylläpitävän Infinen arvioitaviksi. Ne pärjäsivät poikkeuksellisen hyvin.

Natuan toteuttama partiolaisten huppari on valmistettu GOTS-sertifioidusta luomupuuvillasta (85 %) ja kierrätetystä polyesteristä (15 %). Hupparin painatus on tehty vastuullisuus edellä ekologisilla painoväreillä. Virtasen mukaan on tyypillistä, että vastaavanlaiset painatukset tehdään lähes poikkeuksetta öljypohjaisilla painoväreillä, jossa hänen mielestä ”ei ole järkeä” silloin kun itse vaate on vastuullinen.

Vastuullisiin painettuihin vaatteisiin erikoistuneella kotimaisella Natualla on vuosien kokemus vastuullisuuden sudenkuopista. Vaikka kierrätyskuidusta valmistettu vaate on sellaisenaan vastuullisempi kuin Natuan suosima neitsytluomupuuvilla, muuttaa vaatteen painatus tilannetta.

– Kierrätyskuitu sisältää yleensä enemmän tai vähemmän polyesteria. Sen määrästä ja laadusta riippuu, voiko paitaan ylipäätään painaa laadukkaasti mitään. Orgaanisilla väreillä painaminen on yleensä mahdotonta ilman alle painettavaa pohja-ainetta. Tyypillisten paitapainojen käyttämät, ekologisesti kestämättömät öljy- ja muovipohjaiset värit toimivat kierrätyskuiduissa, mutta nekin vain paksuina kerroksina, kertoo Natuan yrittäjä Miitre Virtanen.

– Me uskomme pitkän käyttöiän määrittävän painetun vaatteen lopullisen ekologisuuden. Siksi suosimme ensisijaisesti vaatteita, joita voidaan painaa vastuullisilla painotavoilla, ilman öljypohjaisia painovärejä. Erityisesti yritysten tilaamissa painetuissa asuissa kestoiällä on suuri merkitys.

Natuan yrittäjä Miitre Virtanen esittelee yrityksen suosituimpia tuotteita, painettuja huppareita ja t-paitoja. With Securen huppari ja Kotipizzan t-paita ovat tyypillisiä esimerkkejä kokonaisvaltaisesti vastuullisista painetuista vaatteista. Vaatteet on valmistettu GOTS-sertifioidusta luomupuuvillasta ja kierrätyspolyesteristä. Painatukset on toteutettu vesiohenteisilla ympäristöystävällisillä painoväreillä.

Infine on kehittänyt tekoälyä hyödyntävän ohjelmiston, joka rakentaa eri tietolähteistä löytyvän tiedon perusteella tuotteesta kattavan vastuullisuusanalyysin joka toimii myös Ostavastuullisesti.fi valikoiman kuratoinnin tukena. Yrityksissä analyysiä hyödynnetään esimerkiksi valikoimapäätösten tukena, tuotannon kehittämisessä ja markkinoinnissa.

Suurten asiakkaittensa kuten R-Kioskin ohella pienemmätkin toimijat ovat kiinnostuneita vastuullisuudesta ja Infinen palveluista joka auttaa kasvattamaan Ostavastuullisesti.fi sivuston valikoimaa.

– Vaatteiden vastuullisuus ei ole joko tai -asia. Me arvioimme kaikki tuotteet yhdeksän vastuullisuuden ulottuvuuden näkökulmasta, eikä hyvien tulosten saaminen ole yksinkertaista tai helppoa. Natuan tuotteet suoriutuivat arvioinnista erinomaisesti, vaikka muutamilla osa-alueilla parannettavaa onkin, toteaa Infinen toimitusjohtaja Tiina Saukko.

Infinen vastuullisuusanalyysi huomioi tuotteen vastuullisuutta yhdeksän vastuullisuusulottuvuuden kautta. Vastuullisuuden tilanteen kuvaamme kuuden vastuullisuusluokituksen avulla, jotta monimutkainen vastuullisuustieto olisi helpommin ymmärrettävää. 

Infinen vastuullisuusanalyysi suhteuttaa tuotteiden vastuullisuusominaisuudet saman tuotekategorian vastaaviin tuotteisiin, eli analyysin tulos kertoo, kuinka vastuullinen valinta tuote on verrattuna vastaavan tarpeen täyttävään toiseen tuotteeseen. Eli analyysissä arvioidaan tuotteita samalla tavalla kun Vastuullisuuspaneeli niitä arvioi Ostavastuullisesti.fi sivustolle.

– Erityisesti vaatteen kohdalla jo materiaalin tuotantoketju saattaa olla hyvin pitkä ennen kuin yhtään ommelta on tehty. Jälkikäsittely – kuten painaminen – tuo kokonaisuuteen vielä oman ulottuvuutensa. Me uskomme, että asiakkaalla on oikeus tehdä valintoja vastuullisuus edellä. Meidän tehtävämme on tuottaa se tieto nopeasti ja fiksuilla kustannuksilla, lopettaa toimitusjohtaja Saukko.

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit

Tavararahaksi.fi tekee kiertotaloudesta helppoa

Kuluttamisen muutos kestävämpään suuntaan tarvitsee aktiivista otetta meiltä kaikilta. Onneksi on myös palveluja, jotka tekevät kestävästä kuluttamisesta ja vastuullisemmista valinnoista helppoja. Näistä hyvä esimerkki on Tavararahaksi.fi, joka on kodin irtaimiston myyntiä ja ostoa helpottava, kiertotaloutta edistävä kotimainen palvelu.

Tarve harkitummalle kuluttamiselle on huutava: me suomalaiset kulutamme oman osuutemme vuoden luonnonvaroista loppuun jo neljässä kuukaudessa. Ylikulutuksen suurimpia vaikuttavia tekijöitä ovat kestämättömät energiaratkaisut ja teollisuus, mutta myös arjen valintojen kautta meillä kaikilla on valtaa tuupata muutosta parempaan suuntaan.

Ylikulutuksen keskeisimpiä taklaajia on kiertotalouden mukaisiin ratkaisuihin siirtyminen. Kiertotalouden toimintamalleihin kuuluvat muun muassa jätteen ja hukan minimointiin tähtäävä tuote- ja palvelusuunnittelu, jakaminen, liisaus ja vuokraus, korjaaminen ja kunnostaminen, uudelleenkäyttö sekä kierrätys. Kiteytettynä: sen sijaan että tuotamme ja kulutamme aina uutta tavaraa, tulisi hyödyntää palveluja sekä jo olemassa olevia raaka-aineita ja resursseja.

Vastuullisemman elämäntavan noustessa on myös second hand -shoppailu tullut jäädäkseen. Niin vaatteita kuin huonekaluja ja kaikenlaisia kodin käyttötavaroita löytyy käytettynä erinomaisessa kunnossa uutta huokeammalla hinnalla. Toisaalta käytettyjen tavaroiden ostoa voi estää se, ettei tarvetta vastaavaa tuotetta löydetä helposti ja myös omien tarpeettomien tavaroiden kiertoon laitto voi olla työlästä. Näitä tilanteita varten on onneksi palveluita, jotka auttavat löytämään tarpeettomille tavaroille uuden kodin ja tarjoavat alustan käytetyn tavaran ostamiselle. Yhdelle tarpeeton voi olla toisen aarre.

Matalan kynnyksen palvelu helpottaa kestäviä valintoja

Keskustelimme Tavararahaksi.fi-palvelun perustajan Jussi Söderlundin kanssa, miten käytetyn tavaran myynnistä ja ostamisesta voi tehdä helpompaa. Tavararahaksi.fi on vuonna 2020 perustettu kotimainen yritys, joka on syntynyt tarpeesta löytää uusi koti kaikille käyttökelpoisille kalusteille ja kodin irtaimistoille.

Yrityksen perustajat huomasivat, että monilla olisi kiertoon laitettavaa tavaraa, mutta ei toimivaa palvelua myyntiä ja kierrätystä helpottamaan. Etenkin kun kyseessä on kuolinpesä tai muuten suurempi erä tavaraa, vaihtoehdot ovat niukat ja epäkäytännölliset: tavarat tulee itse laittaa myyntiin tai sitten maksaa noudosta jollekin taholle, joka saa kaikki voitot omiin taskuihin. Pahimmassa tapauksessa käyttökelpoisia esineitä viedään sorttiasemalle vaikka käyttövuosia olisi vielä jäljellä.

“Meidän missiona on auttaa ihmisiä pääsemään tarpeettomista tavaroista eroon. Toisaalta haluamme tehdä käytetyn tavaran ostamisesta helpompaa ja lähestyttävämpää uuden ostamiseen verrattuna,“ kertoo yrityksen perustajajäsen ja operatiivinen johtaja Jussi Söderlund

Yrityksen liiketoiminta perustuu kiertotaloudelle ja sen tavoitteena on pitää käyttökelpoiset tavarat pidempään kierrossa, jolloin tarve uusien resurssien tuottamiselle ja hyödyntämiselle vähenee. Koko operaatio pyörii viisihenkisen tiimin voimin, joka noutaa tavaraerät suoraan myyjiltä, listaa ne myyntiin verkkokauppaan ja Espooon myymälään ja lopulta tilittää myyntivoittoa myyjälle. Myyntikelvottomat tuotteet kierrätetään asianmukaisesti.

Myymälän valikoimasta löytyy huonekaluja, elektroniikkaa sekä kodin pientavaroita moneen makuun.

Kysyntä määrää hinnoittelun

Tavararahaksi.fi-myyntipalvelussa asiakkaan tuotteet arvioidaan ensin kuvien perusteella jotta tiimi voi tehdä päätöksen niiden myyntiin ottamisesta. Tuotteet noudetaan, kuvataan ja laitetaan myyntiin verkkokauppaan sekä myymälään. Myynnistä tilitetään asiakkaalle 50–60%, mahdolliset työkulut vähennetään myyntihinnasta jolloin asiakkaalle ei synny ylimääräisiä laskuja.

Tavaroiden ostajille hinnoittelu on reilu. Pohjahinta muuttuu mikäli tuote ei tule myydyksi jolloin tavarat eivät jää nurkkiin pyörimään hinnan takia: ”Meillä ykkösarvo on löytää tavaroille uusi koti jonka vuoksi hinnat ovat kohtuulliset ja joustavat,” Söderlund kertoo. “Asetamme tuotteille lähtöhinnan, mutta jos tavara ei tule myydyksi, hintaa lasketaan. Päivän hinta -luokittelulla markkina päättää lopullisen hinnan jolloin se myös vastaa sen aitoa kysyntää.“

Yrityksen vastuullisuuden kulmakivet ovat kiertotalouden edistäminen sekä toiminnan läpinäkyvyys. “Verkkokaupalla teemme ostokset helpoksi ja tavaroiden myyjille hintamme ja prosessi on aina läpinäkyvää. Kerromme, miten kaupat saadaan helposti ja millainen tavara ei välttämättä löydä ostajaa. Välillä meille tarjotaan yksittäistä tuotetta myyntiin, mutta yleensä neuvomme tällöin, miten myyjä saa tavaran helpoiten itse liikkeelle, koska noutokuluineen palvelu voi olla näissä tilanteissa kannattamaton.”

Tavararahaksi.fi-myymälä Espoossa on laajentunut syksyllä 2022 tuhannen neliön second hand- keitaaksi.

Missio: käytetyn ostamisesta kuluttajan ensimmäinen vaihtoehto

Uuden tavaran tuottaminen kuluttaa aina luonnonvaroja ja esimerkiksi elektroniikan kohdalla valmistukseen vaaditaan usein harvinaisempia raaka-aineita. Elektroniikkajäte on myös ympäristöongelma ja sosiaalisen vastuun haaste, sillä elektroniikkajätettä kuskataan muun muassa kehittyvien maiden kaatopaikoille. Pelkästään vuonna 2019 maailmassa tuotettiin 54 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä YK:n ympäristöohjelman (UNEP) Global E-Waste Monitor -raportin mukaan.

Tavararahaksi.fi-palvelu kattaa koko tavaraskaalan pienesineistä huonekaluihin ja kodin elektroniikkaan. Toistaiseksi palvelu keskittyy pääkaupunkiseutuun, mutta erityistapauksissa tiimi on noutanut isompia tavaraeriä myös muualta Suomesta. Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana palvelun kautta uuden kodin on löytänyt jo yli 30 000 tuotetta – jotka muutoin olisivat voineet joutua kaatopaikalle.

Tällä hetkellä valikoiman suosituimpia tuotteita ovat puiset pyöreät pöydät. Valikoiman erikoisuudet ovat myös löytäneen asiakaskunnan – esimerkiksi ompelupöydät ja jopa mankelit menevät kuin kuumille kiville. Vaikka second hand -ostokset ja myynti voidaan kokea haastavana, käytetyn tavaran joukosta voi tehdä persoonallisia löytöjä, joita uutena ei saisi.

Helpon, toimivan ja hyvän palvelun tarjoaminen pidentää tavaran käyttöikää, ja merkittävästi osaltaa pienentää tarvetta ostaa uutta tavaraa, joka taas on itsestään selvää luonnonvarojen säästämistä. Yrityksen pyörittäjille onnistumiset niin tavaran myyjän kuin ostajan puolelta ovat työn punainen lanka.

“Meidän työ on tehdä tavaran kiertoon laitosta helppoa ja helposti lähestyttävää ja löytää ihmiset jotka haluavat tehdä ostoksilla se oikean valinnan. Moni haluaa ostaa kestävästi kun se on tarpeeksi helppoa. Siinä kohtaa kun etsitään ostokset ensisijaisesti käytetyn tavaran valikoimasta ennen kuin mennään uuden tavaran kaupoille – siinä kohtaa alkaa tapahtua isoja hyviä asioita.”

Jussin vinkit second hand -ostoksille:

 • Osta vain tarpeeseen. Teet itsellesi ja luonnolle parempia päätöksiä hankkimalla vain tarpeeseen.
 • Osta luotetusta lähteestä. Huijausten määrä on yleistynyt ja etenkin ensikertalaisen voi olla vaikea tunnistaa huijarit.
 • Etenkin verkkokauppaostoksilla on hyvä muistaa, että käytetyssä on aina käytön jälkeä. Siksi myös hinta on edullisempi.

Tavararahaksi.fi toimii verkossa sekä myymälässä osoitteessa Nimismiehenpelto 6, Espoo. Uudistuneen 1000 neliön myymälän avajaisia juhlitaan 15. lokakuuta 2022.

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit

Miksi Heimgart-minipuutarha olisi Suomen vastuullisin tuote?

Laadukas versotusastia kestää käyttöä ja vähentää tarvetta energiasyöpöille kylmäketjuille.

Kaupallinen yhteistyö: Heimgart Nordics

Heimgart Nordicsin minipuutarhan vastuullisuutta on mietitty alusta loppuun. Minipuutarhalla voi kasvattaa ruokapöytään maukkaita, raikkaita ja ravinnerikkaita versoja kotikeittiössä vuoden ympäri ilman tuoretavaratoimituksiin tarvittavia tuore- ja kylmäkuljetusketjuja, kertoo tuotetta Suomessa markkinoiva Ilkka Manner Vertos Oy:ltä.

Heimgart Miniversotarha koostuu posliinisesta kasvatusalustasta ja teräksisistä idätyslevyistä. Alustalla kasvatetaan versoja litteissä siementyynyissä, joissa siemenet ovat kiinni luonnonkuidusta valmistetussa levyssä. Kun versotus aloitetaan, kasvatusmaljaan lisätään puhdas vesijohtovesi, laitetaan siementyyny idätyslevylle, ja peitetään siementyynyjen mukana tulevalla pahvikannella. Versot itävät syöntivalmiiksi huoneenlämmössä noin viidessä päivässä. Ne eivät tarvitse erikoisvaloja, vaan kasvavat normaalissa huoneenvalossa.

Posliiniset kasvatusalustat valmistetaan Saksassa hyvästä laadustaan tunnetussa, yli sata vuotta toimineessa Seltmann Weidenin tehtaassa. Tehdas ei käytä posliinin valmistuksessa haitallisia lyijyä tai kadmiumia, ja tehtaalla syntyvä jäte hyötykäytetään infrarakentamisessa. ”Meille on tärkeää, että arvokasta materiaalia ei mene hukkaan”, sanoo Manner.

Kolme Heimgart-minipuutarhaa, joissa kasvaa versoja
Kuva: Heimgart

Teräksinen kasvatuslevy on suunniteltu mahdollisimman ohueksi, jotta materiaalia kuluisi vähän, ja siihen on tehty elintarvikehionta ja se on luontaisesti antibakteerinen. Myös teräslevyt valmistetaan Saksassa.

Saksassa kasvatetaan myös minipuutarhan siemenet ja siementyynyjen kuidut. Alustalle voi ostaa viljeltäväksi esimerkiksi vihanneskrassia, miedompaa parsakaalia ja sähäkän makuista sinappia. Siemenet on kiinnitetty levymäisen siementyynyn pinnalle luonnonmukaisella sidosaineella. Kaikki siemenet ovat sertifioitua saksalaista luomulaatua ja myös säilöntäaineettomia. Myös siementyyny valmistetaan luomuhampusta ja pellavasta. Tyynyt voi käytön jälkeen kompostoida. 

Viljelyalustan ja siementyynyn postituksen päästöt kompensoidaan käyttämällä Posti Green -palvelua. Pakkaus ja postitus toteutetaan täysin muovittomasti.

Laatu on minipuutarhassa yksi olennainen osa kestävyyttä. Versotarha suunniteltiin ja kehitettiin erityisen huolella, sillä siitä haluttiin pitkäikäinen, skandinaavisiin koteihin istuva ja ympäristöystävällinen tuote, joka toimii mutkattomasti käytännössä, kertoo Manner. Esimerkiksi astian tiukkoja kulmia eivät muut valmistajat kuin Seltmann Weiden pystyneet samalla tavoin toteuttamaan.

Kuva idätyspakkauksesta ylhäältä päin kuvattuna
Aloituspakkaukseen kuuluvat posliininen kasvatusastia, teräksinen idätyslevy, kaksi siementyynyä ja valolta suojaavat pahvikannet. Kuva: Heimgart
Ruoantuotannolla iso ympäristövaikutus

Jopa yli kolmannes kuluttajan ympäristövaikutuksista aiheutuu ruoasta. Kaikki ruoan elinkaaren vaiheet kuormittavat ympäristöä tavalla tai toisella.

Ruoantuotanto vaatii esimerkiksi valtavasti maa-alaa, kuluttaa vettä ja tuottaa kemikaalipäästöjä sekä rehevöittää vesistöjä. Energiaa käytetään muun muassa kasvihuoneisiin, kuljetuksiin sekä kylmäketjuihin. Ruokahävikkiä tapahtuu ruokaketjun kaikissa vaiheissa, merkittävästi myös vähittäistavarakaupassa ja kotitalouksissa. Lisäksi iso osa tuotetusta ruoasta käytetään eläintuotannon rehuksi.

Kotitarveviljely on yksi tapa pienentää omaa ekologista jalanjälkeä. Heimgart-versotusastiaa käyttämällä voi korvata erityisesti sellaisia tuotteita, joiden kuljettaminen, säilytys tai kasvattaminen kasvihuoneissa syö luonnonvaroja keinovalaistuksen, kylmäsäilytyksen ja lämmityksen energiatarpeen kautta. Viisaasti toteutettuna kotona versottaminen myös vähentää hävikkiä.


Lue tuotteen vastuullisuuskuvaus

Kannen kuva: Heimgart

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit

Helsinki Foundation yhdistää ihmiset tekemään luonnolle tilaa

Kansainvälisesti toimiva säätiö hankkii lahjoitusvaroilla maa-alueita, jotka jätetään luonnontilaan. Alueet tarjoavat kasveille ja eläimille arvokasta suojaa ihmiskunnalta, joka on maankäytön tavoillaan ajanut luonnon yhä pienempään nurkkaan.

Kaupallinen yhteistyö: Helsinki Foundation

Metsiä tuhoutuu maapallolla noin 10 miljoonaa hehtaaria joka vuosi. Menetämme siis noin 27 jalkapallokentällisen verran metsää minuutissa.

Metsien mukana katoaa arvokkaita hiilinieluja, mutta myös valtavasti luonnon monimuotoisuutta: Käynnissä on parhaillaan maapallon historian kuudes sukupuuttoaalto. Viimeksi lajeja katosi tätä tahtia 66 miljoonaa vuotta sitten asteroidin iskiessä planeetallemme.

Helsinki Foundation syntyi kansainvälisen ystäväjoukon halusta tehdä jotakin tilanteelle. Vuonna 2015 rekisteröitiin säätiö, joka kerää lahjoitusvaroja ja hankkii niillä luontoarvoiltaan arvokkaita maita, jotka jätetään pysyvästi luonnontilaan.

Luonnon monimuotoisuuden katoaminen on todellinen uhka myös ihmiselle itselleen. Luonto kierrättää ravinteita, säätelee ilmastoa, puhdistaa vettä, hoitaa viljelykasviemme pölytyksen ja tarjoaa meille tilaa virkistyä ja hengähtää. On laskettu, että näiden niin kutsuttujen ekosysteemipalveluiden romahtaminen aiheuttaa koko maailman bruttokansantuotteeseen noin 2,5 biljoonan euron laskun joka vuosi vuoteen 2030 mennessä. Tämä Tasmanian metsä on Helsinki Foundationin suojelema. Kuva: Helsinki Foundation
Taigalta Tasmaniaan

Säätiö on tähän mennessä hankkinut kolme aluetta Suomesta, yhden Virosta ja yhden Australian Tasmaniasta. 

Näistä ensimmäinen hankittiin Suomen Sallasta − noin kahdeksan hehtaarin kokoinen Arctic Taiga. Sen korpi- ja rämemailla kasvaa vanhaa puustoa sekä vaarantuneita ja silmälläpidettäviä kotelosieni- ja jäkälälajeja.

Pelkosenniemellä sijaitsee toinen säätiön pohjoisista suoalueista. 67 hehtaarin Tarandus Mire on aapasuoalue, jonka koskemattomat osat säätiö haluaa pitää luonnontilaisina. Samalla ihmisen toimilta saavat vastedes rauhan myös ne alueen osat, joissa ojituksia on aikoinaan edellisten omistajien toimesta
ehditty tekemään.

Virossa säätiö turvaa lintujen pesimis- ja levähdysmahdollisuuksia Muhun saarella sijaitsevalla noin neljän hehtaarin kokoisella Vainio Bird Reservella. Alue sijaitsee kaislikkoisella kosteikkomaalla.

Tasmaniasta säätiö hankki vuonna 2017 ekologisesti arvokkaan Green Tier Creek -alueen. 120 hehtaarin metsä sijaitsee lähellä kolmea muuta suojeltua aluetta (Rocka Rivulet Nature Reserve, Butlers Ridge Nature Reserve ja Swanston Private Nature Reserve). Maa-alueen hankinnalla tuetaankin suuremman metsäalan
suojelua. Näistä maisemista löytyy monenlaisia elinympäristöjä, jotka tarjoavat tilaa useille uhanalaisille lajeille, kuten Tasmanian kiilapyrstökotkalle, tasmaniankaijalle ja pussiahmalle.

Tasmanian Green Tier Creekille on hankittu myös yksityisen luonnonsuojelualueen status, samoin Arctic Taiga -alue julistettiin ELY-keskuksen päätöksellä vuonna 2017 pysyväksi yksityiseksi luonnonsuojelualueeksi.

Lisäksi Ikaalisista löytyy säätiön omistama, suuremman luonnonsuojelualueen läheisyydestä hankittu vajaan kahden hehtaarin palsta, johon suunnitellaan perustettavaksi arboretumia ja toteutettavan ennallistamistoimia.

Säätiön maiden koko nyt on yhteensä noin 200 hehtaaria. Alueita hankitaan lisää lahjoitusvaroin.

Suomessa metsätalous on merkittävä luontokadon aiheuttaja, globaalisti metsää raivataan etenkin maatalouden tieltä. Iso osa sadosta menee eläinten rehuksi, jolloin maanviljelyn hyötysuhde on heikompi kuin suoraan ihmisravinnoksi käytettäessä. Omaa kulutustaan kohtuullistamalla ja kasvispainotteisella ruokavaliolla voi vähentää ihmiskäyttöön raivattavan maan tarvetta. Nämä arvokkaat Sallan Arctic Taigan puut on nyt suojeltu tulevalta hyötykäytöltä. Kuva: Helsinki Foundation
Yhdessä yhteistä hyvää

Helsinki Foundation on halunnut tehdä biodiversiteetin suojelusta yhteisöllistä: Säätiölle tehtävä lahjoitus kohdistetaan lahjoittajan valitsemaan maalohkoon, jonka lahjoittaja voi myös nimetä ja jolla voi halutessaan vieraillakin. Vapaat maalohkot näkyvät kunkin alueen ilmakuvakartalla. Oman pienen lohkon
saa suojeltavaksi muutamalla kymmenellä eurolla, ja ilmakuvasta näkee lahjoittajanaapurinsa. 

Säätiön lupaus Greenspace Guardianeille on, että alueet suojellaan pysyvästi eikä niiden käyttötarkoitus muutu ilman Guardianien suostumusta. Maa-alueiden omistusoikeus säilyy kokonaisuudessaan säätiöllä, mutta lahjoittaja voi puolustaa aluetta, jolla hänen suojelulohkonsa sijaitsee.

Tällainen voisi tulla eteen, jos esimerkiksi valtio suunnittelisi jollekin alueelle kaivosta. 

”Ihmisjoukko muodostaa alueen luontoa suojaavan lisäkerroksen, luotamme yhteisön voimaan käyttää ääntään luonnon puolesta”, kertoo säätiön asiamies Viivu Padden.

Mukaan lähteneitä lahjoittajia on jo 1300. Padden kertoo, että lahjoittajat ovat erityisesti arvostaneet mahdollisuutta helposti lahjoittaa luonnon suojelemiseen tavalla, joka tuottaa tulosta heti ja jossa näkee itse, mihin rahat menevät.

”Lahjoittajissa on esimerkiksi kanadalainen perhe, joka on ryhtynyt antamaan kaikki joululahjansa Tasmanian luonnonsuojelualueen maalohkoina. He ovat ihastuneet siihen, miten lahjoitukset näkyvät jatkuvasti kasvavana yhtenäisenä maa-alueena, joka on ihan oikeasti olemassa ja pyhitetty ikuisesti luonnolle sen sijaan, että he lahjoittaisivat läheisilleen tavaraa, joka päätyy  muutaman vuoden päästä kaatopaikalle.”

Tarandus Mire -aapasuon ilmakuvaan on piirretty myös jalkapallostadion. Stadionilta voi klikata palasen joko kentältä tai katsomosta, nimetä sen haluamallaan tavalla ja lahjoittaa tämän alueen verran luonnon suojelemiseen. Esimerkiksi pohjoiskaarteesta saa katsomopaikan 20 eurolla. Viereiselle fanipenkille voi kutsua vaikka hyvän ystävän. Kuva: Helsinki Foundation

 

Kannen kuva: Helsinki Foundation

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit

Kestäviä valintoja ravintolassa

Kaupallinen yhteistyö: Kotipizza

Suomalaisten hiilijalanjäljestä noin viidesosa syntyy ruoasta. Ruokakaupassa vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja on koko ajan enemmän saatavilla ja arkisilla ratkaisuilla voi oman talouden ruokailun hiilijalanjäljen pitää kohtuullisena. Mutta voiko ravintoloissa käydä, jos haluaa elää kestävästi? Miten ulkona syödessä voi tehdä parempia valintoja?

Kestävämmän ruokailun edistämisessä avainasemassa ovat kuluttajien päätösten lisäksi ovat yritysten aktiivinen työ vastuullisuuden eteen. Esimerkiksi raaka-aineiden alkuperän jäljitettävyys ja läpinäkyvyys ovat vastuullisen yritystoiminnan kulmakivi kaikilla aloilla. Ravintola-annoksen matkalla katettuun pöytään on useita välietappeja ja kuten esimerkiksi tavaroiden valmistajilla, myös ravintoloilla voi olla melko vähäistä tietoa alkutuotannon vastuullisuuden todellisesta tilasta.

Haastattelimme Kotipizzan vastuullisuusasiantuntija Sara Anttilaa ravintolaketjun vastuullisuustyöstä. Kotipizza on Pohjoismaiden suurin pizzeriaketju johon kuuluu noin 300 ravintolaa ympäri Suomea. Yritys on viime vuosikymmenen puolivälissä käynnistänyt koko joukon vastuullisuushankkeita, joilla keskitytään raaka-aineisiin, läpinäkyvyyteen ja päästöihin liittyviin kestävyyskysymyksiin.

“Vastuullisuustyömme lähtee päästöjen minimoinnista, laadun parantamisesta ja kotimaisuusasteen kasvattamisesta. Toimitusketjuun liittyviä sudenkuoppia pyritään taklaamaan keskittämällä kaikkien raaka-aineiden hankinnat omalle hankinta- ja logistiikkayrityksellemme Helsinki Foodstockille. Kaikki tuottajat ovat puhelinsoiton päässä, eli ruoan alkuperä ja kuljetuksen vaiheet ovat tismalleen tiedossa,” Anttila tiivistää.

Kotipizza on Pohjoimaiden suurin pizzeriaketju, joka keskittyy vastuullisuustyössään erityisesti hiilijalanjälkensä minimointiin. Kuva: Pekka Hannila

Kestävämpien raaka-aineiden hyödyntäminen

Raaka-aineiden alkutuotanto tuottaa suurimman osan sen päästöistä. Vegaaniruoan hiilijalanjälki on yleisesti liharuokaa pienempi, joten näppärä keino syödä ravintolassakin kestävämmin on valita kasvispohjaisia annoksia. Ravintolat voivat auttaa tässä tarjoamalla monipuolisia kasvisvaihtoehtoja. Kotipizza on kehittänyt kasviproteiinituotteita, kuten kotimaista seitania ja fermentoitua härkäpapua ja uusista kampanjatuotteista kehitetään automaattisesti myös kasvisversiot. Täysin vegaaninenkaan ei kuitenkaan tarvitse olla syödäkseen ilmastolle kestävästi. Planetaarinen ruokavalio eli ilmaston näkökulmasta kestävä lautasmalli sisältää myös liha- ja maitotuotteita, mutta nykyistä keskimääräistä kulutusta vähemmän. 

Suomessa kestävää eläinproteiinia on saatavilla omista vesistämme. Esimerkiksi särkikalojen suosiminen tukee luonnon monimuotoisuutta, sillä särkikalojen populaatioiden liikakasvu uhkaa muiden eliöiden tilaa ja vesistöjen tasapainoa. Kasvatetun tai valtameristä pyydetyn kalan kohdalla on hyvä suosia vastuullisuussertifioituja tuotteita. Esimerkiksi Kotipizzan kaikki kala- ja äyriäistuotteet ovat MSC-sertifioituja. Sertifikaatti kertoo siitä, että luonnonkala tai -äyriäinen on kalastettu kestävästi eli niin, ettei kalapopulaatioita ylikalasteta tai niiden elinympäristöjä rasiteta tarpeettomasti. Kotipizza sai MSC-sertifioinnin vuonna 2017 ensimmäisenä pizzaketjuna maailmassa. Parhaillaan Kotipizza tutkii myös mahdollisuuksia hyödyntää kotimaista järvikalaa. 

Kotipizza on myös panostanut raaka-aineiden kotimaisuusasteen nostamiseen, joka nykyään on 70–80 prosenttia sesongista riippuen. Aiemmin Italiasta tuotu rucola on korvattu kotimaisella rucolanversolla. Kasvatuksessa hyödynnetään luonnonvettä ja käytettävä vesi kierrätetään 98-prosenttisesti, jolloin vedenkulutus on hyvin pieni. Suljetussa kierrossa myös mahdollinen ravinteiden pääsy luontoon ja vesistöihin minimoituu.

Suljetussa kierrossa kasvattaminen vähentää vedenkulutusta ja ravinteiden pääsyä luontoon.

Päästöt kuriin uusiutuvalla energialla

Jotta ilmaston lämpeneminen voitaisiin rajoittaa 1,5 asteeseen, meidän tulisi tavoittaa hiilineutraalius tämän vuosisadan puoliväliin mennessä. Hiilineutraaliudesta puhuttaessa tarkoitetaan sitä, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran kuin niitä voidaan sitoa ilmakehästä. Absoluuttista hiilineutraaliutta ei ole olemassa, koska lähes kaikki mitä teemme, tuottaa päästöjä tavalla tai toisella. Monet organisaatiot tavoittelevat hiilineutraaliutta, jossa tärkein toimenpide on kutistaa toiminnasta aiheutuvat päästöt mahdollisimman pieniksi.

Kaikkien päästöjen vähennyskeinojen hyödyntämisen jälkeen voi jäljelle jäävät päästöt kompensoida. Sitran kuvauksen mukaan kompensointi tarkoittaa päästövähennysyksiköiden ostamista syntyneitä päästöjä vastaavalla määrällä. Varoilla tuetaan muun muassa uusiutuvan energian tai maan ja metsien kestävää käyttöä kehittyvissä maissa ympäri maailman. Kompensoinnin ei tulisi olla ensisijainen keino hiilineutraaliuden tavoittelussa.

Kotipizzan vastuullisuusasiantuntija Sara Anttila Ilmattaren tuulivoimapuistossa. Kuva: Tero Peltoniemi.

Yksi tehokas keino päästöjen pienentämiseen on uusiutuvan energian käyttäminen. Valtaosa toimialan päästöistä aiheutuu kaukolämmön ja sähkön kulutuksesta. Kotipizza on tehnyt sopimuksen tuulivoimayhtiö Ilmattaren kanssa 100-prosenttisesti uusiutuvasta kotimaisesta tuulisähköstä, jonka avulla päästöjä on tehokkaasti leikattu.

“Aiemmin yli 10 prosenttia Kotipizzan ruokatuotteiden ilmastojalanjäljestä on syntynyt ravintoloiden energiankulutuksesta. Ilmattaren tuulisähkön avulla tuo jälki on lähes nollattu, lukuunottamatta tiettyjä ravintoloita, joissa kiinteistön omistaja vastaa sähköstä. Päästöjen minimoinnista syntyi myös idea rakentaa Ilmattaren kanssa Kotipizzalle Kurikkaan oma tuuliturbiini, joka tulee käyttöön kevään 2022 aikana. Nämä ovat askelia kohti tavoitettamme saada ketjun ruokatuotteet hiilineutraaleiksi vuoteen 2030 mennessä.”

Kestävistä valinnoista helppoja

Ravintola-annoksen hiilijalanjäljen arviointi ja eritoten muihin vertailu voi olla haastavaa. Siksi onkin tärkeää, että ravintoloitsijat tarttuvat toimeen ja tarjoavat herkullisten aterioiden lisäksi tietoa niiden päästöistä ja ympäristövaikutuksista, jolloin meidän kuluttajien on helpompi halutessamme vertailla vaihtoehtoja myös ilmaston näkökulmasta. Tähän pyrkii myös Kotipizza:

“Haluamme antaa asiakkaillemme mahdollisuuden tehdä ostopäätöksiä myös kestävyyden näkökulmasta. Kaikille ruokatuotteillemme on jo nyt laskettu hiilijalanjälki, mutta verkkokauppaamme on tulossa vuoden 2022 aikana ravintoarvojen rinnalle näkyviin laajemmin kaikkien ruokalistan ruokatuotteiden ilmastojälki ja mistä se koostuu. Samalla kun annamme asiakkaille työkaluja vastuullisiin valintoihin, jatkamme kulisseissa pitkäjänteistä kehitystyötä kaikkien ruokatuotteiden päästöjen karsimiseksi. ”

Kotipizzan ruokatuotteiden ilmastolaskuri helpottaa kestäviä valintoja tekevän kuluttajan päätöksiä ja näyttää suuntaa myös muille ravintoloille. Kestävämmät valinnat eivät ole ravintolassakaan siis mahdoton tehtävä. Pitkälle pääsee jo suosimalla kasvispainotteista ruokaa, juomalla hanavettä pullotetun sijaan sekä tilaamalla omaan nälkään sopivasti suhteutetun annoksen, välttäen näin hävikin syntymistä.

Artikkelin kansikuva: Bjørn Wad

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit

Kierrätyskorun ostaja on linkki kestävässä ketjussa – Kolme kysymystä Holmaston Erika von Schantzille

Kaupallinen yhteistyö: Holmasto

Muovihelmiä ja rihkamaa – vai aitoa kultaa ja hopeaa, jalokiviä ja värikiviä? Holmasto on 72-vuotias perheyritys, joka myy vintage- ja second hand sekä kierrätyskullasta ja -jalokivistä valmistettuja arvokoruja. Yrityksen pyrkimyksenä on tarjota uutta korua harkitsevalle kuluttajalle aidosti varteenotettava vaihtoehto. Samalla niin sanottuihin preloved-koruihin liittyvät virheellisetkin ennakkokäsitykset oikenevat kuin itsestään.

”Keskitymme klassisista ja ajattomista timanttikoruista aina massiivisiin 1960-luvun designsormuksiin ja jopa antiikin arvon saavuttaneisiin yli satavuotiaisiin koruihin”, kertoo Holmaston viestinnästä vastaava Erika von Schantz.

”Mieheni Sebastian von Schantzin äidin isä Thure R. Holmasto perusti Holmaston Helsingin Kallioon vuonna 1949. Yrityksen huutokauppa- ja rahaliikennetoiminnan ohella korujen rooli on alati vahvistunut ja niissä myös kiertotalousajattelumme toteutuu voimakkaimmin.”

Myynnissä olevat kierrätetyt korut Holmasto ostaa liikkeeseen tulevilta asiakkailta. Uusia koruja yritys valmistaa asiakkailta hankkimastaan romukullasta sekä hyödyntämällä myyntikelvottomista koruista irrotettuja timantteja ja muita jalokiviä. Näin säästetään merkittävästi luonnonvaroja ja energiaa.

Mikä on vienyt Holmastoa kohti kiertotalousajattelun mukaista liiketoimintaa?

”Isoissa linjoissa ympäristön kunnioittaminen on jo pitkään ollut sisäänrakennettuna toimintaamme. Nyt kehitämme vastuullisia toimintatapoja myös seikkaperäisellä tasolla.”

Korujen entisöinnin ja myynnin osuutta Holmaston liiketoiminnassa on kasvatettu tietoisesti. Tähän on monta syytä.

”Asiakkaamme myyvät meille niin hyväkuntoisia, mielenkiintoisia ja jopa koruhistoriallisesti arvokkaita esineitä, että emme ole niitä raaskineet laittaa sulaksi. Siihen ei yksinkertaisesti ole tarvetta, sillä materiaalit kestävät entisöinnin hyvin.”

Korut puhdistetaan ultraäänipesurilla, jota pääsääntöisesti käytetään pelkällä vedellä.

”Viimeistelyn teemme ihan hammasharjalla ja vedellä, tarvittaessa tipalla astianpesuainetta. Se on sellaista ei niin mediaseksikästä työtä”, Erika nauraa.

”Mikäli koru on erittäin likainen, joudumme toisinaan käyttämään vahvempaa ultrapesuun tarkoitettua ainetta, mutta silloin pesuvedet hyödynnetään viimeiseen pisaraan.”

Erika von Schantz. Kuva: Holmasto.

Entisöinti tapahtuu Holmaston liikkeessä tai kultasepän työhuoneella. Esineitä ei tarpeettomasti liikutella pitkiä matkoja, mikä minimoi kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.

”Toki postitamme tuotteita asiakkaille. Pakkausmateriaalimme ovat kierrätettäviä ja pahvilaatikot jatkossa sertifioituja. Vastikään olemme myös siirtyneet käyttämään toimitiloissamme vesisähköä.”

Korubisneksen yksi keskeisistä materiaaleista on kulta, jota Holmastokin suuressa määrin kierrättää. Kultaan liittyvät ympäristövaikutukset ovat saaneet myös Erika von Schantzin pohtimaan jalometallien kaivaustoimintaa yhä kriittisemmin.

”Vain yhden kultasormuksen vuoksi syntyy jopa 20 tonnia kaivannaisjätettä. Uutta kultaa louhitaan aina vain syvemmältä ja laajemmilta alueilta, koska kaivauksia on tehty jo niin paljon. Pelkkä louhinta sekä materiaalin puhdistamiseen ja käsittelyyn käytettävät aineet kuten elohopea tuhoavat luontoa peruuttamattomasti, myrkkyjä ja kemikaaleja valuu vesistöihin – ja tämän kaiken päälle tulevat vielä sosiaaliset vaikutukset.”

”Pari vuotta sitten näin Prisma-dokumentin, missä suuret yritykset ostivat Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa maat kultakaivoksen alta ja häätivät ihmiset kodeistaan tai työllistivät heidät kaivauksille vauvasta vaariin. Faktojen valossa ja koska tiedämme, että kultaa on jo runsaasti liikkeellä, on vaikea ymmärtää syitä louhia lisää.”

Tarjoamalla asiakkailleen tasokkaan kierrätyskoruvalikoiman Holmasto haluaa osaltaan olla vähentämässä painetta uuden kullan ja jalokivien louhintaan.

Mitä Holmasto tekee eri tavalla kuin kilpailijansa ja mitä se tarkoittaa vastuullisuuden kannalta?

”Suomessa kierrätyskultaa käytetään laajasti ja osa yrityksistä markkinoi asiasta melko aktiivisesti. Me Holmastolla panostamme hurjan paljon korujen entisöintiin. Meidät osin tunnetaankin siitä, että ostamme koruja myös koruina emmekä ainoastaan materiaalina, kun korussa on jokin arvoa kohottava elementti kuten brändi, haluttu tyyli tai esineen harvinaisuus.”

Kierrätyskorujen eduista on tärkeää viestiä asiakkaalle monipuolisesti.

”Korut ovat tunnepitoisia ja niitä ostetaan usein myös lahjaksi. Pyrimmekin tarjoamaan asiakkaalle valmiiksi muotoiltuja perusteluja, miksi valita kierrätetty koru. Sekin voidaan nimittäin kokea problemaattisena, että käytetty esine on uutta edullisempi hankkia: harva haluaa luoda mielikuvaa, että on ostanut rakkaalleen halvemman lahjan.”

”Olen tehnyt omaa työuraani kulta- ja kellosepän alalla 2000-luvun alusta ja tiedän miten valikoimat uuden tuotannon puolella muodostuvat. Kauppias saattaa tilata tuotteita tiskiin vaikka vain kolmelta eri valmistajalta. Koen vintage- ja second hand -puolen paljon mielenkiintoisemmaksi.”

”Meillä on erilainen valikoima kuin missään muualla, koska niin monenlaiset ihmiset myyvät meille korujaan.”

Kierrätettynä voi löytää juuri omia tai läheisen arvoja ja estetiikkaa edustavan, uniikin esineen – tai hankkia saman tai samaa tyyliä edustavan korun kuin uutenakin, vain vastuullisemmin.

Asiakkailta ostetut korut entisöidään puhdistamalla ja kiillottamalla sekä tarpeen vaatiessa korjaamalla ne joko Holmaston liikkeessä tai kultasepän työhuoneella. Kuva: Holmasto

Miten olet itse päätynyt tälle polulle? Mitä kestävä elämäntapa sinulle tarkoittaa?

”Mietin aihetta vahvasti 3- ja 5-vuotiaiden poikieni kautta. Koen huolta luonnosta ja siitä, millaisessa maailmassa lapseni tulevat elämään ja kasvamaan. Syömme paljon kasvisruokaa ja esimerkiksi arkinen jauheliha on nykyään ruokalistallamme maksimissaan kerran viikossa.”

”Lihan vähentäminen lähti paitsi ilmastokysymysten yleistymisestä yhteiskunnallisessa keskustelussa myös siitä, etten aina jaksanut tehdä samoja ruokia. Nykytila haastaa ajattelua ja se on siis vain positiivinen asia! Uudet vaihtoehdot ovat tuoneet piristystä meidänkin perheemme ruokapöytään.”

Erika von Schantz inspiroituu pohtimaan, miksi muutos niin usein nähdään luopumisena, vaikka valintoja voisi vain tehdä harkitummin.

”Eihän koruilla koristautumistakaan ole mitään syytä lopettaa. Korut tuovat elämään iloa ja kauneutta.”

Holmasto puhuu kestävästä ketjusta. Se tarkoittaa, että omistaja, joka tänä päivänä hankkii kierrätetyn arvokorun, voi paitsi kantaa näyttävää esinettä myös vaalia lenkkiä korukulttuurihistoriallisessa ketjussa.

”Liian paljon vanhoja koruja on sulatettu ja tehty uusiksi. Holmaston koruilla on historia ja niiden kautta jokainen uusi omistaja pääsee luomaan omaa historiaansa. Vastuullisen valinnan lisäksi entisöidyn korun hankkimisella voi siten olla myös suuri kulttuurinen vaikutus.”

 

Kirjoittaja
Helmi Saksala

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit

Vinkit kestävän keittiön suunnitteluun

Kaupallinen yhteistyö: Puustelli Miinus

Monen meistä arki pyörii keittiön ympärillä eikä ole sattumaa, että keittiötä kutsutaankin usein kodin sydämeksi. Aamu alkaa kahvinkeitolla ja ilta päättyy iltapalaan. Keskivertokuluttajan vuosittaisesta hiilijalanjäljestä noin 20 % muodostuu asumisesta ja n. 18 % ruokaan liittyvistä valinnoista. Keittiö liittyy olennaisesti molempiin, joten voidaan ajatella, että siellä tehtävillä ratkaisuilla luodaan pohja myös kestävälle, hyvälle elämälle. 

Millaisin valinnoin keittiöstä ja sen käytöstä voi tehdä kestävää ja mitä se tarkoittaa sujuvan arjen kannalta?

Meillä jokaisella on oma tapamme käyttää keittiötä. Joku lämmittää valmista ruokaa mikrossa, toinen kokkaa ison ystäväporukan kanssa kuuden ruokalajin illallisia. Kestävän keittiön suunnittelu lähteekin aina käyttäjän tarpeista. Kannattaa aloittaa miettimällä rehellisesti, mitä keittiössä todella tehdään, kuinka paljon sitä käytetään ja ketkä sitä käyttävät?

Ehkä elämässäsi on ollut “se keittiö”, joka jätti toimivuudellaan muistijäljen. Muistele millainen se oli ja mikä siinä oli erityisen onnistunutta? Onko nykykeittiössäsi jotain, joka ei toimi alkuunkaan?

Pohdi myös mitä toivoisit lisää ja mitä itse asiassa vähemmän. Tarvitsetko esimerkiksi nykyistä enemmän laskutilaa vai täyttyvätkö tasot sen vuoksi, että säilytystilaa ei ole riittävästi, keittiössä on liikaa tavaroita tai tiskauspiste ei toimi?

Toimiva keittiö on sellainen, joka täyttää käyttäjänsä tarpeet ja helpottaa arkea. Kuva: Puustelli Miinus

Hyvällä suunnittelulla vähemmän on enemmän

Ravintolatyössä ensimmäinen oppini oli: mieti askelia. Vasta-alkajana ihmettelin moista, kyllähän jalkani kantavat. Kokeneen esinaiseni sanat alkoivat kuitenkin painaa – aivan kuten jalkanikin parin viikon pitkien työvuorojen jälkeen. 

Sen jälkeen olen aina miettinyt askelia, myös kotikeittiötä suunnitellessani. Missä on astiakaappi, jos tiskikone on tässä? Entä missä säilytän useimmin ruoan valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita, jos kokkaan tässä? 

Haastattelin artikkelia varten Puustelli Miinuksen projektipäällikköä Tony Lönnqvistiä, joka nosti esiin kiinnostavan ajatuksen: Voisiko olla, että keittiöissämme on jo liikaa kaikkea ja pärjäisimme itse asiassa vähemmällä, jos itse keittiö olisi suunniteltu toimivammaksi? 

Olen melko varma, että näin juuri on. Kuinka monta vatkauskulhoa ihminen todella tarvitsee? Olisi varmasti mahdollista käyttää etenkin isoja astioita nykyistä luovemmin ja monikäyttöisemmin. Kauniista kulhosta voi tarjota salaatin ja siinä voi vatkata vaniljakastikkeen. Sama periaate pätee moneen muuhunkin astiaan. 

Tonyn kanssa juteltuani jäin myös miettimään ajatusta juhla-astiastoista. Miksi säilytämme astioita vain käyttääksemme niitä muutaman kerran vuodessa? Voisimmeko nauttia kauniista astioista ihan jokapäiväisessä arjessa, koska jokainen päivä on juhlan arvoinen?

Itse keittiön ja sen kalusteiden kestävyyteen vaikuttaa kaikkein eniten pitkäikäisyys ja käytetyt materiaalit. Keittiötä valitessa pätee siis sama perussääntö kuin kaikkeen muuhunkin: mitä pidempi elinkaari, sen parempi. 

Kestävä keittiö syntyy materiaaleista, joita voi tarvittaessa huoltaa, jotka kestävät kovaa käyttöä ja parhaassa tapauksessa mahdollistavat keittiön muunneltavuuden tarpeiden muuttuessa. Keittiön kulutuksen kesto on muutakin kuin pintojen kauniina pysymistä. Kaapin tulee jaksaa kantaa painavia kuormia vuosikymmeniä ja tiskipöydän reuna ei voi hörpätä vettä.

Muotoiluun ja tieteelliseen tutkimukseen nojaava keittiö

Puustellilla pohdittiin hyvin samantapaisia kysymyksiä loppuvuodesta 2009. Kuinka vähentämällä saataisiin aikaan enemmän? Mukaan pähkinää ratkaisemaan kutsuttiin nykyisin myös Miinuksen kummisedäksi kutsuttu teollinen muotoilija, professori Juhani Salovaara, jonka lukuisiin saavutuksiin kuuluu muun muassa Kaj Frank -palkinto vuodelta 2016. Salovaara kokosi kehitystyöhön monitieteellisen moniosaajien työryhmän, joka alkoi kehittää Miinusta. 

“Johtotähtenä suunnittelutyössä oli ajatus siitä, että hiilijalanjälki tulee saada alas ja samaan aikaan tehdä äärimmäisen kestävä ja pitkäikäinen keittiö”, Salovaara kuvaa hanketta. 

“Kehitystyöhön osallistui kaikkiaan parikymmentä asiantuntijaa korkeakouluista, VTT:ltä ja yrityksestä.  Eri osapuolet aloittivat työt yhtäaikaisesti, ja ideoita ja materiaaleja testattiin koerakentamalla. 3D-mallinnuksen avulla pääsimme nopeasti toteamaan kokeiltujen materiaalien ja vaihtoehtojen hiilijalanjäljet VTT:n tutkijoiden laskelmien perusteella.” 

Harharetkiltäkään ei säästytty. Esimerkiksi täyspuuta sekä vanerityyppisiä ratkaisuja testattiin pitkään, kunnes tultiin siihen lopputulokseen, ettei täyspuinen keittiönkaappi pysy muodossaan vaihtelevissa kosteusolosuhteissa. Kotimaiset puulajit näet elävät syyn leveyssuunnassa noin prosentin verran, jolloin mittatarkat helaratkaisut eivät toimi.

“Käänteentekevä ajatus oli käyttää runkorakenteissa biokomposiittia. VTT:n kanssa valmistimme useampia materiaaliyhdistelmiä, joiden ominaisuuksia testattiin koepuristeina. Kehitetyn ja testatun biokomposiitin valmistajaa ei kuitenkaan löytynyt läheltä. Samaan aikaan UPM kehitti omaa biokomposiittiaan, joka vaikutti hyvin lupaavalta. UPM kiinnostui myös yhteistyöstä, joten päädyimme käyttämään runkorakenteissa heidän uutta biokomposiittiaan.” Salovaara kertoo.

UPM:n biokomposiitin kuituaineena on selluloosa ja sideaineena polypropeeni. Komposiitti kestää vettä, sillä on hyvä lujuus sekä sitkeys ja materiaali on lisäksi antistaattinen, jonka ansiosta se ei esimerkiksi vedä pölyä puoleensa. Rungon osien valmistuksessa ei synny myöskään hukkaa ja ne ovat hyvin kevyet perinteisiin melamiinipintaisiin lastulevyrunkoihin verrattuna.

Seinätapetti antaa kauniin taustan kaapin läpinäkyvälle rakenteelle. Kuva: Puustelli Miinus

Kalusterakenteiden paino saatiin pienennettyä lähes puoleen, samoin hiilijalanjälki perinteisiin kalusterakenteisiin verrattuna. Rungot suunniteltiin monikäyttöisiksi siten, että samasta rungosta voi tehdä hyllyn tai kaapin, ja käyttötarkoitusta ja varustelua voi tarvittaessa myös muuttaa elinkaaren aikana. 

“Miinus on todellinen modulaarinen keittiö. Valmistusteknologiasta johtuen rungolle syntyi “teollinen” muotokieli, jota voi halutessaan käyttää näkyvästi – niistä on mahdollista tehdä läpinäkyviä rakenteita, sillä esimerkiksi taustalevyä ei rakenteen lujuuden vuoksi tarvita”, hän selittää.

Sisäilmamittauksissa alitettiin M1-luokitusarvot. Salovaaran mukaan valitusta pintakäsittelystä riippuen arvot voivat olla jopa kymmenesosan vaaditusta M1-arvosta, jolla on merkitystä allergikolle. Kalusteratkaisuille myönnettiin Europatentti 2018 ja toistaiseksi mitään vastaavaa ei ole maailmalta löytynyt. Kalusteille annetaankin 30 vuoden takuu. 

Tämän muotoiluun, tutkimukseen ja laskentaan pohjautuvan innostavan syntytarinan kuultuani myös Miinuksen muut erikoismateriaalit, kuten kalusteovet, alkoivat kiinnostaa minua kovasti. 

“Miinuksen ovet valmistetaan pääasiassa nykyään OSB-levystä. Se on materiaali, joka on alunperin kehitetty rakentamiseen – todella kovaa ja kestävää, mutta samaan aikaan yllättävän kevyttä”, Puustellin projektipäällikkö Lönnqvist kertoo.

Ensin Puustellillakin mietittiin, että voiko tämä materiaali toimia keittiössä, mutta kun idea kerran jäi elämään, saatiin siitä kehitettyä erittäin toimiva kokonaisuus. OSB-levy valmistetaan puusta, eli materiaali on uusiutuvaa ja hyvin kierrätettävää. Puustellin käyttämä levy valmistetaan sertifioidusta puusta ja liimana käytetään formaldehyditöntä vesiliukoista liimaa. OSB-levyä pystytään korjaamaan vaikka kaapin oveen tulisi naarmu tai jopa iso kolhu. 

“Miinus on todellakin oiva esimerkki kestävästä ajattelusta”, Lönnqvist summaa.

Miinuksen uudenlainen runkomateriaali mahdollistaa keittiön osien muunneltavuuden käyttäjän tarpeiden muuttuessa ilman, että koko runkoa tarvitsee vaihtaa. Kuva: Puustelli Miinus

Kodinkoneilla on väliä

Kuten juttutuokioni ammattilaisten kanssa osoitti, keittiö on monenlaisista osista muodostuva kokonaisuus, jonka suunnitteluun on laitettu valtavasti työtä ja ajatusta jo paljon ennen kuin sitä aletaan räätälöidä minua varten. Voin silti valinnoillani vaikuttaa vielä lopputuloksen kestävyyteen.

Keittiön vastuullisuuteen vaikuttavat tietenkin myös keittiön sähkölaitteet ja valaistus. Nekin kannattaa valita omien käyttötarpeiden mukaan. Yksin asuvan ja suurperheen jääkaappien ei tarvitse olla samankokoiset, mutta hyvä valaistus on tärkeä lähes jokaiselle käyttäjälle. 

Moni meistä myös hankkii uusia villityksiä keittiöönsä. Kuinka moni muistaa vakuumipakkauskoneen, muffinssiuunin tai kahvimyllyn? Suurin osa meistä pärjää muutamalla peruslaitteella, joita voi käyttää moneen tarkoitukseen. 

Kodinkoneissa, oli kyse isoista koneista tai pienlaitteissa, kannattaa kiinnittää huomiota oman käyttötarpeen lisäksi myös varaosien saatavuuteen sekä tuotteen energialuokkaan. Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkinnät uudistuivat maaliskuussa 2021. Merkinnässä palattiin nuolista tuttuun A–G-asteikkoon, mutta energiatehokkuuden osalta asteikko tiukentui. 

Samalla astuivat voimaan myös EU:n ekosuunnitteluvaatimukset, joissa on ensimmäistä kertaa huomioitu myös kiertotalous, laitteiden korjattavuus sekä varaosien saatavuus. Tämä tarkoittaa sitä, että maaliskuun jälkeen markkinoille tuleville tuotteille on oltava saatavissa varaosia useita vuosia sen jälkeen kun viimeinen malli on ollut myynnissä. Korjaamisen tulee myös olla mahdollista konetta hajottamatta sekä tavallisia työkaluja käyttäen. 

On mahdollista, että asteikon skaalauksen muuttuessa useat entiset A+++ -luokan koneet siirtyvät alempiin luokkiin ja uusia A-luokan koneita saadaan ehkä odottaa vielä hetki. Toisaalta skaalan muuttuminen mahdollistaa todella energiatehokkaiden laitteiden erottumisen joukosta. Kodin käyttösähköstä keskimäärin 10–30 prosenttia syntyy ruoan säilytyksestä, valmistuksesta ja astianpesusta. On siis väliä millaisia valintoja kodinkoneiden kanssa tekee.

Keittiöstä on hyvä löytyä tilaa – omien käyttötarpeiden mukaan mitoitettuna – niin säilytykselle, ruoanvalmistukselle kuin syntyvän jätteen lajittelullekin. Kuva: Puustelli Miinus

Keittiösuunnittelu on projekti

Kun puhutaan kestävän keittiön suunnittelusta, ei voida ohittaa yhtä asiaa, lajittelua. Jätteiden lajittelun tärkeys on jo varmasti tuttua lähes kaikille, mutta siinä vaiheessa kun jätteiden keräystä ei ole suunniteltu hyvin ja keittiössä on ahdasta, kynnys laittaa kaikki yhteen ja samaan sekajätteeseen madaltuu varmasti hyvin monen kohdalla. 

Tässäkin auttaa omien tottumusten miettiminen. Millaista lajiteltavaa taloudessamme tulee eniten? Kannattaa myös tarkkailla, miten usein lajitellut jätteet viedään eteenpäin, millainen lajittelupiste omassa taloyhtiössä on tarjolla ja tarvitseeko jokin jätelaji viedä kierrätykseen kauemmas kotoa? Lajittelu on helppoa, kun puitteet ovat kunnossa.

Moni tämän artikkelin vinkki soveltuu myös nykyisen keittiön pieniin parannuksiin ja on huomioitavissa esimerkiksi vanhojen kodinkoneiden tullessa tiensä päähän. Toisinaan tulee kuitenkin ajankohtaiseksi hankkia kokonaan uusi keittiö. Kysyin Tony Lönnqvistiltä, mikä saa ihmiset kääntymään keittiön suunnittelussa ja toteutuksessa Puustelli Miinuksen puoleen ja millainen on toimiva keittiösuunnitteluprosessi. Näin Tony kertoo:

“Hyvä keittiösuunnittelu on projekti, joka lyödään lukkoon päivämäärineen ja sen etenemistä seurataan. Tila käydään mittaamassa projektin aluksi ja sen reunaehdot selvitetään. Haastattelun aikana käydään läpi tarpeet, toiveet ja mietitään yhdessä mitä asiakas todella tarvitsee. Ulkonäkösuunnittelu on oikeastaan vain kirsikka kakun päällä.” Lönnqvist valaisee. 

“Suunnittelun tulee olla keittiöremontin tai -rakentamisen suurin vaihe, joka sen jälkeen toteutetaan.” hän lisää. “Asiakas voi olla varma siitä, että vastuullisuus on otettu huomioon kokonaisvaltaisesti koko keittiön valmistusprosessissa, vaikka ei itse olisikaan alan asiantuntija.” 

Lopuksi Tony kertoo salaperäisesti, että myös uusia materiaaleja kehitetään jatkuvasti ja Puustellilla ollaan innostuneina mukana kehityksessä.

“Tulemme kehittymään ja olemme valmiita tekemään kovaa duunia vielä vastuullisemman tulevaisuuden puolesta. Aina kun huomaamme jotain mitä voisi parantaa, teemme muutoksia. Meidän on ymmärrettävä, että tämän päivän tekomme vaikuttavat tulevaisuuteen” hän summaa. 

 

Elska Kolu
Kirjoittaja on Infinen vastuullisuusmuotoilija sekä yhdeltä ammatiltaan ravintolakokki.

Vinkit kestävään elämään keittiössä
 • Tuo keittiöön vain tavaroita, joita todella tarvitset.
 • Valitse energiatehokkaat kodinkoneet, voit vaikuttaa sillä suoraan omaan hiilijalanjälkeesi.
 • Kun keittiön valaistus tarvitsee uudistusta tai polttimot vaihtoa, valitse LED-lamput.
 • Säädä kylmäsäilytyskalusteet oikeisiin lämpötiloihin:
  Pakastin -18 °C, jääkaappi +2 – +6 °C ja viileäkaappi +10 – +14 °C. 
 • Säilytä ruoka oikeassa lämpötilassa, tarkasta ohje pakkausmerkinnästä.
 • Älä anna ruokaa mennä hukkaan. Kotitalouksissa heitetään ruokaa roskiin noin 23 kg henkilöä kohden. Määrä vastaa 100 000 auton vuosittaista ilmastovaikutusta. 
 • Tee kestävämpiä valintoja myös kaupassa arkiruokaa varten. Noin 20 % suomalaisten hiilijalanjäljestä koostuu ruoasta. 
 • Lajittele jätteet oikein. Suunnittele omaan arkeesi sopiva lajittelupiste, jotta lajittelu on mahdollisimman helppoa.
Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit

Beatboxaajan keittiössä – Kolme kysymystä Felix Zengerille

Kaupallinen yhteistyö: Puustelli Miinus

Beatboxaaja on muusikko ja esiintyjä, joka tuottaa ääniä omalla suullaan. Felix Zenger tykästyi jo varhaisella iällä ajatukseen, että voisi tuottaa rytmimusiikkia ilman raskasta laitteistoa.

Pitäisikö poikkeuksellinen ratkaisu tulkita varhaisena vihjeenä luonnon resursseja kunnioittavasta minimalismista? Tuskinpa sentään. Zenger vain on lapsesta saakka ihaillut taiteen ja liikunnan lajeja, jotka perustuvat taiturilliseen kehonhallintaan ilman apuvälineiden arsenaalia. Beatboxaamiseen taas yhdistyy musiikillinenkin puoli, johon taiteilija tutustui jo viisivuotiaana pianonsoittoharrastuksen merkeissä.

Artisti, tuottaja ja beatboxaaja Felix Zenger on esiintynyt ja levyttänyt lukuisten artistien ja yhtyeiden kanssa, kuten Paleface, Kari Tapio, Asa, Rajaton ja Iiro Rantala. Hän on julkaissut soololevyn Won’t Say a Thing (2011) ja vaikuttaa nykyisin Don Johnson Big Bandissa vakinaisena jäsenenä.

Oman arvionsa mukaan muusikko hallitsee satoja erilaisia ääniä tai äänneyhdistelmiä. Hän on myös moninkertainen freestylefootbagin Suomen mestari.

Kaiken ohessa Zenger ottaa tänäkin päivänä materiaalikysymykset tosissaan. Niin kodin, ympäristön kuin oman hyvinvointinsa nimissä.

Nyt hän intoilee keittiöstään. Zenger on tuoreehko Puustellin Miinus-keittiön omistaja ja vaikuttaa siltä, että kyseessä on järjen ja sydämen valinta. 

Miten päädyit valitsemaan Miinus-keittiön, Felix Zenger?

Ekologisuuden merkitys kuten Miinus-keittiökin ”tulivat elämääni terveyskulma edellä”, Zenger sanoo.

Kymmenisen vuotta sitten muusikko kiinnostui luonnollisemmasta ravinnosta: puhtaasta ja vähemmän prosessoidusta kasvisruoasta. Hän hankki oman viljelypalstan ja alkoi entistä enemmän kiinnittää huomiota ekologisuuteen ja eettisyyteen. Nämä arvot kytkeytyivät pian vaatteisiin esimerkiksi luomupuuvillan suosimisen merkeissä, ja lopuksi myös siihen elämän keskeisimpään paikkaan eli kotiin.

”Aiemmassa kämpässäni oli homeongelma. Aloin oireilla ja jouduin evakkoon. Tavaraakin piti heittää pois, osa meni puhdistuslinjastolle.”

Asumisterveydestä oli tullut merkityksellinen seikka lapsena astmaa sairastaneelle Zengerille. Tehdessään remonttia nykyiseen asuntoonsa hän alkoi tutkia keittiöiden valikoimaa ja materiaaliratkaisuja. 

”Kotimaisesta Miinus-keittiöstä huomasin nopeasti, että se painii tällä sektorilla omassa sarjassaan. Se on myös tyylikkään näköinen: helposti kuvittelisi, että ekologisuus tarkoittaisi kompromisseja esteettisen arvon tai käyttömukavuuden kannalta, mutta tässä tapauksessa näin ei ole. Tuntuu, että Miinus-keittiöltä saa kaiken.”

Muuntautumiskykyinen Miinus eroaa tavanomaisesta keittiöstä monin tavoin materiaalivalinnoista lähtien. Keittiön runko on kevyttä ja kestävää biokomposiittia, jonka valmistuksessa hyödynnetään kotimaisen puuteollisuuden hukkavirtoja. 

Kaikki puumateriaali on FSC- tai PEFC-sertifioitua eli hankittu laillisesti ja vastuullisen metsänhoidon periaattein korjatusta metsästä. Niin keittiön tuotannossa kuin materiaalien pintakäsittelyssä on käytetty vähäpäästöisiä ja vesiliukoisia tuotteita, jotka eivät sisällä myrkyllisiä liuottimia. Miinus-keittiöllä on M1-sisäilmaluokitus.

Pitkäikäinen ja ekologisesti kestävä Miinus-keittiö suunnitellaan yksilöllisesti jokaiselle käyttäjälleen.

”Moni asia olisi jäänyt hoksaamatta ilman ammattitaitoista suunnitteluapua. Puustellilta löytyi hieno idea ja toteutus omiin keskeneräisiin pohdintoihini kuten liesituulettimeen, joka minulla on integroitu keittiösaarekkeeseen eikä siten roiku kasvojen edessä.”

Eräs Miinus-keittiön erikoisuus on sekin, että materiaalien käyttöä on kaiken kaikkiaan vähennetty: esimerkiksi kaapistoista puuttuvat taustalevyt. Zengeriä ratkaisu miellyttää. Hänellä tuntuu olevan silmää yksityiskohdille.

”Oma lempparini ovat keraamiset pöytätasot, jotka tässä keittiössä ovat hyvin ohuet, esteettisesti kauniit ja lisäksi helppo pitää puhtaana. Lisäksi kaappien ovet, joissa materiaalina on Puustelli Miinuksen oma FosbART-kalustelevy mustassa värissä, tuovat upeaa rouheutta.”

Kuulostaa keittiöltä, josta ei noin vain halua luopua. Innovatiivisen runkomateriaalinsa ansiosta keittiön osat ovatkin muunneltavissa, jolloin koko runkoa ei tarvitse vaihtaa, vaikka tarpeet tai keittiön sijoituspaikkakin muuttuisivat.

Millaista on arki Miinus-keittiön kanssa?

”En tiedä teenkö asioita eri tavalla kuin ennen, mutta teen ja puuhailen keittiössä entistä enemmän. Kokkailu on myös yksinkertaisempaa. Esimerkiksi ennen piti olla pannunalunen käden ulottuvilla, nyt kuuman kattilan voi laskea suoraan keraamiselle tasolle, jolle mahdolliset roiskeetkaan eivät imeydy.”

Zenger on aina halunnut avokeittiön. Se toive on nyt toteutunut. Tilavan keittiösaarekkeen ääressä on helppo hengailla porukalla ja useampi ystävä mahtuu yhtä aikaa pilkkomaan raaka-aineita. Avoimen keittiön edessä voi myös kuvata videoita, joita Zenger on tehnyt myös yhteistyössä Puustellin kanssa. 

”Miinus-keittiö on yksinkertaisesti hyvin suunniteltu. Siinä on kestävät ja helppohoitoiset materiaalit, toimivat työtasot ja tilaa laitteille.”

Keittiökoneita Zengeriltä löytyykin aimo valikoima. Erityisesti kesällä kun artistin viljelypalsta tuottaa satoa, hän säilöö, kuivaa ja fermentoi maan antimia.

”Minulla on kasvikuivuri, jäätelökone, mehupuristin, tehosekoitin, riisinkeitin, monitoimikone, vakuumikone… Kivimyllyllä teen suklaata ja suklaalle on myös temperointikone.

Eikä viljelyharrastuskaan rajoitu ulkopalstalle. Zengerin parvekkeella kasvaa tällä hetkellä 28 eri chililajiketta.

Mitä sinulle tulee mieleen sanoista kestävä elämä? Mitä se isossa kuvassa tarkoittaa?

”Kestävä elämä on minulle ihmisen ja ympäristön yhteispeliä. Sitä, että ihmisen toiminta ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä ympäristön kanssa. Siinä on se oikea tatsi. Sen, että saa vaikka mageen keittiön, ei tarvitse olla kompromissiratkaisu niin ekologisuuden kuin käyttömukavuuden ja tyylikkyydenkään suhteen.

Zenger odottaa, että koronarajoituksia kevennettäisiin ja hän pääsisi taas kutsumaan kavereitaan illalliselle. 

”Ylivoimaisesti eniten tulee kotona hengailtua keittiössä.”

Zenger pyrkii kierrättämään ja käyttämään uudelleen kaiken mahdollisen. Miinus-keittiön jätelajittelu mahdollistaa esimerkiksi biojätteen kompostoinnin. Kesäaikaan muusikko fermentoi orgaanisen aineksen bokashi-menetelmällä ja kuskaa sen sitten palstalleen.

”Biojäte on minulle arvotavaraa, siitä saa parasta multaa, jossa sitten kasvaa vaikkapa porkkanoita. Kiertokulku menee hyvin yhteen Miinus-keittiön ideologian kanssa. Jos joskus saisin vielä oman takapihankin, voisi sen ympärille rakentua oma pieni ekosysteemi.”

Takapihan perässä Zenger joutuisi toki jälleen muuttohommiin. Mutta mikäli niin joskus tapahtuisikin, voi notkean Miinus-keittiön laittaa nippuun ja kuljettaa mukanaan uuteen kotiin.

Videolla Felix Zenger valmistaa vihermehua keittiössään, katso ohjeet:

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Muoti

Muoviroskasta syntyy toiminnallisia treenivaatteita

Kaupallinen yhteistyö: Zeropoint

 Uutiset merten muoviroskasta uuvuttavat. Kilpikonnia takertuu muoviriekaleisiin, kalat nielevät muovinpaloja ja kemikaalikuorma rasittaa merinisäkkäitä. Entä jos omat valintani ja ostopäätökseni eivät niinkään tuottaisi maailmaan uutta roskaa, vaan jopa poistaisivat sitä? Ja samalla saisin laadukkaita, pitkäikäisiä tuotteita?

Tällaiset kestävämmät valinnat ovat jo mahdollisia. Esimerkiksi kiertotalouden tekniikoiden ja järjestelmien kehittyessä vanhoja jäte- ja ylijäämämateriaaleja pystytään aina paremmin käyttämään uusien tuotteiden raaka-aineeksi – jopa merten muoviroskaa voidaan kierrättää uusiksi tuotteiksi. Samalla uusioraaka-aineiden tarve vähenee.

Yksi esimerkki yrityksestä, joka pyrkii yhdistämään laadun, kiertotalouden ja muoviroskaongelman ratkaisemisen, on suomalainen Zero Point Finland Oy. Vuonna 2009 perustetun yrityksen lähtökohtana on tuottaa laadukkaita toiminnallisia vaatteita muun muassa urheilukäyttöön. Yritys on erikoistunut ekologisten kompressiovaatteiden tuotantoon.

Kompressio antaa painetta kudoksiin, mikä tukee veren virtausta sekä kudosten hapensaantia ja nopeuttaa aineenvaihduntatuotteiden poiskulkeutumista kudoksista. Kompressiotuotteet auttavat palautumisessa ja tukevat urheilusuoritusta sekä auttavat kehon asennon hahmottamisessa.

Zeropointin vaatteita käyttää esimerkiksi Suomen olympiajoukkue. Kompressiotuotteita voidaan käyttää myös seisomatyössä tai vähentämään rasitusta ja turvotusta esimerkiksi matkustettaessa.

Zero Pointin trikoo- ja kompressiovaatteet ovat kestävämpi valinta, sillä niiden valmistusmateriaalina käytetään kiertotaloustuotetta. Kuva: Zeropoint

Uusionailonia maalta ja meristä

Iso osa Zeropointin tuotteista valmistetaan uusionailonista, ECONYListä®. Econyl-lanka hankitaan italialaiselta Aquafil-valmistajalta. 

Italialaisyritys on jo vuosikymmeniä ollut yksi maailman johtavia nailon 6:n valmistajia. Se on nailontyyppi, jota lujuutensa vuoksi käytetään paljon esimerkiksi langoissa. 

Perinteisesti nailonia on tehty öljystä, ja sen valmistusprosessi vaatii paljon energiaa. Vaikka nailon on kestävää, vahvaa ja vettähylkivää, ei sen lähtökohta siis ole kovin ympäristöystävällinen.

Sysäys Econyl-nailonkuidun tuottamiseen lähti alulle vuonna 2007, kun Aquafilin toimitusjohtaja Giulio Bonazzi alkoi pohtia, voiko energiaintensiivinen ja öljypohjainen nailon olla vielä 2020- ja 2030-luvuilla toimiva lähtökohta liiketoiminnalle.

Käynnistyi pitkä kehitystyö, johon on yhtiössä investoitu jo yli 150 miljoonaa euroa. Tuloksena syntyi Econyl, uusiomateriaaleista valmistettu nailon 6. Se tehdään sekä jätenailonista että tehdastuotannon ylijäämävirroista, kuten leikkuuylijäämästä.

Lisäksi Econyliin käytetään käytöstä poistuneita kalaverkkoja, joista iso osa ongitaan merestä – ne on usein tehty juuri nailon 6:sta. Aquafil tekee tässä yhteistyötä Healthy Seas -järjestön kanssa, jota se on myös ollut perustamassa. Järjestön vapaaehtoiset sukeltajat keräävät verkkoja Pohjanmerestä, Punaisestamerestä, Välimerestä ja Tyynestä valtamerestä. Verkkoja on nostettu näistä jo lähes 600 tonnia. Lisäksi Econylin raaka-aineeksi kerätään käytöstä poistuneita kalaverkkoja kuivalta maalta, yhteistyössä kalastajien ja jätehuollon toimijoiden kanssa.

Uusionailonin valmistustekniikan hiomisen lisäksi tärkeä osa kehitystyötä onkin ollut verkoston rakentaminen uusiomateriaalin keräämiseen. Yhtiö on muun muassa avannut Yhdysvaltoihin mattojenkeräysverkoston ja tehtaan erottelemaan lattiapäällysteistä nailon 6:a, sillä lattiamatoista vain muutama prosentti päätyy kierrätykseen. Noin 3,5 prosenttia kaikesta Yhdysvalloissa kaatopaikoille menevästä jätteestä on lattiamattoja. Aquafilin tehdas käsittelee 16 000 tonnia mattoja vuodessa. 

Eroteltu nailon kuljetetaan yrityksen Slovenian tehtaalle, jossa se hajotetaan kaprolaktaamiksi, nailonin valmistusaineeksi. Tehtaalla siitä syntyy Econyl-uusionailonlankaa.

Verrattuna perinteiseen nailoniin uusionailonissa säästetään 10 000 nailontonnia kohden 11 130 tonnia raakaöljyä ja 57 100 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Kierrätetyn Econyl-nailonin valmistus vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 % verrattuna öljystä valmistettuun nailoniin. 

Kaikki laatu- ja ympäristösertifikaatit löytyvät yrityksen nettisivuilta, esimerkiksi kolmannen tahon tarkastama ympäristöseloste (EPD) ja OEKO-tex-sertifikaatit.

Kuva: Jeremy Bishop, Unsplash

Zeropoint valmistaa Econyl-nailonista kompressiotuotteita

Econyl-lanka kulkee suomalaiskuluttajien kompressiovaatteisiin Zeropointin käyttämien tehtaiden kautta. Yrityksen ekokompressio-vaatteet suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan tehtaissa Italiassa ja Portugalissa. Portugalissa tehdään vaatteita, Italiassa Econyl-sukkia.

Kompressiosukat ja -vaatteet ovat pääosin Econyliä. Lisäksi niissä on noin 15−25 % LycraSportia eli elastaania, jolla tuotteista saadaan joustavia ja hengittäviä.

Zeropoint valmistaa kompressiosukkia myös Taiwanissa, mutta sikäläinen tehdas ei hyödynnä Econyliä – ainakaan vielä.

Johanna Ahlström Zeropointista kertoo, että taiwanilainen pitkäaikainen yhteistyökumppani on erikoistunut lääkinnällisten kompressiotuotteiden valmistamiseen.

”Olemme keskustelleet yrityksen kanssa siitä, että sikäläisellekin tehtaalle saataisiin Econyliä tai vastaavaa ekologista materiaalia, sillä koemme vastuulliseksi nostaa asiaa esiin myös aasialaisessa tuotannossa. Kestävyysmuutos ei voi tapahtua vain Euroopassa, jos halutaan kokonaisvaltaista vaikutusta. Tällaiset muutosprosessit ovat kuitenkin pitkäaikaisia eivätkä tapahdu kädenkäänteessä.”

Ajaton perusmallisto vähentää hävikkiä

Tällä hetkellä maailmassa tuotetaan enemmän vaatteita kuin niitä pystytään kuluttamaan. Zeropoint haluaa vähentää vaatehävikkiä ja valmistaa tuotteita vain todelliseen tarpeeseen.

Hukkaa on vähennetty sillä, että tiuhaan vaihtuvien kausimallistojen sijaan panostetaan ajattomaan perusmallistoon. Kausivärien osalta pyritään tuotteita myymään etukäteen, jotta valmistustarvetta voidaan ennakoida. Hävikkiä syntyy näin vähemmän.

Tuotteiden kestoon panostetaan suunnittelussa. Esimerkiksi toteuttamalla saumarakenne tarkoituksenmukaisin tavoin ja valitsemalla laadukkaita lankoja saadaan tuotteeseen lisää kestävyyttä, kertoo Ahlström.

Huolehditaan yhdessä pitkästä elinkaaresta

Toistaiseksi sekoitekuitujen kierrättäminen uusiksi tekstiilikuiduiksi on hankalaa, ja esimerkiksi elastaani estää siihen sekoitettujen kuitujen jatkokäyttöä. Mutta uusia tekniikoita ja materiaaleja kehitetään, joten tilanne voi jatkossa muuttua.

”Vaateteollisuus on alkuvaiheessa tämän asian suhteen, ja erityisesti nämä tekokuidut ovat vaikeita erottaa toisistaan kierrätysprosessissa. Käyttämämme Econylin valmistaja kehittelee tällä hetkellä Econyl-materiaalin jatkokierrätettävyyttä, mutta kyseinen projekti on vasta pilottivaiheessa”, Ahlström kertoo.

Vaatteen käyttöikää voi pidentää huolehtimalla vaatteesta hyvin ja noudattamalla pesu- ja huolto-ohjeita. Tarpeeton mutta käyttökelpoinen vaate kannattaa huolehtia uusiokäyttöön, jos se on esimerkiksi käynyt pieneksi. 

Uusia kestäviä valintoja voi myös tehdä vähitellen. Vanhat treenivaatteet kannattaa käyttää loppuun, minkä jälkeen niitä voi uusia ekologisilla vaihtoehdoilla.

Käyttöikänsä päähän tulleille vaatteille on pian tulossa parempia kierrätysmahdollisuuksia. Euroopan unionissa tulee pakolliseksi poistotekstiilien keräys ja jatkohyödyntäminen vuonna 2025, ja Suomi aloittaa koko maassa keräyksen etuajassa vuoteen 2023 mennessä. Poistotekstiilejä kerätään jo mm. Helsingin, Turun, Rauman ja Pirkanmaan alueilla.

Ekokompressiovaatteen tullessa elinkaarensa päähän se kannattaakin viedä poistotekstiilien keräyslaatikkoon. Sieltä vaate voi päätyä esimerkiksi energiakäyttöön, sen sijaan että se kuormittaisi ympäristöä kaatopaikalla.

Zero Pointin toiminnalliset vaatteet valmistetaan ECONYL®-kuidusta, joka on meristä kerätystä muovijätteestä valmistettava nailonmateriaali. Kuva: Zeropoint

Arvokkaita asioita

Kaikki tuotteet kuormittavat ympäristöä tavalla tai toisella, myös uusiotuotteet. Siksi tehtyjä hankintoja on syytä arvostaa. Vastuullinen kuluttaminen ei tarkoita asketismia, vaan pohdittuja laadukkaita valintoja ja niistä nauttimista.

Laatu syntyy esimerkiksi hyvästä käyttökokemuksesta, ympäristöystävällisistä materiaaleista ja tuotteen pidemmästä eliniästä. Pohdittujen valintojen kautta arvoa voi onneksi olla samanaikaisesti niin merikilpikonnalla, käytöstä poistuneella kalaverkolla kuin omalla treenaushetkellä.

Vinkkejä kestävän vaatteen valintaan
 • Osta vain aitoon tarpeeseen ja suosi hankinnoissasi laatua ja ajattomia tuotteita.
 • Kiinnitä huomiota vaatteen materiaaliin ja viimeistelyyn. Onko vaate hyvin ommeltu? Istuuko se? Vaikuttaako materiaali laadukkaalta ja käyttötarkoituksensa sopivalta? 
 • Selvitä vastuullisuusväittämien perusteet. Suosi yrityksiä, jotka käyttävät riippumattoman tahon myöntämiä sertifikaatteja ja kertovat niistä avoimesti.
 • Tarkista jo ostaessa, millaista huoltoa ja hoitoa vaate vaatii. Noudata pesu- ja huolto-ohjeita.
 • Pidennä pesuväliä tuulettamalla vaatetta käyttökertojen välissä. 
 • Reklamoi valmistajalle, jos vaate ei kestä käyttöä luvatusti tai osoittautuu muutoin laadultaan pettymykseksi.
 • Kierrätä vaate asianmukaisesti, kun se tulee käyttöikänsä päähän tai kun et enää itse tarvitse sitä.
 • Suosi mahdollisuuksien mukaan myös käytettyä ja hyödynnä vaatelainaamoita silloin, kun vaatetarve on vain väliaikainen.
Kategoriat
Energia Kestävä Elämä -artikkelit

Kestävä Elämä podcast – Muutos tapahtuu aina nopeammin kuin ajatellaan

Voiko tulevaisuudessa lenkkareista generoida sähköä kävellessään kännykän lataukseen? Entäpä koottavasta minituulivoimalasta?

Kestävää energiaa käsittelevässä jaksossa LUT-yliopiston professori Esa Vakkilainen sekä tuulivoimayhtiö Ilmattaren Tapio Potila keskustelevat siitä, millainen on sähkön tuotannon ja käytön tulevaisuus ja voidaanko uusiutuvalla energialla korvata kaikki fossiilinen energia. Käsittelyyn pääsevät myös esimerkiksi tuulivoimaan liittyvät myytit sekä parhaat niksit energiansäästöön kotioloissa.

Kestävä elämäntapa ja ilmastokysymykset kiinnostavat yhä useampaa, mutta vastuulliset valinnat eivät aina ole helppoja, ja tiedonjano uusia, kestäviä vaihtoehtoja kohtaan on suuri. Voiko omilla kulutusvalinnoilla oikeasti vaikuttaa?

Kestävä elämä -podcast tarjoaa kurkistuksia innovatiivisten ratkaisujen maailmaan ja kestävämpään arkeen tulevaisuusvisionääri Perttu Pölösen sekä vaihtuvien asiantuntijavieraiden johdolla. Sarja käsittelee jokaisen meistä arkea koskettavia aiheita vastuullisesta kuluttamisesta aina kestävään arkiruokaan, hävikin vähentämiseen sekä tulevaisuuden energiaan.

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Matkailu

Viisi vinkkiä vastuullisen hotellin valintaan

Kaupallinen yhteistyö: GreenStar Hotels

Lomamatkailu kuuluu myös kestävään elämäntapaan. Matkailun ympäristökuormaan pystyy helposti vaikuttamaan lomakohteen lisäksi majoituksen valinnalla.

Kotimaanmatkailu on ollut viime vuosina suosiossa, ja poikkeuksellisten aikojen takia ulkomaanmatkat ovat jääneet monella tekemättä. Vaikka rokotusten myötä pian pääsee kenties jo lentämäänkin, on olemassa kuitenkin myös kestävämpiä tapoja matkustaa.  Suomesta löytyy paljon helmiä, joihin suunnata lomamatkalle, kuten upeita luonto- ja kulttuurikohteita.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksen vuonna 2019 teettämän kyselytutkimuksen mukaan kotimaanmatkailu onkin kasvattanut suosiotaan ja eniten kotimaassa matkailusta ovat innostuneet 18–44-vuotiaat nuoret aikuiset. Tärkeimpiä syitä muutokseen ovat olleet kiinnostus paikallisuuteen ja ekologisuuteen. 

Sen lisäksi, että valitsee kotimaan matkakohteen, voi matkaa suunniteltaessa tehdä muitakin kestäviä valintoja – esimerkiksi hotellia varatessa. Booking.com teettämän kyselyn mukaan jopa 70 % matkailijoista haluaisi tehdä vastuullisia valintoja majoituksen suhteen, mutta eivät välttämättä tiedä miten. 

Ostavastuullisesti.fi tarjoaa kestävästä matkailusta kiinnostuneelle erilaisia vastuullisia vaihtoehtoja niin liikkumiseen, elämyksiin kuin majoituspalveluihinkin. Erinomaisena esimerkkinä Vastuullisuuspaneelin hyväksymästä kestävämmästä valinnasta toimii muun muassa  GreenStar Hotels, jonka kantavana ajatuksena on tarjota hotellihuoneita, jotka sisäänrakennetulla ekologisuudella säästävät sekä ympäristöä että kustannuksia. 

Listasimme matkailijoille viisi vinkkiä, joihin paneeli kiinnitti huomiota GreenStar Hotelsin vastuullisuuden arvioinnissa. Nämä seikat kannattaa pitää mielessä vastuullista yöpaikkaa valitessa!

1. Sijainti

Hotellin valinnassa sijainti on tärkeä kriteeri niin käytännöllisyyden kuin myös vastuullisuuden kannalta. Kaikki GreenStar Hotelsin hotellit sijaitsevat kaupunkien keskustassa, joten niihin on vain lyhyt kävelymatka rautatie- ja linja-autoasemilta. Reissuun voi siis hyvin lähteä myös julkisilla kulkuneuvoilla. Jos päättää kuitenkin lähteä matkaan autolla, kaikissa ketjun hotelleissa on sähköautojen latauspiste, jonka käyttö kuuluu yöpymisen hintaan.

Keskeinen sijainti on kestävä valinta myös siitä syystä, että matkan aikana voi helposti tutustua kävellen matkakohteeseen. GreenStarin hotelleista saa myös lainata ilmaiseksi polkupyöriä, joilla on kätevä liikkua keskustassa tai tehdä vaikka retki pidemmällekin lähiympäristöön.

2. Energiatehokkuus ja vedenkäyttö

Veden- ja energiankulutus sekä syntyvä jäte ovat merkittävimpiä päästöjen lähteitä sekä ympäristökuormitusta aiheuttavia tekijöitä hotelleissa. Majoituksen valinnassa kannattaakin suosia hotellia, joka kertoo tekevänsä aktiivisesti töitä niin veden- ja energiankulutuksen kuin jätemäärän vähentämiseksi.  

GreenStarin hotelleissa vieraiden vedenkulutus on keskimäärin vain noin 100 litraa vuorokaudessa, mikä on vähemmän kuin suomalaisten keskimääräinen vedenkulutus päivässä. Lisäksi jätemäärää pyritään jatkuvasti minimoimaan. GreenStarin hotellit käyttävät myös uusiutuvaa sähköä ja ne lämmitetään kaukolämmöllä, joka on valittu paikallisesti saatavilla olevan päästöttömimmän vaihtoehdon mukaan. Kaikissa hotelleissa on myös omat aurinkovoimalat katolla, joten hotellit tuottavat itse osan omasta energiastaan.

Hotellivieraana voi tietenkin myös itse pyrkiä toimimaan mahdollisimman kestävästi suosimalla esimerkiksi lyhyitä suihkuja sekä harkitsemalla kuinka usein on välttämätöntä pyytää vaihtamaan lakanat tai pyyhkeet.

GreenStar Hotelsin kaikki hotellit ovat kaupunkien keskustassa, lyhyen kävelymatkan päässä rautatie- ja linja-autoasemilta.
3. Korkea käyttöaste

Aivan kuten kodin korkea käyttöaste ja asuminen pienemmissä neliöissä on ekoteko, sama pätee myös hotellien vastuullisuuteen. Mitä suurempi käyttöaste hotellilla on, sitä useammalle kävijälle hotellin ylläpitoon tarvittavat resurssit jakautuvat. 

GreenStar Hotelsin huoneet on suunniteltu niin, että niissä voidaan saavuttaa mahdollisimman korkea käyttöaste. GreenStarin hotelleissa voikin yöpyä jopa 2–3 kertaa enemmän ihmisiä kuin tyypillisessä samankokoisessa hotellissa. Tätä tukee myös huoneiden hinnoittelu – yhdessä huoneessa yöpyy samalla hinnalla aina 1–5 henkeä.

4. Ruoka

Lomamatkan ympäristökuormaan on helppo vaikuttaa myös omilla ruokavalinnoilla suosimalla kasvispainotteista ja lähellä tuotettua ruokaa sekä välttämällä hävikkiä. Suurin osa ruokahävikistä tulee kuitenkin ravintoloiden omasta toiminnasta. Erityisen suuri osa ravintola-alan hävikkiruoasta syntyy linjastojen tarjoilutähteistä, ja tämä pätee hotellialalla erityisesti aamiaistarjoiluihin. 

GreenStarin hotelleissa hävikin määrään kiinnitetään huomiota tarjoamalla aamiaisella vain suosituimpia aamiaisruokia ja panostamalla määrän sijaan laatuun. Hotellin ravintoloissa käytetään pääosin luomutuotteita ja tehdään tiivistä yhteistyötä paikallisten lähituottajien kanssa.

5. Sisustusmateriaalit

Myös hotelleissa käytetyillä materiaaleilla on merkitystä. GreenStarin hotellien sisustukseen on valittu kestäviä materiaaleja, kuten puuta ja kierrätysmateriaaleja. Lisäksi hotelleissa suositaan Joutsenmerkittyjä tuotteita, mikä näkyy esimerkiksi maalien ja sänkyjen valinnassa. Kaikki GreenStarin hotellit myös siivotaan Joutsenmerkityillä tuotteilla.

GreenStar hotellit ovat kestävämpi valinta, sillä ne on suunniteltu siten, että niissä on mahdollista saavuttaa normaalihotellia korkeampi käyttöaste, jolloin hotellin ylläpitoon tarvittavat resurssit jakautuvat useammalle kävijälle.

Matkailu on rentouttavaa loma-ajan luksusta ja siitä ei onneksi tarvitse luopua kestävässä elämäntavassakaan. Suomesta löytyy paljon kiinnostavia matkakohteita, ja vastuullisen matkailijan iloksi nykyään tarjolla on myös kestävään toimintaan sitoutuneita majoituspalveluita. 

GreenStar Hotels ottaa kaikessa suunnittelu- ja valmistelutyössä mahdollisimman hyvin vastuullisuuden huomioon, jotta asiakkaalle valinta ja kokemus olisi mahdollisimman helppo. Sen lisäksi, että hotellit ovat vastuullisen matkailijan valinta, myös asiakastyytyväisyys on niissä hyvin korkealla. 

”Vastuullisuus kannattaa aina. Kestävä ja tehokas toimintatapa säästää ympäristöä, laskee kustannuksia hyvin suunniteltuna, ja meillä tätä kautta myös huoneen hintaa. Kaikki voittavat.” kiteyttää toimitusjohtaja Kristian Ikonen.

Vastuullisen majoituksen valitsemalla ei siis luovu mistään – päinvastoin, kaupan päälle saa hyvän mielen siitä, että tietää tukevansa kestävän vaihtoehdon tarjoajaa.

Kategoriat
Kestävä Elämä -artikkelit Matkailu

Yhteiskäyttöpalvelu on oiva vaihtoehto omistamiselle – vastuullista veneilyä kuukausimaksulla

Kaupallinen yhteistyö: Skipperi

Yhteiskäyttöpalvelut ovat tätä päivää. Yhä useampi vaihtaa omistamisen kestävämpiin vaihtoehtoihin. Mistään ei silti tarvitse luopua, sillä uusia, erilaisiin tarpeisiin vastaavia yhteiskäyttöpalveluita syntyy jatkuvasti. Sellainen on myös veneiden vuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu Skipperi, joka tuo veneretket helposti jokaisen saataville.

Kaunis auringonpaiste houkuttelee ulos ja ympäristön hyvinvointi halutaan ottaa huomioon myös kesän harrastuksissa. Kestävä elämä on entistä useammalle tärkeä tapa elää arkea, mutta se ei tarkoita että pitäisi luopua elämyksistä, joita kesällä voi kokea.

Suomen kesässä veden läheisyydessä vietetyt päivät ja illat ovat poikkeuksellisen mieleenpainuvia. Moni saattaa haaveilla veneestä, joka kiitää veden pinnalla helteisenä kesäpäivänä. Miten ihana tapa retkeillä saaristossa ja järvien poukamissa. Silti veneen omistaminen saattaa tuntua vieraalta ja vaivalloiseltakin.

Skipperi on suomalainen veneiden vertaisvuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu, joka toimii kuukausimaksulla.

Ensimmäinen veneilyn yhteiskäyttöpalvelu

Elämme yhteiskunnassa, jossa on jo saatavilla monia yhteiskäyttöpalveluita. Omaa autoa ei tarvitse, sillä julkista liikennettä tai erilaisia kyytipalveluita on tarjolla moneen lähtöön. Polkupyörääkään ei ole pakko hankkia omaksi vaan isommissa kaupungeissa on saatavilla kaupunkipyöriä, ja yhä useammassa taloyhtiössä on yhteiskäyttöpyöriä ja jopa yhteiskäyttöautoja. Innostus jakamistalouteen näkyy myös siinä, että harvoin tarvittavia laitteita ja tavaroita voi nykyään vuokrata tai lainata ilmaiseksi monessa kunnassa.

Kesälomareissuille moni suomalainen vuokraa auton ja mökkeilee vuokramökissä. Perinteisten kesälomaharrastusten lisäksi myös veneily voi olla kaikkien ulottuvilla ilman, että venettä tarvitse itse omistaa. Aiemmin veneily on ollut vain harvojen harrastus, mutta nyt Suomen kauniista vesistöistä pääsee nauttimaan yhä useampi, sillä Vastuullisuuspaneeli on valinnut Ostavastuullisesti.fi -sivustolle mukaan veneiden vertaisvuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu Skipperin

Skipperi Fleet -palvelun kuukausimaksuun kuuluu Suomessa 25 kotisatamaa ja yli 150 moottorivenettä sekä soutuvenettä. Vesille voi lähteä helposti silloin kun haluaa lähimmästä kotisatamasta, ja veneitä saa käyttää rajattomasti. 

Moottoriveneiden valinnassa on kiinnitetty huomiota veneiden ja moottorien kestävyyteen, taloudellisuuteen ja hiljaisuuteen. Suurin osa veneistä on laadukkaita Yamarin Cross 57 BR-merkkisiä, mutta myös soutuveneitä löytyy halukkaille. Jokaisesta veneestä löytyy täysi varustelutaso, joten veneretkelle et siis tarvitse muuta kuin säänmukaiset varusteet ja kännykän. Soutuveneiden kausimaksu on vain 39 euroa ja veneitä löytyy pääkaupunkiseudulta, Lohjalta ja Tampereelta.

Skipperin Akatemia kouluttaa myös kokemattomat vesilläliikkujat vastuulliseen veneilyyn.

Veneily kiinnostaa yhä useampaa

Koronapandemian myötä veneilystä on tullut yhä suositumpi harrastus ja veneiden ensirekisteröintien määrät ovat olleet Suomessa kasvussa kaikissa maakunnissa vuodesta 2020. Suosion nousu on tuonut ajankohtaiseksi myös veneilyn ympäristövaikutukset, joista suurimpia ovat vesistöjen rehevöityminen ja etenkin merialueilla veneiden pohjamaalien aiheuttama kemikalisoituminen. Kokonaisuutena kotimaan sisäinen vesiliikenne tuottaa noin prosentin Suomen kasvihuonepäästöistä

Skipperin palvelu on syntynyt halusta tehdä veneilystä helppoa ja vastuullista. Koska veneiden käyttö jakaantuu usean kesken, olemassa oleville resursseille saadaan korkeampi käyttöaste. Tällöin tarvitaan vähemmän uusia veneitä suuremmalle joukolle käyttäjiä, eivätkä veneet seiso laitureissa tyhjän panttina. 

– Myydä vai vuokrata? Siinä oli kysymys, kun perheeseemme syntyi toinen lapsi ja rakas purjeveneemme S/Y Kippo jäi vähemmälle huomiolle, mitä se ansaitsi. Vuokralaisten löytäminen tai veneen vuokraaminen osoittautui aika vaikeaksi ja päätimme kääriä hihat ja tehdä alustan oman veneen vuokraamiseen. Yhteiskäyttöpalvelun lanseerasimme vuonna 2018, jotta mahdollisimman moni voisi kokea ainutlaatuisia kokemuksia vesillä edullisesti, helposti ja kestävästi, kertoo Anna-Leena Raij, yksi Skipperin perustajista. 

Fleet-palvelun lisäksi Skipperin kautta voi siis myös vuokrata oman veneensä helposti ja turvallisesti muille veneilijöille. Vuokratuloilla voi kattaa esimerkiksi veneen ylläpitokustannuksia ja pidentää näin sen käyttöikää. 

Yhteiskäyttöpalvelun myötä harrastus on yhä useamman ulottuvilla, sillä Skipperin yhteisöön voivat liittyä niin veneilyn ammattilaiset kuin vasta-alkajatkin. Aloittelijoille jäsenyyteen kuuluu Skipperi Akatemian teoriatunnit ja käytännön koulutus. Ketään ei lähetetä vesille ilman asianmukaisia taitoja, vaan koulutuksella pidetään huolta, että jokainen tuntee hallitsevansa veneilyyn kuuluvat taidot. Näin veneilystä voi nauttia ilman huolia. 

Skipperi Akatemiassa myös vastuullinen vesillä liikkuminen huomioidaan koulutuksessa. Palvelun jäsenille painotetaan toisten veneilijöiden ja luonnon kunnioittamista. Sattuipa pysähdys saarelle tai tuttuun venesatamaan, on aina huolehdittava siitä, että omat roskat kerätään eikä eläimistöä häiritä.

Skipperin palvelu on kestävämpi valinta, sillä se perustuu yhteiskäyttöön, jolloin olemassa oleville resursseille saadaan korkeampi käyttöaste.

Puhelimen avulla veneilemään

Miten palvelu sitten toimii? Kun into päästä vesille iskee, toimi näin:

 • Kirjaudu Skipperin verkkosivustolla palvelun käyttäjäksi
 • Lataa sovellus puhelimeesi 
 • Siirry lähimpään Skipperin kotisatamaan 
 • Veneile ilman huolia lokakuun loppuun

Jos veneily ei ole tuttua ennestään, voit kouluttautua Skipperi Akatemiassa vastuulliseen vesillä liikkumiseen.

Yhä useampi haluaa oppia veneilyn taidon, sillä elämykset luonnon keskellä ovat vertaansa vailla. Veneellä on mahdollista kokea täysin erilaisia kohteita kuin esimerkiksi autolla. Kauniit saaristot ja luonnontilassa olevat saaret jättävät usein kauneudellaan sanattomaksi. Suomen luonnossa veneily onkin siksi ihanteellinen tapa tutustua vesistöihimme.

Veneilemään voi lähteä ystäväporukalla, perheen kesken, pariskuntana tai vaikka yksin. Skipperi-veneet ovat aina valmiina seuraavaa seikkailua varten.